Skjønnhet: Slik får du vakker hud

10 tips til en vakker hud

Få de beste rådene om hvordan du holder huden din vakker hele vinteren igjennom.

FÅ VAKKER HUD: Supermodell Cara Delevingne har alltid plettfri hud. Få de beste tipsene om hvordan du holder huden silkemyk om vinteren. Concealer fra MAC, kr 160. Øyemaske fra Cubus, kr 99. Fuktighetskrem fra Shiseido, kr 775.
FÅ VAKKER HUD: Supermodell Cara Delevingne har alltid plettfri hud. Få de beste tipsene om hvordan du holder huden silkemyk om vinteren. Concealer fra MAC, kr 160. Øyemaske fra Cubus, kr 99. Fuktighetskrem fra Shiseido, kr 775. Foto: Stella Pictures/Produsentene
Publisert Oppdatert

Det er ikke bare humøret og klesveien som blir påvirket av den mørke og kalde vinteren. Huden vår blir også utsatt for en ekstra stor påkjenning i vintermånedene,

Luften innedørs er gjerne varm og knusktørr, mens utendørs møter vi bitende kulde. Disse store temperaturendringene er ikke bra for huden, og resultatet er tørr hud i ansiktet, legger som ser ut som fiskeskjell, sprukne lepper og flisete neglebånd. For å unngå dette, er det viktig at vi pleier og tar vare på huden vår.

Men hvordan skal vi egentlig gå fram for å finne glød i et trøtt vinteransikt? Her er ti tips til en vakker vinterhud.

1. FÅ STARTHJELP

Er du usikker på hvor du skal begynne og hva du kan gjøre, er det beste å få hjelp til å sette i gang. En profesjonell behandling er den perfekte kickstarten for nye skjønnhetsrutiner. Til prisen av en venninnelunsj kan du få huden din analysert og overhalt i løpet av 20 intensive minutter hos en profesjonell hudterapeut.

Fordi mange blander sammen hudtilstand og hudtype kan det være vanskelig å orientere seg i alle tips og produkter.

For å klargjøre det en gang for alle; hudtype er medfødt, mens hudens tilstand påvirkes av ytre faktorer, som for eksempel årstid, forurensning, sykdom, medisiner, hormoner, stress, luftkvalitet og hvilke hudprodukter du bruker.

Hudtilstanden kan korrigeres ved hjelp av gode produkter, og endrer seg gjennom livet. Merker du forandringer eller plager kan det lønne seg å gå til en hudpleier for å få gjort en ny hudanalyse.

2. DROPP SUKKER

Sukker er lik kviser? Mange undersøkelser viser at det faktisk er en sammenheng. Inntak av sukker fører til større produksjon av hormonet testosteron, som igjen kan føre til kviser.

Tipset er derfor å tenke over hva du spiser, kutte ut unødvendig sukker og finn ut hvilke matvarer som inneholder mye skjult sukker. Både yoghurt og ketsjup er store syndere.

Kutt også ned på inntaket av karbohydrater ved å spise mindre varer som poteter, brød, øl og godteri. Og spis mer grønnsaker og fisk.

Får du likevel en kvise, ikke klem! Da vil du bare få en vulkan midt i fjeset som er umulig å skjule. Gå heller til en profesjonell hudterapeut og be om kvisekrisehjelp. Eller dekk den til med god mineralmakeup som også motvirker kviser.

FÅ VAKKER VINTERHUD: Fra venstre: Estelle & Thild Rose Otto Facial Serum, kr 425. Clinique Superdefense spf 20, kr 395. Chanel Hydramax + Active Moisture Mask, kr 455. Dermalogica Clearing Skin Wash, kr 580. Sensai Smoothing Water Makeup Base, kr 365.
FÅ VAKKER VINTERHUD: Fra venstre: Estelle & Thild Rose Otto Facial Serum, kr 425. Clinique Superdefense spf 20, kr 395. Chanel Hydramax + Active Moisture Mask, kr 455. Dermalogica Clearing Skin Wash, kr 580. Sensai Smoothing Water Makeup Base, kr 365. Foto: FOTO: Produsentene

3. EKSFOLIER

Føler du at huden ikke er helt på topp? Begynn å skrubbe eller peele huden to til tre dager i uka. Det vil fjerne døde, gustne celler og etterlate huden ren og klar.

Rens godt med renseprodukter tilpasset din hud, helst anbefalt av en hudterapeut. Start gjerne med en renseolje for å fjerne smuss, talg og forurensing, før du går i gang med en hudspesifikk rens. Fortsett med en mild eksfoliant som fjerner gustne celler. Bruk så en fuktighetsgivende spray, booster og fuktighetskrem. Dette vil umiddelbart gi deg en frisk og naturlig glød.

For å holde leppene myke bør du bruke en risbasert mikrofoliant på leppene to ganger i uka, og gjerne en fornyende og fuktighetsgivende leppebalm om natten. Unngå leppepomader som inneholder mineralolje, de kan faktisk tørke ut leppene på sikt.

4. BRUK MASKER

Det finnes ingen unnskyldninger! Legg en fuktighetsgivende ansiktsmaske mens du ser på Grey's Anatomy.

Velg ansiktsmasker med vitaminer, peptider og planteekstrakter, som vil gi huden energi og glød. Påfør masken etter at du har eksfoliert og la den virke i 10-20 minutter.

Dersom du har behov for å rense ut urenheter og matte ned huden er leirebaserte masker supre.

5. DRIKK VANN

Menneskekroppen består av omtrent 70 prosent vann. For at kroppen skal fungere godt, må vi drikke om lag to liter rent vann hver dag - det vil si nesten 1000 liter vann per år.

Inntaket av rent vann stimulerer kroppens naturlige funksjoner, som tilførsel av næringsstoffer og fjerning av avfallsstoffer. Vann er noe av det viktigste for å holde huden sunn og med riktig fuktbalanse.

6. FÅ I DEG NOK FETTSYRER

TRØTT I TRYNET? Fra venstre: Murad Intensive-C Radiance Peel, kr 689. Ole Henriksen Total Truth Eye Crème spf 15, kr 545. REN Glycolactic Skin Renewal Peel Mask, kr 425. Clarisonics Mia 2, kr 1125. Denne dyprensende maskinen fungerer som mild eksfoliering. Eve Lom Rescue Mask, kr 630.
TRØTT I TRYNET? Fra venstre: Murad Intensive-C Radiance Peel, kr 689. Ole Henriksen Total Truth Eye Crème spf 15, kr 545. REN Glycolactic Skin Renewal Peel Mask, kr 425. Clarisonics Mia 2, kr 1125. Denne dyprensende maskinen fungerer som mild eksfoliering. Eve Lom Rescue Mask, kr 630. Foto: FOTO: Produsentene

Fordi kroppen vår ikke produserer det selv må vi tilføre de essensielle fettsyrene i Omega-3 gjennom maten vi spiser.

Blir hudbarrieren svekket, mister vi fuktighet fra de dypere lagene i huden, og huden blir dehydrert.

En av de rikeste kildene til slike fettsyrer er fet fisk, og de to viktigste Omega-3-fettsyrene er EPA og DHA. Spiser du lite fisk bør du ta kosttilskudd med Omega-3. Disse fettsyrene er viktig for alle celler i kroppen, deriblant hud- og hårcellene. Sliter du med tørr hud, kan Omega-3 faktisk være løsningen. Cellene blir mer fleksible, og dermed blir huden myk og smidig.

Også Omega-2 og -6 er bra for huden. De smører huden innenfra ved at fettsyrene tas opp i cellene og tilfører fett til tørr hud. Omega-6 har også positiv effekt ved eksem og tørr hud.

Et bra alternativ kan være Nattlysolje som inneholder mye Omega-6. Det kan gi en fuktighetsbevarende effekt i det øvre hudlaget og hjelpe ved kløe.

7. VELG EN KREM MED MYE FUKT

En av de aller viktigste ingrediensene i kampen mot tørr hud er hyaluronsyre, som holder utrolig godt på fuktighet. Syren finnes naturlig i det midterste laget av huden, og er i dag tilsatt de fleste gode fuktighetskremer med respekt for seg selv.

Syren har evnen til å binde tusen ganger sin egen vekt i vann, og sørger for å holde hudlagene godt gjennomfuktet. Hyaluronsyre er en av ingrediensene du bør se etter når du velger hudpleieprodukter, og på innholdslister kalles det ofte sodium hyaluronate eller hyaluroan.

Husk at den viktigste oppgaven til fuktpleie er å ta vare på hudbarrieren, som er det ytterste laget i huden. Blir hudbarrieren svekket, mister vi fuktighet fra de dypere lagene i huden, og huden blir dehydrert.

8. HUSK PLEIE UNDER FESTSMINKEN

Ikke glem hudpleierutinene før du skal på fest! Du må gjerne også bruke en kjølende og fuktighetsgivende maske i forkant. Når huden er gjennomfuktet vil du nemlig umiddelbart ha færre dehydreringslinjer og se freshere ut.

REDNINGEN: I vintermånedene blir huden utsatt for ekstra stor påkjenning. Innendørs er det varmt og luften gjerne knusktørr, mens utendørs er det bitende kaldt. Disse temperaturendringene er ikke bra for huden, og resultatet er tørr hud i ansiktet, legger som ser ut som fiskeskjell, sprukne lepper og flisete neglebånd. Heldigvis finnes det en redning!
REDNINGEN: I vintermånedene blir huden utsatt for ekstra stor påkjenning. Innendørs er det varmt og luften gjerne knusktørr, mens utendørs er det bitende kaldt. Disse temperaturendringene er ikke bra for huden, og resultatet er tørr hud i ansiktet, legger som ser ut som fiskeskjell, sprukne lepper og flisete neglebånd. Heldigvis finnes det en redning! Foto: FOTO: Thinkstock.com

Bruk en oppstrammende booster for en umiddelbar quick fix for huden. En slik booster fungerer omtrent som en hold in-strømpebukse for ansiktet ditt! Under makeupen legger du en primer eller BB-krem, som vil få makeupen til å sitte mye bedre.

Bruk en oppstrammende booster for en umiddelbar quick fix for huden. En slik booster fungerer omtrent som en hold in-strømpebukse for ansiktet ditt!

Og ikke bruk for mye makeup. Den flotteste sminken er nemlig en sunn og frisk hud.

9. SOV ALDRI MED MAKEUP!

Om du ikke gidder å fjerne sminken før du legger deg vil den blande seg med hudens egne avfallsstoffer og miljøgifter. Disse legger seg på huden i løpet av dagen, og dersom sminken blir liggende for lenge kan det gjøre at du får en tørr, gusten og sensitiv hud.

Hold deg unna produkter som inneholder alkohol (alkohol denat.) og/eller parfyme, siden disse vil irritere huden. Og vit at mineraloljer og lanolin kan gi deg kviser.

Dersom du har veldig sensitiv hud, bør du unngå for aktive produkter, da disse kan gi irritasjon og utslett. Og dersom du har fet hud, bør du unngå for rike produkter i hudpleie og makeup, da disse vil gi deg blank hud og mulige urenheter.

10. SOV GODT

Søvn er veldig viktig for de fleste aspektene i livene våre. De fleste av oss trenger minst sju timer hver natt. Hvis du stresser for mye, kan du fort oppnå motsatt effekt. Derfor er det viktig at du sørger for å få nok søvn og hvile. Hva med å bestille en massasjetime? Det er nemlig utrolig hva en deilig massasje kan gjøre for anspente stressrynker!

Å sove godt og drikke nok vann i ukene før den store festen, er særlig viktig for at øyepartiet skal se bra ut.

Hvis du er plaget med mørke ringer under øynene bør du se etter øyekremer som inneholder retinol, lakris, niacinamid, fraxinus (ask), glukosamin, soyaprotein og riskli, da disse vil lysne øyepartiet.

Mørke ringer er vanskelig å behandle fordi det ofte skyldes arv, men flere av disse hudpleieproduktene kan korrigere dette. I tillegg finnes det gode sminkeprodukter som dekker og lysner opp.

Bruk også et øyeprodukt med optiske lysdiffusorer, og se etter ingredienser som virker drenerende dersom du lett får hovne øyne.

FØLG DET NYE PÅ FACEBOOK

LES FLER SAKER PÅ DETNYE.no

Les også:

Dette buksetrikset må du få med deg

Glem hælene, nå er det joggesko som gjelder!

- Det er sunt å se at også voksne damer kan være sexy

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning

Tjenester fra Nettavisen