Bruk eplecidereddik i håret og på huden

Derfor tar hun med eddik i dusjen

Eplecidereddik sies å gjøre underverker både for hår og hud. Tove sjekker om det har noe for seg.

EPLECIDEREDDIK: Den skal funke på så mye, både hud og hår. Så da testet vi like gjerne om den berømte eplecidereddiken hadde noe for seg. Jeg synes håret ble lettere å gre, og både sand og saltvann ble lettere å skylle ut etter bruk av eplecidereddik.
EPLECIDEREDDIK: Den skal funke på så mye, både hud og hår. Så da testet vi like gjerne om den berømte eplecidereddiken hadde noe for seg. Jeg synes håret ble lettere å gre, og både sand og saltvann ble lettere å skylle ut etter bruk av eplecidereddik. Foto: FOTO: Tove Eggen
Publisert Oppdatert

Tove Eggen

Tove Eggen (31) er utdannet makeupartist og hårstylist ved Art Complexion Make Up Skole, samt motejournalist ved London College of Fashion.

Ved siden av over et tiår med frilansvirksomhet, jobber hun også som makeuplærer og stylist, og har de siste fem årene bodd og jobbet i London og Barcelona.

De fleste av oss har en flaske med eplecidereddik stående på kjøkkenet - som oftest bakerst i skapet et sted.

Men kanskje er det på tide å ta denne flasken frem, og bruke den til mer en sommerdressingen?

Og det er ikke bare den relativt kjente bruken av eddik for å øke forbrenningen, vi snakker om her.

I følge The Huffington Post, kan nemlig den syrlige eplecidereddiken styrke hår og hud som ofte blir strippet for naturlige oljer ved bruk av tradisjonell pleie. Dermed blir den naturlige pH-verdien utbalansert og kan oppleves som mer glansfullt og mindre tørt.

Ideen er å bruke eplecidereddik, helst en så økologisk og ren type som mulig, som en del av skjønnhetsrutinen, men det rådes å ikke bruke eddiken hver eneste dag.

Skeptisk

Nettstedet Webmed er noen av de som stiller seg skeptisk til bruken av kjerringrådene bak eplecidereddik.

- Som navnet (eplesyre) tilsier, så er dette et kraftig middel. Bland alltid ut med vann eller juice før eddiken svelges, og unngå daglig bruk, skriver nettsiden om temaet.

Men en som virkelig har gjort kjerringrådene bak bruken av eplecidereddik viden kjent, er forfatteren Emily Thacker med The Vinegar Book.

For spesielt interesserte tar denne boken leseren gjennom den lange historien bak bruken av eddik i gammelmedisin, og tar for seg hvordan man kan bruke eddik mot alt fra hoste, solbrenning, ømme føtter, akne, leverflekker og kontrollere appetitten - som også har gjort bruken av epleeddik så kjent i dietter.

NY BALSAM: Jeg lot eplecidereddik iblandet vann erstatte balsamen i testperioden. Håret ble mykere og mye mindre flokete, så det funker  - men vil nok heller velge eplecidereddiken i nødstilfeller fremfor til vanlig.
NY BALSAM: Jeg lot eplecidereddik iblandet vann erstatte balsamen i testperioden. Håret ble mykere og mye mindre flokete, så det funker - men vil nok heller velge eplecidereddiken i nødstilfeller fremfor til vanlig. Foto: FOTO: Tove Eggen

Vi tester

Som den skjønnhets-junkien jeg er, var jeg ivrig på å prøve ut om eplecidereddiken virkelig kunne gjøre både hår og hud vakrere.

Spesielt siden våre favoritteksperter bak thebeautybrains.com, som sjelden hiver seg på kjerringråd, sier seg enig i at den lave pH-verdien i epleeddiken, i teorien skal kunne:

- Stramme inn skjellaget i håret - dette øker glans og minsker floker

- Styrke effekten fra balsam da den vil holde seg bedre til håret på grunn av den lave pH-verdien

- Fjerne overflødig sjampo som på grunn av eplecidereddiken ikke fester seg i hodebunnen, noe som kan skade håret.

Kosmetiske kjemikere som hjernene bak thebeautybrains er, legger selvfølgelig til at dette ikke kan påvises gjennom laboratorietesting, men at syren i teorien skal kunne gjøre nettopp disse punktene, og kanskje derfor opplever så mange forbrukere at håret forbedres.

