Sminketips - den beste måten å legge sminke på

De beste sminketriksene makeupartistene sverger til

Klikk Mote har snakket med åtte makeupartister som har delt sine aller beste sminketips med oss - så nå er det bare å glede seg til neste makeup-session!

SMINKE-TRIKS: Klikk Mote har snakket med åtte makeupartister for å finne ut hva deres hemmelige supertriks er når det kommer til sminke.
SMINKE-TRIKS: Klikk Mote har snakket med åtte makeupartister for å finne ut hva deres hemmelige supertriks er når det kommer til sminke. Foto: FOTO: Pia Ruud, Marthe Kveli Valeberg/byMagMaLou og Ida Engstrøm.
Publisert Oppdatert

Sminke kan være et herlig utløp for kreativitet, og burde alltid være noe man synes er gøy å legge.

Men en makeup-session kan fort snus til en frustrerende stund foran baderomsspeilet når foundationen legger seg i flekker i stedet for jevnt, eller maskaraen ser ut som klumpete edderkoppben.

Kanskje skulle du kopiere Kim Kardashian sin highlighter, men endte opp med rare hvite ringer under øyne i stedet? Eller fristet det med Scarlet Johansson sine fyldige lepper, men resultatet så mer ut som en klovnemunn?

Da er det lett å ergre seg over makeupartister som får jobben til å se så lekende lett ut, så vi tenkte det var på tide at de som lever av å sminke kjendiser, modeller og tv-personligheter kunne fortelle oss sine topp sminkehemmeligheter. Så alle kan få bli med på moroa!

Smink deg til fyldigere lepper

Marthe Kveli Valeberg er Norges desidert største kjendis-makeupartist og stylist, i tillegg til å drive mote- og skjønnhetsbutikken MagMaLou på Frogner i Oslo. Hun har også nylig lansert sitt eget klesmerke, byMagMaLou, som ble svært godt mottatt av moteindustrien.

- En av mine lepperutiner for å få fyldige lepper, er å først bruke en god leppeskrubb for å unngå flakete lepper. I tillegg får dette i gang blodsirkulasjonen slik at de svulmer litt, sier hun og legger til:

- Så tar jeg litt foundation på slik at den nøytraliserer min egen farge, slik at den fargen jeg ønsker på lipgloss eller leppestift kommer best mulig frem.

- Deretter bruker jeg en hudfarget lipliner langs hele leppekanten både over og under, før jeg legger litt highlighting-krem langs amorbuen for å gi et forstørret uttrykk. Så legger jeg ønsket farge på leppene av enten leppestift eller lipgloss, og avslutter med en annen farge som er litt lysere midt på leppa som gjør at leppene virker fyldigere.

For å jukse seg til en rask og naturlig sommerglød, som ikke innvolverer timesvis på stranda eller vanskelige selvbrunere, har Kveli Valeberg et enkelt triks.

- På sommeren liker jeg å blande noen dråper med flytende bronzer i foudationen min for ekstra glød.

SKJØNNHETSFAVORITTENE TIL MARTHE KVELI VALEBERG: 1. Coconut Body Butter fra The Body Shop (kr 179), 2. Volume Effect Faux Cils Luxurious Mascara fra Yves Saint Laurent (kr 230), 3.Minerals In The Mists Restore fra Youngblood (Kr 295), 4. Tan in a Can Original fra SunSpa (kr 269), 5. Eyeshadows fra MAC (kr 160 pr stk).
SKJØNNHETSFAVORITTENE TIL MARTHE KVELI VALEBERG: 1. Coconut Body Butter fra The Body Shop (kr 179), 2. Volume Effect Faux Cils Luxurious Mascara fra Yves Saint Laurent (kr 230), 3.Minerals In The Mists Restore fra Youngblood (Kr 295), 4. Tan in a Can Original fra SunSpa (kr 269), 5. Eyeshadows fra MAC (kr 160 pr stk). Foto: FOTO: Marthe Kveli Valeberg og Produsentene.
SKJØNNHETSFAVORITTENE TIL INGRID P. EIDE: 1. Temperature Rising Pro Longwear Bronzer i fargen Sun Dipped fra MAC (kr 270), 2. Superbalanced Makeup Teint fra Clinique (kr 285), 3. Eye Las Curler fra Shu Uemura ($17 hos Sephora), 4. Smudge Proof Eyeshadow Base fra Nars (kr 250), 5. Blending Brush #217 fra MAC (kr 200).
SKJØNNHETSFAVORITTENE TIL INGRID P. EIDE: 1. Temperature Rising Pro Longwear Bronzer i fargen Sun Dipped fra MAC (kr 270), 2. Superbalanced Makeup Teint fra Clinique (kr 285), 3. Eye Las Curler fra Shu Uemura ($17 hos Sephora), 4. Smudge Proof Eyeshadow Base fra Nars (kr 250), 5. Blending Brush #217 fra MAC (kr 200). Foto: FOTO: Inrid P. Eide og Produsentene.

Perfekt øyenskyggeprimer og vipper

Ingrid P. Eide er utdannet hudpleier fra hudpleieskolen i Bergen og makeupartist fra Art Complexion Makeup Skole i Oslo, og har tidligere jobbet som fagansvarlig og hovedmakeupartist for det norske sminkemerket Makeup Mekka. I dag er hun daglig leder og faglærer ved Art Complexion og har jobbet på store tv-produksjoner som "Trinny og Susannah oppdrag Norge".

- Mange har behov for å bruke en primer på øyelokkene for å få øyenskyggen til å sitte hele dagen. En primer gjør at skyggen sitter uten å stripe seg, og den får frem pigmentet i skyggene slik at fargene kommer frem. Enkelte primere gjør i tillegg skyggene delvis vannfaste.

Hvis det er mange som fortsatt sliter selv etter at de har lagt øyenskyggeprimeren, så forstår Eide dette godt. Teknikk er nemlig ekstra viktig her.

- For meg er primer et must, men den kan også gjøre at øyenskyggen blir vanskeligere å duse ut. I og med at jobben til primeren er å få skyggen til å sitte godt, fester ofte skyggen seg nesten med en gang du påfører den og den kan bli vanskeligere å duse ut om du ikke er rask med dusekosten. For et godt resultat kan du gjøre slik:

  1. Bruk en syntetisk kost og påfør et tynt lag med primer fra vipperot til øyenbryn.
  2. Finn frem et trasparent eller hudfarget pudder og en fluffy kost. Påfør et tynt lag med pudder fra global til bryn.
  3. Påfør øyenskygge på lokket og i globalen som vanlig. Når du nå skal duse skyggen slik at overgangen fra globalen til øyenbryn ikke blir for hard, vil du merke at dusingen går mye enklere når den ikke fester seg like godt fast i globalen som den gjør på lokket.

- Primere som er verdt å sjekke ut er Smudge Proof Primer fra Nars og Eyeshadow Base fra Art Deco.

- Unngå knekk på øyevippene

- Vippetang er et kjempebra verktøy for vipper som peker nedover eller rette vipper som ikke buer naturlig oppover. Bruk gjerne litt penger på en god vippetang, som vil vare lenge uten at den knekker vippene. Det fineste er om vippene får en naturlig bue fra rot til spiss og ikke en nittigraders knekk ved basen. For et godt resultalt kan du gjøre slik:

  1. Om vippene er rotete kan du gre gjennom den med en liten metallkam.
  2. Pass på at du får med alle vippene og klem forsiktig med tangen innerst langs vipperøttene og hold noen sekunder.
  3. Flytt tangen noen millimeter ut og klem på nytt. Flytt den så noen millimeter til og klem en siste gang. Har du lange vipper kan du kanskje klemme i fire omganger. Dette vil gi en fin og jevn bue til vippene.

- Husk at vippetang skal påføres før maskara når vippene er myke, slik at vippene ikke brekker.

Og er det fortsatt vanskelig å få til en fin bøy på vippene som holder hele dagen, tipser Eide om at man kan ty til ekstra hjelp fra en håføner.

- Om vippene faller ned, kan du prøve å føne tangen varm før du bøyer vippene. Dette kan gi noe lenger holdbarhet på bøyen. Pass på at du ikke brenner den tynne huden rundt øynene. Du kan også prøve å bruke en mindre våt maskara, som ikke tynger vippene like mye.

- Tenger som er verdt å sjekke ut, kommer fra Shu Uemura og Shiseido. Disse har også ekstra silikonputer du kan bytte ut etter hvert som tangen blir slitt.

Den perfekte sommergløden

Pia Ruud er utdannet frisør og makeupartist fra Imageakademiet i Oslo, og sminker for magasiner som KK, Stylemag, Henne og Vixenmagasin. I tillegg jobber hun som makeuplærer ved Face Stockholm Makeup Skole.

