Gjenbruk og vintage

Derfor bør du kjøpe vintage

Gamle vesker er billige og holder god kvalitet.

GAMMELT SKINN: På bestemors loft kan man også finne flotte vesker å børste støv av.
GAMMELT SKINN: På bestemors loft kan man også finne flotte vesker å børste støv av. Foto: Illustrasjonsfoto: Stine Helén Tunstrøm
Publisert Oppdatert
SKATTEJAKT: Tar du deg tid til å lete kan du komme over noen virkelige skatter. Bildet er tatt på Robot i Markveien.
SKATTEJAKT: Tar du deg tid til å lete kan du komme over noen virkelige skatter. Bildet er tatt på Robot i Markveien. Foto: Foto: Stine Helén Tunstrøm
MANGFOLD: Slangeskinn, krokodilleskinn eller kuskinn? Finn din favoritt i de overfylte hyllene. Her fra Velouria Vintage.
MANGFOLD: Slangeskinn, krokodilleskinn eller kuskinn? Finn din favoritt i de overfylte hyllene. Her fra Velouria Vintage. Foto: Foto: Stine Helén Tunstrøm

Å kjøpe gammelt eller brukt er ikke bare miljøvennlig og trendy, det kan også være ganske smart.

Vesker som er laget for flere tiår siden er ofte av skinn og lær, og holder god kvalitet. Tar du deg tid til å lete ordentlig kan du gjøre et skikkelig kupp.

For ikke bare får du en unik veske, men du får den mest sannsynlig ganske billig.

Godt håndverk

Solrun Kleve ved Fretex på St. Hanshaugen forteller at det er populært å kjøpe brukte vesker. De får inn rundt to sekker hver uke, og de forsvinner fort fra hyllene.

Hun opplever sjelden at kunder klager på veskene. Men når de først får klager, er det som regel på nyere vesker, produsert av de store kjedene.

- Min erfaring er at gamle vesker som regel holder en bedre kvalitet. Det er ofte brukt gode skinntyper og de er sydd med solide sømmer, sier hun til Klikk.no.

Sjarmerende slitt

Gammelt og brukt er ikke nødvendigvis synonymt med slitt og ødelagt. Men Kleve synes ofte at de slitte veskene har mest sjarm.

-Godt brukte skinnvesker får ofte en flott farge, de slitte områdene sørger på en måte for egenart. Likevel er det viktig å behandle vesken pent slik at du kan ha den i mange år.

Prisene på brukte varer varierer veldig fra sted til sted, men det er sjelden dyrt. Hos Fretex vurderes prisen ut i fra størrelsen på vesken, og materialet det er laget av.

En stor skinnveske kan derfor koste rundt 200 kroner. Er det derimot en original designerveske må du regne med litt mer.

Viktig å vedlikeholde

Eieren av La Luna Lærverksted, Ugo Facconi, legger også vekt på vedlikehold. Skal du først investere i en god, og kanskje litt dyr veske er det nemlig lurt å stelle den pent.

Ved å impregnere den fra første dag sørger du for at den varer i mange år.

- Det bør du starte med fra vesken er ny. Etter det avhenger det av bruk. Bruker du den hver dag, bør den impregneres en gang i måneden, forteller Facconi.

Billig alternativ

Hun tror ikke man må kjøpe vintage for å få kvalitet, men at det er et billigere alternativ til luksusvesker.

- Før i tiden var det et mer jevnt fokus på kvalitet, mens det i dag handler mer om masseproduksjon. Likevel finnes det mange kvalitetsvesker på dagens marked. Forskjellen er at det har en stivere pris.

Ønsker du også en kul skinnveske uten å tømme lommeboken, finnes det mye å velge mellom i landets utallige vintage- og bruktbutikker.

Eller kanskje til og med i klesskapet til bestemor...

Les også:

Slik får du en unik garderobe

De beste vintage nettbutikkene

Gamle møbler i ny drakt

Historien bak de berømte veskene

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning