Vaskenøtter fungerer som et naturlig vaskemiddel

Nøttene som vasker klærne dine rene

Nei, det er ikke snacks. Disse nøttene er til klesvasken din!

VASKENØTTER: Det høres kanskje litt sprøtt ut, men disse nøttene fungerer faktisk som et naturlig vaskemiddel.
VASKENØTTER: Det høres kanskje litt sprøtt ut, men disse nøttene fungerer faktisk som et naturlig vaskemiddel. Foto: FOTO: Thinkstock.com
Publisert Oppdatert

Vaskenøtter:

 • Vaskenøtter vokser naturlig i India og Nepal der de i generasjoner har blitt brukt til å vaske klær med.
 • Nøttene er egentlig ikke nøtter, men tørkede skall fra bær som vokser på Sapindus Mukorossi-treet.
 • Saponinen i nøttene fungerer som en naturlig surfaktant (hovedingrediensen i de fleste vaskemidler) - overflateaktive stoffer som fjerner smuss.
 • Ordet saponin kommer fra latinske «sapo», som betyr «vaske».

Kilde: Wikipedia og vaskenotter.no

Jo, det er faktisk sant. Disse nøttene kan brukes i klesvasken din. Tror du ikke på oss? Da må du fortsette å lese!

De kalles «vaskenøtter» eller «såpebær» - nettopp fordi skallet inneholder stoffet saponin som virker som såpe når det kommer i kontakt med varmt vann.

- Det er så kult at man kan plukke noe fra en busk, for så å vaske klærne med det, sier Anja Røyne, fysiker ved Fysisk Institutt på Universitetet og blogger bak hverdagsfysikkbloggen anjafysikk.wordpress.com.

Selv oppdaget hun mirakelnøttene for fem år siden via et nettforum, og har brukt dem hyppig siden da.

- Jeg er stor fan av ting som kan gjøres enkelt - akkurat som dette. Jeg har brukt nøttene mye og på veldig møkkete klær, sier Røyne.

Passer for deg med sensitiv hud

Ifølge nettsiden ehow.com oppfører saponin (den naturlige såpen i nøttene) seg på samme måte som et kunstig fremstilt vaskemiddel.

- Det som skiller de to er at vaskenøttene er 100 prosent naturlig, forklarer Røyne.

Nøttene er derfor spesielt godt egnet for deg med sensitiv eller tynn hud som lett reagerer på tilsetningsstoffene i vanlige vaskemidler.

Røyne påpeker likevel at vaskenøttene ikke er helt kjemikaliefrie fordi også naturlig såpe er laget av kjemikalier.

- Vaskenøttene inneholder derimot ingen duftsstoffer, men et mildt antibakterielt middel som skummer, sier hun.

FREMGANGSMÅTE: Å rengjøre klærne med vaskenøtter skal være en enkel prosess. Et par nøttene legges i en liten vaskepose som du putter sammen med klesvasken din. Deretter skal tøyet vaskes på normal måte.
FREMGANGSMÅTE: Å rengjøre klærne med vaskenøtter skal være en enkel prosess. Et par nøttene legges i en liten vaskepose som du putter sammen med klesvasken din. Deretter skal tøyet vaskes på normal måte. Foto: FOTO: Thinkstock.com

Slik brukes nøttene

Slik fungerer såpe:

 • Det finnes to typer møkk. Den ene liker å være i vann, og går det an å skylle bort. Den andre, olje, fett og den slags, vil ikke være i vann. Derfor henger den fast på tøyet og du trenger såpe for å få den bort.
 • Såpe består av molekyler som har et «hode» som gjerne vil være i vann, og en «hale» som ikke liker vann.
 • Såpemolekyler i vann vil klumpe seg sammen til små baller der de vannelskende hodene stikker ut og de vannhatende halene gjemmer seg på innsiden.
 • For å vaske klær legger man skitne klær i varmt såpevann, og så svisjer man klærne rundt. Dette gjør at småbiter av møkk kan løsne fra klesfibrene.
 • Hadde det ikke vært såpe i vannet ville de vannhatende møkkpartiklene ha festet seg på klærne igjen så fort de kunne.
 • Når såpemolekylene møter den vannhatende møkka, vil imidlertid de vannhatende såpehalene kunne feste seg på den vannhatende møkkoverflaten. Såpehodet stikker ut i vannet, og vips så er møkkpartiklen dekket av et vannelskende lag, som kan flyte avsted i vannet og bli skylt bort.

Kilde: an jafysikk.wordpress.com

Ifølge Røyne er det å vaske klær med vaskenøtter en enkel prosess.

- Et par nøtter legges i en liten vaskepose som du putter sammen med klesvasken i maskinen. Deretter vasker du tøyet som normalt, forklarer hun.

Nettsiden vaskenotter.no anbefaler at du bruker fire til seks halve skall, eller mellom seks og åtte gram. Vaskenøttene er virksomme ved 30 til 90 grader. Er vannet kaldere, frigjøres ikke saponinen.

Miljøvennlig

Nettsiden forteller videre at vaskenøttene ikke inneholder noen form form for blekemiddel, noe som gjør at hvitvasken på lang sikt kan få et svakt gråskjær.

- Dette kan forhindres ved å tilsette et blekemiddel til hver tredje vask. Dersom klesvasken får henge ute i sola, blir den bleket på en helt naturlig måte. Skyllemiddel trengs egentlig ikke, men en skvett eddik kan gjøre vasken enda mykere, skriver vaskenotter.no.

Etter vask tas nøttene ut av vaskesekken og kastes. Dersom du vasker på 30-60 grader, kan nøttene brukes to ganger.

- Nøttene sliter ikke på klærne og fargede klær holder seg derfor lengre. Silke og ull kan derfor trygt vaskes med nøttene, i og med det er ingen tilsetningsstoffer som sitter igjen i tøyet, skriver nettsiden.

Youtube-bevis

Et raskt søk på «soap nuts» på Youtube, viser utallige videoer av folk som ønsker å teste vaskenøttene. Fungerer de faktisk?

Youtube-profil CaunklyKac1723 skriver at nøttene er naturens mest nyttige, men enda uoppdagede, vaskemiddel.

I videoen Soap Nut Test, gjør han et lite eksperiment der han viser hvordan nøttene reagerer i kontakt med vann. Tre nøtter blir plassert i en plastboks fylt med varmt vann. Boksen ristes deretter godt slik at nøttene utsettes for en lignende vaskemaskin-effekt.

Etter kun et par sekunder med risting, forvandles det klare vannet, og det endelige resultatet er en plastboks fylt med hvitt skum.

Populære nøtter

YOUTUBE-BEVIS: Det finnes utallige videor på Youtube av folk som ønsker å teste om vaskenøttene faktisk funker.
YOUTUBE-BEVIS: Det finnes utallige videor på Youtube av folk som ønsker å teste om vaskenøttene faktisk funker. Foto: FOTO: Youtube-screenshot
RESULTATET: Youtube-profilen CaunklyKac1723 har puttet tre vaskenøtter i en plastboks fylt med vann. Deretter har han ristet boksen godt for å gi nøttene en lik behandling som de ville fått i en vaskemaskin. Etter kun et par sekunder, begynner vannet å skumme.
RESULTATET: Youtube-profilen CaunklyKac1723 har puttet tre vaskenøtter i en plastboks fylt med vann. Deretter har han ristet boksen godt for å gi nøttene en lik behandling som de ville fått i en vaskemaskin. Etter kun et par sekunder, begynner vannet å skumme. Foto: FOTO: Youtube-screenshots

Catherine Lussier, daglig leder ved nettbutikken altshop.no som selger vaskenøtter, forteller at det er et svært populært produkt, og at de for øyeblikket er helt utsolgt.

Flere bruksområder:

Slik lager du et avkok av nøttene:

 • Kok opp 50 gram vaskenøtter i 1 liter vann.
 • La det stå i 10-15 minutter og sil blandingen.
 • Hell over på en flaske og oppbevar i kjøleskapet.
 • Avkoket kan brukes i oppvaskmaskinen (ca 3-4 ss), som rengjøringsmiddel, som hårsjampo og til vindusvask (tilsett gjerne litt eddik da).

Kilde: Bleieboden.no

- Det står allerede mange på venteliste, og vi bestilte faktisk et helt tonn med nøtter i går, sier Lussier.

Også hun har brukt nøttene mye, og kan bekrefte at de virker.

- Jo mindre deler, jo større kontaktflate har skallene, og jo mer saponin blir skilt ut. Det kan derfor lønne seg å knuse skallene før de legges i vaskeposen, tipser Lussier og fortsetter:

- Vaskenøttene har en nøytral lukt. Dersom du vil at vasken skal ha en bestemt duft, kan du dryppe et par dråper eterisk olje, for eksempel lavendelolje, der du vanligvis ville tilsatt skyllemiddel, sier Lussier.

Et alternativ til sjampoen

Ifølge ehow.com kan nøttene også brukes til gulvvask, vindusvask, i oppvaskmaskinen eller til fjerning av insekter.

Ehow forteller også at du kan bruke vaskenøttene som sjampo - eller tilføre blandingen i favorittsjampoen din for å booste dens rensende effekt.

- Blandingen vil holde seg bra i tre til fire dager dersom den oppbevares i romtempererte forhold, skriver nettstedet som nevner at nøttene passer ypperlig også som håndsåpe.

Les også:

Slik legger du en perfekt, spiss eyeliner

- Arganolje kan misfarge håret

19 millioner har sett den utrolige forvandlingen

Følg oss på Facebook!

Du kan fjerne selvbruningstabbene

Meld deg på vårt nyhetsbrev og vær med i trekningen av en veske fra Marc by Marc Jacobs!

Vi har testet 17 populære nettbutikker

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning