Hjemmespa

Hjemmespa er lettere enn du tror

Sett av et par timer til deg selv denne julen

DEG-TID: Et avslappende hjemme-spa er tingen i romjulen - den perfekte starten på det nye året!
DEG-TID: Et avslappende hjemme-spa er tingen i romjulen - den perfekte starten på det nye året! Foto: FOTO: Tove Eggen.
Publisert Oppdatert

Sett stemningen:

  • Sett av tid, sørg for barnevakt slik at du slipper å stresse.
  • Pass på at du har alt du trenger av produkter, drikke og eventuell frukt.
  • Sett også på favorittmusikken din.
  • Duftlys gjør også susen, men pass på at du bruker duftlys basert på rene essensielle oljer og ikke kunstig parfyme.
  • Lås baderomsdøren og la mobilen ligge igjen utenfor.
  • Start med 3 dype magadrag for å senke skuldrene og la den travle hverdagen ligge igjen utenfor.

Kilde: Ann Kristin Stokke.

Selv om julen er en fantastisk fin tid, er det også lett å bli stresset av jaget om å ha alt klart til den store kvelden.

Derfor er det deilig å ta seg et par rolige dager i romjula hvor man bare slapper av på sofaen, eller nyter gavene man har fått.

Men siden vi jo er på slutten av året, og et nytt straks begynner på nytt, er også romjulen den perfekte tiden til å pleie seg selv litt ekstra.

Har du derfor et par timer til overs, anbefaler vi at du bruker dem til deilig hjemmespa.

- En liten ekstrarunde i tillegg til den daglige pleien både på ansikt og kropp, burde alle ta seg tid til en til to ganger per uke, litt ettersom hvilke behov huden din har, råder hudpleier og fagsjef ved Skintific, Ann Kristin Stokke.

Vi har satt sammen en hjemmespa-behandling som pleier kroppen fra topp til tå, og er enkel å utføre selv.

Begynn med ansiktet

Selv om vi straks skal ta oss et langt og deilig bad, eller en god dusj, er det fint å begynne med å rense huden litt ekstra godt.

En god rens består gjerne av en rensemelk eller renseolje, etterfulgt av et eksfolierende produkt.

Men istedenfor å stresse gjennom rensen, som vanlig, burde du nå ta deg tid til å utføre en liten massasje for å virkelig utnytte hjemmespa-tiden din.

- Start med å lett massere rundt hjertet før rensen, da dette er hvor lymfe dreneres inn i blodet, og fortsett oppover, forteller kjendis-ansiktsbehandleren Jocelyn Petroni, til Refinery29.com og fortsetter:

- Massér sidene av nakken og under kjeven mens du renser huden, for å videre bidra til lymfedrenasje. Når man starter med brystet og nakken, forbereder man ansiktet på massasjen som kommer, hjelper sirkulasjonen av hvite blodceller og reduserer hevelse.

Når man renser og eksfolierer huden, er det lurt å jobbe i sirkulære og oppovergående bevegelser.

- Påfør en maske etter at huden er eksfoliert, og la den virke i 10-20 minutter. Særlig en med vitaminer, peptider og planteekstrakter som gir huden energi og glød er fin, råder Stokke.

Etter at masken er fjernet, er det lurt å spraye huden med en god fuktspray eller ansiktstoner for å avslutte renseprosessen.

GODE PRODUKTER: Vi har selv testet enkelte av ekspertenes råd, og selv om det kreves en god del produkter må vi si det var verdt det og noe vi gleder oss til å gjøre igjen!
GODE PRODUKTER: Vi har selv testet enkelte av ekspertenes råd, og selv om det kreves en god del produkter må vi si det var verdt det og noe vi gleder oss til å gjøre igjen! Foto: FOTO: Tove Eggen.
MASSASJE: Som ekspertene rådet, begynte vi med en lett massaje fra bryst og opp til ansiktet, som virkelig gjorde en effekt. Både avslappende og drenerende. Husk å massere lett gjennom rens og skrubb også, og bruk gjerne en elekstrisk rensekost som denne fra Clarisonic hvis du har.
MASSASJE: Som ekspertene rådet, begynte vi med en lett massaje fra bryst og opp til ansiktet, som virkelig gjorde en effekt. Både avslappende og drenerende. Husk å massere lett gjennom rens og skrubb også, og bruk gjerne en elekstrisk rensekost som denne fra Clarisonic hvis du har.

Avslappende bad

Mens masken er på, er det kroppen sin tur.

- Eksfolier gjerne kroppen før du legger deg i karbadet, slik at du kan bruke tiden på å legge en hårmaske, forteller Stokke og fortsetter:

- Jobb ekstra på hælene og knærne, samt albuer, armer og skuldre, der de døde hudcellene hoper seg opp.

Å bruke gode badesalter er vel nesten et must til dette steget, og planlegg gjerne hvilke ingredienser du ønsker å tilføre badet.

- Se etter en blanding av mineralrike salter, tang, enzymer og essensielle oljer for optimal remineralisering og polering av hele kroppen, eller som avslapning i badekaret. Essensielle oljer fra sandeltre, lavendel og muskatell salvie har avslappende og lindrende effekt, tipser Stokke.

Hvis kroppshuden er ekstra tørr, som er ganske vanlig i disse tider, er det lurt å bruke et produkt som renser hunde uten å tørke den ut, tipser lege Rolah Lønning boken sin «Frisk Hud».

Påfør deretter en rik og fuktighetsgivende hårmaske, enten hjemmelagd eller butikkjøpt. Legg deg godt tilbake, sett på litt god musikk og et par stearinlys og nyt i 10-15 minutter.

Har du ikke bad, tar du deg fortsatt en god og lang dusj med nyttige kroppsprodukter.

Men husk at vannet uansett om det er i et karbad eller dusjen, ikke burde være glovarmt og altfor lange bad kan også virke uttørrende. Så utfør denne prosessen som en fin start på hjemmespaet ditt, men ikke utfør alle behandlingene her.

KROPP: Alle ledd trenger litt ekstra skrubb før du hopper i badet. Etter at ansiktsmaske, hårmaske og eventuelt øyemaske er på plass, er det bare å nyte. Husk å avslutte med en fuktspray når masken er vasket av.
KROPP: Alle ledd trenger litt ekstra skrubb før du hopper i badet. Etter at ansiktsmaske, hårmaske og eventuelt øyemaske er på plass, er det bare å nyte. Husk å avslutte med en fuktspray når masken er vasket av. Foto: FOTO: Tove Eggen.

Maksimer fuktigheten

Etter at maskene er fjernet, og kroppen er skrubbet og myk, må vi gjøre alt for å holde på fuktigheten.

Mat & Drikke

Drikk en smoothie eller juiceblanding mens du ligger i badekaret eller smører deg inn. Lag disse gjerne selv basert på frukt, grønnsaker, bær og spirulina eller liknende. Dette vil understøtte den avslappende og rensende effekten fra spa-behandlingen, samt tilføre viktig fuktighet innenfra. Frisk oppskåret frukt er alltid på sin plass i en spa-behandling, det kan også gjenskape litt av den tropiske følelsen fra turen til Thailand.

Om du har det travelt, så er det enkle ofte det beste, da vil jeg rett og slett anbefale rent vann med en skive sitron eller lime i.

Kilde: Ann Kristin Stokke.

Klapp derfor huden tørr med en håndkle – pass på at du ikke gnir huden tørr med håndkleet.

Det er også fint at huden ikke blir helt tørr, før du smører kroppen inn med fuktighetskrem.

- Etter en dusj eller bad, har man tre minutter på seg på å låse fuktigheten inne med en fuktighetskrem. Venter man lenger enn det, vil mye av fukten gå tapt, forteller Lønning til Kamille.

Men nå som vi utfører en skikkelig hjemmespa-behandling på oss selv, kan vi unna oss litt flere produkter.

- Etter en runde med eksfoliering i dusjen, kan du legge et tynt lag med en blanding av essensielle oljer. Alle essensielle oljer virker fuktighetsgivende, oksygenerende, avslappende og avgiftende på kroppen. Du kan forsegle de deilige essensielle oljene med et fuktighetsgivende lag av kroppskrem, forteller Stokke.

Igjen er det lurt å velge ingredienser med omhu, for å få maks utbytte av behandlingen.

- Kroppslotion med grønn te, kamille og patsjuli, roer ned, lindrer og gir næring til huden. Rike oljer fra shea-smør, nattlysolje, og pro-vitamin B5. E-vitamin, linolensyre og hyaluronsyre beskytter, balanserer, nærer og reparerer, råder Stokke.

Øyenmaske

Litt ekstra omtanke for det sensitive øyeområdet er fint nå.

En drenerende øyenmaske, etterfulgt av en lindrende øyekrem med aktive ingredienser som vitamin A, gjør underverker for slitne øyne.

Har du ikke en øyenmaske, er et godt tips å påføre et litt tykkere lag med øyekrem, og la den trekke seg inn i huden istedenfor å smøre den inn.

Hvis du sliter mye med hovne øyne i juletiden, så kan det også ha med matinntaket å gjøre.

- Høyt saltinntak vil gjøre at både kropp og øyne blir hovne. Spis heller ren, organisk mat som er full av antioksidanter, råder Stokke.

HUDEN: Klapp huden tørr og smør deg inn med kroppsolje og/eller kroppslotion innen tre minutter etter badet/dusjen. Da holder huden bedre på fuktigheten, og holder seg myk lengre.
HUDEN: Klapp huden tørr og smør deg inn med kroppsolje og/eller kroppslotion innen tre minutter etter badet/dusjen. Da holder huden bedre på fuktigheten, og holder seg myk lengre. Foto: FOTO: Tove Eggen.

Ikke glem føttene

Føtter er uten tvil den mest neglisjerte kroppsdelen, men det skal ikke så mye til for å snu tørre, gule og mindre attraktive føtter om til myke og fine, og klare for åpne pensko.

- Et mykgjørende fotbad med dødehavssalter i, smører og gir masse tilskudd av unike mineraler som huden sårt trenger. Dette både pleier og forebygger, forteller Tone Lise Forbergskog, negleteknikker, gründer og eier av Tone Lise Akademiet.

Etter et føttene har blitt myke, trenger de en runde med fotfilen eller en fotskrubb for å kvitte seg med tørr hud og døde huceller.

Pass på at du klipper tåneglene fine, men i en riktig form slik at de fortsetter å vokse pent.

Smør deretter føttene godt inn med en rik krem for å tilføre masse fuktighet.

Er du virkelig ute etter myke føtter, kan du påføre et godt lag med fuktighetskrem og så ta på deg sokker.

Det føles kanskje litt rart, men fuktigheten trekker seg bedre inn i føttene da.

Mange glemmer ofte å legge base-coat under neglelakken, spesielt på tærne, og da har neglene lett for å bli gule.

En smart måte å lysne disse på, er ved å bruke et blekemiddel som hydrogenperoxid, som Klikk Mote tidligere har testet.

NEGLER: Hender og føtter burde også få en runde med rens, skrubb og fukt. Prøv gjerne et lysnende produkt for neglene, og lås fuktigheten inne ved å legge et tykt lag med krem og plassere en sokk over føttene, og vanter over hendene. Pynt som du ønsker, og vips er hele kroppen skinnende ren, pleid og sunn.
NEGLER: Hender og føtter burde også få en runde med rens, skrubb og fukt. Prøv gjerne et lysnende produkt for neglene, og lås fuktigheten inne ved å legge et tykt lag med krem og plassere en sokk over føttene, og vanter over hendene. Pynt som du ønsker, og vips er hele kroppen skinnende ren, pleid og sunn.

Vakre hender

Neglelakkgründeren Essie Weingarten sa en gang at «Manikyr er den eneste makeupen man selv kan nyte og se i løpet av dagen».

Den siste delen av denne hjemmespa-behandlingen burde derfor uten tvil være en god overhaling av både hender og fingernegler.

Så på med en myk badekåpe, snurr håret inn i et håndkle og slå deg til rette i sofaen.

Sett på litt god musikk, eller kanskje aller helst en god TV-serie, mens du filer, skrubber og smører hender, filer negler og lakker med både base-coat, farge og top-coat.

Sånn, mer velstelt, avslappet og frisk blir man rett og slett ikke! Og det trenger man midt oppe i alt julestresset!

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning

Tjenester fra Nettavisen