Lizzie Miller trendsetter for store modeller

Dette bildet forandret motebransjen

Store modeller har blitt stuerent etter at Lizzie Miller (21) viste valkene sine for omverdenen.

STARTET REVOLUSJON: Dette bildet var med på å forandre moteverdenen. © Foto: Glamour Magazine
STARTET REVOLUSJON: Dette bildet var med på å forandre moteverdenen. © Foto: Glamour Magazine
Publisert Oppdatert
VAKTE OPPSIKT: Dette bildet fra en artikkel om kunsten å føle seg vel i sin egen kropp, vakte stor oppsikt i verden over.
VAKTE OPPSIKT: Dette bildet fra en artikkel om kunsten å føle seg vel i sin egen kropp, vakte stor oppsikt i verden over. Foto: Foto: Glamour Magazine
NORMAL: Vakre, og så herlig normale Lizzie Miller ble kjendis over natten med disse bildene.
NORMAL: Vakre, og så herlig normale Lizzie Miller ble kjendis over natten med disse bildene. Foto: Foto: Glamour Magazine

Den siste tiden har det vært mye fokus på store modeller.

Det er ikke bare i mediene oppmerksomheten har vært stor det siste året, også i moteindustrien er det blitt mer stuerent med såkalte plus-size modeller på catwalken.

Ble kjendis over natten

Og det var dette bildet som var med på å få ballene til å rulle for et år siden.

Da stilte nemlig plus-size modellen Lizzie Miller (21) opp i en artikkel i Glamour Magazine. Artikkelen handlet om det å føle seg vel i sin egen kropp, og var akkompagnert med bilder av Lizzie som stolt viste fram både hengemage og strekkmerker.

Den unge jenta ble kjendis over natten, mye takket være verden mest kjente moteblogger The Sartorialist, som priset bildet på sin blogg.

Hun mottok hundrevis av brev og mail fra kvinner som var overlykkelige over å se en normal kropp i et blad.

- Å se et uretusjert bilde av en jente med en normal kropp, sammenlignet med alle syltynne bildene av perfeksjon, jeg tror vel folk tenkte «Wow! Denne jenta ser ut som meg», sier Lizzie Miller i dag til Daily Mail.

Bildet skapte overskrifter over hele verden, og folk engasjerte seg på nett - også i vårt moteforum, og all oppmerksomheten var med på å sette fokus på store modeller.

- Det fikk virkelig folk til å få øynene opp. Jeg fikk masse oppdrag og lukrative kontrakter med amerikanske og italienske motemerker, forteller Lizzie.

Åpner for store størrelser

Før i fjor høst var det sjelden store jenter ble frontet i motebildet, men nå er heldigvis virkeligheten en helt annen. Flere og flere designere og klesmerket har fått øynene for denne målgruppen.

Forrige måned ble det blant annet kjent at Marc Jacobs planlegger en egen linje for store kvinner, og blir dermed det første high-fashion motehuset som satser på plus-size jenter.

- Da jeg begynte å jobbe som modell for åtte år siden, var plus-size klær formløs potetsekker. Designerne prøvde å gjemme figuren fordi de ikke visste hva de skulle gjøre med den. Nå harr alt bedre passform, sier Lizzie.

Hun legger til at utviklingen går sakte, men at hun tror det er slik man gjør fremgang.

SUPERMODELL: Plus-size modell Crystal Renn regnes som en av bransjen hotteste modeler. Foto: AP
SUPERMODELL: Plus-size modell Crystal Renn regnes som en av bransjen hotteste modeler. Foto: AP

Show dedikert til store kvinner

Og det kan nå virke som om moteeliten har begynt å ta til vett, og ikke bare sender radmagre modeller nedover catwalken.

Under moteuken i New York denne måneden ble det nemlig for aller første gang arrangert et moteshow med kun plus-size modeller. Jentene i showet var alle fra størrelse 42 og oppover.

- Det har vært en feilaktig forestilling om hva som inspirerer kvinner, sier Nancy Le Winter, en av initiativtakerne, til BBC.

Hun mener at en jente som bruker størrelse 32 kan la seg inspirere av en som bruker størrelse 30, men jenter som bruker klær i størrelse 42, 44 og 46 kommer ikke til å la seg inspirere av de syltynne modellene på catwalken.

- Vi har lyst til å se noe vi kan identifisere oss med på catwalken, mener hun.

Mer synlige i motebransjen

Dette er ikke første gang flere plus-size modeller ble brukt i ett og samme moteshow.

PÅ CATWALKEN: Under New York fashion Week hadde de et eget show med bare store modeller. Foto: AP
PÅ CATWALKEN: Under New York fashion Week hadde de et eget show med bare store modeller. Foto: AP

Da designeren Mark Fast viste frem sin kolleksjon under moteuken i London i februar, krydde det av store modeller på catwalken.

Og til og med Chanel har kastet seg på denne trenden. Da motehuset viste frem sin Cruise 2011 kolleksjon i mai, var den formfulle Crystal Renn blant modellene som spradet nedover catwalken. Noe som var overraskende for mange i og med at sjefsdesigner Karl Lagerfeld tidligere har uttalt at ingen har lyst til å se på formfulle kvinner.

I tillegg har moteblader som Vogue og V dedikert hele utgaver til store kvinner, og i sommer trykket franske Elle en hel moteserie med en plus-size modell.

Store modeller har rett og slett blitt mer og mer synlige det siste året, både på catwalken og i motebladene - mye takket være det mye omtalte bildet til Lizzie Miller.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning