Redesign og byttehandel:

Slik får du en unik garderobe

Gjør garderoben din trendy med miljøvennlig shopping.

SKATTEJAKT: Gjenbruk og redesign er både miljøvennlig og trendy.
SKATTEJAKT: Gjenbruk og redesign er både miljøvennlig og trendy. Foto: FOTO: Stine Helén Tunstrøm
Publisert Oppdatert

Motebildet er i stadig endring, og vi har et konstant behov for nye klær.

Med dagens bruk-og-kast-mentalitet har miljøbevissthet blitt en ny trend.

Dette har også mange av landets fashionistaer fått med seg. Resultatet er økende popularitet rundt redesign og byttehandel.

Også store kleskjeder som H&M hiver seg på denne trenden. I mars lanserer de en egen kolleksjon, «The Garden Collection», som kun består av økologisk eller resirkulert materiale.

Her får du en oversikt over ulike måter du kan tilføre garderoben din hotte plagg, uten at det må koste skjorta.

Er det ingen slike butikker i nærheten av der du bor, så husk at det finnes mye spennende på internett.

Du kan også ta en titt på din eksisterende garderobe med nye øyne. Ved hjelp av stylistens gode tips kan du nemlig få den en ny garderobe uten å kjøpe nye klær.

Alphaville

Third hand-butikk på Grünerløkka

ALPHAVILLE:  Her finnes det noe for et hvert motehjerte.
ALPHAVILLE: Her finnes det noe for et hvert motehjerte. Foto: FOTO: Stine Helén Tunstrøm

Hos Alphaville møter forfengelighet en miljøvennlig tankegang. Når brukte klær er for slitte, og ikke duger som second hand, blir de sydd om til et nytt og hot plagg. Dette kalles third hand, som også er butikkens tidligere navn.

Eieren, Anne Brit Opdahl, ønsket mer enn å bare selge klær, og har derfor fokusert på økologiske plagg og fairtrade.

- Denne typen butikker tror jeg vi får se mer og mer av i fremtiden, selv om det kan ta tid i Norge, sier Opdahl til Aftenposten.

I tillegg til deres eget redesign-merke, 3rd Hand, selger de også nye klær fra blant annet American Apparel og norske Sally Spectra.

Alphaville har kanskje en litt stivere pris enn mange andre bruktbutikker, men du er i hvert fall garantert unike klesplagg.

Kleskapet

Spennende redesign fra Bergen

Kleskapet har høstet mye ros for sitt håndplukkede utvalg av brukte klær, som er reparert eller sydd om av innehaver, Linda Elisabeth Herlofson.

KLESKAPET: Gammelt og brukt kan fort bli nytt og stilig.
KLESKAPET: Gammelt og brukt kan fort bli nytt og stilig. Foto: FOTO: Illustrasjon, Kathrine Western

Denne lille butikken som ligger i Skostredet i Bergen, har et stort utvalg av både dame- og herreklær.

Noen plagg er også designet av Herlofson selv, og hun syr gjerne plaggene inn eller ut, etter dine behov.

Dersom du har lyst til å gi noen av dine klær til Kleskapet, er det fullt mulig, så lenge Herlofson finner klærne passende for butikkens profil.

Ved et eventuelt salg vil du motta en andel av kjøpesummen.

Linda Sofia Clothing

Miljødesign til stilsikre kvinner.

Designeren, Linda Sofia Hörnquist, er en svensk jente med utdannelse fra Milano, som har bosatt seg i Asker. Der har hun åpnet sin egen butikk med miljødesign, som selger hennes to klesmerker; "Linda Sofia Clothing" for kvinner, og barnekolleksjonen "M.A.H.Z.".

Designeren driver hovedsakelig med redesign av gamle plagg, og hun er meget nøye på hvilke materialer hun bruker. Naturtekstiler som ull, bomull, silke og lær er derfor å foretrekke.

ONE SIZE: Denne vide kjolen kan enkelt tilpasses din kropp ved hjelp av båndet som knytes i livet.
ONE SIZE: Denne vide kjolen kan enkelt tilpasses din kropp ved hjelp av båndet som knytes i livet. Foto: FOTO: Stine Helen Tunstrøm

- Jeg har en fin samarbeidsavtale med Fretex i Drammen, som vet hva jeg vil ha. De samler opp plaggene til meg, som jeg henter med jevne mellomrom, sier hun.

Linda Sofia Hörnquist fungerer nesten som en skredder, og tar i mot oppdrag fra kundene. Hun ønsker at de skal kunne beholde minnene i sine gamle klær.

- Jeg ønsker meg gjerne at kundene skal gi meg gamle plagg som jeg kan sy om for dem. Det kan være en favorittbukse som de kanskje ønsker tre like av, eller en kjole jeg kan endre passformen på, forteller Hörnquist.

Dette merket byr på spennende kreasjoner som kan kjøpes via nettbutikken, eller i nyåpnede butikklokaler.

Wardrobe.no

Norge’s felles klesskap

Wardrobe er en nettside som eies og drives av internettbyrået Braincell. Konseptet går ut på å gi privatpersoner muligheten til å selge, kjøpe eller bytte klær og accessoirer med andre medlemmer.

- Siden er laget til alle de som har skapene fulle av ting de ikke bruker, som gjerne vil tjene litt penger, og la de gamle klærne få nytt liv hos en ny eier, sier Claus Asbjørn Sørensen.

BARNEKLÆR: Linda Sofia designer også barneklær av naturtekstiler, under merket M.A.H.Z.
BARNEKLÆR: Linda Sofia designer også barneklær av naturtekstiler, under merket M.A.H.Z. Foto: FOTO: Stine Helén Tunstrøm

Han lanserte konseptet i fjor vår, som et fritidsprosjekt, og har i dag i overkant av 2000 medlemmer. Det koster ingenting å være medlem eller å selge klær på siden, og slik vil han fortsette å ha det.

Ved å bli medlem kan du handle og bytte klær med andre medlemmer, og du kan legge egne klær ut for salg på din side. Er det spesielle plagg du leter etter, finner du de ved hjelp av søkefunksjonen, eller ved å gå inn på andre medlemmers oversiktsside.

Facebooksider

Et byttemarked

" Salg av klær" er en side på facebook som er opprettet av Lene Christianslund fra Bergen.

Her legger de 661 medlemmene ut bilder av klær de ønsker å selge, samt tips om gode loppemarkeder. Christianslund forteller at hun fikk ideen til å starte denne siden på grunnlag av kvinners shoppevaner.

- Vi kvinner shopper ofte spontant. Resultatet av det er at vi ender opp med skapet fullt av klær vi aldri bruker, sier hun.

Hun arrangerer også møtekvelder hos seg selv, eller på kafé, der medlemmer kan selge eller bytte klær seg i mellom.

"Second hand shop i Tromsø" er også en facebookside for jenter med overfylte klesskap. Denne siden er opprettet av tromsøjenta Silje Kopland, for andre tromsøjenter som ønsker å selge eller bytte klær.

" Oslo - gis bort, byttes, ønskes" er en side for Osloborgere som ønsker å gi bort, bytte, eller selge klær. Siden er grunnlagt av Svend Ole Kvilesjø.

I tillegg til de vi har nevnt finnes det mange flere lignende sider på Facebook. Om du ikke skulle finne en slik gruppe for ditt nærområde, kan du alltids starte den selv.

Les også:

Her er de beste vintage-nettbutikkene

Bli en etisk shopper

Bruker bare brukte klær

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning