Sminketips

De største trendene innen sminke akkurat nå

Høsten er her, og vinteren er i anmarsj - så nå som garderoben straks er på plass, er det sminken som skal få seg en overhauling!

SMINKE-HØST: Denne høsten ser vi heldigvis både nedtonede, og fargesprakende sminke-looker - noe for alle og en hver!
SMINKE-HØST: Denne høsten ser vi heldigvis både nedtonede, og fargesprakende sminke-looker - noe for alle og en hver! Foto: FOTO: Tove Eggen
Publisert Oppdatert

Tove Eggen

Tove Eggen (31) er utdannet makeupartist og hårstylist ved Art Complexion Make Up Skole, samt motejournalist ved London College of Fashion.

Ved siden av over et tiår med frilansvirksomhet, jobber hun også som makeuplærer og stylist, og har de siste fem årene bodd og jobbet i London og Barcelona.

Klærne står kanskje i fokus under moteukene, men når det kommer til elementer som faktisk er enkle og rimelige å kopiere, så er det sminken som gjelder!

Ofte kan en show-sminke være ganske så ekstrem, for å ikke snakke om håret.

Men hver sesong ser vi også flust av super-freshe og anvendelig sminke-looker, som gjør det hakket morsommere å åpne sminkemappa om morgenen.

Det er tross alt relativt kjedelig å bruke den samme gamle sminken dag ut og dag inn.

Denne sesongen synes vi er spesielt fin, da den har et veldig bredt spektrum.

Fra naturlig og nude, eller glødende vinterhud, til rotete og metalliske øyeskygger og fargesprakende eyelinere.

Sminken for denne høsten og vinteren byr på noe for alle, med andre ord.

Derfor har vi har valgt ut fem favoritter, og kommer med ydmyke forslag til hvordan sminketrenden kan tolkes.

Men husk: Du er sjefen over dine egne sminkekoster!

1. Vinterglød

Kanskje sesongens vakreste sminketrend, med sin perlefriske hud, nydelige glød og naturlige fremtoning.

Tidligere har vi sett mye overbruk av solpudder og bronzerende produkter på høsten, men det ser ut til at vi skal få gå vinteren i møte med den naturlig hudtonen vi har.

Jevn ut hudtonen med en lett dekkende foundation, og bruk en lysere concealer under øyne og på alle topp-punkter i ansiktet. Altså, over kinnben, langs neseben, i midten av panne, på hake og rett over leppene.

Legg så en highlighter, gjerne flytende, på de samme stedene for å kjøre opp gløden. Denne kan du godt legge på øyelokk og lepper også.

Sveip over litt rouge bakerst på eplekinn hvis du ønsker, men det er ikke nødvendig.

Tegn brynene mykt opp, og kjør på med maskara - uten klumper, så klart.

VINTERGLØD: Sesongens fineste sminketrend, er uten tvil den nydelige vintergløden vi så hos Calvin Klein og Stella McCartney.
VINTERGLØD: Sesongens fineste sminketrend, er uten tvil den nydelige vintergløden vi så hos Calvin Klein og Stella McCartney. Foto: FOTO: Stella, Tove Eggen
ILLUMINER: HIghlight og illuminer er vinterglød-lookens nøkkelord. Vi trenger ikke solpudder, helst ikke egentlig, og legg gjerne en shiny øyeskygge både på lokk og lepper.
ILLUMINER: HIghlight og illuminer er vinterglød-lookens nøkkelord. Vi trenger ikke solpudder, helst ikke egentlig, og legg gjerne en shiny øyeskygge både på lokk og lepper. Foto: FOTO: Tove Eggen

2. Vippe-galore

Det er lenge siden vi har sett så mye vipper på catwalken, både i naturlig og falsk form.

Den store klestrenden for høsten og vinteren, nemlig 60-talls looken, har nok mye av skylden for dette.

Til og med klumpete og uryddige maskaravipper ble sett hos blant annet Prada, men det kommer vi nok aldri til å anbefale - hvor enn mye designerne måtte elske det.

Istedenfor er høsten, og årets julebord, en perfekt anledning til å prøve falske vipper - hvis du ikke har gjort det enda.

De falske vippene må gjerne legges både oppe og nede, men kun oppe er nok hakket mer realistisk.

Bruk dem gjerne sammen med en metallisk øyeskygge i jordtoner, for en komplett trendsminke.

Nøkkelen til å påføre falske vipper ligger i a) tålmodighet og b) en flat og ren pinsett.

Legg en tynn stripe med lim, vent i 30 sekunder, og plasser og fest først midtpartiet. Dytt deretter øyevippen på plass i indre, og deretter ytre øyekrok med hjelp av pinsetten.

3. Messy-metall

VIPPE-GALORE: Jo mere vipper, jo bedre - i hvertfall i følge designere som Versace og Gucci. Bruk gjerne falske vipper, eller rett og slett ti lag med maskara.
VIPPE-GALORE: Jo mere vipper, jo bedre - i hvertfall i følge designere som Versace og Gucci. Bruk gjerne falske vipper, eller rett og slett ti lag med maskara. Foto: FOTO: Stella, Tove Eggen
FALSKE VIPPER: Selv om falske vipper ikke burde være hverdagskost, er de definitivt artige å bruke en gang i blandt. Bruk dem gjerne sammen med en nøytral, men metallisk øyesminke, for å naile høstens sminketrend.
FALSKE VIPPER: Selv om falske vipper ikke burde være hverdagskost, er de definitivt artige å bruke en gang i blandt. Bruk dem gjerne sammen med en nøytral, men metallisk øyesminke, for å naile høstens sminketrend. Foto: FOTO: Tove Eggen

Designere elsker metall! Nei, ikke nødvendigvis musikken, men metalliske øyeskygger.

