Ida Fladen foran speilet

- Jeg kan føle meg skikkelig ukomfortabel i bikini

Vi har snakket med Ida, Sara og Chioma om selvtillit og komplekser. Og om hva de egentlig driver med på badet.

FORAN SPEILET: Vi har snakket med Ida, Chioma og Sara om selvtillit og komplekser. Og om hva de egentlig driver med på badet.
FORAN SPEILET: Vi har snakket med Ida, Chioma og Sara om selvtillit og komplekser. Og om hva de egentlig driver med på badet. Foto: FOTO: Renate Torseth/Pudder Agency
Publisert Oppdatert
SELVTILLIT:  - Man kan jo fort bli selvkritisk av å se seg selv på skjermen. Jeg har vært bevisst på det der, og forberedte meg selv før serien ble sendt, sier Ida Fladen.
SELVTILLIT: - Man kan jo fort bli selvkritisk av å se seg selv på skjermen. Jeg har vært bevisst på det der, og forberedte meg selv før serien ble sendt, sier Ida Fladen. Foto: FOTO: Renate Torseth/Pudder Agency

IDA FLADEN (28):

Tidligere programleder, ble for alvor kjent da hun i fjor høst kom på TV-skjermen med NRK-serien «Helt perfekt».

Nå ansatt i TV2, og aktuell med nytt program i sommer.

- Jeg gidder ikke være hun som har gått ned 50 kilo neste gang jeg dukker opp på skjermen.

Vi har snakket med tre jenter om deres forhold til egen kropp, sminke og baderutiner.

Møt programleder Ida Fladen, blogger Sara Rytterager og journalist og beutyblogger Chioma Anugweje, og les om deres frohold til selvtillit og komplekser.

I tillegg avslører de hva de egentlig driver med på badet, samt sine skjønnhetsfavoritter.

Helst ikke perfekt

Ida Fladen fikk livsstilsekspertenes hjelp i serien «Prosjekt Perfekt». Da kameraene ble slått av falt det meste i grus - bortsett fra selvtilliten.

- Jeg kan føle meg skikkelig ukomfortabel i bikini og har gjort det i mange år. Men det handler mest om at jeg vet at jeg ikke har lagt inn en dritt innsats for å se bra ut, ikke egentlig om hvordan jeg ser ut.

Hun ble en av landets største TV-favoritter da hun var programleder for «Prosjekt Perfekt» på NRK, der hun testet de mest populære livsstilsrådene over tre måneder. Hard trening, strenge kostholdsregler og nye skjønnhetsrutiner, for å nevne noe.

- Jeg gledet meg skikkelig til prosjektet, og tenkte det var et slags drømmescenario å få hjelp til å komme i gang med treningen og det sunne kostholdet. Men det var jo kjempetøft. Jeg merket fort at jeg er ikke så opptatt av disse tingene, og derfor tok det vekk litt av meg. Jeg ble innesluttet og usosial. I forkant ønsket jeg jo å gjøre endringer og få det enda bedre, men det ble så radikalt at jeg mistet meg selv litt oppe i det.

I etterkant av serien spurte folk henne hele tiden: «Klarer du å holde de nye rutinene ved like, eller?»

- Da ble det til at jeg følte at jeg nesten måtte lyve litt. Jeg sa «ja ja, jeg trener et par ganger i uken» og «ja ja, jeg har jo meldt meg in på SATS.» Men jeg har jo ikke det.

Avreagerte

En slik helomvending, fra null trening og kald Grandiosa til frokost den ene dagen til crossfit og supermat den neste, ble rett og slett for voldsomt.

- Jeg fikk det SÅ opp i halsen. Så jeg måtte avreagere litt i tiden etter. Det var noen måneder der det bare sklei fullstendig ut. Min tanke var jo hele tiden at jeg skulle tilbake til de bra rutinene, men det tok ganske lang tid å komme seg ut av den avreageringsfasen.

Nå er hun fornøyd med de små tingene som gir en bra følelse.

- For meg er det bra å finne en middelvei. Eller, en middelvei minus, det er meg. Jeg vil trene et par ganger i uken, jeg har jo ikke klart det til nå, men det er det jeg vil. Jeg synes det virker superstress å følge dietter, jeg synes det er kjempeviktig å kose seg. Jeg spiser masse godteri og is og potetgull. Men jeg prøver å begrense det til helgene, og da er jeg megafornøyd.

Ida hadde jobbet i radio i mange år, før hun i fjor ble TV-programleder.

- Jeg har irritert meg over norske jenter som havner på TV, så går det et halvt år og så veier de 15 kilo mindre. Det er sikkert en grunn til det, man kan jo fort bli selvkritisk av å se seg selv på skjermen. Jeg har vært bevisst på det der, og forberedte meg selv før serien ble sendt. Man har lyst til å ta seg godt ut, men jeg har hele tiden sagt at hvis jeg skal fortsette å være på TV, så skal jeg huske at jeg var fornøyd med hvordan jeg så ut fra begynnelsen. Og jeg gidder ikke å være hun som plutselig har gått ned til 50 kilo neste gang jeg dukker opp på skjermen.

Hun føler seg ikke helt i sitt ess på den røde løperen ennå.

- Jeg får helt noia av det, jeg synes det er utrolig vanskelig å stå der med alles øyne på seg. Ofte synker selvtilliten helt, og jeg bare står der og føler at jeg er krokrygget og at munnen skjelver når jeg skal smile. Og så spør alltid journalistene hvor antrekket er fra, og da er jo alltid svaret mitt Gina Tricot eller Bik Bok. Men nå synes jeg egentlig det er litt kult. De andre har på seg svinedyre designerklær, mens jeg har funnet fram en tre år gammel paljettjakke fra H&M. Jeg vil ikke skifte helt stil bare fordi jeg kanskje får muligheten, jeg har jo lyst til å holde på mitt litt billige jeg.

På badet

Hverdag, fest eller rød løper - sminkerutinene er ganske like som de har vært i alle år.

- Jeg kan sminke meg i blinde nå. For fem år siden skjønte jeg plutselig at man kan duse ut overgangene og legge en litt mykere øyensminke, og det var helt revolusjonerende for meg. Jeg legger en hudfarget øyenskygge på hele øyenlokket, en brun øyenskygge i globallinjen og ned, og litt svart øyenskygge under øyet. Så tar jeg litt hudfarget øyenskygge på kosten igjen, og duser ut. Når man duser ut ordner alt seg! Over øyet bruker jeg alltid flytende eyeliner. Nå har også vippeextension blitt min nye greie. Det er veldig jålete, så jeg ventet lenge med å teste det, men det er så digg å se ok ut uten sminke.

Hemmeligheten bak det fantastiske håret er billigsjampo og sjeldne frisørbesøk.

- Jeg går bare når det er krise og etterveksten er nede på skuldrene. Da legger jeg noen lyse striper, og så klager frisøren på at jeg bruker så billig sjampo. Men samtidig sier han jo at jeg har fint hår, så hvorfor skal jeg betale 300 kroner for en sjampo da?

Hun liker ikke å legge store summer i skjønnhetsprodukter, med mindre det er en veldig god grunn til å gjøre det.

- Jeg har faktisk vært trofast mot Chanel-foundationen min i mange år. Og nå nettopp oppdaget jeg et helt fantastisk volumprodukt fra Bumble & Bumble. Den kostet 300 kroner da, så jeg håper den varer lenge.

Å komme over komplekser

Under Prosjekt Perfekt gikk Ida til hudskanning, der konklusjonen var at hun hadde mye rynker og pigmentskader for alderen.

- Det var skikkelig dritt. Da ble jeg jo superbevisst på huden min. Jeg hadde aldri sett en rynke før, men så var det plutselig det eneste jeg så på bilder av meg selv, og det var så trist. Da måtte jeg fortelle meg selv at jeg pleide å tenke at huden min var helt konge, og så brukte jeg masse tid på overbevise meg selv om det. Det viser hvor lite som skal til for å etablere et kompleks.

Da hun gikk på barneskolen fikk hun en kommentar om ørene sine som sendte henne ut i flere år med ørekomplekser.

- Fra sjette til tiende klasse gikk jeg med hårbånd over ørene hver eneste dag. Da jeg så meg i speilet så jeg bare to ører som sto rett ut, selv om de aldri gjorde det. Men det er en utrolig befriende følelse å kvitte seg med komplekser. Jeg tror at både da og nå har jeg vært veldig opptatt av å være fin, men samtidig vil jeg late som jeg ikke er det.

Ida fascineres alltid av jentene med minst sminke på byen.

- De som ser helt naturlig bra ut, da tenker jeg «søren, jeg vil være sånn.» Jeg får det bare ikke helt til. Men nå har jeg funnet ut at man kommer veldig langt med fin hud. Tidligere trodde jeg at det krevde to lag med Chanel, men nå har jeg oppdaget noe som heter concealer. Det funker som bare det.

Les også:

Menn er programmert til å synes dette er sexy

- Tenk om noen synes jeg er stygg, feit, ekkel eller masete

- Jeg er ikke sjenert, deprimert eller utbrent. Jeg er visst bare introvert

IDAS FAVORITTER (f.v.): MAC Blending Brush, kr 195. Chanel Mat Lumière, kr 449. Bumble and Bumble Thickening Hairspray, kr 299. MAC Eye Shadow i fargen Espresso, kr 160. MAC Eye Shadow i fargen Orb, kr 160.
IDAS FAVORITTER (f.v.): MAC Blending Brush, kr 195. Chanel Mat Lumière, kr 449. Bumble and Bumble Thickening Hairspray, kr 299. MAC Eye Shadow i fargen Espresso, kr 160. MAC Eye Shadow i fargen Orb, kr 160. Foto: FOTO: produsenten

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning