De beste og verste vertinnegavene

Dette skal du gi i vertinnegave

Vertinnen disker opp med mat og drikke. Hva bør du gi i vertinnegave som takk?

VERTINNEGAVER: Hva skal man gi, og hva skal man overhodet ikke gi? Her er tips til fine vertinnegaver.
VERTINNEGAVER: Hva skal man gi, og hva skal man overhodet ikke gi? Her er tips til fine vertinnegaver. Foto: FOTO: Christopher Robbins/Thinkstock.com
Publisert Oppdatert

Tove Eggen

Tove Eggen (31) er utdannet makeupartist og hårstylist ved Art Complexion Make Up Skole, samt motejournalist ved London College of Fashion.

Ved siden av over et tiår med frilansvirksomhet, jobber hun også som makeuplærer og stylist, og har de siste fem årene bodd og jobbet i London og Barcelona.

Mange inviterer til festlige lag, hagefester og venninnemiddager nå som solen endelig titter frem.

Men hva burde man ta med seg som vertinnegave? Og må man ha med noe i det hele tatt?

Vi spurte fire eksperter på området, men også dere lesere via Facebook - og fikk mange fantastiske svar!

- Den dårligste vertinnegaven jeg har fått er en elektrisk sausevisp (som i tillegg var uten batterier). Det beste er å få duftlys eller flotte roser, skriver Marie, 24 år.

- Jeg fikk en gang en dyr italiensk ost (stor var den også), som luktet så inni granskauen at jeg måtte lufte kjøleskapet i to dager etterpå. Og likevel satt lukta der. Den var nok dyr og flott, og det var nok godt ment - men bivirkningene av den var litt i drøyeste laget, skriver Tina til oss.

Blomster og vin er alltid en hit

Selv om vertinnen kanskje beskjedent sier at du ikke trenger å ha med noe, så er det klart at en liten vertinnegave er på sin pass som takk for mat, drikke og husrom.

- Det er veldig vanlig å ta med blomster eller en flaske vin, selv om det ikke er et must med gaver i selskap. Men hvis det serveres middag, bør man ha med seg noe, sier Annette Elvhaug, daglig leder i event -og bryllupsplanleggingsfirmaet It's Happening.

SIKRE VINNERE: 1. Ettermiddagen blomsterbukett fra Interflora (fra kr. 250), 2. Sommerslør blomsterbukett fra Interflora (fra kr 250). Nydelig rødvin er alltid en hit. Hva med Allesverloren Tinta Barocca 2010 (kr 130), - eller -4.  litt italiensk sprudlevin? Albino Armani Prosecco (kr 130).
SIKRE VINNERE: 1. Ettermiddagen blomsterbukett fra Interflora (fra kr. 250), 2. Sommerslør blomsterbukett fra Interflora (fra kr 250). Nydelig rødvin er alltid en hit. Hva med Allesverloren Tinta Barocca 2010 (kr 130), - eller -4. litt italiensk sprudlevin? Albino Armani Prosecco (kr 130). Foto: FOTO: Produsentene

Ikke alltid nødvendig

Hvis det serveres middag, bør man ha med seg noe

Men er det slik at man alltid må ha med seg gaver? Og hvordan skal man vite om det passer seg eller ikke?

Vi spurte bloggeren bak selskabelig.no, Sille Svenkerud, som har full oversikt over selskapsetiketter:

- Det er vanskelig med en helt klar regel, men jeg synes man bør ha med seg noe når man blir invitert bort. For å vise at man setter pris på invitasjonen, og gjøre litt stas på den man skal til. Men hvis det er litt mer spontant "bli med til oss" eller det er et "spleiselag", synes jeg ikke man bør ha med noe, sier Svenkerud.

Behøver ikke koste så mye

Ofte kan det være vanskelig å bestemme seg for hvor stor eller hvor dyr en vertinnegave skal være, og man blir redd for at man gir for lite eller for mye.

- Det viktigste med en vertinnegave er tanken bak, ikke prisen. Man kan få mye fint for under 200 kr, forteller stylist og eier av konseptbutikken MagMaLou, Marthe Kveli Valeberg, og fortsetter:

- Man kan også gå flere sammen om en gave hvis dere vet at vertinnen lenge har ønsket seg noe litt mer pricey, og dere ønsker å overraske henne litt ekstra!

Svenkerud sier seg enig i dette:

- Absolutte grenser for pris er vanskelig å sette, det avhenger jo helt av anledning. Men jeg synes ikke gaven bør koste altfor mye. Er det for eksempel til en "dameaften", kan en deilig håndkrem eller lignende til rundt 150 kr være ok.

Send blomster i forkant

PERSONLIG TOUCH: 1. Deborah Lippman Neglelakker fra Blush.no (kr 169 per stk), 2. Bliss Blood Orange & White Pepper Hand Cream fra Blush.no (kr 89), 3. Elizabeth Arden Green Tea Body Lotion fra Blush.no (kr 169), 4. Biotherm Lait Corporel Anti-Drying Body Milk fra Blush.no (kr 199), 5. REN Mini Body Gift Set fra Blush.no (kr 199).
PERSONLIG TOUCH: 1. Deborah Lippman Neglelakker fra Blush.no (kr 169 per stk), 2. Bliss Blood Orange & White Pepper Hand Cream fra Blush.no (kr 89), 3. Elizabeth Arden Green Tea Body Lotion fra Blush.no (kr 169), 4. Biotherm Lait Corporel Anti-Drying Body Milk fra Blush.no (kr 199), 5. REN Mini Body Gift Set fra Blush.no (kr 199). Foto: FOTO: Produsentene.

Både blomster og vin er begge tradisjonelle og fine vertinnegaver som de fleste setter pris på.

Men hvem av oss har vel ikke stått litt småstressa, ikke helt ferdige med forberedelsene og armene fulle av blomster og vin, mens man prøver å finne vaser, gavebord og ty til gjestene samtidig?

- Ved en større fest er det alltid hyggelig at blomstene kommer i forkant, så slipper man å stå og pakke de opp mens gjestene kommer - samt lete etter passende vase, råder Svenkerud.

Vis at du kjenner vertinnen

Har man lyst til å vise vertinnen litt ekstra omtanke, så er det de personlige gavene som viser at man virkelig kjenner og tenkte på vertinnen - som gjelder.

- Man kan alltids safe med blomster eller en god vin, men er det noen du kjenner godt, vet du kanskje hva yndlingsduften hennes er eller andre produkter hun setter veldig pris på, sier Kveli Valeberg.

Elvhaug er helt enig:

- Det er hyggelig å få gaver uansett størrelse, men er det noen som tilfeldigvis har fått med seg at jeg har nevnt noe jeg har lyst på og som kommer med det, så blir jeg jo veldig glad!

Også dere lesere sa dere enige i dette, som Janne 24 år fortalte oss gjennom Facbook-sidene våre:

- Da jeg flyttet inn i nytt hus, fikk jeg en fresh neglelakk istedenfor noe kjedelig til huset. Annerledes og fin innflytningsgave vil jeg påstå.

Vær forsiktig med re-gifting

Det har alle skjedd oss at vi har fått gaver som ikke kommer i bruk, og når vi i siste liten farter i vei til et selskap, er det kanskje lett å ville ta med seg en av de ubrukte gavene vi har på lager.

POPULÆRE: 1. Palermo Telysholder fra Bohus (kr 179), 2. Wayne Lanterne fra Bohus (kr 149), 3. Lykt fra Ikea (kr 149), 4. Lysholder fra Ikea (kr 149).
POPULÆRE: 1. Palermo Telysholder fra Bohus (kr 179), 2. Wayne Lanterne fra Bohus (kr 149), 3. Lykt fra Ikea (kr 149), 4. Lysholder fra Ikea (kr 149). Foto: FOTO: Produsentene.

- Hvis man skulle finne på å gi videre noe man selv har fått, så fjern alle spor fra tidligere giver. Jeg har selv fått en eske med konjakk hvor kortet fra forrige giver ikke var fjernet, minnes Svenkerud.

Det er jo også litt pinlig hvis man står der og overrekker en gave som vertinnen blir veldig glad for, mens en annen gjest måper med store øyne av gjenkjennelse.

- Jeg har fått gaver som andre venner har kjent igjen som en gave de tidligere har gitt til giveren - det er jo litt flaut, forteller Elvhaug oss.

Så kanskje er det bedre å droppe gave hvis du ikke hadde tid til å kjøpe en egen, og følge rådet til Svenkerud:

- Hvis du ikke hadde med deg noe til selskapet, av ulike årsaker, går det an å sende en liten hilsen i etterkant istedenfor.

Styr unna nips og kompliserte gaver

Ofte er det lett å tenke at selv om gaven ikke trenger å være så dyr - så skal den imponere og være noe vertinnen husker. Men dette kan ofte være de minst heldige gavene.

- Jeg anbefaler alle å styre unna nips! Uansett om du selv liker den lille fruktskålen eller den søte bilderammen, er det gode odds for at vertinna ikke nødvendigvis deler samme smak, råder Kveli Valeberg.

Dette er dekoratør og interiøransvarlig ved Bohus, Rikke Nymoen, enig i og legger til:

Det verste må være hjemmelagede ting som ikke faller i smak og som man føler må stå fremme

- Det verste må være hjemmelagede ting som ikke faller i smak og som man føler må stå fremme.

Også på Facebook-sidene våre var dere lesere litt oppgitte over kompliserte gaver.

- Jeg fikk en vinopptrekker med så mange deler og som var så komplisert at jeg aldri har fått brukt den, skrev Gro, 51 år fra Moss, på Facebook-veggen vår.

Lys og lykter er alltid en hit

Noe de fleste elsker både å gi og få, er lys og lykter til både inne og ute.

- De aller fleste kjøper lys og diverse lykter eller lysholdere i vertinnegaver. Vi anbefaler også dette da alle, både gode venninner og de man ikke kjenner så godt, vil ha bruk for et par lyse kubbelys i en eller annen anledning - helt klart safe. forteller Nymoen.

- Jeg synes en lykt som passer både ute og inne kan være en koselig gave til en innflyttingsfest, legger Svenkerud til.

De rareste gavene

Men folk har helt klart fått mye rart i vertinnegaver, og de rareste dere lesere nevnte på vår Facebook-side var:

- Leppestiftsett jeg fikk i gave, det var brukt og kjøpt på loppemarked. Tanken bak var god da, skriver Monica.

- Fikk en brusopptrekker en gang. Den var litt spesiell, og ingen skjønte hvordan den kunne brukes, skriver Kari-Mette.

IKKE SÅ BRA SOM DU TROR: 1. Screwpull fra Christiania Glasmagasin (kr 249), 2. Menu Vinåpner fra Christiania Glasmagasin (kr 249), 3. Sausevisp fra Rafens (kr 199), 4. Automatisk Sausevisp fra Coolstuff.no (kr 279).
IKKE SÅ BRA SOM DU TROR: 1. Screwpull fra Christiania Glasmagasin (kr 249), 2. Menu Vinåpner fra Christiania Glasmagasin (kr 249), 3. Sausevisp fra Rafens (kr 199), 4. Automatisk Sausevisp fra Coolstuff.no (kr 279). Foto: FOTO: Produsentene.

- Kjempeplakat av en "muskelmann" i gepardpositur, glinsende i olje. Gjestene var så "snille" å henge den opp på soverommet for meg, men jeg rev den ned før jeg la meg om kvelden. Ikke min stil, hehe, skriver Bente muntert.

- Jeg hadde et dildoparty en gang, og fikk en analplugg. Hurra!, utbryter Marianne.

Så det skal ikke stå på fantasien til folk, men det er viktig at man ser an selskapet og gjestene ved de mest ekstreme gavene.

- Styr også unna grovis-gaver og tullegaver om det ikke er en god historie som kan deles i fellesskap! Aldri skjem verten ut, mener Elvhaug.

Les også:

Her er strandmoten for deg med former

Derfor skyller hun munnen med olje

Følg oss på Facebook!

Vi byttet ut sjampoen med honning

Meld deg på vårt nyhetsbrev, og vinn veske fra Marc by Marc Jacobs!

Vi har testet 17 populære nettbutikker

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning