Avmagrede modeller retusjeres i moteblader

Gjør modellene tykkere

Modellene er så tynne at motemagasinene retusjerer dem tykkere.

RADMAGRE: Mange modeller er så radmagre at motemagasinene ser seg nødt til å retusjere dem til å se større og sunnere ut.
RADMAGRE: Mange modeller er så radmagre at motemagasinene ser seg nødt til å retusjere dem til å se større og sunnere ut. Foto: Foto: Stella og Bulls
Sist oppdatert

Før ble modellene retusjert til å se slankere ut. Nå er det snudd helt på hodet.

Både Elle og Det Nye innrømmer å ha måttet retusjere for tynne modeller til å se større ut.

Vogue-klage

Redaktøren i britiske Vogue, Alexandra Shulman, skrev nylig et brev adressert til flere store internasjonale motehus, blant annet Karl Lagerfeld, John Galliano, Prada og Versace, der hun klager på at prøvekolleksjonen til designerne er så små, at motebladene tvinges til å hyre inn radmagre modeller. Dette meldte The Guardian 13.juni.

Size zero

De sier seg selv hvor tynn man må være dersom man skal passe inn i størrelse 0. Amerikanske size 0 tilsvarer størrelse 32 i norske størrelser.

Dette er en størrelse som knapt finnes for voksne på det norske markedet. I Norge starter størrelsene som regel på 34, som tilsvarer en extra small.

De siste årene har det vært reist debatt rundt det sykelige modell-idealet, ofte i forbindelse med dødsfallet til flere modeller som har slanket seg til døde.

På oppfordring fra sine lesere, har altså innflytelsesrike Shulman tatt til orde mot designerne i den omtalte size 0-debatten.

Les mer:

Vårmoter for menn 2010

Alt om bikinivoksing

TYNNERE OG TYNNERE: Eva Herzigova slo igjennom som den formfulle modellen for Wonderbra i 1994. I 2008 har hun blitt betraktelig tynnere.
TYNNERE OG TYNNERE: Eva Herzigova slo igjennom som den formfulle modellen for Wonderbra i 1994. I 2008 har hun blitt betraktelig tynnere. Foto: Foto: Stella

Norske magasiner retusjerer også

Vi retusjerer oftere modellene til å se større og sunnere ut

Sjefredaktør i norske Elle, Signy Fardal, kjenner seg godt igjen i utsagnet til Shulman.

- Denne problemstillingen ikke er ukjent for Elle, og vi har ved flere anledninger endret på bilder for å få modellene til se sunnere ut. Vi har ikke forandret modellen totalt, men dersom man kan telle ribbeina for eksempel, har vi glattet ut dette, sier Fardal til Klikk Mote.

- Vi retusjerer oftere modellene til å se større og sunnere ut, for det er oftere at de er for tynne enn andre veien, påpeker Fardal.

Vibeke Stiansen, moteansvarlig i Det Nye, har også erfaring med at for tynne modeller retusjeres.

- Det er ikke like ekstremt her i Norge, men jeg kjenner absolutt igjen problemstillingen. Enkelte ganger, dersom modellene er for tynne, har vi sett oss nødt til å manipulere bildene for at modellen skal se større ut, forteller Stiansen.

Hege Aurelius Badendyck er moteredaktør i motemagasinet Costume. Hun har på sin side aldri opplevd at de har gjort modellene større.

- Jeg har aldri opplevd at vi har retusjert modeller tykkere. Vi prøver heller, så langt det lar seg gjøre, og unngå å bruke de tynneste modellene, forteller hun.

Les mer:

Derfor får du rynker

Stor outletguide til Europa

Nordisk er størst

Både Fardal og Stiansen understreker at de også bevisst velger modeller som ser sunne ut, og ikke er for tynne.

IKKE AKKURAT FYLDIG: Gisele Bündchen er ikke akkurat fyldig for å si det slik. Her på jobb for Pirelli-kalenderen.
IKKE AKKURAT FYLDIG: Gisele Bündchen er ikke akkurat fyldig for å si det slik. Her på jobb for Pirelli-kalenderen. Foto: Foto: Stella
Ideelt sett ville vi valgt større modeller, gjerne i størrelse 38

- Får modellene dere hyrer inn plass i klærne fra prøvekolleksjonene?

- Stort sett gjør de det, men ikke alltid, sier Stiansen.

- Enkelte merker opererer med mindre størrelser enn andre, men lavpriskjedene som for eksempel H&M, Cubus og Gina Tricot er gjerne best på prøvekolleksjonsstørrelser. Importerte merker kommer gjerne i mindre størrelser. Noen merker har bare størrelse 34 i prøvekolleksjonene, og det passer omtrent aldri til modellene, forklarer hun.

Signy Fardal i Elle opplever heller ikke dette som så stort problem her i Norge som det er på kontinentet og i USA.

- Vanlig designerkolleksjonsstørrelse i Norge er 36, men i Paris og USA er de gjerne størrelse 34 eller 32.

Modellstørrelser

Er problemet egentlig designerne, og at klærne ikke finnes i større størrelser, - eller er det motebransjen som booker modellene som avgjør?

-Ville dere valgt større modeller, dersom de passet inn i prøvekolleksjonen?

- Ideelt sett ville vi valgt større modeller, gjerne i størrelse 38, sier Fardal.

- Helt klart. Det Nye ønsker å bruke jenter med former, sier Stiansen.

Designerne er verst

Modellmamma Eivor Øvrebø fra Team Models, har også opplevd at modellen har blitt retusjert til å se større ut.

- Det er kun ett spesielt tilfelle jeg kjenner til. Men nå må man jo huske at det ofte er snakk om unge jenter som ennå ikke har utviklet former. Så mange av modellene våre er naturlige tynne, fordi de er så unge, forklarer hun.

Modellbyråene ville vært i himmelen dersom prøvekolleksjonen gikk opp én størrelse

- Min erfaring er imidlertid at det oftest er motsatt, - at de retusjerer modellene til å bli slankere.

Men hvor ligger egentlig feilen? Er det hos modellbyråene, motebladene eller designerne?

- Designerne lager klærne sine for små. Modellbyråene ville vært i himmelen dersom prøvekolleksjonen gikk opp én størrelse. Det ville gagnet alle, med mindre slankepress og flere som kunne jobbe som modeller, avslutter hun.

Les mer:

Sex og singelliv-designer til H&M

Kjoler med høy splitt

Denne saken ble første gang publisert 22/06 2009, og sist oppdatert 05/05 2017.

Les også