Cystisk akne

19 millioner har sett denne videoen på Youtube

Cystisk akne er mer alvorlig enn vanlig akne. Her møter du noen kjente youtubere som har dokumentert hudproblemene sine, og behandlingene de har vært igjennom.

19 MILLIONER: Nesten 19 millioner har klikket seg inn på Cassandra Bankson sin sminkevideo.
19 MILLIONER: Nesten 19 millioner har klikket seg inn på Cassandra Bankson sin sminkevideo. Foto: FOTO: Youtube-screenshots
Publisert Oppdatert

Tove Eggen

Tove Eggen (31) er utdannet makeupartist og hårstylist ved Art Complexion Make Up Skole, samt motejournalist ved London College of Fashion.

Ved siden av over et tiår med frilansvirksomhet, jobber hun også som makeuplærer og stylist, og har de siste fem årene bodd og jobbet i London og Barcelona.

De fleste av oss får et par kviser i ungdomstiden, og som voksen får vi kanskje noen utbrudd når vi er stressa, spiser for mye sukker eller rett før menstruasjon.

Denne vanlige formen for akne (akne vulgaris), er som oftest forholdsvis enkel å behandle.

Cystisk akne

Når huden i ansiktet, samt ofte på rygg og rumpe, får større og smertefulle byller derimot, kan dette være såkalt cystisk akne.

Cystisk akne er en mer alvorlig form for akne, hvor risikoen for varige, dype arr er stor. For kvinner oppstår cystisk akne som oftest i tenårene eller i tredveårene, og er rett og slett cyster med forskjellig størrelser, fylt med puss, talg og bakterier.

Aknen er ikke alltid lett å bli kvitt, og behandlingene kan ta månedsvis.

Youtube-fenomen

Med langt over 500.000 Youtube-abonnenter, og -videoer som har blitt sett over 70 millioner ganger, kan det være vanskelig å forestille seg at jenta bak Youtube-profilen DiamondsAndHeels14 ble mobbet ut av ungdomsskolen.

20 år gamle Cassandra Bankson, som driver den populære mote- og skjønnhetskanalen på Youtube, lider av cystisk akne, og det var nettopp hennes første video om hvordan hun sminker bort aknen som gjorde youtuberen så populær.

PÅ NYHETENE: Youtube-fenomenet Cassandra Bankson fikk også plass i tv-ruta da amerikanske ABC News intervjuet henne på morgentv i 2011.
PÅ NYHETENE: Youtube-fenomenet Cassandra Bankson fikk også plass i tv-ruta da amerikanske ABC News intervjuet henne på morgentv i 2011. Foto: FOTO: Youtube-screenshots

Viser seg uten sminke

Jeg ville ikke engang spise frokost med familien min, så de skulle slippe å se byllene mine mens de spiste

I videoen Acne Foundation Routine Flawless Skin, viser hun seg helt uten sminke, og forklarer hvordan hun sminker seg for å dekke over utbrudd og arr.

- Dette er det skumleste jeg kan gjøre, fordi dette er mitt største kompleks - men her er ansiktet mitt uten sminke, sier Bankson med skjelvende stemme og det er tydelig at det er vanskelig for henne å vise seg uten makeup.

Med et så ærlig og sensitivt tema, er det kanskje ikke så rart at akkurat denne videoen har blitt sett nesten 19 millioner ganger, og Bankson har snakket, rådet og filmet om akne generelt siden da.

- Jeg ville ikke engang spise frokost med familien min, så de skulle slippe å se byllene mine mens de spiste, sier Bankson i en nyere video hvor hun ønsker å øke selvtilliten til andre med cystisk akne.

- Det er viktig å være positiv og huske på at det vil bli bedre, men at behandling kan ta tid og at det ikke er noe galt med deg, legger Bankson til, som for øvrig også jobber som modell.

Behandling mot cystisk akne

For å behandle cystisk akne anbefaler dr. Jarl Bunæs A-vitaminsyrekrem og Roaccutan-tabletter (Roaccutan er A-vitaminsyre i tablettform).

Roaccutan er en veldig sterk behandling, som kan ha mange alvorlige bivirkninger - men den er også den mest effektive for de som ikke får bukt med aknen med andre midler.

Hudlege Bjørn Bondevik som har spesialisert seg i ortomolekylær medisin (ernæringsmedisin), anbefaler å holde seg unna karbohydrater hvis man sliter med akne.

- Forenklet sagt vil karbohydrater indirekte gjøre at testosteronopptaket i talgkjertlene øker, og det er ofte hormonet testosteron som er hovedårsaken til akne, forklarer legen.

Bondevik anbefaler også betennelsesdempende Omega-3, tilskudd av A-vitaminer og sink som skal bidra til å hjelpe kroppen å bekjempe aknen innenfra.

Roaccutan testet av norsk blogger

På bloggen aknehud.blogg.no, har en anonym kvinne fra Bergen testet Roaccutan i 164 dager. Bloggeren som er i tredveårene skriver ukentlige oppdateringer om forandringer i huden, på humøret og bivirkningene som er alt fra stive ledd, neseblødning, hodepine og trøtthet.

- Jeg har flere ganger vært i tvil om jeg virkelig skal fortelle dere om hvor vondt jeg har det på enkelte dager, og har stilt meg spørsmål om det ville være mer motiverende for dere om jeg bare latet som at dette gikk som smurt, skriver hun på dag 128 hvor hun oppfordrer andre (og seg selv) til å holde ut behandlingen på tross av bivirkningene.

Etter endt behandling, oppsummerer bloggeren det beste ved medisinen som:

* Selvsagt å slippe vonde byller i ansiktet, -at kvisene mine forsvant! Etter et lite utbrudd ca. 10 dager ut i kuren, var kviser så og si helt fraværende.

* Alle gamle kvisearr er borte, hurra!

* Håret mitt ble aldri fett.

* At det som er skrevet om depresjoner etc. ikke stemte for min del, i alle fall. Jeg har hatt mindre energi, og kanskje derfor vært litt mer nærtagende, men depresjon har jeg aldri kjent noe til.

Under behandling nå

En annen youtuber som har blitt superkjent på kort tid, er Elaine Mokk som filmer og skriver om sine opplevelser før og under behandlingen for cystisk akne.

CYSTISK AKNE: Elaine Mokk er youtuberen som dokumenterte tiden før, under og etter bruken av det sterke legemiddelet Roaccutan med bilder og video.
CYSTISK AKNE: Elaine Mokk er youtuberen som dokumenterte tiden før, under og etter bruken av det sterke legemiddelet Roaccutan med bilder og video. Foto: FOTO: Youtube-screenshots

- Jeg vil dokumentere mine følelser før, under og etter Roaccutan-behandlingen, fordi jeg vet at cystisk akne er noe mange går gjennom og jeg vil ikke føle meg alene, sier Mokk i sin første youtube-video og legger til:

- Jeg kan dekke det røde fra kvisene med sminke, men jeg kan ikke dekke til klumpene. Når jeg snakker med folk, ser jeg hvordan øynene deres vandrer over kvisene mine. Folk spør meg til og med hva som er i veien med ansiktet mitt!

Mokk har nå vært i behandling i 15 uker, og forskjellen er virkelig slående, selv om også hun rapporterer om voldsomme bivirkninger.

- Jeg er lei av blodskorper i nesa, kvalme og tørre lepper, innrømmer bloggeren i sin siste video.

Sminke kan forverre akne

Som makeupartist, glemmer jeg aldri gleden og tårene fra en 14 år gammel jente med cystisk akne som jeg sminket etter at hun ba meg om å være så snill å dekke over aknen hennes.

Selv om youtuberene Bankson og Mokk virkelig får dekket til sin akne på en fin måte, så vil ikke jeg som makeupartist anbefale å bruke så tung sminke hver eneste dag.

SMINKE REDDER DAGEN: Ingen tvil om at makeup kan redde dagen når man sliter med akne. Denne youtuberen, Iheartmakeup92, har også en populær sminkevideo der hun viser hvordan hun legger concealer og foundation for å få så jevn og fin hud som mulig.
SMINKE REDDER DAGEN: Ingen tvil om at makeup kan redde dagen når man sliter med akne. Denne youtuberen, Iheartmakeup92, har også en populær sminkevideo der hun viser hvordan hun legger concealer og foundation for å få så jevn og fin hud som mulig. Foto: FOTO: Youtube-screenshots

Feil og tung sminke kan bidra til å gjøre porene enda mer tette, og dermed forårsake en forverring av aknen.

Ren mineralsminke er ofte det aller sunneste for akne-hud

Man skal selvfølgelig unne seg dager hvor man har lyst til å gjøre huden helt jevn og kvisene usynlige, men det finnes gode produkter og fremgangsmåter. Her er en video hvor jeg viser hvordan du kan gå frem for å sminke bort og skjule akne.

Mine anbefalinger er:

- Bruk sminke uten mineraloljer og lanolin, da dette kan virke poretettende.

- Ren mineralsminke som produktene fra Bare Minerals og Jane Iredale, er ofte det aller sunneste for akne-hud. De inneholder blant annet sink som virker betennelsesdempende og sårhelende. Mange opplever også at mineralsminke nøytraliserer rødhet i huden veldig effektivt.

- I stedet for å lesse på med tykk sminke, kan vi bruke en grønntonet primer eller concealer som vil nøytralisere det røde i akne. Da trenger vi ikke bruke så mye produkt.

- Hold deg til vannbasert foundation, hvis du ikke vil bruke mineralprodukter i pulverform.

- Et kompaktpudder med høy dekkevne, er en fin måte å jevne ut huden etter du har lagt foundation - men disse kan ofte være veldig tunge for huden, så bruk bare når du absolutt må.

- Gjennomsiktige puddere som holder foundation på plass og matter ned huden, er den snilleste formen for pudder.

- Avslutt med fikserings- eller ansiktsspray, både for en mer naturlig finish og for at sminken skal holde seg bedre på plass.

Kilder: Wikipedia, Norsk Legemiddelhåndbok

Les også:

Her er kroppshårtrendene gutta følger, men ikke snakker høyt om

68 prosent gruer seg til å gå i bikini

Følg oss på Facebook!

Hva er det gutta egentlig ser etter på stranda?

Her glemmer de fleste å smøre seg

Meld deg på vårt nyhetsbrev og vær med i trekningen av en veske fra Marc by Marc Jacobs!

Vi har testet 17 populære nettbutikker

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning