Livsstil

Digitalfri sommer?

Logg av, og du vil få mer fokusert tid til deg selv, venner og familie.

KOBLE AV: Ikke la deg forstyrre av digitale distraksjoner i sommer. Logg av og kos deg med en god bok i stedet.
KOBLE AV: Ikke la deg forstyrre av digitale distraksjoner i sommer. Logg av og kos deg med en god bok i stedet. Foto: Foto: Getty Images
Publisert Oppdatert
EKSPERT: Cecilie Schou Andreassen har forsket på sosiale medier og avhengighet.
EKSPERT: Cecilie Schou Andreassen har forsket på sosiale medier og avhengighet.

- Å hele tiden være «på» utfordrer vårt behov for å være noe «av». Hjernen tillater oss å ha mange baller i luften samtidig, men å kronisk eksponeres for digitale distraksjoner kan fort bli slitsomt, forteller Cecilie Schou Andreassen.

Hun er klinisk psykologspesialist og forsker ved Universitetet i Bergen og Bergensklinikkene, og har blant annet forsket på sosiale medier og avhengighet.

Koble av - nå!

Sommerferien er for mange fullt i gang, og det er igjen tid for å lade batteriene, og koble av med familie og venner. Men det å koble helt av, og være i nuet er ikke alltid lett når man hele tiden påvirkes av digitale distraksjoner.

- Å være omringet av mennesker hvor iPhonen er med oss overalt gjør oss potensielt mer ufokuserte og distraherte. Ringende telefoner, tekstmeldinger og «du har e-post»- varsler innbyr til umiddelbar handling – og tjener klart som digitale distraksjoner i den «virkelige» verden, sier Schou Andreassen.

Disse distraksjonene kan også påvirke vår psykiske helse.

- Noen mister den gode nattesøvnen siden de ikke klarer å legge fra seg de digitale dingsene når de går til sengs. Og noen setter samlivet på prøve når de vier mer oppmerksomhet til mobilen enn familien. Mens andre opplever få eller ingen ulemper i kjølvannet av kronisk tilgjengelighet, forteller Schou Andreassen.

Koble av: Strikk sommerens fineste genser

Få mer fritid

Å bruke unødvendig tid på digitale distraksjoner er noe forfatter Agnes Ravatn er kjent med. På bakgrunn av hennes egne erfaringer med overdrevet bruk av internett og sosiale medier skrev hun like godt boken Operasjon Sjølvdisiplin i 2014.

Å innføre digitale begrensninger har utgjort en stor forskjell i hennes liv.

Digital pause

«Experience digital-free hours to see things differently and experience deeper connections with people. You'll notice and realize things you didn't before because you were too busy starring at that screen. The world is full of wonders, you just have to look up».
- Arianna Huffington.

- Jeg er blitt i stand til å konsentrere meg dypere og i lengre strekk i arbeidet mitt. Jeg er blitt mindre rastløs, og jeg prokrastinerer mindre.

Det å effektivisere hverdagen har også gjort at hun har mer fritid som hun kan nyte uten dårlig samvittighet for alt hun skulle ha gjort.

- Og framfor alt. Jeg bruker mer tid på det som gjør meg glad, og mindre på det som gjør meg ulykkelig, sier hun. 

At digitale pauser gir mer fokus har Schou Andreassen også god erfaring med. For to år siden deaktiverte hun samtlige profiler på sosiale medier, bortsett fra LinkedIn, og har verken applikasjoner relatert til e-post eller sosiale medier på mobilen.

- I tillegg har jeg mobilen stort sett alltid på lydløs. Jeg forsøker også å vie mobilen minimal oppmerksomhet under samtaler og samvær med andre. Dette gjør meg mer fokusert og tilstede i nuet, det være seg i sosiale relasjoner eller mens jeg jobber.

Skap fysisk distanse

Det hjelper lite å reise til en øde øy eller reise til fjells dersom du ikke klarer å være til stede å koble ut av den digitale verden. Ravatn råder deg til å skape fysisk distanse, minst tyve sekunder mellom deg, og det som frister.

- Legg mobilen på badet slik at du ikke blir sittende å taste på den resten av dagen. Og ikke ha fristelser i synsfeltet, legger hun til.

Schou Andreassen mener også at det er viktig å skape distanse ved å ha klare prioriteringer.

- Husk at folk i den «virtuelle» verden vil ha oppmerksomheten din. Men du trenger den selv. Dine prioriteringer bør komme først, sier hun.

- Så da gjenstår det bare å se opp, og få med deg sommerens forunderlige øyeblikk. Da kan du heller ta noen pauser inn i den digitale, og da står du helt fritt til å “surfe hemningsløst”, ifølge Ravatn.

3 tips for en digital pause

1. Last ned apper som blokkerer nettsidene du vil holde deg unna som ColdTurkey, SelfControl eller Focus.

2. Sett opp innstillinger som gjør at du kun får oppdateringer hver halvtime eller sjeldnere for å unngå overdreven sjekking

3. Ringende og pipende telefoner er en stor distraksjon. Og de fleste har sosiale apper på den. Slå den av, sett den på lydløs eller flymodus i situasjoner du vil unngå unødig distraksjon.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning

Tjenester fra Nettavisen