Sunn mat

Sunn mat trenger ikke smake vondt

Må du spise torsk og brokkoli for å spise sunt? Heldigvis ikke!

SUNN LIVSSTIL: Personlig trener Helene Drage oppfordrer alle til å kose seg med sunn og næringsrik mat, i stedet for å følge strenge dietter.
SUNN LIVSSTIL: Personlig trener Helene Drage oppfordrer alle til å kose seg med sunn og næringsrik mat, i stedet for å følge strenge dietter. Foto: Foto: Thomas Sommer
Publisert Oppdatert

Helene Drage

* 26 år fra Fredrikstad.

* Blogger for Kamille.no.

* Utdannet og jobber som personlig trener.

* Driver sitt eget firma som heter My Lifestyle.

* Blogger på helenedrage.com

Enda så interessert mange er blitt i trening og sunt kosthold så er det fremdeles mange som blir forvirret, og jeg mener det er med god grunn.

Fitnessbølgen har bidratt til begrepet «fitnessmat», og mange tror at man ikke kan spise «normal mat» dersom man ønsker å ha en sunn kropp og livsstil.

Dropp dietten

Jeg poster fra tid til annen bilder av digg mat i sosiale medier, for eksempel hjemmelagde burgere, pizza og min store favoritt, vafler. Nesten hver gang får jeg kommentarer om jeg kan spise dette på diett.

Først og fremst. For de aller fleste er det å være på diett totalt unødvendig - jeg skal prøve å forklare hvorfor.

SUNN MAT: Frozen yoghurt med mørk sjokolade og proteinvafler er blant mine sunne favorittretter.
SUNN MAT: Frozen yoghurt med mørk sjokolade og proteinvafler er blant mine sunne favorittretter. Foto: Foto: Helene Drage

En diett er ment å vare en kort periode hvor man er veldig nøye med hva slags mat man spiser. Man utelukker som regel diverse matvarer og er veldig streng mot seg selv.

Det er ment å skulle vare kun i en kort periode, ikke i flere år, rett og slett fordi det hverken er sunt eller et type kosthold man ønsker å spise over lengre tid.

Ikke ja- og nei-mat

Mange kvinner slanker seg hele livet, uten å føle seg bedre av den grunn. Er ikke det trist? Hvorfor leve på diett når man ikke trenger det?

Når det er sagt, jeg er ikke på diett. Jeg følger en gitt kostholdsplan hvor det ikke finnes ja- og nei-mat, men kun mat man kan spise mye av, og mat man burde spise mindre av.

Så altfor mange tror at man MÅ spise kylling og tørr ris for å spise sunt og gå ned i vekt. Sannheten er at det er utrolig mye god mat man kan spise, som fremdeles er sunt og bra for kroppen.

HERLIG PÅFYLL: Speltlomper med ost og skinke, kaffe og inspirerende lesestoff er viktig for meg i en hektisk hverdag.
HERLIG PÅFYLL: Speltlomper med ost og skinke, kaffe og inspirerende lesestoff er viktig for meg i en hektisk hverdag. Foto: Foto: Helene Drage

Her ser du et lite knippe av mat jeg kan spise i løpet av en uke. Proteinvafler er min favoritt, og en stor porsjon er fremdeles helt innenfor min kostholdsplan. La oss oppklare et par ting en gang for alle.

Sunn og næringsrik mat

1. Du må ikke spise kjip mat i form av torsk og brokkoli, eller kylling og ris uten noe form for saus eller krydder for å være sunn eller gå ned i vekt.

2. Du må ikke unngå alt av sauser og dressinger for å spise sunt.

3. Du må ikke spise torsk for å komme i form, hvis du hater torsk

4. Du må ikke spise tørr pasta om du heller foretrekker ovnsstekte poteter.

5. Du må ikke utelukke matvarer fra kosten din, det handler om mengden.

6. Du kan fint gå ned i vekt selv om du koser deg med en sjokolade på lørdagen.

Dessverre har mange fått en oppfatning at om man vil ha resultater så må man kun spise det som defineres som sunn mat, selv om det ikke er sannheten.

Bør smakes: Deilige proteinlapper - med kun tre ingredienser

FAVORITTFROKOST: Mager kesam blandet med Fun light, frosne bringebær, knuste valnøtter og litt honning.
FAVORITTFROKOST: Mager kesam blandet med Fun light, frosne bringebær, knuste valnøtter og litt honning. Foto: Foto: Helene Drage

Kos deg med god samvittighet

De som følger en streng diett er gjerne fitnessutøvere skal oppnå sceneform, og selv de følger denne krevende dietten kun over en kort periode.

Det er viktig å forstå at et konkurransekosthold ikke er det samme som en sunn livsstil. 

Nå sier jeg ikke at du skal spise sjokolade, boller og annen usunn mat hver dag, men om du koster deg med en sjokolade på en torsdag så er du ikke usunn. Hemmeligheten ligger i hvor mye man spiser av det.

Sunn mat er heller ikke bare torsk og brokkoli, men så utrolig mye mer enn det. Hvorfor sitte der med tørr kylling du ikke liker når du kan bytte den ut med karbonadedeig og lage burger?

Lyst på noe godt? Dette er oppskriftene vi googler mest

Nyt maten

Hvorfor sitte der med ris når du kan spise søtpotet? Det er på tide at vi kvitter oss med ordet diett og heller tenker livsstil og sunne valg mener nå jeg.

Det er på tide at vi rydder litt opp i hva vi definerer som sunn mat, og innser at god og næringsrik mat kan være utrolig mye mer.

Så om du sitter der nå med enda en kjedelig og tørr rett med sunn torsk og brokkoli, og lurer på om dette er det du må igjennom for å være sunn? Da er svaret heldigvis nei!

Følg Kamille! På Instagram @kamillenorge og @kamillepuls. For å følge oss på Facebook klikk her!

Les mer fra Helene her:

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning