BLOGG: Har du en toroms?

Jeg skal kjøpe leilighet for første gang. Alene. I Oslo. Ønsk meg lykke til.

TOPPEN AV ISFJELLET: Her ser dere litt av bunken med knuste drømmer.
TOPPEN AV ISFJELLET: Her ser dere litt av bunken med knuste drømmer.
Publisert Oppdatert

Dette blogginnlegget er skrevet av:

Birgit Schmidiger (39) jobber som redigerer i Kamille. Hun er egentlig sunnmøring, men har bodd i Oslo i 12 år. I leid leilighet.

Til dere som allerede er inne på boligmarkedet, må jeg bare si: Gratulerer. Til dere som ennå ikke har kommet dere inn, sier jeg bare: Jeg vet akkurat hvordan dere har det. Særlig hvis dere bor i Oslo.

Jeg har bodd i Oslo i 12 år, og selvfølgelig burde jeg ha kjøpt leilighet da jeg flyttet hit. Men det var jo så dyrt! Jeg måtte bare vente til prisene gikk ned litt. Ja, dere kan bare le!

Til mitt forsvar skal det sies at jeg har leid billig og bra i mange år, og det har vært en sovepute. Men nå skal jeg altså ut på boligmarkedet. Og der er det nådeløst for oss ferskinger.

Jeg drømte om Sagene, St Hanshaugen og Torshov. Nært jobben, nært byen. Men det må jeg bare glemme, med mindre jeg vil bo på hybel.

Nå har jeg innsett livets realiteter, og konsentrerer meg om toromsleiligheter i drabantbyene i øst. Jeg har vært på visninger, jeg har vært med i budrunder. Hver gang ender det på et par hundre tusen mer enn jeg kan gi.

Jeg begynner å kjenne igjen folk på visning også. Samme gjengen som møter hver gang. Så står vi der i de triste vinterjakkene våre og med et lite håp tent i øyet. Tenk om denne kan bli min... Vi vandrer rundt i de små leilighetene, uten å si noe særlig til hverandre (vi er tross alt konkurrenter), mens vi møblerer leiligheten med våre ting og våre drømmer og irriterer oss over alle disse andre som vandrer rundt i det som skal bli MIN leilighet.

Så kommer budrunden. Jeg har lært meg en lur taktikk med å klaske til med et bud godt over prisantydning fra starten, slik at du rister av deg en del konkurrenter. Men det er flere som kan den taktikken. Og de har mye mer penger enn meg.

UOPPNÅELIG: 40 herlige kvadrat til nesten to millioner på Oppsal. For den som har råd.
UOPPNÅELIG: 40 herlige kvadrat til nesten to millioner på Oppsal. For den som har råd.

Dermed er det ut på nye visninger. Med samme gjengen. Kanskje vi burde organisere oss og sette opp buss slik at vi kan dra sammen. Mer praktisk for alle. Vi skal jo samme løypa alle sammen. Eller kanskje jeg i det minste skal opprette ei Facebook-gruppe: "For oss som ikke har råd til leilighet over 1,8". Kanskje vi blir så godt kjent at vi ender opp i et digert kollektiv sammen. Så kan meglerne bare sitte der med de overprisa toromsene sine.

Ja, vi er mange om toromsbeinet i byen. Og jeg har trua på at der ute ligger det en leilighet med navnet mitt på døra. Og da skal jeg sende en varm tanke til alle dere førstegangskjøpere som fremdeles vandrer ute i kulda. Vi skal nok komme oss i hus, alle sammen!

Les også:

Strikk meg her og strikk meg der

Du er god nok som du er

Tekno-freak

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning

Tjenester fra Nettavisen