Hud, hår og sminke

Her er ekspertenes beste skjønnhetstips

Vi har snakket med åtte eksperter innen hud, hår og sminke, som avslører sine beste råd og favorittprodukter.

FAVORITTER: Dette er noen av favorittproduktene til skjønnhetsekspertene vi har snakket med.
FAVORITTER: Dette er noen av favorittproduktene til skjønnhetsekspertene vi har snakket med. Foto: FOTO: produsenten
Publisert Oppdatert

Nå som sommeren er på hell og høsten står på trappene, kan det være lurt å legge om skjønnhetsrutinene noe.

Huden har gjerne blitt tørr etter å ha vært utsatt for både sol, saltvann, og kanskje til og med klor, og trenger litt ekstra pleie og fuktighet for å bli vakker - det samme gjør håret.

Lurer du på hvordan du, på best mulig måte, kan ta vare på hud og hår i overgangen mellom sommer og høst?

Vi har snakket med landets fremste eksperter. Her er deres beste tips:

Klipp og farge

- Etter en herlig sommer med sol og saltvann er håret garantert solbleket, skadet og slitt i tuppene. Selv om denne looken passer bra på stranda, fungerer den ikke like bra når høsten kommer. Da vil håret se skikkelig kjipt ut. Derfor anbefaler jeg alltid en time hos frisøren for å fikse sommerhåret, sier Eirik Thorsen.

Han er eier og Senior Art Director i Adam og Eva Grensen, kreativ leder i Adam og Eva og hårstylist i Adam og Eva/Pudder Agency.

- Først og fremst er en stuss av lengdene nødvendig. Deretter er det smart å friske opp fargen, råder han.

Det finnes det flere alternativer. Du kan farge det tilbake til din originale hårfarge, velge en kaldere tone som går mot aske, eller en brunere farge som er mer gyllen. Dette handler om hva du kler og liker.

- Ønsker du å beholde sommerlooken, er det fint å legge inn en dypere nyanse i hårbunnen og freshe opp lengdene med en minikolorasjon som ikke sliter på håret, sier Thorsen.

Pass på at det ikke blir for store kontraster. Det fineste er når det er naturlige overganger.

- Er du ekstra tøff, er både rosa og blått skikkelig i tiden - husk å snakke ordentlig med frisøren din slik at du får det resultatet du ønsker.

Fukt, fett og flytende foundation

- Når vi beveger oss fra sommer til høst, har huden min en tendens til å bli litt tørr. Det gjør at jeg går fra lette til litt fetere produkter, forteller Emilie Tømmerberg, blogger og skjønnhetsspaltist i Det Nye.

- Kremen Bio-Perfomance Revitalizing fra Shiseido er en av mine absolutte favoritter.

Hun forteller at i kostholdet sitt passer hun på å få i seg sunne fettsyrer gjennom nøtter, fisk og tilskudd.

- Jeg dropper sommerens solpudder, og går heller for en lett, flytende foundation og rouge for å gi huden glød. Neglene får gjerne et par strøk med en lakk i dyp burgunder, det er alltid et skikkelig høstmust!

<b>EMILIE ANBEFALER:</b> Essie Nail Polish i fargen Bordeux, kr 129. Shiseido Bio-Performance Advanced Super Revitalizing Cream, kr 745. <b>EIRIK ANBEFALER:</b> L'Oréal Professionnel Instant Reconstructing Primer, kr 279 for 6 stk. L'Oréal Professionnel Instant Reconstructing Masque, kr 275.
EMILIE ANBEFALER: Essie Nail Polish i fargen Bordeux, kr 129. Shiseido Bio-Performance Advanced Super Revitalizing Cream, kr 745. EIRIK ANBEFALER: L'Oréal Professionnel Instant Reconstructing Primer, kr 279 for 6 stk. L'Oréal Professionnel Instant Reconstructing Masque, kr 275. Foto: FOTO: privat, produsenten

Solkrem og sota øyne

- Jeg har alltid vært ganske glad i høstmote - både når det kommer til hår, sminke og klær. Nå trenger vi ikke lenger tenke på at sminken skal smelte, renne eller bli supershiny, og du kan starte med en del makeup på både hud og øyne, sier Jeanette Gjerde Olsen, makeupartist og frisør Pudder Agency/Toni and Guy.

Hun mener at riktig hudpleie er viktig året rundt, og at man må huske solfaktor uansett årstid.

- Min favoritt kommer fra Dermalogica. En god peeling til både hud og lepper er også supert, sier Gjerde Olsen.

Hun tipser om at man kan gå for en perfekt hudsminke med konturering og highlight. Hun mener også at man kan la øynene være i fokus, og legge en sota look i sesongens trendfarger.

- Nå ville jeg nok valgt en litt varmere palett med for eksempel oransje, lilla og grønn, pluss perfekte bryn og vipper. Det blir fort mørkere på kveldene, noe som gjør at du tåler mer sminke.

Si nei til pigmentflekker og plei huden godt hjemme

Etter sommeren med mye sol vil hud, hår og negler bære preg av nettopp det.

- De fleste merker at huden kan bli tørrere, og har mer behov for fuktighet, men det er også en fordel med pigmentbalanserende ingredienser - både hjemme og i behandling, forteller Nicola Vendrell, klinikksjef Face It Klinikk, Sandvika.

- Husk å tilføre huden antioksidanter og helende og beroligende ingredienser. Det er en kjent sak at soling fremskynder aldringsprosessen, blant annet ved å føre til nedbryting av elastisk bindevev og pigmentflekker, i tillegg til å gjøre huden mer grovporet og hornlaget tykkere, legger hun til.

Hun mener at høsten derfor er helt perfekt for å gi huden en skikkelig overhaling med fruktsyrekur og oksygenbehandling som peeler i dybden, øker cellefornyelsen, jevner ut pigmentering, gjennomfukter og strammer opp.

- Hos oss tilbyr vi ulike typer fruktsyrebehandlinger fra Excuviance, Dermalogica og Obagi ZO Skin Health - ut ifra alder og hudpleiebehov. For best mulig resultat anbefaler vi et skreddersydd hjemmepleieprogram med fruktsyrer, antioksidanter, fuktighetsgivende, bindende ingredienser og Retinol for deg som trenger en kraftigere behandling.

Fruktsyrepeeling som bevarer sommerfargen

<b>JEANETTE ANBEFALER:</b> YSL Couture Palette i fargen No. 1 Tuxedo, kr 475. Dermalogica Protection 50 Sport, kr 395. <b>NICOLA ANBEFALER:</b> Dermalogica Chroma White Tri-Active Cleanse, kr 515. Dermalogica Chroma White Pure Night, kr 905.
JEANETTE ANBEFALER: YSL Couture Palette i fargen No. 1 Tuxedo, kr 475. Dermalogica Protection 50 Sport, kr 395. NICOLA ANBEFALER: Dermalogica Chroma White Tri-Active Cleanse, kr 515. Dermalogica Chroma White Pure Night, kr 905. Foto: FOTO: privat, produsenten

Det kan være en god idé å skrubbe huden litt ekstra rett etter at sommeren har satt sitt preg og gitt den en fresh farge.

- Min favorittskrubb kommer fra Sara Happ. Da vil brunfargen blir klarere og freshere, og huden jevnere, forteller Anniken Reneflot PR- og fagansvarlig i Nor Cosmetics AS.

Mange sverger til en foundationfri hud når brunfargen er på plass, så en farget dagkrem og solpudder er superfresht, gjerne kombinert med en korallblush og maskara - og du er good to go.

- Sliter du med at urenhetene kommer tilbake etter et opphold i solen, er dette helt normalt. Unn deg en time hos hudpleier som kan gjøre en fruktsyrepeeling for å friske opp huden, foreslår Reneflot.

De fleste salonger tilbyr en 30-45 minutters variant som gjør akkurat det du trenger, samtidig som du kan samle mange gode tips fra hudpleieren i samme slengen!

- Ikke bare vil det hjelpe huden å absorbere produkter du påfører bedre, men brunfargen vil faktisk se friskere ut. De aller fleste tror imidlertid en slik behandling fjerner fargen, men det er absolutt ikke tilfellet.

Glød, fukt og hjemmelagde masker

- Jeg synes det er lekkert med en glødende hud året rundt, men når høsten kommer, trenger du mer hjelp fra produkter fordi solen ikke gir like mye som på sommeren, sier Linn Jøssang Helgeland, frisør og makeupartist på Gevir.

Let frem til det perfekte shimmerproduktet, og legg det på kinnben eller bland i futlighetskremen din, tipser hun. Husk alltid å gi huden godt med fuktighet, og finn et produkt som passer din hudtype.

- Jeg slår et slag for en deilig hjemmelaget ansiktsmaske med ingredienser som avokado og jojobaolje.

Jeg bruker ikke så mye makeup på sommeren, så når høsten kommer tar jeg frem de fargene som fremhever øyenfargen min best.

Hun mener også at Hhøsten er også tiden for en god og dyptvirkende hårkur.

- En fin regel når det kommer til kuring av hår er at det ofte er håret som henger fra ørene og ned som trenger behandlingen mest. En kur skal ikke opp i hodebunnen, forteller frisøren.

- En annen viktig ting å tenke på er at fuktig hår er svært sårbart. Det kan derfor ende opp med å bli fort slitt, og i verste fall brekke hvis du ikke er forsiktig. Bruk derfor alltid en børste med myk bust, legger hun til.

Økologiske favoritter og olje til alt

- Jeg liker alt som er naturlig, og sverger til økologiske oljer. Jeg anbefaler oljer til alt, til og med som ansiktsrens, forteller Alexandra Bothorp, booker i Heartbreak/Pholk Model Agency.

<b>ANNIKEN ANBEFALER:</b> Elixir Pads 20%, kr 890. Sara Happ The Body Scrub, kr 395. <b>LINN ANBEFALER:</b> Bumble and Bumble Creme de Coco Tropical-Riche Masque, kr 349. MAC Face and Body Foundation, kr 290.
ANNIKEN ANBEFALER: Elixir Pads 20%, kr 890. Sara Happ The Body Scrub, kr 395. LINN ANBEFALER: Bumble and Bumble Creme de Coco Tropical-Riche Masque, kr 349. MAC Face and Body Foundation, kr 290. Foto: FOTO: privat, produsenten

Oljer gir både fett og fuktighet til hud og hår, og hennes favoritt kommer fra Estelle & Thild.

- Jeg anbefaler alle å bruke økologiske produkter da huden er kroppens største organ, og kroppen skal man stelle godt med.

Siden hun er lys i huden, bruker hun derfor alltid solfaktor. En times kafétur i solen, og hun blir brent.

- En annen ting jeg liker er old school-hjemmepleie som å koke kamilleblomsten, og skylle håret i vannet fra den. Håret blir blondere og lukter supergodt.

Mørkere makeup og ansiktsspray i veska

- Når det kommer til makeup, går jeg som regel for plommefargede øyenskygger som får blå øyne til å poppe litt ekstra om høsten. Hvis jeg føler for en mer nøytral look på øynene, velger jeg heller en leppestift i plomme, forteller Helene Aurora Nicolaysen, showroom-konsulent hos Patriksson Communication.

Hun mener at produktet som passer alle sesonger er en kremrouge fordi den er mer fuktighetsgivende enn en pudderrouge, og det passer fint på sommertørr hud.

- Ellers er det topp å ha en ansiktsspray lett tilgjengelig, på kontoret eller i veska, som gir fuktighet. Da får man re-fuktet huden gjennom dagen. Favoritten er franske Caudalíe, sier Nicolaysen.

- Jeg er også fan av sukkerpeeling på høsten. Slike skrubber virker sirkulasjonsfremmende, samtidig som de gir masse fukt. Jeg anbefaler å bruke så lite varmestyling som mulig for å minimere slitasjen på håret, legger hun til.

Les også:

Du trenger hverken dusje eller vaske deg hver dag

Slik får du fantastisk hår - uten å dusje

<b>HELENE ANBEFALER:</b> Sisley Express Flower Gel, kr 785. Caudalíe Beauty Elixir, kr 295. <b>ALEXANDRA ANBEFALER:</b> Supergoop Save Face SPF 35, kr 220. Estelle & Thild Rose Otto Facial Oil, kr 425.
HELENE ANBEFALER: Sisley Express Flower Gel, kr 785. Caudalíe Beauty Elixir, kr 295. ALEXANDRA ANBEFALER: Supergoop Save Face SPF 35, kr 220. Estelle & Thild Rose Otto Facial Oil, kr 425. Foto: FOTO: privat, produsenten

Best i test: Disse produktene er verdt hver krone

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning