Oljer til ansiktet

Disse oljene bør du bruke for fin hud

Oljer til ansiktet kan gjøre mye større nytte enn luksuriøse hudkremer.

SUPERMODELLENS MÅ-HA: Miranda Kerr har uttalt at hun bruker nypefrøolje på huden hver kveld før hun legger seg. Hun bruker også kokosolje til "alt", både i matlaging og i skjønnhetsrutinen. Kanskje det er hemmeligheten bak hennes fine hud?
SUPERMODELLENS MÅ-HA: Miranda Kerr har uttalt at hun bruker nypefrøolje på huden hver kveld før hun legger seg. Hun bruker også kokosolje til "alt", både i matlaging og i skjønnhetsrutinen. Kanskje det er hemmeligheten bak hennes fine hud? Foto: FOTO: Stella Pictures
Publisert Oppdatert

Naturlige produkter er i vinden som aldri før, og det å bruke olje i skjønnhetsrutinen sin har blitt stadig mer populært og vanlig.

Blant annet sverger kjendiskvinner som Miranda Kerr, Gwyneth Paltrow og selveste Kate Middleton til olje fra nyperose for en friskere, fastere og finere hud.

Fordelene med olje

Olje kan gjøre underverker for både hud og hår, og til og med gi deg hvitere tenner og bedre munnhygiene.

De er naturlig rike på næring på grunn av gode fettsyrer og fettløselige vitaminer, samtidig som de ikke tetter huden.

- De fleste oljer har ganske lik struktur, som de naturlige oljene i huden og håret, og trekker derfor gjerne godt inn, sier Jasmin Jacobsen, hud- og kroppsterapeut ved Artesia Spa Majorstuen.

Konvensjonelle rensemidler stripper huden for naturlig olje, og gir huden en stram og tørr følelse. Når den er borte, produserer huden bare enda mer olje.

- Logikken bak bruk av ansiktsoljer i stedet for, eller i tillegg til, en fuktighetskrem, er at de trenger inn i huden nesten umiddelbart for å gjenopprette den naturlige fuktighetsbalansen, sier Lene Jahren, gründer og daglig leder ved det økologiske parfymeriet Pure Skin.

Fordi det er mye fett i det ytterste hudlaget vårt, vil oljen smelte sammen med disse og gå lengre ned i overhuden enn det en hudkrem som er mer fuktbasert ville gjort, da denne bare legger seg på overflaten.

- Olje kan brukes alene eller under hudkremen for en ekstra beskyttende effekt, sier Jacobsen.

Billige og drøye i bruk

Oljer er også perfekt om natten, fordi de tillater huden å puste. Det beste er å påføre ansiktsolje rett etter du har renset ansiktet, mens huden fortsatt er fuktig, slik at oljen blandes godt inn.

- De er drøye i bruk og en velsignelse for lommeboken, siden du bare trenger tre dråper om gangen. Du vil merke at en 30 ml flaske vil vare i måned etter måned, sier Jahren.

Selv startet Jahrens erfaring med ansiktsolje med nypeolje.

- Etter bare noen påføringer fikk huden en klar glød, og den føltes mye mykere og hydrert, og faktisk; yngre! Ingen kviser, ingen skinnende blank panne, bare mye mykere og sunnere hud, sier hun.

Det som er viktigst for at en olje skal hjelpe deg til frisk og fin hud, er at du velger riktig type. Det er stor forskjell mellom ren planteolje, som er den gode typen, og mineralolje, som er den dårlige.

- Planteolje stammer fra nøtter, eller frø av trær, frukt, grønnsaker og blomster. De er rike på vitaminer, mineraler og fettsyrer, som er avgjørende for trivsel, helse og skjønnhet. Kvaliteten på rene planteoljer er helt avgjørende for riktig resultat, sier Jahren.

KJENDISFAVORITT: I tillegg til supermodell Miranda Kerr, skal også Gwyneth Paltrow og Kate Middleton være fan av nypefrøolje.
KJENDISFAVORITT: I tillegg til supermodell Miranda Kerr, skal også Gwyneth Paltrow og Kate Middleton være fan av nypefrøolje. Foto: FOTO: Stella Pictures

Dette gjør fem ulike oljer for huden

Olivenolje:

Olivenolje er rik på sunne fettstoffer og vitaminer, blant annet vitamin E. Det er også den oljen som ligner mest på hudens naturlige oljer, og er derfor perfekt å bruke som fuktgiver - spesielt for veldig tørr hud.

Den har også hudfornyende egenskaper, og hjelper huden å bekjempe frie radikaler.

- Den vil også virke lindrende på irritert eller solbrent hud. Hvis man har en tørr, flassende hodebunn vil det kunne hjelpe å massere hodebunnen med olivenolje, sier Jacobsen.

- Lett oppvarmet olivenolje vil også kunne gi næring til skadet hår eller flisete tupper, legger hun til.

Nypefrøolje (nyperoseolje):

Nypefrøolje, også kalt nyperoseolje, er hentet fra frøene fra en vill roseplante tilhørende i Chile. Den har blitt brukt av folket i Chile i århundrer, men har først nylig blitt anerkjent i andre deler av verden for sine anti-aldring og hudhelbredende egenskaper.

- Studier har vist at den effektivt reduser arr, rynker og tørrhet, samt at den bidrar til å reparere ødelagte hudceller og virker revitaliserende, sier Jahren.

Grunnen til dette er fordi den inneholder høye nivåer av vitamin C, omega 3, omega 6 og retinsyrer (vitamin A).

- Vitamin C stimulerer kollagenproduksjonen i huden, mens vitamin A forbedrer hudens tekstur, motvirker pigmentering og forbedrer fuktnivået i huden, sier Jacobsen.

Avokadoolje:

Avokadoolje er rik på gode fettsyrer og vitaminer, blant annet vitamin A, B, D, E, H og K.

Denne oljen blir dypt absorbert av hud og hår, og har anti-aldring egenskaper. I tillegg stimulerer den kollagenproduksjonen i huden.

- Fordi den har så høyt innhold av fettstoffer, er den spesielt effektiv på tørr og moden hud, sier Jacobsen og fortsetter:

- På grunn av dette kan den også virke veldig helende for de med eksem eller psoriasis. Avokadoolje vil beskytte håret mot UV-stråler og mykgjøre hodebunnen.

Mandelolje:

Mandelolje er stappfull av antioksidanter på grunn av høyt innhold av vitamin A, E og D. Denne oljen kan brukes til det meste, som å fjerne sminke og tilføre hud og hår næring.

- Den hjelper også huden til å binde sin egen fukt, beskytte huden din mot UV-stråler og bremse ned hudens naturlige aldringsprosess, sier Jacobsen.

Mandelolje inneholder høy andel av oljesyre, noe som gjør at den egner seg strålende som massasjeolje og fuktighetskrem.

- Den er godt egnet for sensitiv hud og er kjent for å lindre eksem, kløende utslett og psoriasis, sier Linn Hansen, ernæringsfysiolog og eier av firmaet Sprudlende Sunn, og legger til:

- Mandelolje bruker jeg faktisk som fukt til ansiktet hver dag! Den gir fantastisk god fukt, sier hun.

Kokosolje:

Kokosoljen inneholder en haug mellomlange fettsyrer. Disse fettsyrene er delvis vannløselige og fordøyes lettere. De brytes også raskt ned, og kan derfor lettere omdannes til energi enn annen type fett.

Velger man extra virgin får man en kaldpresset olje som nesten ikke har vært igjennom noen behandling. Den inneholder derfor en god dose vitaminer, mineraler og antioksidanter. Dessuten har den en fantastisk duft og en deilig smak av kokos.

- Jeg bruker den i smoothies, rører inn en spiseskje i ferdig kokt grøt, eller i hjemmelaget snop/bakst. Dette er min favoritt i oljeverdenen, både på hud, hår og som matolje, sier Hansen og legger til:

- Jeg bruker kokosoljen daglig som sminkefjerner, og etter dusj eller bad brukes den som fuktighetskrem. Den er også super som hårkur. Jeg kan gni håret inn med kokosolje, sove med det inntullet i et håndkle og dusje det ut dagen etterpå. Kokosoljen har et veldig lavt smeltepunkt som gjør at den smelter lett på huden, så den egner seg derfor ypperlig som massasjeolje også.

Kokosolje styrker fettforbrenningen, ved å innta den som en del av hverdagskostholdet.

- Det sies også at den er super for hodelus. Og siden den har en betennelsesdempende effekt, er den helbredende for blant annet ørebetennelse. Man kan rett og slett dryppe noen dråper i ørene, forteller Hansen.

Er du for eksempel plaget med akne, kan løsningen være å rense huden forsiktig og så påføre virgin økologisk kokosolje, som inneholder laurinsyre - et næringsstoff med bakteriedrepende egenskaper.

- Kokosolje hindrer produksjon av talg, ved å tilføre fuktighet til huden, mens det høye laurinsyre-innholdet bidrar til å bekjempe bakterier på overflaten, sier Jahren.

Les også:

Makeupartistenes billige favoritter

OLJER FOR HUDEN: Organic Rosehip Oil fra Trilogy, kr 299 hos feelunique.com. Cocosa Extra Virgin Coconut Oil 1300 ml, kr 398. Melvita Avocado Oil 50ml, kr 176 hos feelunique.com. Balm Balm 100% Organic Base Oil Sweet Almond, kr 115,50 hos feelunique.com.
OLJER FOR HUDEN: Organic Rosehip Oil fra Trilogy, kr 299 hos feelunique.com. Cocosa Extra Virgin Coconut Oil 1300 ml, kr 398. Melvita Avocado Oil 50ml, kr 176 hos feelunique.com. Balm Balm 100% Organic Base Oil Sweet Almond, kr 115,50 hos feelunique.com. Foto: FOTO: Colourbox og produsenten

Disse skjønnhetsguruene bør du følge på Instagram

Produktet som gjør deg yngre og penere

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning