Sunn sjokolade

Mørk sjokolade teller som en grønnsak

De fleste av oss liker en bit sjokolade i ny og ne. Velger du mørk sjokolade, kan den faktisk telle som en grønnsak.

SUNN SJOKOLADE: Mørk sjokolade har en rekke helsegevinster, og ifølge Kamilles kostholdsekspert Berit Nordstrand kan du unne deg et par biter hver dag med god samvittighet.
SUNN SJOKOLADE: Mørk sjokolade har en rekke helsegevinster, og ifølge Kamilles kostholdsekspert Berit Nordstrand kan du unne deg et par biter hver dag med god samvittighet. Foto: Foto: BULLS
Publisert Oppdatert
SPALTIST: Lege, forfatter og blogger Berit Nordstrand er fast spaltist i Kamille.
SPALTIST: Lege, forfatter og blogger Berit Nordstrand er fast spaltist i Kamille.

Hva er det med sjokolade som fanger interessen vår? Det smaker godt!

Dessverre er mye av sjokoladen som selges i dag laget av tøft bearbeidede kakaobønner og proppet med raffinert sukker, som er strippet for næring, og gir oss skyhøye blodsukkertopper.

Forsiktig bearbeidede kakaobønner og naturlig sødme, derimot, står ikke tilbake i smak og byr på betydelige helsegevinster. Istedenfor å tenke at du skal slutte å spise sjokolade, så tenk heller at du skal begynne å spise forsiktig bearbeidet, mørk sjokolade.

Se flere deilige oppskrifter nederst i artikkelen!

Bedre hukommelse

Kan det virkelig stemme at mørk sjokolade kan telle som en grønnsak?

Velger du mørk sjokolade av god kvalitet over 80 %, kan du både finne helsebringende plantestoffer, mineraler og antioksidanter på lik linje med grønnsaker.

Det finnes flere typer plantestoff i sjokoladen som hjelper å slokke gnister fra forbrenningen og demper oksidativt stress i kroppen din.

Som et ledd i et ellers sunt kosthold kan det medvirke i forebyggingen av både overvekt, diabetes, hjerte- og karsykdom, kreft og psykiske helseplager og demens.

Oppskrift: Denne sjokoladekaka MÅ du smake!

Visste du at mørk sjokolade kan bedre kognitiv funksjon? Hva er kognitiv funksjon tenker du kanskje … Ja, det å kunne konsentrere seg og huske bedre for eksempel.

En studie utført på eldre som spiste mørk sjokolade (37 gram av 86 % sjokolade pr. dag i seks uker), viste at de både husket bedre, og konsentrerte seg bedre enn kontrollgruppa som ikke spiste sjokolade. Så nyt et par biter mørk sjokolade til kaffen!

Det siste tiåret er det gjort forskning som viser at kakao og sjokolade inneholder antioksidanter som kan beskytte mot blant annet kreft, betennelser og hjerte- og karsykdommer. I din jakt på grønnsaksfarger, er det jo flott at noen få biter mørk sjokolade også kan bidra.

Lyst på sjokolade? Denne lager du enkelt selv!

Demp bittersmaken

Visste du for eksempel at 50 gram daglig inntak av mørk sjokolade (86%) kan redusere blodtrykket? De viktigste antioksidantene du finner i mørk sjokolade tilhører en gruppe antioksidanter som kalles polyfenoler. Polyfenoler finnes det også mye av i frukt og grønt, te, kaffe og vin.

Synes du kanskje at mørk sjokolade smaker bittert? Bittersmaken er medisin for kroppen. Det er den kraftige antioksidanten epicathecin som smaker mest bittert, og det er nettopp epicathecin som har kraftigst helseeffekt.

Demp bittersmaken ved å smelte sjokoladen sammen med litt kaldpresset kokosfett, revet kokos, litt vaniljeekstrakt eller hakkede valnøtter – avkjøl, og du har din egen personlige variant.

LYS SJOKOLADE? For å få de helsebringende effektene bør du bytte ut den lyse sjokoladen med en mørkere variant.
LYS SJOKOLADE? For å få de helsebringende effektene bør du bytte ut den lyse sjokoladen med en mørkere variant. Foto: Foto: Fotolia

Hva med lys sjokolade, da? Selv om det også er sunne kakaobønner i lys sjokolade, viser noen studier at antioksidantene tas dårligere opp hvis du tilsetter melk i sjokoladen. De få antioksidantene som derimot suges opp i tynntarmen, fungerer likevel godt som beskyttelse.

Hvordan skal vi vite hva slags mørk sjokolade som er bra? Det finnes et hav av tilbud der ute, og alle ønsker å framstille sitt eget produkt som det beste. Det kan derfor være lurt å se etter korte og forståelige ingredienslister!

Unngå kanskje spesielt «vegetabilsk olje» av flere grunner: Det indikerer at produsenten satser på billige ingredienser mer enn på kvalitet, og det igjen kan tolkes som at de ikke har fokusert på forsiktig bearbeiding. Hvis det ikke oppgis hvilken vegetabilsk olje som er brukt, er det gjerne billig palmeolje som kan skade både helsa og regnskogen.

Ekstra helseeffekt

Mange snakker også om «rå» sjokolade og løfter dette fram som noe av det beste man kan kjøpe innenfor sjokoladeverden. Når du kjøper en sjokoladeplate, er den laget av kakaobønner som både er soltørket og fermentert, og så brent – litt som kaffebønner blir brent – på høye temperaturer.

«Rå» sjokolade betyr egentlig at bønnene ikke har vært brent, bare soltørket og fermentert, før de blir til kakaomasse, kakaosmør eller kakaopulver.

Det er grunn til å tro at «rå» sjokolade kan gi deg ekstra helseeffekt, fordi «rå» bønner kommer med mer velberget næring i form av antioksidanter og andre skjøre byggeklosser som ikke tåler varme særlig godt.

Selv om «rå» kakao kanskje er å betrakte som gullmedaljen i sjokoladeverden, betyr ikke det at brente bønner i vanlig mørk sjokolade ikke gir deg noen effekt. Det er bare snakk om ulike grader av gevinst, så lenge sjokoladen kommer med smart fett og ørlitt naturlig sødme (f.eks. rårørsukker).

De kan by på nydelige smaker og gir deg flest byggeklosser per tygg. Kos deg med 20–30 gram hver dag om du vil, som ledd i et ellers smart hverdagskosthold. Riv litt i kaffen, spis noen biter sammen med nøtter eller lag smarte konfektbiter og desserter. Du kan rett og slett lage din egen sjokolademedisin!

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning