Bly i lærimitasjoner

Fant bly i billige vesker

Laboratorietester avslører at vesker fra kjente billigkjeder inneholder høye konsentrasjoner av det giftige stoffet.

INNEHOLDER BLY: Har du kjøpt en av disse veskene, bør du levere den tilbake.
INNEHOLDER BLY: Har du kjøpt en av disse veskene, bør du levere den tilbake. Foto: Foto: produsenten
Publisert Oppdatert
TILBAKEKALLES: Disse to veskene fra Gina Tricot blir nå tilbakekalt på grunn av høyt innhold av det giftige grunnstoffet bly.
TILBAKEKALLES: Disse to veskene fra Gina Tricot blir nå tilbakekalt på grunn av høyt innhold av det giftige grunnstoffet bly. Foto: Foto: Gina Tricot
TILBAKEKALLES: Glitter ber alle kunder som har kjøpt vesken Crystal Gold om å levere den tilbake til butikk.
TILBAKEKALLES: Glitter ber alle kunder som har kjøpt vesken Crystal Gold om å levere den tilbake til butikk. Foto: Foto: Glitter

Den svenske nettsiden Testfakta har sjekket blyinnholdet vesker i imitasjonsskinn fra de største kjedebutikkene, og resultatet er sjokkerende.

Laboratorietestene viser nemlig at hele tre av de ti veskene de undersøkte inneholder konsentrasjoner av bly som er langt høyere enn det som er helsemessig forsvarlig.

Nå jobbes det med få til et forbud mot bly i alle forbrukerprodukter.

50 ganger høyere enn tillatt

Den svenske kleskjeden Gina Tricot kommer ekstremt dårlig ut i denne testen. To av veskene med for høyt blyinnhold selges nemlig i deres butikker.

Deres veske, kalt Emma Bag, kommer aller verst ut i laboratorietesten. Denne inneholder nesten 50 ganger mer bly enn det som er tillatt i smykker.

Den andre vesken, Gina Tricot Thea Envelope, har nivåer som er flere ganger høyere enn det som er lovlig i smykker. Det samme har vesken Crystal Gold fra smykkekjeden Glitter.

- Det er selvsagt ikke bra. Det er fult mulig å unngå bly i denne typen produkter, sier toksikolog Bert-Ove Lund ved det svenske Kemikalieinspektionen til nettstedet.

- Billige vesker kan lett bli leker med tiden, og det er fremfor alt barna vi må beskytte mot bly. Bly påvirker hjernens utvikling hos små barn negativt, og til og med veldig lave konsentrasjoner er farlig, forteller han.

Tillater 100 mg per kilo

Etter at Testfakta kontaktet Gina Tricot om resultatet av deres undersøkelser, bestemte butikkjeden seg for å tilbakekallle de aktuelle veskene fra markedet.

- Gina Tricot følger EUs kjemikalieregelverk REACH, og har en blyinnholdsnivå på maks 100 milligram per kilo, noe som er betydelig lavere enn Kemikalieinspektionens foreslåtte grenseverdi på 500 milligram per kilo, forteller informasjonsansvarlig for Gina Tricot, Alexandra Davidsson.

- Gina Tricot gjennomfører kontinuerlig stikkprøver for å kontrollere at dette følges. Vi aksepterer aldri at disse nivåene overskrides. All salg av disse artiklene har umiddelbart opphørt i påvente av våre egen kjemikalietester, legger hun til.

Davidsson opplyser at kunder som har kjøpt de aktuelle veskene kan levere dem tilbake og få igjen det de har betalt. Dette gjelder også her i Norge

- Vi holder på med en egen utredning, vi gjennomfører egne tester av produktet og vi går tilbake til leverandøren. Vi har fått en vare som ikke stemmer overens med våre spesifikasjoner, og det har også sluppet igjennom våre egne kontrollsystem, forteller Marcus Bergman, holdbarhetsjef hos Gina Tricot, til den svenske nyhetskanalen SVT.

Hvorfor finnes det bly i veskene?

Det er mest sannsynlig at tungmetallet finnes i fargepigmentene på veskene. Alle veskene som Testfakta undersøkte gikk i nyanser i gult og rødt siden tidligere studier har vist at problemet finnes akkurat her.

- Til å begynne med trodde vi at blyet kom fra stabilisatoren i plasten, men det virker heller som om det handler om selve fargepigmentene. Vi har selv funnet bly i vesker og lommebøker i imitasjonsskinn som er røde, gule, grønne og oransje, forteller Ann-Marie Vass, prosjektleder for Kemikalieinsketionens begrensingsarbeid av bly i komsumentprodukter til Testfakta.

Glitter informerer på sine hjemmesider at også de tilbakekaller deres veske som ble testet. De ber om at alle som har kjøpt vesken leverer den tilbake, og at man selvfølgelig får pengene tilbake.

Overføres lett til huden

Det svenske Kemikalieinspektionen mener det er en stor risiko for at barn kommer i kontakt med vesker og lommebøker, og i verste fall suger eller slikker på disse.

- Skulle et barn suge på en veske som har høye verdier av bly er det absolutt ikke bra. Men det kommer også an på hvor mye av blyet som overføres fra vesken, forteller Lund.

Tidligere undersøkelser i USA viste at bly fra vesker lett kan overføres til mennesker. Center for Enviromental Health (CEH) i California utførte en større undersøkelse av bly i vesker i 2009.

Deres tester viste at bare ved å ta på vesken, fikk man så høye konsentrasjoner av bly på huden at det ifølge lovverket i Califonia burde vært krevd at veskene var merket med faresignal for kreft og fosterskader.

California har man et mer omfattende lovverk når det gjelder bly i forbrukerprodukter.

Ikke forbudt i vesker

EU har besluttet å lovfeste hvor mye bly som er tillatt i smykker. Ifølge deres kjemikalieregelverk REACH, er det ikke tillatt med høyere konsentrasjoner av bly enn 0,05 % av smykkets totale vekt, eller 0,05 % av vekten av de enkeltdeler som smykket består av. Dette er en forordninger som ble vedtatt i EU i september i år.

Derfor er det farlig

Ifølge nettstedet Er Det Farlig?, som Klima- og forurensningstilsynet står bak, er bly et giftig stoff som kan skade de røde blodlegemene og nervesystemet vårt.

Bly kan også skade hjerneutviklingen hos fostre og små barn, og man mistenker at eksponering av bly kan påvirke den intelektuelle utviklingen hos barn, skriver nettsiden Miljøstatus.

Ønsker du å lese mer om farlige stoffer i ulike produkter, kan begge disse nettsidene gi deg mye informasjon.

Det vil si at det i smykker ikke er lov til å ha blynivåer som overskrider 500 milligram per kilo.

Dette lovverket gjelder smykker, smykkeimitasjoner og håraccessoarer, noe som inkluderer både armbånd, halskjeder, ringer, piercinger, armbåndsur, brosjer og mansjettknapper.

- Norge vil også ta inn denne reguleringen i norsk regelverk, opplyser Berit Eyde Kjuus, sjefingeniør i Klima- og forurensningsdirektoratet

I dag finnes det dessverre ingen lignende restriksjoner for hvor mye bly som er tillatt i vesker, men Sverige har varslet at de kommer til å levere inn et forslag i januar om forbud mot bly i forbrukerprodukter.

- Dersom det kommende forslaget blir vedtatt vil det gjelde i hele EU. Norge vil støtte et slikt forslag, og ta det inn i norsk regelverk, forteller Eyde Kjuus.

Les også:

Denne sekken koster 300.000

Bare 7 av 70 deodoranter er trygge

Dette er det hotteste tilbehøret denne sesongen

Meld deg på Klikk Motes nyhetsbrev og hold deg oppdatert på det siste innen mote og skjønnhet

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning

Tjenester fra Nettavisen