De synes jo ekstra godt på catwalken, og gir en mer dristig finish.

Men skal du virkelig naile høstens metall-trend, så holder det ikke med en snill sminkelook med en lys skimrende skygge på den nedre delen av øyelokket, etterfulgt av en brun farge i global.

Nei, her burde du heller tenke Versace på syre, med overdrevne former - som er forholdsvis symmetriske, og deretter rotet litt til.

En enkel og rask teknikk er å legge en mørk metallisk øyeskygge, gjerne dyp blå, rundt hele øyet. Gjerne i en stor form.

Deretter klappe du inn en gullfarge på midten av lokket, både oppe og nede og gjerne litt i kantene.

Det ser kanskje skummelt ut, men er absolutt verdt å teste ut!

4. Nedtonet

Etter å ha hevet deg på (og kanskje av) den metalliske sminketrenden, kan det være godt å vite at det stikk motsatte også er en vinner denne høsten.

MESSY-METALL: Messy og metalliske øyne var overalt på runwayen for høst/vinter 2014/2015. Som her hos Nicole Miller og Rodarte. Legg gjerne først en mørk farge, og klapp deretter inn gull eller sølv på midten av lokket for en tilfeldig look.
MESSY-METALL: Messy og metalliske øyne var overalt på runwayen for høst/vinter 2014/2015. Som her hos Nicole Miller og Rodarte. Legg gjerne først en mørk farge, og klapp deretter inn gull eller sølv på midten av lokket for en tilfeldig look. Foto: FOTO: Stella, Tove Eggen
SKUMMEL TREND?: Det er kanskje ikke sesongens ryddigste sminkelook, men det gjør den messy-metalliske øyesminken desto enklere og morsommere å legge. Prøv den!
SKUMMEL TREND?: Det er kanskje ikke sesongens ryddigste sminkelook, men det gjør den messy-metalliske øyesminken desto enklere og morsommere å legge. Prøv den! Foto: FOTO: Tove Eggen

Designerne elsker visst et helt nude ansikt denne høsten, i motsetning til kun nude lepper som vi alltid ser mye av.

Helst skal hele ansiktet gå i ett, uten å se sminket ut.

Så bruk en fuktighetsgivende foundation, uten skimmer, og påfør med en stor kost slik at alle områder blir godt dekket

Legg litt concealer under øyne, men ikke trekk den ned mot kinnben eller nese.

For litt kontrast og en enda lysere look, kan en hvit eller lys kajal legges rundt hele øyet og på våtkanten.

Dropp maskara, men bruk litt svak rouge og lipgloss hvis du føler det trengs.

5. Farge-pop

Den siste sminketrenden vi har kopiert for høst/vinter 2014/2015, er også en av de aller morsomste å gjøre.

Det er noe veldig fint med å kunne innføre en gladfarge i en grå hverdag, uten at sminken overtar hele ansiktet.

NEDTONET: En jevn hudtone hvor øyne og lepper matcher, er høstens desidert enkleste sminkelook. Som sett hos Moschino og Isabel Marant.
NEDTONET: En jevn hudtone hvor øyne og lepper matcher, er høstens desidert enkleste sminkelook. Som sett hos Moschino og Isabel Marant. Foto: FOTO: Stella, Tove Eggen
NESTEN NUDE: Den nedtonede looken er enkel å skape med en god foundation som jevner ut huden, uten å være for tydelig eller shiny.
NESTEN NUDE: Den nedtonede looken er enkel å skape med en god foundation som jevner ut huden, uten å være for tydelig eller shiny. Foto: FOTO: Tove Eggen

En fargesprakende eyeliner, er det perfekte redskapet til denne sminken.

Men du trenger heldigvis ikke bekymre deg hvis sminkehylla ikke renner over av disse.

En flytende eyeliner kan man nemlig superenkelt lage selv, ved å dyppe eyelinerkosten i litt vann og deretter i en øyenskygge.

Bruk gjerne en øyenskygge du aldri har endt opp med å bruke, kanskje nettopp fordi den er så fargesterk.

Som en eyeliner vil skyggen bli langt roligere, og ikke så fremtredende. I tillegg til at den er en perfekt kontrast til høstværet.

Er du ekstra vågal, slenger du på en knall rosa rouge under øyne også.

Les også:

Sminketrikset som lett fjerne pigmentflekker

Slik sminker du deg til dobbelt så store øyne

TEST: Klarer øynemaskene å fjerne mørke ringer og poser under øynene?

FARGE-POP: Overrask alle med et lite innslag av farge i en ellers grå høst-hverdag. Som sett hos blant annet Kenzo og Chanel.
FARGE-POP: Overrask alle med et lite innslag av farge i en ellers grå høst-hverdag. Som sett hos blant annet Kenzo og Chanel. Foto: FOTO: Stella, Tove Eggen.
LAG DIN EGEN: En fargesterk eyeliner kan du raskt lage selv ved å dyppe eyeliner-kosten i litt vann og blande med en øyeskygge. Både penger og tid spart!
LAG DIN EGEN: En fargesterk eyeliner kan du raskt lage selv ved å dyppe eyeliner-kosten i litt vann og blande med en øyeskygge. Både penger og tid spart! Foto: FOTO: Tove Eggen

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning