Dette bør du vite før du fjerner håret nedentil

Slik holder du bikinilinjen hårfri

Lekker bikinilinje på 1-2-3.

BIKINILINJE: De fleste av oss foretrekker å rydde opp i bikiniområdet på et vis, enten det er barbering, epilering eller voksing.
BIKINILINJE: De fleste av oss foretrekker å rydde opp i bikiniområdet på et vis, enten det er barbering, epilering eller voksing. Foto: FOTO: Thinkstockphoto.com
Publisert Oppdatert

Smarte voksetips

  • Voks like etter menstruasjon, da er smerteterskelen din høyest
  • Voks ca. hver 4. uke
  • Hårene bør være ca. 1 cm lange
  • Bruk voksekrem før og etter voksing
  • Pass på hyginenen og møt opp til voksetimen nydusjet
  • Peeling hjelper til med å unngå inngrodde hår
  • Vent 12-24 timer før du har sex etter voksetimen
  • Vent 48 timer før du soler deg eller tar solarium

Kilder: Karl Johan Hud- og Kroppspleie, Salong Mona Lisa og Wax in The City

Bikinisesongen er like rundt hjørnet og atter en gang skal vi vise oss frem i plagg som ikke overlater mye til verken fantasien eller blygheten.

Og når bikinitrusene skal på, så må håret av. Her snakket vi selvsagt om de ulekre stubbene som stikker frem under bikinitrusen. Så vil man unngå pinlige situasjoner med hår som stikker frem der det absolutt ikke skal, så er det bare én ting å gjøre; ta det vekk.

Når det gjelder å holde håret i bikiniområdet vekk er det følgende metoder som gjelder:

Barbering

Ekspertene er ikke helt enige om hvorvidt barbering er det beste for bikinilinjen.

- Det er en myte at hårene vokser tilbake tykkere og mørkere om man barberer dem vekk, forklarer Monika Tøraasen, som er utdannet hudpleier ved Norsk Hudpleieskole, til Det Nye.

- Håret blir ikke tykkere av å barbere, det bare føles sånn fordi en kutter håret rett av og man får dermed en mer "butt" kant.

Tøraasen forklarer at type hårvekst avhenger fra person til person.

- Vokser man et område mange ganger, kan det for noen være at en etter hvert minsker hårveksten på dette stedet. For andre kan det være at man trigger hårveksten, og at en får mer hårvekst.

Minuset ved å barbere er at hårene vokser fort ut igjen.

For å unngå irritasjon og hissige røde nupper lønner det seg også å passe på å eksfoliere huden regelmessig.

- Bruk en litt grov vaskeklut eller en eksfolieringsvott på bikiniområdet når du dusjer, forklarer doktor Julie Harper, som er professor i dermatologi ved University of Alabama-Birmingham, til nettstedet Webmed.

- For all del ikke begynn å skjære eller pirke på hår som har blitt inngrodde, da kan du få stygge arr. Her er det mye bedre å oppsøke lege om området blir varmt og ømt.

Slik unngår du inngrodde hår og nupper

* Peel huden forsiktig før man vokser. Det fjerner gamle hudceller og forhindrer tette porer.

* Etter at du har vokset, vent et par dager før du peeler igjen.

* Bruk gjerne en dusjsåpe som inneholder fruktsyrer. Disse eksfolierer huden og gjør det mindre sannsynlig at du får nupper.

* Bruk bomulltruser etter voksing. Syntetiske truser irriterer huden og kan gi nupper.

* Bruk en voksekrem og peel huden regelmessig. Da kan du unngå inngrodde hår.

I tillegg forklarer Harper at det kan lønne seg å unngå varmt vann like etter barbering.

- Unngå å dusje eller bade i svært varm vann i noen timer etter at du har fjernet hår ved barbering, forklarer Harper.

- Er vannet for varmt kan porene i huden bli røde og irriterte, og huden din er ekstra mottakelig for bakterier og infeksjoner.

Voks håret vekk

Voksing holder lengre enn barbering, men tar litt lengre tid.

- Minuset ved voks er at det er tidkrevende, pluss at den ventefasen for å få hårene til å gro seg lange nok til å kunne vokses, ofte ikke er så flatterende, forklarer Tøraasen.

- Spesielt for de som har ganske mye og mørk hårvekst, kan dette være kjedelig.

Til tross; flere og flere velger å vokse hår i bikiniområdet vekk, enten man nøyer seg med bare selve bikinilinjen, eller man velger den mer dristige løsningen og fjerner alt med enten en brasiliansk- eller Hollywood-voks.

Den viktigste forskjellen på en standard bikinivoks og en brasiliansk- eller Hollywoodvoks, er mengden hår som fjernes.

- En tradisjonell bikinivoks fjerner hår framme på venusberget og langs sidene, altså i de områdene som naturlig nok er mest synlige når man har på seg bikini eller badedrakt, forklarer Susmta Patel, kreativ direktør hos Studio Sush i New York, til nettstedet Webmed.

- Mens en brasiliansk voks innebærer at man fjerner alt hår overalt, fremme, på sidene, bak og alt imellom - noen ganger med unntak en en liten flystripe foran.

Det vil si at med en tradisjonell bikinivoks kan du som oftest beholde trusene på, mens ved en brasiliansk voks må de av.

Profesjonell voks gir best resultat

- Det blir absolutt både ryddigst og penest i bikiniområdet om man velger å vokse vekk hårene, sier Annkarin Svendsen hos Karl Johan Hud- og Kroppspleie til Det Nye.

- I tillegg holder det jo mye lenger enn om man barberer håret vekk, der det noen ganger er synlig igjen allerede neste dag.

Mila Lyngedal hos Salong Mona Lisa i Oslo er helt enig:

- Mange er bekymret for at det skal gjøre vondt, men det er bare den første gangen som er verst. Etter det blir det mindre og mindre vondt for hver gang.

Lyngedal forklarer at hvor man er i syklusen også har noe å si når det gjelder hvor vondt det oppleves å vokse seg.

- Jeg pleier å anbefale mine kunder å vokse seg like etter man er ferdig med menstruajsonen, fordi da er ofte smerteterskelen noe høyere enn ellers i syklusen din.

Før man møter til voksetime er det noen ting man bør passe på.

- Hårene bør være ca. 1 cm i lengde, da er det absolutt lettest å fjerne med voks. I tillegg bør man huske på å møte opp nydusjet da man bør unngå å dusje i timene etter voksingen, sier Svendsen.

Lyngedal minner om at ettersittende klær bør legges igjen hjemme.

- Møt opp til voksetimen i myke løse klær, som et skjørt eller kanskje joggebukse. Dette er både fordi at det kan være ubehagelig å ha noe som gnisser like etterpå, da man kanskje er litt øm og sår, men også fordi at man minimerer risikoen for puss og infesjoner ved å ikke gni tøy og bekledning inntil det nyvoksede området.

Vent med sex og sol

Man føler seg jo unektelig både fresh og velpleid etter å ha fått røsket av alt uønsket hår, men begge vokseekspertene anbefaler å vente både med å hoppe til køys eller å legge seg på stranda.

VOKS ELLER BARBERING: Begge deler funker fint, her er det smerte eller varighet som blir valgets kval.
VOKS ELLER BARBERING: Begge deler funker fint, her er det smerte eller varighet som blir valgets kval. Foto: FOTO: Colourbox/Wax In The City

- Huden er jo ekstra sår og ømfintlig etter å ha blitt vokset, så du bør vente minst 48 timer å sole deg, enten det er naturlig sol eller solarium. Dette kan det være fint å passe på å ta hensyn til når det gjelder bikinivoks like før ferien, tipser Svendsen.

Bruk gjerne en dusjsåpe som inneholder fruktsyrer

Lyngedal minner om at dette også gjelder sex.

- Jeg vil anbefale å vente minst 12 eller til og med 24 timer før du har sex etter å ha hatt en voksetime, forklarer eksperten.

- Har du sex mens huden enda er sår og porene nokså åpne øker du jo risikoen for at bakterier kan komme inn.

Hvor hyppig man må regne med å vokse seg avhenger jo selvsagt fra person til person da man har forskjellig hårvekst, men Lyngedal forklarer at 4-5 uker mellom timene er å regne for normalt.

Fjern håret med laser

Ønsker du en litt mer permanent løsning på hårproblemet er kanskje hårfjerning med laser noe for deg og bikinilinjen din.

- Håret fjernes her ved at en laserstråle ødelegger hårroten og selve skaftet på hårstrået, forklarer Svendsen.

- Det er ikke den billigste måten å fjerne håret på, men er jo i tillegg permanent, så her sparer man jo både penger på sikt, men ikke minst også tid.

Svendsen forklarer at bikiniområdet er perfekt for hårfjerning med laser.

- Men da snakker jeg om bikinilinjen. Når det gjelder brasiliansk voks, som omfatter fjerning av alt hår, er ikke dette tilrådelig med laser, for her er huden både ekstrem tynn i tillegg til at det er et område som ofte er vanskelig å komme til.

Les også:

Slik får du den lekreste brunfargen

Slik unngår du de verste voksetabbene

Dette tenker gutta om bikinien din

Stor guide til hårfjerning: Hva funker best?

AU: Mange synes det er mye smerte involvert i det å fjerne hår, men det finnes både råd og hjelp å få.
AU: Mange synes det er mye smerte involvert i det å fjerne hår, men det finnes både råd og hjelp å få. Foto: FOTO: Colourbox

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning