Økologisk sjampo

Er raw-sjampo den nye hårpleietrenden?

Les dette før du kjøper din neste sjampo!

RAW: Når man legger over til en naturlig hårpleie, kan håret bli litt fett og tungt i begynnelsen - men så blir det renere enn aldri før, ifølge de grønne frisørene Klikk Mote har snakket med.
RAW: Når man legger over til en naturlig hårpleie, kan håret bli litt fett og tungt i begynnelsen - men så blir det renere enn aldri før, ifølge de grønne frisørene Klikk Mote har snakket med. Foto: FOTO: Thinkstock
Publisert Oppdatert

Tove Eggen

Tove Eggen (30) er utdannet makeupartist og hårstylist ved Art Complexion Make Up Skole, samt motejournalist ved London College of Fashion.

Ved siden av et tiår med frilansvirksomhet, jobber hun også som makeuplærer og stylist.

Etter fem år i London og Barcelona, er hun nå tilbake i Oslo og lager mote- og skjønnhetsartikler for Klikk Mote.

Hva innebærer ordet "raw"?

Raw betyr rått, og innebærer at en ingrediens ikke er behandlet på høy varme, prosessert eller blandet med kjemikalier. I tillegg er ingrediensene som oftest sertifisert organiske.

Konseptet er best kjent fra ernæringsmetoden "raw foods diet".

Kilde: webmed.com.

Naturlig pleie av håret har vært en stor hit det siste året.

Trender som «Nopoo», hvor vanlig sjampo og balsam blir byttet ut med kjøkkeningredienser som natron og eddik, gikk som en farsott på nettet i 2014.

Ja, faktisk så var hårpleien såpass omdiskutert at vi her i Klikk Mote måtte teste den selv, og undertegnede har forelsket seg helt i metoden.

Denne hjemmelagde hårpleien er ikke videre avansert, men det kan fortsatt være frustrerende å blande seg frem til riktig mengde.

Men nå dukker flere og flere naturlig hårpleiemerker opp, og produsenter som allerede har holdt på i flere år blir trukket frem i rampelyset.

Noen kaller seg for økologiske og organiske, mens andre bruker navnet «raw» for å understreke at produktene er bygget på helt naturlige ingredienser.

Raw-sjampo = giftfri hårpleie

Grunnleggeren av Raw Hair Organics, Melanie Nickels, startet hårpleiemerket etter at mannen hennes ble diagnostisert med kreft i 2004.

- For oss var det viktig å legge over til en giftfri hverdag, og benytte kun naturlige og økologiske ingredienser til både matlaging og i husholdningen generelt, sier Nickels til Klikk Mote.

Etter å ha testet flere eksisterende produkter på markedet, ble ikke familien videre imponerte.

Da bestemte den tidligere hårstylisten for Broadway-musikaler seg for å produsere egne raw-sjampoer, og annen hårpleie.

- Prosessen var lang og vanskelig da vi ønsket et fantastisk resultat på håret, uten å gå på kompromiss når det gjaldt de naturlige ingrediensene.

Viste du at sjampo kan inneholde grisetang, kaviar, lakserolje, rust og kråkesølv?

PRODUKT-TIPS: 1. Apple Cider Vinegar Shampoo fra Morocco Method (ca kr. 300), 2. Magnificent Moisture Shampoo fra Raw Hair Organics (ca. kr 200), 3.  Pure Honey & Virgin Coconut Restorative Shampoo fra karma.no (kr 199), 4. Kaé Repairing Shampoo fra karma.no (kr 289), 5. Mandarin Shampoo fra Zenz Therapy (kr 269), 6. Zinc & Sage Shampoo med Balsam fra John Masters Organics  (kr 799 for 1000ml).
PRODUKT-TIPS: 1. Apple Cider Vinegar Shampoo fra Morocco Method (ca kr. 300), 2. Magnificent Moisture Shampoo fra Raw Hair Organics (ca. kr 200), 3. Pure Honey & Virgin Coconut Restorative Shampoo fra karma.no (kr 199), 4. Kaé Repairing Shampoo fra karma.no (kr 289), 5. Mandarin Shampoo fra Zenz Therapy (kr 269), 6. Zinc & Sage Shampoo med Balsam fra John Masters Organics (kr 799 for 1000ml). Foto: FOTO: Produsentene.

Flere grønne og naturlige frisørsalonger

I Norge har vi også sett en oppgang i popularitet rundt, og fokus på, rene skjønnhetsprodukter.

GRØNN FRISØR: På gronnfrisor.no kan du finne en liste over alle frisørsalonger i norge som har samarbeider med forbundet, og byr derfor på behandlinger med mindre allergifremkallende ingredienser og en mer miljøvennlig praksis.
GRØNN FRISØR: På gronnfrisor.no kan du finne en liste over alle frisørsalonger i norge som har samarbeider med forbundet, og byr derfor på behandlinger med mindre allergifremkallende ingredienser og en mer miljøvennlig praksis. Foto: FOTO: Grønnfrisør.no

Ren mineralsminke har for lengst tatt opp konkurransen mot tradisjonell sminke, og naturlig hudpleie blir mer og mer vanlig takket være merker som britiske Lush og norske Krem Fresh.

I tillegg har det kommet flere grønne frisørsalonger, som lover behandlinger som er mindre allergifremkallende og mer miljøvenlige.

- Jeg som jobber som frisør i en grønn salong har merket en ekstrem forandring på mitt eget hår etter at jeg begynte å bruke naturlige hårprodukter, forteller Camilla Bakke, frisør og makeupartist ved Balanzera i Oslo.

- I disse produktene unngår man ingredienser som tørker ut hår og hodebunn. De fleste naturlige produktene er helt uten parfyme, og har bare naturlige og behagelige dufter. De er også uten silikon, legger Bakke til.

Frisør Henriette Heieren ved den grønne frisørsalongen Think Green, er også enig i at naturlige hårprodukter er tingen når man ønsker å styre unna tørt hår.

- Håret har det bedre når det blir vasket med naturlig sjampo og balsam. Det tørker ikke ut håret, og er bedre for de som farger håret, forteller hun.

Håret blir rent - til slutt

Når man legger om til en raw-sjampo rutine, som er helt anderledes fra hva håret ditt er vant til ved tradisjonelle sjampoer, må man være litt tålmodig.

- I overgangen til naturlige produkter kan noen merke at håret blir litt tungt og fett i en liten periode, men dette går over etter noen vask, beroliger Bakke.

Grunnen til dette er fordi produktene renser håret for alle avfallstoffer som ligger i håret etter bruk av tidligere produkter, og etterhvert vil man merke at håret blir renere enn noen gang.

- Her slipper man blant annet silikon som legger seg som et belegg på hårstrået, og som er veldig vanskelig å få ut. Silikon er tilsatt i tradisjonelle produkter for å få en bedre kambarhet, så om man går over til naturlige produkter vil man merke at kambarheten ikke er helt lik som om man bruker andre produkter, forteller Bakke.

Fra vår egen test med natron og eddik kan vi dog melde at håret ble lettere å kamme etter overgangen, og eddiken er genial til å separere hårfiberene slik at kammen lettere gres igjennom.

KAM I VEI: Mens noen kan merke at håret blir litt mer trått å gre i begynnelsen, kan andre føle at kammingen blir lettere enn andre før. Det merket Klikk Mote sin journalist etter å ha brukt eplecider-eddik istedenfor balsam.
KAM I VEI: Mens noen kan merke at håret blir litt mer trått å gre i begynnelsen, kan andre føle at kammingen blir lettere enn andre før. Det merket Klikk Mote sin journalist etter å ha brukt eplecider-eddik istedenfor balsam. Foto: FOTO: Thinkstock

Gode, raw-ingredienser

Når man lager sin egen naturlig hårpleie hjemme, trenger man ikke så mange ingredienser. Ferdigproduserte produkter kan derimot ofte inneholde en ganske lang ingrediensliste som kan virke forvirrende.

Men husk at så lenge ingrediensene er naturlige, og oljene kaldpressede, så inneholder naturlige produkter vanligvis bare ekstra pleiende, rensende og mykgjørende elementer.

- Patchouliolje er en ingrediens som gir veldig mye fuktighet og pleie til hår og hodebunn. Dette er også veldig bra å bruke om man har litt hodebunnsplager, tipser Bakke og fortsetter:

- Om man skal rense håret er eukalyptus og sweetmint veldig fine, naturlige ingredienser. De virker rensende og avfetende på både hår og hodebunn.

I tillegg inneholde raw og naturlige sjampoer ofte aloe vera, kaldpressede oljer fra planter, kokos og nøtter, samt eddik og natron.

Har noen av våre lesere testet raw, oraganisk og/eller økologisk hårpleie? Legg gjerne igjen en kommentar under så vi får høre deres erfaringer!

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning