Stylistenes beste skjortetips

1. Finn din passform.

2. Tenk gjerne kontraster, men ikke overdriv. Skinnende skjorter mot olabukser er for eksempel ikke en vinner.

3. Prøv ut slips, sløyfe, vest, skjorteknapper, belter, bukseseler - accesories er nøkkelen til en unik stil.

4. Style skjorten din inni buksa ved fine anledninger, men ikke vær redd for å se litt strigla ut også i uformelle settinger.

5. Unngå å style linskjorter, denimskjorter og andre tykke skjorter i buksa, det kan gi deg en fordreid profil.

6. Penskjorter skal som hovedregel styles innenfor buksa.

Kilder: Frank Ragnarsson, Eirik Mogseth og Louise Lindblom

Du har helt sikkert tatt deg selv i å lure på nettopp dét; Skal skjorta oppi eller utenfor buksen? Svaret får du her.

- Sender ut ulike signaler

- Vi er inne i en tid hvor mannen tør å utforske mer og finne sin egen stil. Det er viktig å prøve og feile, og ikke følge noen faste regler, forteller Frank Ragnarsson.

Han kom på tredje plass i VGTVs Stylistene i fjor, og har jobbet flere år som stylist.

Selv om det ikke er noen vits i å være regelrytter, så er det helt klart at ulike skjortestiler sender ut ulike signaler, mener Ragnarsson.

Han synes det passer seg best med skjorta oppi buksen i formelle anledninger, som for eksempel bryllup, konfirmasjon eller begravelse.

- Det gir et ryddigere uttrykk, og dessuten ser man mer pyntet ut, sier han.

Eirik Mogseth, stylist og motejournalist med egen spalte i Aftenpostens Osloby, er enig i at skjorta oppi buksen passer best til anledninger der du ønsker å vise respekt eller se ordentlig ut.

- Det handler om hva du ønsker å formidle og kommunisere utad. Generelt sett så gir skjorta oppi buksen et strammere, mer formelt uttrykk, mens skjorta utenfor buksen signaliserer en mer avslappet stil, forteller Mogseth.

Ut på byen

Det er ikke nødvendigvis bare i fint selskap at man kan ta skjorta oppi buksa.

Både Ragnarsson og Mogseth synes det er fint å blande ulike stilarter, og går gjerne med skjorta oppi buksen til et ellers avslappet antrekk.

- Når du skal ut på byen, så kan du definitivt leke deg litt mer. Selv er jeg veldig glad i kontraster, og kler meg for eksempel formelt på overkroppen, med skinnbukser og noen kule boots til.

Mogseth har lenge vært hekta på å stappe skjorta oppi buksa.

- Det er veldig sharp og stilig. Dessuten vil jeg jo vise frem mitt nye Gucci-belte i kanvas og bambus, sier han med et smil om munnen.

Han tror også at vi kommer til å se mer av den stramme, klassiske, vintage-inspirerte herrestilen fremover.

- Det kommer til å gjelde både skjorter, dresser og tilbehør til gutta. Den stramme looken oppnår du best med skjorta kneppet help opp og godt plassert nede i buksa, opplyser Mogseth.

Skjorte

VINTAGE: Ifølge både Ragnarsson og Mogseth er vintagestilen kommet for å bli. Her fra visningen til Dsquared2 i fjor sommer. © FOTO: Stella

Kommer an på stoffet

Selv om det kan se kult ut med skjorta oppi buksa, så er det ikke alle skjorter som kler det.

- Linskjorter krøller veldig, og ser ikke bra ut når de er stappet oppi buksa, sier Mogseth, og legger til at disse helst skal flagre litt på grunn av det tykke stoffet.

Grovere bomullskjorter er heller ikke fine innenfor buksesmekken, ifølge Mogseth.

- Disse blir også for tykke, rett og slett, og kan lett se klumpete ut, sier han.

Mogseth bruker først og fremst de klassiske dresskjortene når han ønsker en strammere stil.

- Jeg liker best å style disse ned i buksa, de passer veldig fint til det, sier han.

Ragnarsson liker også å la de grovere stoffene få slenge utenfor buksa.

- De grovere oxford-kvalitetene, eller denim for eksempel, kan gjerne være litt loose-fit og bør ikke stappes i buksa, sier han.

- Slim-fit passformer og tynne bomullskvaliteter passer definitivt best til mer formelle antrekk, og altså oppi buksa, legger han til.

Skjorte

LINSKJORTE: Det er høysesong for linskjorten, men pass på å style den utenfor buksa. Det ser absolutt ikke fint ut med linskjorter innenfor bukseknappen, ifølge både Ragnarsson, Mogseth og Lindblom. Dette er fordi de lett klumper seg, og dermed kan gi deg en ufordelaktig profil. © FOTO: Thestiffcollar.com

Variér med vest

Hvis du er litt lei av gå med skjorte, men likevel ønsker å kle deg fint, foreslår Mogseth at du går til innkjøp av en vest.

- Vest ser veldig kult ut, og passer midt i blinken til den populære vintage-stilen jeg nevnte tidligere, sier Mogseth.

Han synes Johnny Depp er et godt forbilde, og mener han alltid får skjorten til å se ekstra kul ut.

- Ta en titt på hvordan han styler skjortene sine, han ser alltid rå ut. Depp bruker også mye vest, forteller Mogseth, som også inspireres mye av Jared Leto for tiden.

- Jared Leto er spennende. Han kjører klassisk stil, men med en tvist, sier Mogseth.

Ragnarsson undestreker at skjorta kan styles på utallige måter, og at det bare er fantasien som stopper en.

- Sprit gjerne skjorta opp med et kult slips eller sløyfe. Du kan også eksperimentere med knapper, ha for eksempel skjorta helt oppkneppet med en kul t-skjorte under. Slik kan du forvandle skjorten din fra dag til dag, sier han.

Skjorte

VEST: Hvis du er lei av å gå med skjorte og synes det er vanskelig å finne en ny vri, så bør du ta en titt på vårens mange vester. Johnny Depp sverger til en kul vest til ethvert antrekk, og får den til å se både pen, rocka og avslappet ut på en gang. © FOTO: Stella

Skjorte

TRENDSETTER: Jared Leto er mer populær enn noengang. Ifølge Eirik Mogseth er han dessuten en kløpper på skjortestyling. Her ser du han i en avslappet denimskjorte (t.v) og en litt mer strigla type inni buksa. Leto har kneppet opp de øverste knappene på skjorta for å gjøre antrekket mindre formelt. © FOTO: Stella

Hva synes jentene?

Louise Lindblom, PR-koordinator og stylist for det svenske moteagenturet MQ, jobber daglig med herremote, og mener at alle penskjorter bør styles inni buksa.

- Definitivt. Hvis skjorta er pen og striglet, så bør den alltid styles oppi buksa, sier hun.

Men hun minner om at skjorten ikke kan være for stor:

- Hvis det er mye stoff, så får du en bred silhuett, og det ser ikke noe fint ut, understreker Lindblom.

Hun er enig i at kontraster kan være fint, som for eksempel Oxford-skjorta til jeans som hun synes er en klassiker, men understreker at man lett kan tråkke feil.

- En for shiny dresskjorte til et par denim funker ikke i det hele tatt, det blir for stor kontrast, sier hun.

Lindblom synes lag-på-lag er den beste måten å style skjorten på.

- Style for eksempel skjorta under en collegegenser, gjerne med en blazer over for den preppy looken. Hun tror vi kommer til å se mer fargerike skjorter fremover.

- Farger og nye type mønster, som prikker og blomster, kommer med stormskritt, avslutter Lindblom.

Skjorte

PRIKKER OG KNALLFARGER: Tør du ta steget helt ut? Gå for sterke farger, prikker og småmønstrete skjorter denne våren. Skjorte fra H&M, (f.v) kr 299, skjorte med korte ermer fra Matinique, kr 799, og skjorte fra H&M, kr 199. © FOTO: Produsentene

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!