Frisyrer menn

Her er guttas verste hårtabber

Frisørene har talt: Menn, dette må dere unngå!

HÅRTABBER: Frisørene gir deg tipsene som gjør at du unngår fett og skittent hår.
HÅRTABBER: Frisørene gir deg tipsene som gjør at du unngår fett og skittent hår. Foto: FOTO: Stella
Publisert Oppdatert

Akkurat som at veldig mange menn barberer seg feil, så er det også mange menn som tabber seg ut når det gjelder håret på hodet - spesielt når det kommer til å bruke riktige produkter.

Resultatet? Du går rundt med et hår som ikke er skikkelig rent, og en frisyre som bare ser fet ut. Og det er jo ikke akkurat det man ønsker!

Her er derfor de verste hårtabber du må se opp for:

1. For mye produkt

Her er det fort gjort å gå i fella, mener ekspertene, og påpeker at litt som regel er mer enn nok når det kommer til stylingprodukter til håret.

- De største og vanligste tabbene gutta gjør når det kommer til håret, er å bruke for mye produkter, sier frisør Silje Andreassen hos Dugg i Oslo.

- Mange tar i så mye som dobbel mengde av det som trengs, og ender naturlig nok opp med et hår som ser fetere og klissete ut.

Frisøren tipser om å la håret tørke til det er nesten tørt før man har i stylingprodukter.

- Dette gjelder spesielt de som ønsker å ha en røffere og mer matt look. Ønsker du derimot en mer «wet look», tar du produktet i når håret fortsatt er vått, tipser Andreassen.

Frisør og kreativ leder hos På Håret, Peter Vonkunz Brun, er av samme oppfatning som sin kollega:

- Helt enig, en av de største og mest alvorlige feilene gutta gjør med håret sitt, er å bruke paster og voks som inneholder altfor mye fett.

Vonkunz Brun mener de aller fleste med god margin kan kutte mengden produkter de bruker ned til bare halvparten så mye.

- Faktisk er det bevist at en av de mer moderne årsakene til håravfall, er overbruk av voks og paste til håret, advarer eksperten.

- Når du svetter kan disse bli myke og sive ned i hodebunnen. Og dersom det konstant ligger et lag med «fett» i hodebunnen, kan dette faktisk føre til tidlig håravfall.

FOR MYE: Mange menn har en tendens til å overdrive bruken av produkt, og ender opp med et hår som ser fett ut. Kjendisene er intetn unntak, bare sjekk ut håret til Johhny Depp, Colin Farrel og Mathew McConaughey
FOR MYE: Mange menn har en tendens til å overdrive bruken av produkt, og ender opp med et hår som ser fett ut. Kjendisene er intetn unntak, bare sjekk ut håret til Johhny Depp, Colin Farrel og Mathew McConaughey Foto: FOTO: Stella

2. Skyller ikke ut sjampoen

Ifølge nettmagasinet Cavemag, har menn en lei tendens til å slurve når de skal skylle ut sjampoen av håret.

«Dersom du ikke skyller godt nok, vil du ende opp med rester av sjampo i håret. Disse restene vil faktisk føre til at skitt og oljer «fanges opp» på hårstråene raskere, og gjøre håret ditt skittent og fett igjen», skriver nettsiden.

Andreassen er enig.

- I tillegg til å være for dårlige til å skylle ut sjampoen, har gutta også en tendens til å overdrive mengden sjampo de bruker når de vasker håret, forklarer frisøren.

- I virkeligheten trenger du bare en mengde på størrelse med et kronestykke. Husk også at bruker du noen form for stylingprodukter i håret, skal du vaske to ganger. Første vask fjerner styling, andre vask renser hår og hodebunn.

Ifølge Vonkunz Brun, bør også menn unngå en sjampo som er for mild, og heller går for en som virkelig fjerner restene av stylingproduktene.

- Mange menn bruker produkter, men vasker ikke med en sjampo som renser håret godt nok i etterkant, forklarer frisøren.

3. Bruker feil produkter og utstyr

Det er ofte litt av en jungel å skulle kjøpe hårprodukter og utstyr til å style håret med, og ifølge ekspertene er det fort gjort at gutta tråkker feil her - noe de gjør ofte.

Ifølge Cavemag er det spesielt to ting alle menn bør ha: en hårføner slik at du raskt kan tørke håret og forme det til den frisyren du ønsker før du har produkt i håret, og en kam eller børste som gir deg muligheten til å style håret på mange måter.

I tillegg bør alle menn ha et produkt som passer til sin frisyre og hårtype.

«Spør frisøren din om du burde bruke hårspray, voks eller gelé,», råder nettsiden, som lager artikler spesielt tiltenkt menn.

Vonkunz Brun er enig.

- Det å velge riktig stylingprodukt til din hårtype, gjør at du kan bruke mye mindre at det produktet som faktisk gir best hold i nettopp ditt hår, forklarer han.

4. Går ikke til herrefrisør

GODE PRODUKTER: <b>1.</b> Kérastase Homme Capital Force Daily Treatment Shampoo, kr 245. <b>2.</b> American Crew Molding Clay, kr 235. <b>3.</b> L'Oréal Professionnel Homme Energic Shampoo, kr 185. <b>4.</b> Redken for Men Go Clean Daily Care Shampoo, kr 276. <b>5.</b> Schwarzkopf 3D Men Texture Clay, kr 217. <b>6.</b> CHI Man Flexible Styler Active Paste, kr 229.
GODE PRODUKTER: 1. Kérastase Homme Capital Force Daily Treatment Shampoo, kr 245. 2. American Crew Molding Clay, kr 235. 3. L'Oréal Professionnel Homme Energic Shampoo, kr 185. 4. Redken for Men Go Clean Daily Care Shampoo, kr 276. 5. Schwarzkopf 3D Men Texture Clay, kr 217. 6. CHI Man Flexible Styler Active Paste, kr 229. Foto: FOTO: produsenten

I dag er mange frisørsalonger fullstendig unisex, og både menn og kvinner lar seg klippe og style av samme frisører.

- Jeg vil påstå at det er et problem for herrer at det ikke lenger finnes svennebrev for herrefrisører, sier Vonkunz Brun.

- Det betyr at det kan være vanskelig å finne seg en god herrefrisør, og veldig mange i bransjen, og ellers, er enige om at mange av dagens frisører ikke klipper gode, eller gode nok, herreklipper, legger han til.

Frisøren mener at dette også kan være noe av årsaken til at mange menn ikke får god nok informasjon om produkter og styling av håret.

- Hos frisørsalonger hvor den klart største andelen av kundene er kvinner, er det fort gjort at fokuset og mesteparten av informasjonen handler om styling av kvinners hår, og hva gutta burde gjøre med håret sitt, havner litt i bakgrunnen.

5. For sjeldent og billig

Når det gjelder å holde frisyren i stand, så er det ikke bare viktig å finne en frisør som forstår seg på herreklipp. Du bør også huske på å dra innom hakket oftere enn det du antageligvis gjør i dag.

- For å holde frisyren og unngå at fasongen på klippen blir helt feil, at håret vokser seg for tykt eller får en slags «hjelm»-form, bør du faktisk klippe håret så ofte som hver 5.-8. uke, alt avhengig av type klipp du har i utgangspunktet, forklarer Andreassen.

- Vi har sett at gutta begynner å bli flinkere til å booke time fra gang til gang, men enda er det mye å hente her på god planlegging for de fleste menn.

Nettmagasinet Cavemag poengterer også viktigheten av å faktisk legge noen kroner i en god frisør og en bra klipp.

«Når det kommer til hår, så er det som med de fleste andre ting, du får det du betaler for. Det aller beste er å gå til en egen herrefrisør eller barberer, som er spesialister på herreklipp», tipser nettsiden

6. Spør ikke om tips og råd

Der hvor kvinner planlegger og debatterer med frisøren om hva man egentlig mener og vil ha når man sier «karamellfargede striper», er gutta ikke fullt så flinke til å hverken spørre om hjelp eller tips når det kommer til hår og frisyre.

BRA PRODUKTER: <b>1.</b> Bjørn Axén Fiber Fudge, kr 139. <b>2.</b> American Crew Daily, kr 299 for sjampo og balsam kr 199. <b>3.</b> Redken Vinyl Twist Curl Defining Cream-Laquer, kr 179. <b>4.</b> Style Sexy Hair Frenzy, kr 222. <b>5.</b> Schwarzkopf 3D Men Deep Cleansing Shampoo, kr 199.
BRA PRODUKTER: 1. Bjørn Axén Fiber Fudge, kr 139. 2. American Crew Daily, kr 299 for sjampo og balsam kr 199. 3. Redken Vinyl Twist Curl Defining Cream-Laquer, kr 179. 4. Style Sexy Hair Frenzy, kr 222. 5. Schwarzkopf 3D Men Deep Cleansing Shampoo, kr 199. Foto: FOTO: produsenten

- Her har gutta mye å lære. Ikke vær redd for å spørre om tips til både nye frisyrer og klipper, og også styling, råder Andreassen

- Frisøren er jo der ikke bare for å vaske og klippe, men også for å råde og veilede, både når det gjelder selve klippen og når det kommer til å ta vare på håret og style det.

Det er fort gjort at det blir samme looken hver eneste dag om man ikke sjekker hvilke muligheter man har.

- Mange menn synes for eksempel det er flott med råd om hvordan style håret til ulike anledninger, som jobb og fest, forteller frisøren.

7. Bommer med fargen

For mørkt, for lyst eller for «stripete», ingen av delene er gode nyheter, gutter!

Dropp hjemmefargingen og oppsøk heller ekspertene når du skal gjøre noe med fargen på håret ditt.

- Hår som ser ut som det er farget, er ikke bra! Hold deg til fargenyanser som matcher din egen, råder Andreassen.

- Skal du dempe gråfarge, er en minicolour i en kald, nøytral farge det beste du kan gjøre, legger hun til.

Les også:

Ville du festet blomster i skjegget?

Gutter: Sjekk om skjorten skal være utenpå eller inni buksa

Dette er de verste motetabbene menn kan begå

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning

Tjenester fra Nettavisen