Ta med eddiken i dusjen

FØR/ETTER: Forskjellen er kanskje ikke slående, men håret har fått med fylde og er mindre flokete samtidig som alt av sand og saltvann ble godt renset ut.
FØR/ETTER: Forskjellen er kanskje ikke slående, men håret har fått med fylde og er mindre flokete samtidig som alt av sand og saltvann ble godt renset ut. Foto: FOTO: Tove Eggen

Så vi begynte med håret, og jeg tok med meg en flaske med spansk eplecidereddik i dusjen.

Håret ble lettere fri for saltvann og sand, og kjennes mykere og definitivt mindre flokete

Men etter oppskrift fra både The Huffington Post og WikiHow , så skal eddiken blandes ut med like deler vann først.

Så ta gjerne én del eplecidereddik og én del vann i en sprayflaske, á la vannflasker til planter som man får på Ikea, før du går i dusjen.

Etter oppskriften skal håret først sjamponeres som normalt. Skyll deretter godt og spray på eddikblandingen.

La den sitte i cirka fem minutter, og skyll så godt igjen - gjerne med kaldt vann.

Jeg har brukt denne teknikken før på vinteren, for å prøve å gjøre håret mindre statisk, og det har fungert godt. Men det jeg merket i tillegg nå, etter noen dager på stranda, var også at håret ble lettere fri for saltvann og sand, og kjennes mykere og definitivt mindre flokete.

For meg er dette ingen erstatter for god balsam og hårmaske, men en veldig fin nødløsning - og billigere - ikke minst!

Husk at det frarådes å bruke eddik daglig, så hold deg til et par ganger i måneden, eller maks én gang i uka.

Som ansiktstoner

Den andre mest nevnte skjønnhetsrutinen ved bruk av epleeddik fra både magasiner og på nettforum, er å lage sitt eget ansiktsvann eller toner om du vil.

ANSIKTSVANN: Bruk like deler vann og eplecidereddik, eller litt mer vann hvis du er sensitiv/tørr - bland sammen i en beholder på bruk en bomullspad til å sveipe over ansiktet etter huden er renset normalt. Avslutt med vanlig fuktighetskrem.
ANSIKTSVANN: Bruk like deler vann og eplecidereddik, eller litt mer vann hvis du er sensitiv/tørr - bland sammen i en beholder på bruk en bomullspad til å sveipe over ansiktet etter huden er renset normalt. Avslutt med vanlig fuktighetskrem. Foto: FOTO: Tove Eggen

I følge nettstedet skinacea.com, er ansiktsvann laget på eplecidereddik spesielt bra for aknehud.

- Eple- og melkesyrene som finnes i eddiken, hjelper til å mykne og eksfoliere huden, redusere røde merker, og behandle kviser på både ansikt og kropp. Eplecidereddik-toner skal også gi huden din riktig pH, skriver hudpleie-nettsiden.

En av forum-brukerne på makeupalley.com, ddoxie, sier at eddiktoneren hun lager med eplecidereddik, rosevann og eteriske oljer har hjulpet henne mer enn noen andre anti-akneprodukter.

- Etter bare to uker med eplecidereddik-toner, har jeg ikke hatt en eneste kvise, forteller hun som en av mange forumbrukere som har lagt sin elsk på eplecidereddik.

Like deler vann og eddik

For toner-blandingen bruker man like deler vann og eddik, eller litt mer vann hvis huden er sensitiv eller tørr.

Jeg lagde meg en blanding, og påførte etter vanlig ansiktsrens. Dette var en ny test for meg, og selv om jeg ikke er plaget med mye akne, har jeg klassisk sommerutbrudd på gang ved hake spesielt.

Huden kjennes på en måte litt tørrere, men ikke direkte tørr heller.

Jeg kjenner at huden blir litt varm, som er normalt ved produkter man kjøper i butikken også, men det skal bli spennende å se om huden min reagerer med å produsere mer talg (som uttørket fet hud gjør), eller om pH-verdien nå har blitt perfekt. Men foreløpig ser det lyst ut.

Hva tenker du?

Har du noen erfaring med eplecidereddik i skjønnhetsrutinene dine? Hva bruker du eplecidereddik til? Del gjerne tipsene dine med oss i kommentarfeltet under.

Les også:

Her er strandmoten for deg med former

Derfor skyller hun munnen med olje

TEST: Dette er den beste deodoranten

Følg oss på Facebook!

Vi byttet ut sjampoen med honning! Se hvordan det gikk.

Meld deg på Klikk Motes nyhetsbrev og vinn veske fra Marc by Marc Jacobs!

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning