Slik skal håret tørkes

Ikke tørk håret med håndkle

Nei, nei, nei, sier ekspertene til den verdensberømte håndkleturbanen.

SLITER PÅ HÅRET: Den verdensberømte håndkleturbanen ødelegger håret ditt, mener ekspertene.
SLITER PÅ HÅRET: Den verdensberømte håndkleturbanen ødelegger håret ditt, mener ekspertene. Foto: FOTO: Thinkstock
Publisert Oppdatert

Er du en av dem som pleier å surre et håndkle rundt hodet som en turban så fort du tråkker ut av dusjen?

Vel, da bør du legge om vanene med en eneste gang!

Det er nemlig noe av det verste du kan gjøre mot håret ditt, mener Lorraine Massey, forfatter av boken «Curly Girl: The Handbook» og grunnlegger av den berømte frisørsalongen Devachan i New York.

Vått hår tåler mindre

- Et vanlig frottéhåndkle vil absorbere fuktighet som håret ditt trenger. De harde fibrene i håndkleet vil i tillegg buste til hårets skjellag, altså dets beskyttende overflate, og forårsake frizz, skriver Massey.

Ja, for håret ditt er faktisk på sitt svakeste når det er vått. Det forteller frisør Agnes Marie Bjørge Gulbrandsen ved frisørsalongen Gevir på Grünerløkka i Oslo.

- Vått hår er også mindre motstandsdyktig og mer elastisk enn tørt hår. Det gjør at det blir mer utsatt for skader, noe som blant annet er grunnen til at du helst bør vente med å børste håret til etter at du har tørket det. Da unngår du nemlig at håret blir så porøst, sier Gulbrandsen.

- Ett hårstrå er så sterkt at det kan løfte hele 100 gram uten å knekke. Men når håret er fuktig eller vått, er det langt svakere fordi hydrogenbindingene brytes ned av vannet, fortsetter hun.

Det er derfor viktig at du er forsiktig med hvordan du behandler manken i våt tilstand.

- En håndkleturban er ikke ideell for håret ditt - særlig hvis det er lengre enn 10 cm. Ikke bare får turbanen håret ditt til å se ut som et fuglerede som ligger som en klump på toppen av hodet ditt. Den sliter også enormt på hårstråene dine, sier Gulbrandsen.

SKADELIG: Håndkleturbanen absorberer fuktighet som håret ditt trenger, sliter på hårstråene dine og skaper floker.
SKADELIG: Håndkleturbanen absorberer fuktighet som håret ditt trenger, sliter på hårstråene dine og skaper floker. Foto: FOTO: Thinkstock

Vask det riktig

Det mange gjør feil er at de løfter alt håret opp på hodet og sjamponerer som gale.

Ifølge Gulbrandsen kan den såkalte fuglerede-effekten faktisk oppstå allerede mens du vasker håret.

- Det mange gjør feil er at de løfter alt håret opp på hodet og sjamponerer som gale. Da skaper du jo bare et skikkelig fuglerede med masse floker, forklarer Gulbrandsen.

Hun anbefaler deg derfor å vaske håret ditt på samme måte som du melker en ku:

- Altså ved å dra sjampoen nedover med hårets naturlige fallretning. På den måten vil hårets skjellag legge seg naturlig ned, sier Gulbrandsen.

Påfør sjampoen ved å massere hodebunnen lett. Gjenta med samme teknikk med balsam.

- Da får du renset skikkelig, og ikke minst øker du blodsirkulasjonen i hodebunnen. En turban vil derimot fremkalle den langt fra flatterende fugleredeeffekten som vi absolutt bør unngå, sier hun.

Løsningen på turbanproblemet

Hårekspert Massey mener et godt tips er å investere i et mikrofiberhåndkle da det er langt mer skånsomt mot håret enn et vanlig frottéhåndkle.

- En gammel t-skjorte eller et papirhåndkle kan også fungere. Deres glatte overflater vil være mer skånsomme mot håret enn et vanlig håndkle, skriver Massey.

Når du skal tørke håret, bør du klemme det lett og mykt med et håndkle.

Massey nevner også en metode hun kaller «copping» der du altså skal tørke håret ved å «koppe» det tørt i hånden ved å forsiktig klemme det sammen oppover. Gjør dette rundt hele hodet.

- Et annet alternativ kan rett og slett være å la det lufttørke - en metode som passer spesielt godt til deg som vil dyrke frem fine krøller. Men ja, dette tar tid, skriver Massey.

Hårføner med hette

VÅTT HÅR TÅLER MINDRE: Håret ditt er faktisk svakere når det er vått. Derfor bør du være ekstra obs på hvordan du behandler det etter vask.
VÅTT HÅR TÅLER MINDRE: Håret ditt er faktisk svakere når det er vått. Derfor bør du være ekstra obs på hvordan du behandler det etter vask. Foto: FOTO: Thinkstock

Etter at du har tørket håret forsiktig, kan du tilføre en generøs mengde hårgelé, anbefaler Massey.

Ikke bare får turbanen håret ditt til å se ut som et fuglerede som ligger som en klump på toppen av hodet ditt. Den sliter også enormt på hårstråene dine.

Dersom du på død og liv må benytte deg av en hårføner for å få manken tørr, bør du styre unna den tradisjonelle hårføneren. Massey tipser deg om å heller gå for en hårføner med hette.

- Denne typen skaper et slags mikroklima slik at fukten fra hårproduktene du har brukt tidligere i prosessen trekker seg inn i håret og blir der, samtidig som skjellagene i hårstråene holder seg lukket, forklarer Massey.

Dersom du derimot ødelegger skjellaget - ved at det blant annet åpner seg, vil håret hverken se glansfullt eller sunt ut.

Bare da er en håndkleturban lov

Har du ikke en hårføner med hette? Bruk en vanlig hårføner som du kan regulere luftemperaturen på - helst mellom en lav til medium varme.

Du kan også bruke varmeanlegget i bilen din.

- Det er en metode jeg liker fordi den skaper et lignende mikroklima som hårføneren med hette, sier Massey.

Har du et litt for kjært forhold til håndkleturbanen? Ifølge Gulbrandsen er det én anledning det er greit at du surrer et håndkle rundt hodet ditt:

- Det er når du har tatt en hårkur. Da kan du gjerne pakke håret inn i en plasthette, for så å tulle en hårturban rundt slik at du holder på varmen og skjellagene åpne for at produktet skal kunne trenge ordentlig inn i hele håret, sier hun.

Les også:

Disse hårtriksene gjør deg yngre!

Vi har testet håroljer og funnet vår favoritt

Følg oss på Facebook!

Derfor skal du kjøpe en dyr hårbørste

Meld deg på Klikk Motes nyhetsbrev og hold deg oppdatert på det siste innen mote og skjønnhet

Vi har testet 17 populære nettbutikker

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning