Dette kan du gjøre hvis du begynner å få grått hår

Du kan farge grått hår hjemme

Noen får grått rundt 25 år. Andre er 35 første gang manken går mot sølv.

KAN DU DETTE TRIKSET?: Hvor stor prosentandel av håret ditt som faktisk er grått vil ha betydning for hvilke type produkt du skal gå for når du skal farge det selv. Dette kan du sjekke ved hjelp av en femkroning. Akkurat hvordan får du svar på nedenfor...
KAN DU DETTE TRIKSET?: Hvor stor prosentandel av håret ditt som faktisk er grått vil ha betydning for hvilke type produkt du skal gå for når du skal farge det selv. Dette kan du sjekke ved hjelp av en femkroning. Akkurat hvordan får du svar på nedenfor... Foto: FOTO: Kristin Edvardsen
Publisert Oppdatert

Det er ikke lett å si akkurat når vi kommer til å få grått hår. Til dels er det genetisk bestemt, og ifølge webmed så kan mangel på vitamin B-12, eller problemer med hypofysen eller skjoldbruskkjertelen, være med på gi grått hår.

- Vi får grått hår fordi produksjonen av pigmenter avtar. Dette skjer vanligst i 20-års alderen, men er også svært arvelig og genetisk bestemt, forklarer Janne Ottersen Fraas, nestleder for Frisørenes Fagforening.

Derfor finnes det dessverre ingen hårkur man kan bruke hverken før eller etter faktum for å forhindre grå hår. Men du kan også være trygg på at det ikke er noe du gjør galt, eller feil produkter du bruker, for å fremkalle grå hår heller.

Trendy med grått hår

Nå har jo trendene endret seg betraktelig de siste årene, og heldigvis så har det lenge vært veldig kult å ha grått hår. Til og med flere kjendiser farger håret grått for å få en litt tøffere stil.

Kate Moss, Rihanna, Kelly Osbourne og Nichole Richie har alle valgt å farge deler av håret grått - før de i det hele tatt har fått det fra naturens side.

Så da skulle det vel bare mangle at de som naturlig får grått hår også kan beholde den hårfargen?

Skal du farge det hjemme?

Det er imidlertid sånn at når man først begynner å få grå hår her og der, kan det være fristende å skjule det.

Litt fordi det ikke nødvendigvis ser så bra ut med grå røtter eller grå hårstrå fordelt på forskjellige deler av hodet. Og kanskje litt fordi man har lett for å tenke at dette betyr at vi begynner å bli gamle.

Uansett om du velger å vise frem det grå, eller skjule det - så burde dette være en avgjørelse som er helt opp til deg selv, og ikke noe som er styrt av trender. Du ser bra ut uansett!

Velger du å gå til frisøren, er det en relativt enkel sak å skjule det grå med farge. Men skal du farge grå håret selv hjemme, er det en del faktorer og fremgangsmåter du burde kjenne til så du ikke ender opp med en helt annen hårfarge enn den du er ute etter...

SJEKK PROSENTEN: Hvis du skal farge håret selv hjemme, er det viktig at du vet hvor mye grått hår du egentlig har. Jo høyere prosent, jo sterkere naturfarge trenger du, og jo lavere og mildere farge kan du bruke og tillate deg litt refleksfarger. Alle disse fra L'Oréal paris er naturfargen syv, og passer perfekt til rene blondiner (mot kommunegrått).
SJEKK PROSENTEN: Hvis du skal farge håret selv hjemme, er det viktig at du vet hvor mye grått hår du egentlig har. Jo høyere prosent, jo sterkere naturfarge trenger du, og jo lavere og mildere farge kan du bruke og tillate deg litt refleksfarger. Alle disse fra L'Oréal paris er naturfargen syv, og passer perfekt til rene blondiner (mot kommunegrått). Foto: FOTO: Produsentene

Styr unna rødt

Før kunne man ofte se eldre damer med lilla eller blått hår som man tenkte hadde farget grått hår feil.

- Håret ble slik fordi det var blå/lilla farge i leggevannet de eldre damene brukte. Nå kan det være fordi de bruker hårfarger som ikke dekker grått hår 100 prosent, og som videre inneholder masse refleksfarge, forklarer frisør Line Sekkingstad.

Når man farger grått hår, er det nemlig viktig å holde seg til det som kalles naturfarger, og styre unna refleksfargene. Disse fargene går fra lys blond til sort, og inneholder aldri rødt, oransje, lilla eller blått.

- Den største feilen mange gjør ved hjemmefarging er å velge et produkt som ser vanlig brun ut på esken, men så inneholder den kanskje også reflekstoner i rødt. Dette vil plukkes opp av de grå hårstråene og virke mer fremtredende enn resten av håret, sier Sekkingstad.

For å virkelig forstå hvilken hårfarge det er du titter på i butikken, og ikke bli blendet av dama på utsiden av esken, er det viktig å kunne numerologien bak hårfarge.

Du vet disse tallene som står øverst på eskene? Vel, tallene til venstre for punktumet er naturfargene, og tallene til høyre er refleksfargene.

Jo gråere hår du har, jo viktigere er det å unngå disse tallene til høyre. Med andre ord - kjøp en ren syv, som da er ren blond hvis du har lignende hårfarge som Sarah Jessica Parker. Eller hold deg til nummer en hvis du har helt sort hår, og ren ti er helt lys blond.

Ikke napp

Når man begynner å få de aller første grå hårene, er det fristende å bare nappe disse hårstråene ut. Dette vil ikke gjøre noen stor skade i seg selv, men er ikke en langsiktig løsning.

- Det er Ikke spesielt lurt å nappe ut de grå hårene da det vil vokse ut akkurat like grå hår uansett, Ottersen Fraas.

Hvor stor prosentandel grått hår har du?

LYSNER MED ÅRENE: Både Linda Gray og Ellen Burstyn har mestret det å lysne håret på en naturlig måte mens håret blir gråere. Da blender det seg perfekt inn med resten av håret!
LYSNER MED ÅRENE: Både Linda Gray og Ellen Burstyn har mestret det å lysne håret på en naturlig måte mens håret blir gråere. Da blender det seg perfekt inn med resten av håret! Foto: FOTO: Stella Pictures.

Før du hiver deg ut i hjemmefargeverden, burde du først sjekke hvor stor prosentandel av håret ditt som faktisk er grått. Da blir det lettere å velge riktig type produkt i butikken.

HÅRMASKARA: Både Frisørenes forening og fargeekspert hos Toni and Guy anbefaler heller midlertidlige produkter, enn å farge håret hjemme selv. Hårmaskara fra IsaDora (kr 139 per stk.)
HÅRMASKARA: Både Frisørenes forening og fargeekspert hos Toni and Guy anbefaler heller midlertidlige produkter, enn å farge håret hjemme selv. Hårmaskara fra IsaDora (kr 139 per stk.) Foto: FOTO: Prosudentene.

- Finn området hvor du har mest grått hår, og legg en femkroning over. Hvis hele kronestykket er dekket på undersiden med det grå, så har du 100 prosent grått selv om det bare er på dette området. Hvis halvparten av kronen dekkes, har du 50 prosent grått hår og så videre, forklarer Sekkingstad.

Når du vet hvor mange prosent grått hår du har, er det lettere å velge riktig farge. Generelt så trenger ofte 100 prosent grått hår sterkere behandling, av type permanent farge.

- Fra L'oreal kan du bruke Excellence-serien som dekker 100 prosent grått hår. Den er mye mer pigmentert og du får en mye mer hard/hjelmete farge. Har du derimot 80 prosent grått hår, kan du bruke Preference-serien som da dekker 80 prosent grått hår, og som videre har en mer transperant farge, og et sprekere utvalg. Har du 50 prosent, kan du bruke Casting Creme Gloss-serien som da er en minicolor med masse fine farger, tipser Sekkingstad.

Hvis du er ute etter en veldig spesiell og leken farge, anbefaler Sekkingstad å ta turen til frisørsalongen. Der kan frisøren bruke to forskjellige farger, en til det grå og en til resten for å få til den perfekte fargen som du er ute etter.

Å bruke to farger hjemme selv er absolutt mulig, men kan raskt bli vanskelig, i tillegg til at håret kan bli overfarget.

Anbefaler frisør

Sekkingstad heier på deg som vil farge håret hjemme selv, og sier det er fullt mulig så lenge man får litt hjelp med å velge riktig farge.

TØRRSJAMPO: 1. Glam Fresh Dry Shampoo fra Studioline (kr 89), 2. Glam Volume Dry Shampoo fra L'Oréal Paris (kr 89), 3. Dry Shampoo Dark fra Lee Stafford (kr 89), 4. Dry Shampoo fra label. m (kr ), 5. Brunette Dry Shampoo fra label. m (kr ), 6.Dry Shampoo Medium fra Batiste  (kr 79).
TØRRSJAMPO: 1. Glam Fresh Dry Shampoo fra Studioline (kr 89), 2. Glam Volume Dry Shampoo fra L'Oréal Paris (kr 89), 3. Dry Shampoo Dark fra Lee Stafford (kr 89), 4. Dry Shampoo fra label. m (kr ), 5. Brunette Dry Shampoo fra label. m (kr ), 6.Dry Shampoo Medium fra Batiste (kr 79). Foto: FOTO: Produsentene.

Men Frisørenes Fagforening insisterer på at grå hår burde man få fikset på hos i en frisørsalong.

- Vi vil ikke anbefale å farge håret hjemme selv da så mye kan gå galt. Når man ikke kan fargeteorien som frisører jobber med, kan farging av grått hår bli mislykket, mener Ottersen Fraas.

Solheim Varga, fargetekniker ved frisørsalongen Toni and Guy på Grünerløkka, stiller seg også skeptisk til hjemmefarging.

- Jeg anbefaler å ikke farge håret hjemme selv, da man sjelden ender opp med det resultat man ønsker og det kan bli en dyr prosess hos frisøren å rette det opp igjen, forteller Varga.

Nødløsninger

Men selv om Varga ikke anbefaler å farge grått hår hjemme selv, gir han oss likevel noen andre hjemmetriks for å skjule grått hår frem til man har mulighet til å dra til frisøren:

  • Tørrsjampo for brunt hår dekker det grå i røttene og vaskes ut etter bruk.
  • Vanlig tørrsjampo for lyst hår.
  • Hårmaskara.

Men hvis du føler du fortsatt må farge håret, mener Varga at du burde:

  • Bruke en mild hårfarge som er hakket lysere enn dit eget hår - dette er lettere å fikse på for frisøren enn når håret blir for mørkt.
  • Farge kun hårrøttene og aldri i lengdene.

I tillegg synes Varga det er lurt å gradvis lysne håret i takt med de grå hårene som kommer, så blir de ikke så synlige.

Si din mening!

Vi vil gjerne høre fra deg. Hva er ditt forhold til grått hår? Er det din verste fiende, eller har du et nokså avslappet forhold til et par grå strå her og der?

Og finnes det en viss alder der det er mer akseptert å la håret gro seg helt grått? Si din mening i kommentarfeltet under!

Les også:

Snarveien til superstjernehud

- Huden blir like myk som en babyrumpe

- Solgte 40 luer på en halvtime

Følg oss på Facebook!

Vi har testet 17 populære nettbutikker

Meld deg på Klikk Motes nyhetsbrev og hold deg oppdatert på det siste innen mote og skjønnhet

Trenger du hårinspirasjon? Sjekk ut Det Nyes store hårguide

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning

Tjenester fra Nettavisen