- For å få en flott sommerglød er det veldig viktig å ha en ren og fuktig hud. Påfør en lett foundation som passer for deg, og husk å pudre lett så den holder hele dagen.

SKJØNNHETSFAVORITTENE TIL PIA RUUD: 1. Dark Pearly Compact Powder fra Nilens Jord (kr 299), 2. Lash Queen Fatal Blacks Mascara fra Helena Rubinstein (kr 315), 3. Duo Concealer fra Nilens Jord (kr 239), 4. Fix+ fra MAC (kr 175), 5. Hydrating Hand & Body lotion fra Exuviance (kr 349).
SKJØNNHETSFAVORITTENE TIL PIA RUUD: 1. Dark Pearly Compact Powder fra Nilens Jord (kr 299), 2. Lash Queen Fatal Blacks Mascara fra Helena Rubinstein (kr 315), 3. Duo Concealer fra Nilens Jord (kr 239), 4. Fix+ fra MAC (kr 175), 5. Hydrating Hand & Body lotion fra Exuviance (kr 349). Foto: FOTO: Pia Ruud og Produsentene.

Når Ruud bruker solpudder, er det korrekt farge og strategisk plassering som gjelder.

- Jeg bruker Nilens Jord Bronzing Powder #502, som gir en superfin glød. Påfør den på kinnbena og på tinningspartiet, men også gjerne på øyelokket. Å bruke solpudder på øyelokket vil alltid se bra ut, da man er sikker på at fargen harmonerer med resten av ansiktet, og man får en ekstra dose varme og glød til sminkelooken.

- Deretter kan man legge en highlighter langs nesebenet, på overkanten av leppa og litt over kinnbenet. Så gjenstår bare litt lipgloss og maskara for å være klar for sommerkvelden.

Man trenger nemlig ikke alltid masse øyenskygge for at en sommersminke skal bli fin.

Få sminken til å sitte lengre

Janne Røhmen har jobbet som frilans-sminkør/maskør i 11 år, og jobber stort sett på spillefilmer og tv-serier. I tillegg underviser hun på Imageakademiet. Akkurat nå er hun på sett til tv-serien "Frikjent", som skal gå på TV2 fra januar 2015.

Er det noe Røhmen kan alt om, er det å få sminke til å sitte så lenge som mulig gjennom lange tv- og filmopptak.

- For å få sminken til å sitte lengre, er det lurt å pudre all fuktig sminke (bortsett fra lipgloss) slik at den fikseres og sitter bedre. Har man fet hud, kan en primer under foundation også være lurt siden olje fra huden kan gjøre at sminken forsvinner fortere.

- Dersom man har fet hud, er min erfaring at maskara som går av med varmt vann over 38 grader er det beste, fordi den ikke påvirkes av olje fra huden, og sitter på vippene hele dagen uten å smitte av på huden.

- For huden rundt øynene anbefaler jeg alltid å bruke en concealer (1/2 tone lysere) som er beregnet på dette området, den er ofte lettere og striper eller korner seg ikke like lett.

Øyenskygge-trikset

Wenche Stageboe har lang fartstid i bransjen, blant annet som frisør og sminkør i NRK og TV2, samt mange år som frilans-makeupartist. Hun har vært daglig leder og faglærer på Art Complexion makeupskole i 10 år og fast makeupartist for Marion Ravn. I dag jobber hun som instruktør og ansvarlig makeupartist for sminkemerket Jane Iredale.

For at enhver øyenskyggeteknikk alltid skal se perfekt ut, har Stageboe et genialt triks.

- Jeg bruker alltid fargen taupe, som er en matt og kald lysebrun øyenskygge, i globalen med en crease-pensel for å mykgjøre skyggen opp på øyebenet. Bruk øyeeplet som mal og jobb rundt selve "øyekula".

SKJØNNHETSFAVORITTENE TIL JANNE RØHMEN: 1. Under Eye Concealer fra Inglot (kr 150), 2. Velvet Bronzing Powder fra Sothys, 3. Eyeshadows fra MAC (kr 160 pr stk), 4. GloMoist Hydration Mist fra Glo Minerals (kr 235), 5. Glowing Hydrating Foundation fra Sothys.
SKJØNNHETSFAVORITTENE TIL JANNE RØHMEN: 1. Under Eye Concealer fra Inglot (kr 150), 2. Velvet Bronzing Powder fra Sothys, 3. Eyeshadows fra MAC (kr 160 pr stk), 4. GloMoist Hydration Mist fra Glo Minerals (kr 235), 5. Glowing Hydrating Foundation fra Sothys. Foto: FOTO: Janne Røhmen og Produsentene.
SKJØNNHETSFAVORITTENE TIL WENCHE STAGEBOE: 1. Lengthening Mascara MS3 Navy fra Fedora Minerals (kr 165), 2. Brow Kit fra Fedora Minerals (kr 215), 3. Just Kissed Lip And Cheek Stain Forever Pink fra Jane Iredale (kr 255), 4. Dream Tint Tinted Moisturizer SPF15 - Warm Bronze fra Jane Iredale (kr 465), 5. Quad Bronzer i fargen Moonglow fra Jane Iredale (kr 498).
SKJØNNHETSFAVORITTENE TIL WENCHE STAGEBOE: 1. Lengthening Mascara MS3 Navy fra Fedora Minerals (kr 165), 2. Brow Kit fra Fedora Minerals (kr 215), 3. Just Kissed Lip And Cheek Stain Forever Pink fra Jane Iredale (kr 255), 4. Dream Tint Tinted Moisturizer SPF15 - Warm Bronze fra Jane Iredale (kr 465), 5. Quad Bronzer i fargen Moonglow fra Jane Iredale (kr 498). Foto: FOTO: Wenche Stageboe/Jane Iredale og Produsentene.

- Denne fargen legger jeg som en overlappingsskygge uansett farge på selve øyelokket, da den gjør det lettere og mer naturlig å bruke alt fra sterke til naturlige øyenskygger.

- Generelt er det også lurt å markere ekstra i ytterkanten av mandelformen på øyet og under øyet. En lys øyenskygge som highlight i innerkant mot nesen og under bryn er alltid lekkert.

Fra hverdagssminke til kveldssminke på to minutter

Når man står der etter jobb og har en middagsavtale, men ikke tid til å løpe hjem og sminke seg på nytt, er det fint å raskt kunne oppgradere hverdagssminken sin.

- Midnight Blue Eye Pencil fra Jane Iredale er en favorittkajal jeg benytter mye til å markere vippelinjen under øynene med, for å få frem det intense blikket, og den er nydelig å legge på våtlinjen. Ikke glem å legge kajalen mellom øyevippene også.

- Dus ut kajalen med en eyelinerkost eller brynskost, og vips så har du en litt mer intens øyenskygge-look!

Naturlig foundation, bryn og maskara

Trude Mokkelbost er utdannet makeupartist fra Art Complexion Makeup Skole og har i godt over 10 år jobbet som makeupartist og stylist for norske motemagasiner, reklamekampanjer og musikkvideoer. I tillegg er hun i dag kreativ leder og faglærer ved Art Complexion og fast makeupartist for artisten Maya Vik.

Mokkelbost er spesielt glad i naturlig makeup, og har tre supre tips til hvordan man kan påføre foundation, brynsfarge og maskara for å oppnå nettopp dette.

- Jeg bruker alltid to forskjellige foundation-toner. En litt lysere variant som legges under øyne, rundt nese og munn - der du ville lagt concealer. Deretter en mørkere foundation i rammen av ansiktet, som bygger opp benstruktur. Da får man raskt en mer naturlig skulptering av ansiktet, som man kan bygge videre på om man ønsker.

- Jeg legger alltid skygge istedenfor blyant på bryn, fordi jeg synes resultatet blir mer naturlig. Skyggen kan gjerne ha litt skimmer, siden brynshår naturlig er blanke. Da får jeg mer kontroll, og brynene bygges opp mer gradvis i motsetning til en hard blyantstrek.

SKJØNNHETSFAVORITTENE TIL TRUDO MOKKELBOST: 1. Amazing Base Mineral Powder Foundation i fargen Golden Glow Jane Iredale (kr 490), 2. Duo Concealer fra Nilens Jord (kr 239), 3. Extension Mascara fra Nilens Jord (kr 199), 4. Strobe Cream fra MAC (kr 310), 5. Blush i fargen Coral Sun fra Makeup Mekka (kr 179).
SKJØNNHETSFAVORITTENE TIL TRUDO MOKKELBOST: 1. Amazing Base Mineral Powder Foundation i fargen Golden Glow Jane Iredale (kr 490), 2. Duo Concealer fra Nilens Jord (kr 239), 3. Extension Mascara fra Nilens Jord (kr 199), 4. Strobe Cream fra MAC (kr 310), 5. Blush i fargen Coral Sun fra Makeup Mekka (kr 179). Foto: FOTO: Trude Mokkelbost og Produsentene.

- For en naturlig look legger jeg alltid maskara med en flat kost, hår for hår. Da slipper man edderkoppvipper-effekten, og man ser nesten ikke maskaraen. Den kan legges i mange lag alt etter hvor mye du vil fremheve dem. Denne teknikken er spesielt fin på de nedre vippene.

Perfekt hud til brudesminken

Ida Engstrøm er utdannet makeupartist fra Art Complexion Makeup Skole, og har sminket for de største norske motemagasinene i snaue 10 år. Hun er i tillegg makeuplærer ved Tone Lise Akademiet og har vært fast makeupartist for Vendela Kirsebom.

Engstrøm jobber mye med motesminke, men har hatt utallige bruder som kunder gjennom årene, og er en ekspert til å få huden til å se strålende vakker og naturlig ut.

- Jeg masserer alltid fuktighetskremen godt inn i huden for å få i gang blodsirkulasjonen, etterfulgt av et veldig tynt lag primer tilpasset hudtypen. Denne lar jeg sette seg litt i huden før jeg legger foundation.

- Jobb gjerne med en lett kremete og lysreflekterende concealer under øyne og i linjer fra nese til munn. Bruk gjerne samme produkt på kinnben.

- Bytt til en tørrere matt concealer på kviser, og påfør med liten kost. Jeg bruker stort sett bare pudder i t-sonen, også der med en ganske liten kost. I stedet for å legge mer pudder hvis man blir blank utover dagen, bruker jeg et tynt papir eller blotting-paper til å klappe bort det blanke fra huden.

SKJØNNHETSFAVORITTENE TIL IDA ENGSTRØM: 1. High Precision Retouch Concealer fra Armani (kr 325), 2. HD High Definition Powder fra Make Up For Ever (kr 405), 3. Aqua Brow fra Make Up For Ever (kr 285), 4. Face and Body Foundation fra MAC (kr 290), 5. La Base Pro Primer fra Lancôme (kr 325).
SKJØNNHETSFAVORITTENE TIL IDA ENGSTRØM: 1. High Precision Retouch Concealer fra Armani (kr 325), 2. HD High Definition Powder fra Make Up For Ever (kr 405), 3. Aqua Brow fra Make Up For Ever (kr 285), 4. Face and Body Foundation fra MAC (kr 290), 5. La Base Pro Primer fra Lancôme (kr 325). Foto: FOTO: Ida Engstrøm og Produsentene.

Påfør foundation med fingre

Agnete Bjerknes er utdannet makeupartist og har reist landet rundt med teateroppsetninger og revyer, i tillegg til å sminke til utallige motevisninger og show. I dag er hun også faglærer ved Tone Lise Akademi ved siden av å være frilans-makeupartist.

Selv om det finnes mange gode foundationkoster og svamper der ute, sverger Bjerknes til å bruke fingrene.

- Jeg bruker alltid fingrene når jeg påfører foundation, på meg selv vel og merke. Varmen fra fingrene får den til å smelte fint inn i huden som gir et naturlig og langvarig resultat.

- Et annet godt tips er å ikke smøre på med masse foundation over hele ansiktet, men heller konsentrere seg om området rundt nesen og dekke rødheter istedenfor for å dekke et helt ansikt som ikke trenger det. Less is more kan du si!

Les også:

De fem beste concealerteknikkene

Slik beskytter du håret i solen

Disse skjønnhetsproduktene er best i test

SKJØNNHETSFAVORITTENE TIL AGNETE BJERKE: 1. Moisturizing Tint SPF 30 fra Glo Therapeutics (kr 409), 2. D20 Hydration Spray fra Jane Iredale (kr 385), 3. Strobe Cream fra MAC (kr 310), 4. Triple Oxygen Instant Energizing Mask fra Bliss ($54 fra Sephora), 5. Beauty Flash Balm fra Clarins (kr 285) agnete.
SKJØNNHETSFAVORITTENE TIL AGNETE BJERKE: 1. Moisturizing Tint SPF 30 fra Glo Therapeutics (kr 409), 2. D20 Hydration Spray fra Jane Iredale (kr 385), 3. Strobe Cream fra MAC (kr 310), 4. Triple Oxygen Instant Energizing Mask fra Bliss ($54 fra Sephora), 5. Beauty Flash Balm fra Clarins (kr 285) agnete. Foto: FOTO: Agnete Bjerke og Produsentene.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning