Bli kvitt kvisene:

5 sikre tips mot kviser

De enkle tipsene er ofte de beste.

KVISER: Et vanlig problem.
KVISER: Et vanlig problem. Foto: Thinkstock
Publisert Oppdatert

Monika Tøraasen

Artikkelforfatteren er utdannet motekonsulent, hudpleier og journalist.

Vi har alle en eller annen gang fått en kvise eller flere, og vi kan vel alle si at dette rett og slett er forbaska irriterende.

Stadig kommer det nye metoder og fancy triks som skal hjelpe mot dette problemet, men det er ikke alltid den fancy er det beste.

Om du følger de enkle tipsene under er du ihvertfall på god vei mot en sunn og kvisefri hud.

1: Pass opp om sommeren

Det er mange som sliter med kviseutbrudd om sommeren, og det er flere grunner til dette.

- Solens UV-stråler tørker ut huden og stimulerer dermed talgproduksjonen, sier Birgitte Hanssen, hudpleier ved Farris Bad.

Når hudens talgproduksjon blir for høy, popper gjerne kvisene ut. For å unngår dette kan det være lurt å ha med en fuktighetsspray på stranden eller hvor du måtte sole deg, for å opprettholde hudens fuktighetsbalanse.

Klorvann og saltvann tørker også ut huden. Derfor er det en ide å vaske av seg dette etter hvert bad, for å unngå å kombinere det med soling.

- Varmen gjør også at en svetter en del, og svette kan irritere huden, forteller Hanssen.

Det kan derfor være lurt å tørke av seg svetten også, eller eventuelt holde seg i skyggen eller bruke hodeplagg som dekker ansiktet.

2: Unngå mineralolje

Ti ingredienser som tetter porene

1. Isopropyl linoleate

2. Isopropyl isostearate

3. Isostearyl alcohol

4. Lanolin

5. Myristyl lactate

6. Oleic acid

7. PPG-15 stearyl ether

8. Sesame oil

9. Zea oil

10. Vitis vinifera

Mineralolje er en komedogen ingrediens, noe som vil si at den tetter porene. Når porene tettes får ikke huden luft til å puste, og dette er en viktig årsak til at kviser popper frem.

Mineraloljen legger seg som et lag utenpå huden din, og tetter dermed porene. Mineraloljen vil heller ikke ha noen pleiende virkning på huden din. Siden mineraloljen legger seg som et lag utenpå huden, kan den virke kuldebeskyttende.

Velg derfor en ansiktskrem uten mineralolje, eller i hvert fall en krem hvor mineralolje står langt nede på listen. Siden kremen sitter på ansiktet hele dagen, er dette viktig å tenke på.

Sjekk ingredienslisten neste gang du skal kjøpe ansiktskrem, finner du en av disse navnene, betyr det at den inneholder mineralolje:

1. Mineral oil

2. Paraffin oil

3. Paraffinum Liquid

4. Petrolatum

5. Petroleum

3: Vask vekk sminken!

Dette er noe vi alle har hørt gjennom alle år, men det er faktisk ikke tull. Å vaske ansiktet morgen og kveld er veldig viktig kampen mot kvisene.

- I løpet av natten jobber huden med å kvitte seg med avfallsstoffer. Legger du deg med sminke og forurensing fra en hel dag vil du tette porene, og hindre hudens naturlige rensing, forklarer Hanssen.

Så uansett hvor sliten du måtte være, vil det være verdt de få minuttene med vann og rens på badet for å slippe å våkne opp med urenheter og sliten hud dagen etter.

4: Finn din hudtype og hudtilstand

Å vite hvilken hudtype en har er viktig for å unngå kvisete og uren hud. Grunnen til dette er for å kunne vite hvilke produkter en skal kjøpe for å gi huden det den trenger.

VASK: Ansiktsvask er viktig både morgen og kveld. Og ikke plukk på kvisene!
VASK: Ansiktsvask er viktig både morgen og kveld. Og ikke plukk på kvisene! Foto: Thinkstock

Har du en dehydrert hud trenger du for eksempel ikke masse fett i kremen, men du trenger vann og fukt. Har du en tørr hud trenger du fett. Mange får kviser på grunn av at de bruker produkter med fullstendig feil ingredienser i forhold til hva huden har behov for.

Det kan være vanskelig å finne ut hvilken hudtype en har, så derfor anbefales det å gå til en hudpleier, som etter en kjapp konsultasjon kan fortelle deg hvilke hudtype og hudtilstand du har, samt hva du bør se etter i dine daglig skjønnhetsprodukter for å gi huden det den trenger.

Se om du kan finne din huftype i oversikten under:

Fet hud

Fet hud har store og synlige porer. Mennesker med fet hud får ofte urenheter som hudormer og kviser. Denne hudtilstanden kommer av en overproduksjon av talg, og huden ser som regel blank og glinsende ut.

Normal hud

De med denne hudtypen har et fint og jevnt hudvev, uten store ujevnheter. Denne hudtypen har en god balanse mellom fett og fukt, og har ofte god sirkulasjon, som gir en fin glød. Normal hud har ikke store porer eller fete partier, og den flasser heller ikke.

Kombinert hud

De med kombinert hud har en blanding mellom fet og normal hud. Ofte med fete partier i t-sonen (panne, nese, hake), og eller normal hud. I t-sonen kan en da se store porer, hudormer, og noen ganger kviser.

Tørr hud

Tørr hud har ofte små porer, og ser jevn og fin ut. Ofte føles den stram og stiv, spesielt etter dusj. På grunn av tørrheten kan en se sprekker i huden, og rynker og linjer kan sees tydelig. Grunnen til at huden blir tørr er at den produserer for lite talg.

Dehydrert hud

Er en hudtilstand, ikke en hudtype. Denne hudtilstanden gir små linjer i overflaten av huden, og en kan ofte se det ved å dytte nesen litt opp. Dehydrert hudtilstand flasser ofte. Grunnen til at huden blir dehydrert er at den mangler vann og evnen til å binde vann. Dette kan skje alt fra fet til tørr hudtype.

Sensitiv hud

Er en hudtilstand, ikke en hudtype. Sensitiv hud er ofte tørr og med fine porer. Reagerer ofte på alt fra ingredienser i kosmetikk til vær og vind. Blir da fort rød, irritert og tørr.

5: Ha gode rutiner

Dette er også en gammel traver, som vi alle har hørt før. Men dette gjør den ikke mindre sann. Det kan ikke sies nok ganger hvor viktige gode rutiner er for å få en sunn og frisk hud uten urenheter.

Bruk en rens morgen og kveld for å fjerne sminke av forurensing,og følg opp med en ansiktskrem tilpasset din hudtype for å tilføre fukt, fet og næring. Bruk gjenre serum under kremen om det er noe du ønsker en dypere effekt på.

Bruk en mild ansiktspeeling to ganger i uken, eventuelt flere ganger om huden din tåler det. Dette er for å fjerne døde hudceller, sånn at huden lettere tar opp nøring og får mer glød.

Bruk også en ansiktsmaske tilpasset din huds behov to ganger i uken. Huden trenger et ekstra boost.

Pass også på å vaske sminkekostene dine en gang i uken. Her setter det seg ofte fast bakterier som gror, og legger seg på huden når du sminker. Bruk enten vanlig shampoo eller kjøp en spesialtilpasset vask for sminkekoster.

Les også:

Disse produktene er verdt hver krone

Spis deg til fin hud

Solkrem er ikke for pyser

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning

Tjenester fra Nettavisen