Sminketips

Derfor skal du ikke dele sminke

Unngå infeksjon og sykdom – ikke del sminken din med andre.

SMINKE: Venninner deler ofte sminke. Det er helsefarlig.
SMINKE: Venninner deler ofte sminke. Det er helsefarlig. Foto: Colourbox
Publisert Oppdatert

Mange jenter tror ikke det er så farlig å dele sminken sin med andre, og låner derfor villig vekk maskara og lipgloss til gode venninner.

Men både hudleger og makeupartister fraråder dette på det sterkeste. Hvorfor?

På grunn av bakterier.

Visste du forresten av også håndvesken din er full av bakterier?

Grobunn for bakterier

Det er ingen hemmelighet at det er bakterier i sminken vår, og renslighet er derfor veldig viktig.

- Folk har forskjellig bakterieflora, derfor er det uhygienisk å dele sminke siden det gir grobunn for bakterier, sier Vera Kjøde ved Dr. Bondeviks Hudklinikk til klikk.no. Spesielt sminke som er blitt liggende lenge, kan det være mye bakterier i.

- Veldig mye sminke har datostempling. Det bør man forholde seg til, og kaste selv om det er mye igjen. Har ikke produktet dato, må man bruke sunn fornuft. Skifter det konsistens, er det på tide å kaste det, oppfordrer Kjøde.

Risikerer sykdom og infeksjon

Ifølge nettstedet femalefirst.co.uk, utsetter ni av ti kvinner helsen sin for fare ved å bruke gammel sminke, og risikoen for infeksjon og sykdom er større hvis vi deler sminken med andre.

I alle fuktige produkter er det bakterier. Derfor skal man være ekstra forsiktig med å dele maskara og våt eyeliner med andre.

Disse produktene påføres rett ved tårekanaler og slimhinner, og det er da lett å få øyekatarr og infeksjoner.

Man skal heller ikke pumpe maskaraen, som mange gjør. I tillegg til at dette tørker ut maskaraen, presser man bakteriene ned i væsken.

Ikke del leppepomade

- Det er heller ikke lurt å dele leppestift, lipgloss og leppomade siden både herpes, forkjølelse og liknende smitter veldig lett, sier makeupartist Cathrine Formoe til klikk.no.

Dette gjelder selv om du ikke låner bort sminken din, så ikke bruk sminke når du har herpes eller forkjølelsessår.

- Om du er forkjølet, vil bakteriene fortsette å leve i dine fuktige produkter, opplyser Formoe.

Makeupartisten sier at øyenskygge, pudder og liknende i utgangspunktet ikke er det verste å dele, men hun anbefaler det ikke.

- Når man påfører med samme kost eller svamp, kan også dette føre med seg bakterier fra sår og urenheter. Så min konklusjon er at man helst burde unngå å dele sminken med noen, sier makeupartisten.

Ikke bruk fingrene

En annen viktig ting å huske er at man burde unngå å bruke fingrene i fuktige produkter, hendene våre er nemlig fulle av bakterier.

Bruk gjerne spatel om du har produkter som foundation eller fuktighetskrem i krukke, og velg heller leppeprodukter på tube eller stift slik at du slipper å bruke fingrene.

Det er også veldig viktig å vaske og rense sminkepensler, koster og svamper så ofte som mulig. Faktisk helst etter hver gang de brukes.

Du kan bruke sjampo eller ansiktsvask til å rengjøre børstene, og la de lufttørke.

Les også:

Her er de beste nettbutikkene

Skreddersydde sminketips

Se yngre ut med fyldige lepper

Hvilke farger kler du?

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning