Tips mot kviser

Dette krydderet hjelper mot kviser

Og det er ikke det eneste krydderet som kan hjelpe mot andre hud- og kroppsplager.

SUPERKRYDDER: Gurkemeie har flere fordeler for både hud og kropp. Krydderet er natulig betennelsedempende, og kan være med på å forebygge flere typer kreft og Alzheimers sykdom.
SUPERKRYDDER: Gurkemeie har flere fordeler for både hud og kropp. Krydderet er natulig betennelsedempende, og kan være med på å forebygge flere typer kreft og Alzheimers sykdom. Foto: FOTO: Colourbox
Publisert Oppdatert

Å bruke krydder i mat gir ikke bare en ekstra og god smak, det inneholder også utallige helsefordeler.

Derfor har vi tatt for oss ti ulike krydder som kan gi deg vakker hud uten kviser og rynker - i tillegg til å forebygge og bekjempe sykdommer og andre plager.

- Det finnes mye forskning som tyder på positive helseeffekter av å inkludere krydder i dietten, sier lege Rolah O. Lønning, som har skrevet boken «Frisk Hud: Din guide til vakker og problemfri hud».

Krydder og urter, samt te og vin inneholder polyfenoler som har anti-inflammatorisk, altså betennelsesdempende, effekt.

Disse kan redusere risikoen for enkelte sykdommer som kreft, Alzheimers sykdom og hjerte- og karsykdommer.

- For eksempel har antioksidanter i kanel vist seg å redusere blodsukkernivået til de som har diabetes, sier Lønning.

Hjelper mot tidlig aldring og hudproblemer

Selv om du har et sunt kosthold med kjøtt, fisk, grønnsaker, frukt, korn og meieriprodukter, får du ikke i deg de såkalte bitterstoffene som nettopp krydderurter inneholder.

- Disse er viktige for god fordøyelse, og kan styrke huden på en positiv måte, fordi ubalanser i tarmfloraen kan gi utslag i uren eller tørr hud. Enkelte urter inneholder eteriske oljer som kan stimulere blodsirkulasjonen, som dermed øker tilgjengeligheten av næringsstoffer i huden, sier ernæringsfysiolog Thea Falck.

Krydder har også andre gode egenskaper, som å gi deg ungdommelig og problemfri hud.

- De vil gi glød og vitalitet til huden fordi cellefornyelsen stimuleres. Krydder kan også virke betennelsesdempende, som kan være av betydning for mange hudlidelser som preges av flasset eller tørr hud, sier Falck.

Krydder og urter inneholder ekstra mye antioksidanter og fytokjemikalier, som reduserer oksidativt stress i kroppen ved å motvirke frie radikaler. Sykdom og alderdom er nemlig på et vis resultater av oksidativt stress over tid.

- Dette gjør at de dermed kan bidra til å forebygge tidlig aldring og enkelte sykdommer. For eksempel inneholder kanel ti ganger mer antioksidanter enn blåbær, sier Lønning og fortsetter:

- Variasjonen av polyfenoler er også bra for helsa, da flere antioksidanter virker bedre sammen enn alene. På denne måten kan krydder og urter være med på å øke helseeffekten av et allerede sunt måltid.

IKKE BARE GODT PÅ GRØTEN: Kanel kan blant annet hjelpe mot kviser, i tillegg til å beskytte hudcellene mot solskader og stimulere produksjon av kollagen i huden.
IKKE BARE GODT PÅ GRØTEN: Kanel kan blant annet hjelpe mot kviser, i tillegg til å beskytte hudcellene mot solskader og stimulere produksjon av kollagen i huden. Foto: FOTO: Colourbox

Disse ti krydderne er bra for deg

Under har vi listet opp ti krydder som alle har forskjellige positive innvirkninger på hud, kropp og hår.

Nå finnes det med andre ord ingen grunner lenger til ikke å bruke mer krydder i maten!

Kanel

Kanel gir en varmende følelse når den brukes på huden, og finnes derfor ofte i badeprodukter og kremer. Vær oppmerksom på at den kan irritere sensitiv hud. Kanel inneholder også en mengde antioksidanter, og brukt i kosmetikk bidrar den til å beskytte hudcellene mot solskader.

- Kanel har også betennelsesdempende og antibakterielle egenskaper. Det gjør den til en effektiv ingrediens i preparater mot uren hud. Krydderet kan også gi økt oksygen og næring til huden i form av økt sirkulasjon, sier Lønning.

- Kanel stimulerer produksjon av kollagen i huden, noe som gradvis brytes ned etter hvert som vi blir eldre, forteller sier Lene Jahren, daglig leder ved Pure Skin, et økologisk nettparfymeri.

Fennikel

Fennikelfrø har fantastisk effekt på huden. Ikke bare er fennikelfrø antiseptisk av natur, men de er også proppfulle av antioksidanter.

- Fennikel er spesielt bra for sensitiv hud. Den reduserer rødhet og irritasjon, og kan bidra til å redusere sensitivitet forårsaket av soleksponering, sier Jahren.

- Oljen fra fennikel er rensende og styrkende på fet og rynkete hud. Den kan også ha antibakteriell virkning og motvirke fet hud, og er rik på B2 som kan hjelpe mot tørr og flassende hud, sier Falck.

Nellik

Tannleger har historisk brukt nellikolje som bedøvelse, og nellik er også super for huden.

- På huden har den antibakterielle egenskaper, som gjør den til en effektiv ingrediens i ansiktsrens. At den lukter godt, skader jo heller ikke, sier Lønning.

Nellik har også en stimulerende effekt på sinnet.

- Dette er noe som kan redusere mental utmattelse og trøtthet, sier Jahren.

Pepper

Pepper øker blodsirkulasjonen i huden, og er derfor en fantastisk ingrediens i skrubber og massasjeoljer. Pepper virker også synergistisk med gurkemeie.

- Bruk pepper i retter med gurkemeie, det øker kroppens opptak med om lag 40 prosent, sier Lønning.

Gurkemeie

Dette gule pulveret er litt av et vidundermiddel.

- Det kan forebygge flere typer kreft, Alzheimers sykdom og redusere betennelse i kroppen. Det er også en spennende ingrediens i nye anti-aldringsprodukter, sier Lønning.

Krydderet er også bra å bruke om du har problemhud.

- Den er naturlig betennelsesdempende og styrkende, fordi den blant annet inneholder store mengder av antioksidantgruppen curcuminoider, sier Falck.

Timian

GJØR GODT FOR HUD OG KROPP: Pepper, timian og ingefær er supre kryddere, både for kropp, hud og helse. De to sistnevnte hjelper blant annet mot uren hud og akne.
GJØR GODT FOR HUD OG KROPP: Pepper, timian og ingefær er supre kryddere, både for kropp, hud og helse. De to sistnevnte hjelper blant annet mot uren hud og akne. Foto: FOTO: Colourbox

Timian motvirker bakterielle infeksjoner, og studier har vist at timian kan drepe kraftige bakterier og hindre infeksjoner.

Ikke spis for mye av disse krydderne

Har du et kosthold med et høyt inntak av sterkt krydret mat, med for eksempel mye chili, kan det virke irriterende på mage og tarm.

- Man vet at forekomsten av spiserørs- og magekreft er hyppigere i deler av Asia, hvor man inntar større mengder sterk og varm mat, sier lege Rolah O. Lønning.

Også en viss type kanel bør du være litt forsiktig med. Der finnes nemlig to former av kanel, hvor et forhøyet inntak av den vanligste av dem, kassiakanel, kan overbelaste leveren og gi leverskade.

- Den andre type kanelen, ceylon eller ekte kanel, som er den du oftest får kjøpt i helsekost, inneholder derimot mindre av det potensielle levertoksiske stoffet kumarin. Bytt derfor ut kassiakanel med ceylonkanel hvis du er glad i kanel på havregrøt eller cottage cheese, sier ernæringsfysiolog Thea Falck.

- Timian brukes ofte i munnskyllevæsker for å behandle betennelse i munn og svelg, samt i halsdrops for å redusere halsbetennelse, sier Lønning.

Krydderet skal også kunne hjelpe mot kviser, uren hud og eksem, men ikke alle bør spise det.

- Timian skal ikke inntas av gravide, råder ernæringsfysiolog Falck.

Muskatnøtt

Muskatnøtt har anti-inflammatoriske egenskaper. Krydderet har blitt brukt siden oldtiden mot en rekke hudsykdommer og -plager, deriblant soppinfeksjoner og eksem.

- Prøv å blande honning og muskatnøtt til bruk på akneutbrudd, sier Lønning.

Muskat er også et naturlig middel for å lysne huden, samt tone ned pigmentflekker og misfarging, forteller Jahren.

Ingefær

Ingefær inneholder en antioksidant kalt gingerol, som bekjemper de skadelige frie radikaler og kan bidra til å fremme en lysere, fastere, og mer ungdommelig hud. Ingefær kan i tillegg hjelpe mot akne.

- Den hjelper også til å redusere hudbetennelser, noe som gjør den til en viktig ingrediens for akneutsatt hud, sier Jahren.

Ingefær er dessuten svettedrivende.

- Dermed kan det virke avkjølende dersom du tar det innvendig, men varmende og stimulerende på sirkulasjonen dersom du benytter oljen og smører på utsiden av kroppen, sier Falck.

Kajennepepper

Kajennepepper stimulerer blodtilførselen til huden, noe som sikrer tilførsel av oksygen og nødvendige næringsstoffer til cellene.

- Kajennepepper reduserer betennelse og hevelse, samt tilfører antioksidantene karoten og flavonoid, og vitamin A og E, sier Jahren.

Kajennepepper er også en naturlig kilde til vitamin A og C, som er antioksidanter som absorberer frie radikaler. Frie radikaler bryter ned kollagenet i huden, og fører dermed til aldringstegn som slakk hud og rynker. Mat som er rik på vitamin C kan forebygge rynker, samt aldersrelatert hudtørrhet.

- Faktisk inneholder to teskjeer kajennepepper nesten 30 prosent av anbefalt dagsdose vitamin A. Dryss litt over måltidene dine, men ikke ødelegg smaken, sier Lønning.

Spisskummen

Spisskummen-olje er rik på vitamin E, og kan motvirke hudinfeksjoner.

- Spisskummen er svært egnet i fuktighetskremen, eller for behandling av hudsykdommer slik som psoriasis og eksem, sier Jahren.

Les også:

Åtte vanlige skjønnhetstabber

SKJØNNHETSPRODUKTER MED KRYDDER: Horny Cow Seductive Body Lotion fra Cowshed, kr 198 (inneholder kanel). The Clean Dirt Cleansing Clay fra May Lindstrom, 499 kr (inneholder kanel og gurkemeie). Early to Bed Shower and Bath Gel fra Kiss My Face , kr 73, (inneholder nellik). Visual Truth Eye Cream 15g fra Ole Henriksen, kr 545 (inneholder gurkemeierot). Re-Charge Black Pepper Bodyscrub Bar fra Molton Brown, kr 149 (inneholder sorte pepperkorn). Evocative Bath & Body Oil 100ml fra Maddi Alexander, kr 315 (inneholder nellik og ingefær). Evercalm Gentle Cleansing Milk, fra REN, kr 249 kr (inneholder fennikelfrøekstrakt).
SKJØNNHETSPRODUKTER MED KRYDDER: Horny Cow Seductive Body Lotion fra Cowshed, kr 198 (inneholder kanel). The Clean Dirt Cleansing Clay fra May Lindstrom, 499 kr (inneholder kanel og gurkemeie). Early to Bed Shower and Bath Gel fra Kiss My Face , kr 73, (inneholder nellik). Visual Truth Eye Cream 15g fra Ole Henriksen, kr 545 (inneholder gurkemeierot). Re-Charge Black Pepper Bodyscrub Bar fra Molton Brown, kr 149 (inneholder sorte pepperkorn). Evocative Bath & Body Oil 100ml fra Maddi Alexander, kr 315 (inneholder nellik og ingefær). Evercalm Gentle Cleansing Milk, fra REN, kr 249 kr (inneholder fennikelfrøekstrakt). Foto: FOTO: produsenten

Slik får du perfekte øyenbryn

Kan man redusere rynker på bare ett minutt?

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning