KOMMENTAR: Instagram - bare glansbilder?

- Jeg tror du croppet bildet på grunn av en kvise

Vi iscenesetter, beskjærer og lar folk beskue oss gjennom favorittfilteret. Vi pynter på virkeligheten. Men hva er egentlig problemet?

DEN UPOLERTE VERSJONEN: Innimellom må man klinke til og dele av de uflatterende sidene sine også, mener Nina-Beathe Tørum, journalist i Det Nye.
DEN UPOLERTE VERSJONEN: Innimellom må man klinke til og dele av de uflatterende sidene sine også, mener Nina-Beathe Tørum, journalist i Det Nye. Foto: FOTO: Screenshot Instagram
Publisert Oppdatert

Profilbildet mitt på Instagram viser et utsnitt av nedre del av ansiktet mitt. Haken er gyllenbrun, håret har de nyansene frisørene ikke får til og himmelen i bakgrunnen er mintgrønn. Filteret er X-Pro II.

Det ble sånn fordi det var et par problemer med originalbildet.

Som at himmelen var sånn kjedelig himmelblå og at resten av ansiktet mitt var med; det være seg den februargustne huden, det skjeve, kleine smilet og det kommunegrå håret.

Jeg er i det hele tatt glad jeg slettet det før jeg visste at jeg skulle skrive denne saken, ellers ville jeg følt meg forpliktet til å ta det med her nå.

60 000 kommentarer og 510 000 likes

Det er flere år siden supermodell Tyra Banks gikk ut og viste verden sjokkerende eksempler på hvordan bildene av henne ble manipulert.

I 2013 er det allmennkunnskap at en råfil, altså et bilde i sin originale form, ikke får pryde store reklamekampanjer.

Bildemanipulasjon er ikke lenger forbeholdt superstjernene, og mye kan tyde på at vi er i ferd med å miste interessen for råfiler, hele gjengen. Ta bare en titt på gamle Facebook-album. Hvor kjedelige er ikke de ...

I dag instagrammer vi så vi snubler i våre egne føtter. Vi iscenesetter, filterlegger, beskjærer og poster, før vi soler oss i glansen av umiddelbar respons.

Visst er det banalt. Men gjør det noe egentlig?

Vi er 100 millioner aktive Instagram-brukere. 40 millioner bilder blir lagt ut daglig, og hvert minutt postes det 60 000 kommentarer og 510 000 likes. Noe må det jo gi oss.

BARE GLANSBILDER?: Til venstre: Rosa snø som matcher luen? Det må jeg jo bare ta et bilde av. Til høyre: «Når kastanjene blomster i Bygdøy Allé», men lyset bare er litt kjedelig...
BARE GLANSBILDER?: Til venstre: Rosa snø som matcher luen? Det må jeg jo bare ta et bilde av. Til høyre: «Når kastanjene blomster i Bygdøy Allé», men lyset bare er litt kjedelig... Foto: FOTO: Screenshot Instagram

Insprasjonsboom

Vi mennesker liker å dele egne opplevelser og ta del i andres; vi liker å inspirere og å bli inspirert. Derfor er vi på Instagram

Jeg hadde ikke tenkt til å legge ut bildet jeg nevnte. Jeg følte at det så litt ut som om jeg prøvde å slå gjennom som rosablogger, og at det ikke var representativt for hvem jeg er eller for hvordan jeg ser ut.

Men jeg la jeg det ut allikevel, lot det til og med være profilbildet mitt. Hvorfor gjorde jeg det?

Jo, fordi jeg #DIGGER bildet. Det gjør meg #HAPPY. #INSPIRERT. Det er noe #FEELGOOD over det, og jeg blir #KREATIV når jeg ser det. Får #SKRIVELYST. Dessuten var jeg i #FRANKRIKE da jeg tok det.

Der var det #SOL, #VÅR og hjemme var det vinter. Faktisk vekker bildet så mange gode følelser i meg at jeg vurderer å bruke det som #BOKOMSLAG om drømmen om å gi ut bok en dag blir oppfylt.

Er det rart vi er fan av Instagram når ett bilde kan gi oss så mange fine følelser og assosiasjoner?

Derfor er vi på Instagram

Vi liker visuelle inntrykk, derfor trykker vi like når vi blir eksponert for et bilde som tilfører hjernen vår noe bra.

At vi vet at det bare er juks, det bryr vi oss ikke om. Vi bryr oss om inspirasjonen vi får og fortsetter å søke etter motiver som gir oss #DENFØLELSEN, slik at vi kan eksponere andre for den samme gode følelsen, enten det er humor, skjønnhet eller nostalgi.

- Vi mennesker liker å dele egne opplevelser og ta del i andres; vi liker å inspirere og å bli inspirert. Derfor er vi på Instagram, sier Thomas Moen, leder av kommunikasjonsbyrået Good Morning og mannen bak uttrykket«rosablogger».

- Selv har jeg fokus på trening og kosthold om dagen, og da er det fint å ha tilgang på mat- og treningsinspirasjon fra folk jeg følger. At det alltid vil finnes mennesker som er penere enn oss, og som lever det livet vi ønsker å leve, er ikke til å komme unna. Men så lenge Instagram har den åpenlyse hensikten som er å filterlegge bilder, vil det ikke være noen gunstig arena for klaging.

50 shades of «like»

PÅ INSTAGRAM ER HIMMELEN ALLTID BLÅ: Til venstre: Her trodde jeg helt oppriktig at jeg hadde endret livsstil. Jeg var stolt og ville flagge det.
PÅ INSTAGRAM ER HIMMELEN ALLTID BLÅ: Til venstre: Her trodde jeg helt oppriktig at jeg hadde endret livsstil. Jeg var stolt og ville flagge det. Foto: FOTO: Screenshot Instagram

Vi har alle ulike opplevelser av hva som er inspirasjon.

Jeg tror du croppet bildet på grunn av en kvise

For meg var det inspirerende å se at et så grusomt bilde kunne bli noe så estetisk. Men hva tenkte egentlig mine Instagram-følgere om profilbildet de hadde trykket «like» på? Jeg spurte dem.

«Jeg tror du croppet bildet på grunn av en kvise», «Jeg tror du syntes du var fin», «Du tenkte, fuck you verden - jeg gjør som jeg vil!», «Du var fornøyd med livets tilstand», «Du ville gjøre oss hjemme i Norge misunnelige»,

«Bildet gir meg den samme feelgood-følelsen jeg får av å henge med deg», «Du driter i sosiale normer», «Bildet representerer den livsnytende deg, men ikke den kakedeig-spisende og Cola-drikkende deg».

Tydeligvis lå det utallige små tolkninger og assosiasjoner bak hver lille like.

Jeg holder tommelen opp for at vi fortsetter å legge ut bilder som inspirerer oss på Instagram, om de så gjenspeiler en litt forvridd versjon av virkeligheten.

For Instagram er Instragram, ikke Dokument 2. Og om ikke alle finner den samme inspirasjonen i bildene våre som vi selv gjør, er ikke veien til unfollow lang.

Les også:

Klarer du å se forskjellen på retusjert og naturlig?

ER DET RART VI ER FAN AV INSTAGRAM?: Til venstre: Profilbildet mitt på Instagram viser et utsnitt av nedre del av ansiktet mitt. Jeg måtte bruke filteret X-Pro II for å få det akkurat sånn som jeg ville. Til høyre: Med dette filteret så jeg dødsbrun ut. Det likte jeg godt!
ER DET RART VI ER FAN AV INSTAGRAM?: Til venstre: Profilbildet mitt på Instagram viser et utsnitt av nedre del av ansiktet mitt. Jeg måtte bruke filteret X-Pro II for å få det akkurat sånn som jeg ville. Til høyre: Med dette filteret så jeg dødsbrun ut. Det likte jeg godt! Foto: FOTO: Screenshot Instagram

Gutta synes dette er minst attraktivt

Sesongens fineste trendfletter fikser du selv

Følg oss på Facebook!

Vi har testet 17 populære nettbutikker

Meld deg på Klikk Motes nyhetsbrev og hold deg oppdatert på det siste innen mote og skjønnhet

Trenger du hårinspirasjon? Sjekk ut Det Nyes store hårguide

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning