Sommeren skal være sesongen for sol, strand og glede, men samtidig som temperaturen øker, krymper antrekkene vi bruker. Norske jenter gruer seg til årets bikinisesong.

Dette overasker ikke Runi Børresen, ekspert på spiseforstyrrelser og forebygging ved Høgskolen i Buskerud.

- Mange unge jenter lyver til vennene sine for å slippe å være med på stranden. Vi skal være perfekte på alle arenaer, og det blir selvfølgelig helt uoppnåelig for de aller fleste mennesker, sier Børresen.

Ikke komfortabel i bikini

I en undersøkelse Det Nye har gjennomført blant sine lesere svarte hele 68 prosent at de gruer seg til sommerferien fordi de ikke føler seg komfortabel i bikini.

- Kravet om perfeksjonisme er enormt høyt i dag, forklarer Børresen.

Jenters urimelige krav til egen kropp og utseende fører til dårlig selvfølelse som går ut over livskvaliteten.

- For mange blir følelsen av å ikke se bra nok ut så overveldende at de helt unngår situasjoner der de må kle av seg, og mange føler dessverre at "bra" ikke er godt nok, sier Børresen.

Bikiniangst

STATISTIKKEN VISER: På detnye.no kunne våre lesere svare på 25 spørsmål om kropp og selvtillit. © FOTO: Bulls

Jeg har til og med hatt samtaler med foreldre som er villig til å betale for at datteren deres skal få en operasjon.

Trening gir selvtillit

Blant de som deltok i undersøkelsen, svarte 68 prosent at trening har hjulpet dem med få et bedre forhold til egen kropp. Dette støtter personlig trener og tidligere glamourpike Lene Alexandra Øien (30).

- Når man opplever mestring, øker selvtilliten. Når vi trener produserer vi endorfiner som gir oss et kick og gjør oss ekstra fornøyde. Trening gir derfor en fysisk effekt som påvirker det mentale.

Da Lene Alexandra ble et kjent navn i Norge hadde hun 1,2 kilo silikon operert inn i puppene. Hun sang My Boobs are Okey og viste stadig frem kroppen i mannebladene.

Senere fikk hun fjernet silikonen, noe hun kalte "en befrielse". Selv skulle hun ønske det var en 25-årsgrense på plastiske operasjoner.

- Jeg føler vi endrer oss utrolig mye fra vi er 20 til 30 år. Selv føler jeg meg bedre og bedre, dess eldre jeg blir. Dessuten tenker man mer på konsekvenser når man blir eldre.

- Feil vei å gå

Likevel svarte 4 av 10 av Det Nyes lesere at de er åpne for å prøve plastisk kirurgi, og hele 54 prosent har eller vurderer å ta silikon i brystene.

Lene Alexandre mener plastisk kirurgi er helt feil vei å gå hvis man sliter med selvfølelsen.

- Jeg er ikke imot plastisk kirurgi, men man får ikke bedre selvfølelse ved å gjøre det.

Børresen har i sitt arbeid møtt mange unge jenter som enten har gjennomført eller planlegger å gjennomføre plastisk operasjon fordi de sliter med eget selvbilde.

- Jeg har til og med hatt samtaler med foreldre som er villig til å betale for at datteren deres skal få en operasjon, fordi de vil hjelpe henne til å få det bedre med seg selv. Men man må heller tørre å se på årsaken som ligger bak, hvorfor føler hun egentlig dette behovet?

Bikiniangst

LESERNE SVARTE: 649 personer svarte på undersøkelsen. © FOTO: Bulls

Rosabloggere er ikke eksperter

Børresen er også svært kritisk til rosabloggerne som, etter 30 år med kvinnekamp i landet, fremstår som utelukkende opptatt av utseende.

- Å kunne fikse på utseende var tidligere forbeholdt noen få, nå er det blitt noe det snakkes åpent om, og en mulighet veldig mange kan benytte seg av.

Hele 83 prosent av Det Nyes lesere innrømmer å ha slanket seg, og mange får slanketips fra forskjellige bloggere.

Børresen synes tallene er svært skremmende, og er skeptisk til at mange unge bloggere oppnår status som eksperter på trening og kosthold.

- De fleste bloggere har ingen faglig bakgrunn for å gi råd om verken trening eller ernæring. For unge jenter i dag blir det en jungel av råd og informasjon, det blir veldig vanskelig å forholde seg til hva som er bra og dårlig. Effekten kan bli veldig negativ!

68 prosent gruser seg til å gå i bikini

BIKINISESONG: Sommeren skal jo være sesongen for sol, strand og glede. © FOTO: Thinkstock.com

I dag kan de unge "shoppe personlighet", de kan bestemme hvordan de vil se ut og hvordan de vil fremstå.

Atletisk drømmekropp

Mange har også blitt sykelig opptatt av å spise sunt (ortoreksi).

Børresen tror at dette skyldes at man tidligere tilhørte en tydelig sosial klasse. Selv om dette hadde sine negative sider, slapp de unge å bekymre seg for å ikke være god nok.

- I dag kan de unge "shoppe personlighet", de kan bestemme hvordan de vil se ut og hvordan de vil fremstå. Jeg ser at de føler et enormt press, nettopp fordi de føler at alt er opp til dem.

Lene Alexandre har sluttet å streve etter perfeksjonisme og trender.

- Etter hvert som jeg har blitt eldre har jeg blitt flinkere til å akseptere de genene jeg har fått utdelt, og gjøre det beste ut av dem. Jeg ønsker å formidle at det er viktigere å være sterk, både fysisk og mentalt, fremfor å være tynnest mulig.

Hun synes det er hyggelig at 54 prosent av Det Nye sine lesere beskriver drømmekroppen som atletisk.

- Dette er et mye sunnere fokus enn "size 0", som jeg selv forsøkte å leve opp til i mange år.

Undersøkelse: På detnye.no kunne våre lesere svare på 25 spørsmål om kropp og selvtillit. 649 personer svarte. Den største andelen var fra 15 til 25 år, og det var bred geografisk spredning.

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!