SPALITSTEN: TRINE ÅLDSTEDT

Fem minutter som kan snu livet ditt

Ritualet "femstjernen" kan ha helt fantastisk effekt.

ENKELT GREP: Trine mener et fem minutter rituale hver morgen kan endre livet ditt.
ENKELT GREP: Trine mener et fem minutter rituale hver morgen kan endre livet ditt. Foto: Bulls Press
Publisert Oppdatert

Trine Åldstedt (51)

NLP-coach, forfatter og foredragsholder som har vært med på Kamilles ferd i fem år allerede. Så mye herlig energi og åpenhet skal du lete lenge etter. (Trinealdstedt.no)

Hvis du visste at kun 10 minutter om morgenen fikk fram det beste i deg og førte deg på stø kurs til det du drømmer om, ville du da investert dem? Hvis du visste at et lite ritual på fem enkle steg gjorde deg sterkere, gladere og mer fokusert gjennom dagen, ville du gjort ritualet?

Tenk deg en enkel vane som får deg til å føle deg vel, tenke på en bedre måte og gjøre smartere valg. Er det for godt til å være sant? Ja, det kunne vært det, men ikke når du vet hva og hvordan du skal gjøre det. Jeg har praktisert et slikt ritual selv i et par år nå, og det er helt rått hvilken effekt det har!

Det begynte som et kveldsritual for flere år tilbake. Du har sikkert hørt om det – å sette ord på det du er takknemlig for. Jeg skrev takknemlighetslogg på kvelden. Kjøpte ei fin bok, og skrev ned tre eller flere ting jeg var takknemlig for. Noen ganger fikk jeg gjort det, andre ganger rakk jeg ikke, den gode vanen måtte vike for at jeg bare måtte stupe i seng for å få nok søvn.

Ikke for enkelt

Til daglig jobber jeg som mentaltrener og coach. Det har jeg gjort i snart 20 år, og gløder for denne spennende jobben, hvor jeg får hjelpe mennesker. Det kommer stadig mer forskning og verktøy som underbygger hvordan mennesket fungerer og hvordan vi kan skape det livet vi ønsker oss.

Gjennom årene har jeg sett tydelig hva som fungerer og ikke. Deretter har jeg skilt ut de tingene som virker best. Jeg liker å holde det enkelt, men ikke for enkelt. Gjør vi ting for enkelt blir det simpelt, og vi får ikke effekten vi trenger eller vil ha.

Vanen har fått navnet Femstjernen. Den fungerer som ei kule! Ja, jeg vil kalle den magisk. Jeg har lært den bort til flere, og delt den i live-sendingene mine på Facebook, hvor tusenvis av følgere har lært den og tester den ut. Jeg får ukentlig hilsener fra folk som har lagt den inn i sitt morgenritual og forteller om effekten. De elsker den!

Underverker

Femstjernen hjelper deg å vokse, forstå, lære og gir deg retning. Det er ellers så lett å miste retningen sin i hverdagens kaos og travelhet.

Femstjernen er en vane som flyter lett, gir mening, fyller deg med godfølelse, og hjelper deg å styre dit du ønsker deg. Når du deler den med andre, løftes forholdet. Kontakten og måten dere kjenner hverandre på, vokser og blir dypere. Du får ta del i noe så spesielt og spennende som de viktigste tankene til et annet menneske!

Men er du alene, gjør den alene. Du vil ikke tro hva den gjør med forholdet ditt med deg selv. Det er i bunn og grunn det viktigste forholdet i livet. Er du ikke enig?

 

FEMSTJERNEN:

1. Hva er du skrytestolt av?

Kulturelt er dette et utfordrende spørsmål for oss. Men det er samtidig et spørsmål som bygger karakter og stolthet, som gir oss egenverd, respekt for oss selv og hever lista for viktigheten i valgene vi tar. Så selv om det kjennes nytt og annerledes, still spørsmålet til deg selv. Lytt etter svaret, eller grav det fram.

 

2. Hva er du takknemlig for?

Dette er et sterkt spørsmål å stille seg. Vi kan boltre oss i forskning rundt effekten av takknemlighet og hva det gjør med oss. For eksempel sier en forsker og professor i familiemedisin og offentlig helse, Paul J. Mills, at: «Mer takknemlighet er forbundet med bedre humør, bedre søvn, mindre tretthet og lavere nivåer av kortison og stress i kroppen. Takknemlighet gir et forbedret syn på livet, og fører til at en merker seg og verdsetter mer de positive aspektene av livet.» Takknemlighet er helsebringende for oss alle.

 

3. Fyll deg.

Denne kan føles rar i starten. De aller fleste av oss tenker at det finnes mer mellom himmel og jord, og gjenkjenner at vi kan hente inn en følelse utenfra og inn i oss. Det er det du gjør her. Du lukker øynene, kanskje spør deg selv: «Hva har jeg behov for i dag», og så fyller du deg med det. Noen ganger kan det være konkrete ting som mot, glede, ro, pust, andre ganger kan det være en farge eller en favorittsang.

 

4. Hva er dine mål for dagen?

Se for deg dagen din, gjøremålene dine og det som er viktig at du skal få gjort. Både jobb, privat og fritid er med. Siden jeg deler Femstjernen med min kjæreste, er dette en super måte å samkjøre seg innad i familien eller parforholdet på.

 

5. Hva er mitt høyeste ønske?

Dette vil antagelig være noe overordnet for deg. For eksempel dersom du har en travel dag, kan det være noe sånt som å bevare ro, ha det gøy eller huske å gjøre det viktigste først.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning