Slik dekker du mørke ringer og ujevnheter

Hvordan bruke concealer

De fleste har kanskje hørt om concealer, men hvordan bruker man det egentlig, og ikke minst; hvilken farge skal vi velge? Flaks at Tove viser oss dette, og mer, i sminkevideoen over!

Publisert Oppdatert

De aller fleste kvinner er rett og slett avhengig av å bruke concealer hver dag.

Selv om man ikke er en sminkedokke, og bruker lite makeup til hverdags, så er concealer likevel et uunnværlig produkt for veldig mange.

Har man dårlig tid om morgenen, så er det gjerne en concealer man prioriterer å bruke - sammen med en kjapp påføring av en god volummaskara.

Skjuler vårt største kompleks

Og det er kanskje ikke så rart. Dette sminkeproduktet hjelper nemlig til med å dekke norske kvinner aller største kompleks: mørke ringer under øynene.

Ifølge en undersøkelse som Kicks har gjennomført, så ønsker hele 27 prosent av norske kvinner å fikse på dette problemet.

Men for at concealeren skal gjøre underverker for akkurat dette komplekset, så er det viktig å vite hvordan man bruker den!

DETTE SIER MAKEUPARTISTEN, TOVE EGGEN, OM SMINKEN:

Tove Eggen

Tove Eggen (31) er utdannet makeupartist og hårstylist ved Art Complexion Make Up Skole, samt motejournalist ved London College of Fashion.

Ved siden av over et tiår med frilansvirksomhet, jobber hun også som makeuplærer og stylist, og har de siste fem årene bodd og jobbet i London og Barcelona.

Jeg har fått utrolig mange spørsmål om hvordan man bruker concealer.

Det er kanskje ikke så rart, i og med at spesielt mørke ringer under øynene er norske kvinners største kompleks!

Concealer er virkelig et must, enten om du liker mye eller lite sminke. Den kan virkelig trylle vekk et trøtt ansikt på null komma niks, men hvis den blir brukt feil, kan den få oss til å se eldre og oversminket ut.

Hvor mye dekke trenger du?

STOR FORSKJELL: Selv de som ikke har så mye å dekke under øynene, vil merke en stor forskjell med og uten concealer!
STOR FORSKJELL: Selv de som ikke har så mye å dekke under øynene, vil merke en stor forskjell med og uten concealer! Foto: FOTO: Tove Eggen

Det første vi skal tenke på når vi velger concealer, er hvor mye dekk som egentlig trengs. Hvis du ikke har noe særlig mørke ringer under øynene, eller en hudtone som skiller seg kraftig ut fra resten, skal det ikke så mye til.

For liten til medium dekk, burde man gå for en flytende concealer som man finner typisk i concealer-penner og de som ligner på lipglosser med svampapplikator inne i korken.

Disse er også ypperlige for oss med tørr hud. Jo tykkere konsistens en concealer har, jo tørrere er den som oftest. Dette er fordi mer dekk krever mer pigmentering i form av pudder.

For medium dekk, er concealere på tube det beste alternativet. Disse har ofte hakket mer pigmentering og pudder i seg enn penner, og kan ofte virke seigere - som gjør at de sitter bedre.

Trenger du medium til full dekk, så er concealer i krukke eller på sticks helt supre. Men disse er ofte tørre og dekker mye, så husk at du ikke nødvendigvis trenger så mye!

Varm gjerne produktet opp på baksiden av hånden, enten du bruker fingrene eller kost til påføring. Da glir den lettere på huden.

Hvilken farge skal du velge?

Hvis du allerede har en concealer som passer deg, er det lurt å legge litt av den på baksiden av hånden, og så legge litt av concealeren du vurderer oppå den igjen.

LETT TIL MEDIUM DEKK: 1. Skin Echo Concealer fra UNE, kr 149. 2. Mineralize Concealer fra MAC, kr 160. 3. True Match Concealer fra L'Oréal Paris, kr 125. 4. Stamina Concealer fra Nouba, kr 189. 5. Airbrush concealer fra Clinique, kr 180. 6. Line Smoothing Concealer fra Clinique, kr 180. 7. Super Stay Concealer 24hr fra Maybelline, kr 115. 8. Select Moisturecover Concealer fra MAC, kr 160. 9. Fit Me Concealer fra Maybelline, kr 105.
LETT TIL MEDIUM DEKK: 1. Skin Echo Concealer fra UNE, kr 149. 2. Mineralize Concealer fra MAC, kr 160. 3. True Match Concealer fra L'Oréal Paris, kr 125. 4. Stamina Concealer fra Nouba, kr 189. 5. Airbrush concealer fra Clinique, kr 180. 6. Line Smoothing Concealer fra Clinique, kr 180. 7. Super Stay Concealer 24hr fra Maybelline, kr 115. 8. Select Moisturecover Concealer fra MAC, kr 160. 9. Fit Me Concealer fra Maybelline, kr 105. Foto: FOTO: produsenten

En vanlig concealer skal nemlig være hakket lysere enn huden for mest effekt. Slik vil du enkelt se om fargen er riktig eller ikke.

Hvis concealeren blir for mørk, kan man lett se sliten og trøtt ut. Samtidig vil også da foundation se noe møkkete ut.

Man kan også velge en concealer med helt lik farge som foundation, som i teorien ikke vil være feil og den vil dekke ekstra der hvor du legger den. Men den vil ikke gjøre noe mer for ansiktet.

En concealer som er litt lysere vil gi deg et mer våkent blikk, et løft til kinnben og en mer definert nese, kjeve og munn - ved korrekt bruk.

Hvordan legger man concealeren?

Området som flest bruker concealer, er under øynene. Her har vi et par forskjellig påføringsteknikker, alt ettersom hvilket resultat du ønsker.

En klassisk og enkel metode, er å klappe inn concealeren fra der hvor huden synker litt ned, og trekke produktet helt opp til under vippene. Pass på at ingen overganger er synlige, og at concealeren blir jobbet helt ut i ytterkantene av øyet.

RIKTIG FARGE: Concealeren til venstre på bildene er hakket for mørk til å egentlig gjøre noen forskjell på Toves hud og øyne. På høyre side, derimot, ser man et løft og et mer åpent blikk.
RIKTIG FARGE: Concealeren til venstre på bildene er hakket for mørk til å egentlig gjøre noen forskjell på Toves hud og øyne. På høyre side, derimot, ser man et løft og et mer åpent blikk. Foto: FOTO: Tove Eggen

Denne metoden vil gi et noe mer våkent blikk, og jevne ut hudtonen. Noen vil også merke at linjer blir dust ut, så lenge concealeren inneholder mye fuktighet.

For ekstra utnyttelse av concealeren skal vi legge den i en trekantform. Vi trekker da en linje med concealeren eller kosten fra indre øyekrok, ned til nesevinge og opp på skrått til ytre øyekrok. Fyll så inn hele området med concealeren, også helt under vippene.

Jobb så concealeren inn i huden, og dus ut alle kantene ved bruk av fingre eller kost som jeg viser i videoen over. Denne teknikken vil ikke bare gi et ekstremt våkent blikk - den vil også gi kinnbena et nydelig løft, samtidig som ansiktet generelt vil få mye mer definisjon og struktur.

Pass på at du ikke etterlater noen synlige kanter. Hvis du sitter igjen med en følelse av at noe ser litt rart ut, så er nok concealeren litt for heavy. Da går du bare over med fingrene eller kosten igjen, og duser ut styrken på produktet.

Hvordan korrigere røde og blå merker

Hvis man har problemer med veldig blå ringer under øyne, eller røde flekker i ansiktet, burde man bruke en korrigerende concealer. Disse har ispedd korrigerende farger, som nøytraliserer det du vil dekke - istedenfor å lesse på med et tjukt produkt.

Disse må man ofte øve seg litt på før man får helt dreisen, men når man får det til, er det virkelig en liten tryllekunst i seg selv!

For å vite hvilken korrigerende farge vi skal velge, følger vi komplementærfarge-læren som ble grunnlagt av Johannes Itten. I korte trekk gjelder følgende:

  • Gult dekker lilla
  • Grønt dekker rødt
  • Oransje dekker blått
  • Rosa dekker brunt/grått
MEDIUM DEKK: 1. Select Cover-Up Concealer fra MAC, kr 160. 2. Effacernes Concealer fra Lancôme, kr 295. 3. Redness Solution Protective Base fra Clinique, kr 215. 4. Pro Longwear Concealer fra MAC, kr 160. 5. Lift Concealer fra Make Up For Ever, kr 243. 6. All About Eyes Concealer fra Clinique, kr 180. 7. Anti Blemish Clearing Concealer fra Clinique, kr 165.
MEDIUM DEKK: 1. Select Cover-Up Concealer fra MAC, kr 160. 2. Effacernes Concealer fra Lancôme, kr 295. 3. Redness Solution Protective Base fra Clinique, kr 215. 4. Pro Longwear Concealer fra MAC, kr 160. 5. Lift Concealer fra Make Up For Ever, kr 243. 6. All About Eyes Concealer fra Clinique, kr 180. 7. Anti Blemish Clearing Concealer fra Clinique, kr 165. Foto: FOTO: produsenten

Derfor vil man ofte se grønne concealere eller primere hos de forskjellige sminkemerkene, men som oftest skipper man de fordi de ser veldig skumle ut!

For de som vil dekke såkalte blå ringer under øyne, må vi først sjekke om man egentlig er blå, eller om det grenser til lilla eller grått. Hvis man er veldig lys eller mørk i huden, vil det som oftest komme frem som grått. Dermed trenger man en concealer med korrigerende rosafarge i seg for å kompensere.

De fleste er derimot egentlig lilla, fordi de har både blå og røde årer i området (og blander man blått med rødt så får man lilla). Da trenger man en concealer med ekstra korrigerende gulfarge i seg. De fleste concealerne er for så vidt gulbaserte, så man oppgraderer kun til en korrigerende concealer med rent gulskjær hvis lillatonen under øynene er særdeles kraftig.

Hvis man kun er blå under øyenen, trenger man litt korrigerende oransjefarge for å dempe det blå.

For røde flekker, kviser, arr og eksem - så er det korrigerende grønnfarge som gjelder. Man burde bruke en grønn primer hvis det er snakk om store områder, men på kviser eller små flekker, er en korrigerende concealer best.

Det viktigste å huske på når vi bruker korrigerende concealere er:

1. Poenget er ikke at vi skal se den korrigerende fargen, den skal kun nøytralisere fargeforstyrrelsen som ligger i huden.

2. Påfør kun der hvor fargeforstyrrelsen er. Hvis man trekker den korrigerende fargen utenfor dette området, vil den miste effekten sin.

Så spesielt for de som sliter med veldig grå eller blå områder under øyet, er det best å først starte med en foundation over hele ansiktet. Gå så over med en vanlig concealer, og deretter gå inn med den korrigerende concealeren og plassere den kun langs området eller linjen som fortsatt er grålig eller blå. Klapp produktet inn - uten å dytte borti det. Dermed vil du se at ringene gradvis forsvinner.

Husk at enhver concealer må settes på plass med et pudder - helst et som er gjennomsiktig og løst!

Hvilke områder kan man bruke concealer på?

Selv om man ikke burde bruke concealer i hele ansiktet, er det flere mindre områder som man godt kan bruke concealer på, og dermed gi en fantastisk definisjon og struktur til ansiktet.

Fordi concealeren er hakket lysere enn huden og foundation, kan den brukes både til å dekke og highlighte. Da påfører man concealeren, uansett hvilken type det er, på stratgegiske områder i ansiktet, og bruker forskjellig mengde med produktet avhengig av hvor man legger den.

De mest flatterende områdene å legge concealer i full dekk er under øyne, rundt nese og på hake. Men ønsker du en lettere påføring kun for å tilføre litt highlighting i ansiktet, kan den brukes på siden av øyne, i midten av panne, ned nesebeinet, rett over amorbuen og langs kjeven.

Alt jobbes godt ut og inn i huden med lette fingre eller en buffingkost - dette vil gi et mer naturlig resultat.

Ferdig!

Da håper jeg denne videoen var til stor nytte for dere som har bedt om dette temaet. For meg er concealer en veldig viktig del av sminke, så jeg håper virkelig det!

Husk å legge igjen en kommentar under her så jeg vet hva dere synes, og kom gjerne med forslag til andre videoer jeg kan lage for dere.

Tusen takk for at du tok deg tiden til å se på denne videoen, også håper jeg vi sees i neste!

BORT MED KVISER: Selv kviser kan dempes ved bruk av korrigerende concealer. Det grønne vil nøytralisere det røde, og selv om ikke selve klumpen vil forsvinne ¿ så vil den være langt mindre synlig.
BORT MED KVISER: Selv kviser kan dempes ved bruk av korrigerende concealer. Det grønne vil nøytralisere det røde, og selv om ikke selve klumpen vil forsvinne ¿ så vil den være langt mindre synlig. Foto: FOTO: Tove Eggen

Les også:

24 fantastiske skjønnhetskupp

Her er renseservietten du bør velge

Følg Klikk Mote på Facebook

Disse to concealerne får terningkast seks

Meld deg på Klikk Motes nyhetsbrev og hold deg oppdatert på det siste innen mote og skjønnhet

FULL DEKK: 1. Creamy Concealer Kit fra Bobbi Brown, kr 320 kr. 2. Concealer fra Mist Stockholm, kr 140. 3. Touch Corettone fra Nouba, kr 159. 4. Flawless Concealer fra Miyo, kr 49. 5. 3 in One Concealer fra Viva La Diva, kr 85. 6. Anti Wrinkle Concealer fra The Balm, kr 189. 7. Pure Care Coverstick fra Dr. Hauschka, kr 149. 8. Green concealer fra NYX, kr 89. 9. Krem Concealer fra Yves Rocher, kr 79. 10. HD Concealer fra Make Up For Ever, kr 300. 11. Studifinish Concealer fra MAC, kr 180.
FULL DEKK: 1. Creamy Concealer Kit fra Bobbi Brown, kr 320 kr. 2. Concealer fra Mist Stockholm, kr 140. 3. Touch Corettone fra Nouba, kr 159. 4. Flawless Concealer fra Miyo, kr 49. 5. 3 in One Concealer fra Viva La Diva, kr 85. 6. Anti Wrinkle Concealer fra The Balm, kr 189. 7. Pure Care Coverstick fra Dr. Hauschka, kr 149. 8. Green concealer fra NYX, kr 89. 9. Krem Concealer fra Yves Rocher, kr 79. 10. HD Concealer fra Make Up For Ever, kr 300. 11. Studifinish Concealer fra MAC, kr 180. Foto: FOTO: produsenten
NYTT ANSIKT: Ved å strategisk plassere concealer, i forskjellige mengder, over ansiktet kan man både løfte og jevne ut huden på null komme niks!
NYTT ANSIKT: Ved å strategisk plassere concealer, i forskjellige mengder, over ansiktet kan man både løfte og jevne ut huden på null komme niks! Foto: FOTO: Tove Eggen

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning