Hold in undertøy

Undertøyet som redder festantrekket

Her er undertøyet som strammer, glatter, holder inn og løfter opp.

STRAMMER, LØFTER OG JEVNER UT: Alle undertøyskuffer burde inneholde disse plaggene.
STRAMMER, LØFTER OG JEVNER UT: Alle undertøyskuffer burde inneholde disse plaggene.
Publisert Oppdatert

Julebordsesongen er allerede godt igang, og for de aller fleste av oss er dette en nokså pyntet affære – kroppnære kjoler og høye hæler er standard.

Det er for mange nettopp nå man innser at man kanskje burde ha vært litt mer standhaftig når det gjaldt det medlemsskapet på Sats i året som gikk...

For selv om vi roper hurra for alle former og fasonger, så finnes det situasjoner hvor de aller fleste av oss skulle ønske at magen hadde vært litt flatere, puppene litt høyere, eller rumpa hakket mindre.

Men fortvil ikke!

Du kan nemlig jukse deg til strammere kropp på 1-2-3 – uten hverken en cellulittkrem eller kirurgkniv i sikte. Alt du trenger er riktig undertøy!

Begynn underst

Det er kanskje vanskelig å se for seg at man skal bruke mer tid og energi på undertøyet, som kanskje ingen en gang skal se, enn det du gjør på selve festkjolen.

Men, ifølge ekspertene, er undertøyet noe av det aller første du bør ta stilling til når du skal pynte deg til fest.

- Undertøyet er jo selve grunnmuren, det som hele resten av antrekket står og faller på, sier Kristin Garden hos Underverker.no til Kamille.

- Det er med undertøyet du ikke bare skal skape en fin og jevn silhuett, men også hvor du skal sørge for at penklærne du har over sitter som de skal.

Og aller kvinners «hemmelige» våpen for å skape den perfekte silhuetten er hold-in- og shaping-undertøy.

SEXY SHAPEWEAR: Du tar helt feil om du tror at hold-in undertøy er bare for gamle damer. Sjekk ut dette sexy shapewear-undertøyet.
SEXY SHAPEWEAR: Du tar helt feil om du tror at hold-in undertøy er bare for gamle damer. Sjekk ut dette sexy shapewear-undertøyet. Foto: FOTO: Produsenten/Primadonna

Strammer og former

Tidligere var hold-in undertøy og shape-wear gjerne forbundet med gammel-dame korsetter og tantete mega-truser, men slik er det heldigvis ikke lenger!

Nå kommer disse praktiske plaggene i både lekre farger og langt mer sexy design og materialer, noe som gjør det til en lek å finne det rette undertøyet til nettopp ditt festantrekk.

Og der hvor det som oftest før var snakk om truser når man nevnte shapewear, så finnes det i dag både topper, kjoler og shorts i kolleksjonene – som alle har som oppgave å stramme deg opp og gi deg en jevnere figur.

Det at det finnes mange forskjellige typer shapewear er bra, og gjør det mye lettere å finne akkurat det du trenger til juleantrekket.

- Underkjoler og skjørt med shapewear-kvalitet passer perfekt under kjolen, sier innkjøpssjef Malin Lewrén hos Lindex Norge til Kamille.

Hun tipser også om at en singlet eller tank-top vil hjelpe deg med å holde inn magen litt, og også løfte opp og frem puppene.

- For deg som skal på julebord i buksedress, så er shortser av type sykkeshorts kjempefint for å glatte ut hoftekurven og stramme inn øverste delen på låret.

SHAPEWEAR: Å velge det riktige undertøyet er alfa og omega når julekjolen skal på.
SHAPEWEAR: Å velge det riktige undertøyet er alfa og omega når julekjolen skal på. Foto: FOTO: Produsenten/Classicshapewear.com

Kjøp riktig størrelse

For at undertøyet skal fungere optimalt, er det viktig å sørge for at du har riktig størrelse. Ikke går i fella med å velge størrelser som er for store – eller enda verre: for små.

- Mange kjøper konsekvent feil størrelse på bh, både til hverdag og fest, forklarer Garden.

- Det som ofte skjer, er at cupen er for liten og stroppen som går rundt brystet for trang.

Dette blir ikke pent, advarer eksperten.

- Bysten skal fylle hele cupen, men uten at man får «fartsdumper» hverken i utringingen eller under armen.

Får man stoff til overs som bysten ikke fyller, er cupen for stor.

- Vidden rundt på bh-stroppen er riktig når du kan starte å bruke din nye bh i ytterste hempe bak på ryggen, forklarer eksperten.

- Da får du noe å gå på når stoffet har gitt seg etter litt tids bruk og vask.

Charlotte Solheim hos Bestunder.no er enig:

- Det er utrolig hvor stor forskjell det gjør på hele fasongen når man får på seg en bh som faktisk er helt passe i størrelse, forklarer Solheim til Kamille.

- En god kvalitets-bh er viktig, og burde være fast inventar i enhver kvinnes undertøyskuff.

Solheim forklarer at man burde investere i ulike bh-er til ulike typer kjoler og andre antrekk.

- Til en kjole med dyp- eller v-utringning passer det fint med en bh med push-up effekt, som jo løfter og former bysten. Til kjoler i florlette materialer eller kjoler med bar rygg vil jeg anbefale en backless-bh, som bare består av to silikonskåler som festes direkte på puppene for å løfte og gi fasong under kjolen.

DET LILLE UNDER: Shapewear er slett ikke bare for bestemødre. Her er plaggene som gir deg drømmefiguren på 1-2-3. 1. Shapingtruse, kr 199, Lindex. 2. Shapingbody, kr 299, Lindex. 3. Balconette-bh, kr 299, Lindex.
DET LILLE UNDER: Shapewear er slett ikke bare for bestemødre. Her er plaggene som gir deg drømmefiguren på 1-2-3. 1. Shapingtruse, kr 199, Lindex. 2. Shapingbody, kr 299, Lindex. 3. Balconette-bh, kr 299, Lindex. Foto: FOTO: produsenten

Slik bruker du disse

Det er fort å gå seg vill i jungelen over hva som passer til hvilket plagg når det gjelder undertøy og shapewear. Her er oversikten du trenger å ha kontroll på når du skal kjøpe plaggene til å ha under julekjolen:

Slik velger du styrke

Stort sett alt du får kjøpe av shaping-undertøy kommer med forskjellige styrkegrader når det gjelder hvor hold du har behov for. Dette gjør at du lettere kan velge den varienten du er ute etter og føler din figur trenger.

Slik velger du riktig styrke:

Light hold: For deg som ønsker litt hold og som vil glatte ut huden. Kommer ofte i tynne stoffer.

Medium hold: Passer for deg som ønsker hold in som glatter ut. Dette er ofte tykkere spandexstoffer enn Light hold.

Strong hold: Den sterkeste hold in-graden, som både former og holder inn kroppen. Dette er den som former kroppen mest. Velg et stoff som puster.

 

(Kilde: Lindex, Wonderbra, Underverker.no)

Balconette bh

De vatterte skålene til denne bh-modellen løfter, former og støtter fra undersiden og gir deg en flatterende form.

- Nettopp derfor passer denne perfekt til dype utringninger, men kan brukes under alle plagg, forklarer Lewrén.

- Allsidigheten til denne bh-en gjør den til et selvsagt plagg i din undertøysgarderobe.

Garden er enig:

- En balconett-bh løfter bysten oppover, har skulderstroppene plassert lengst ut mot skuldrene og gir en ekstra flott utringning.

Push-up bh

Denne typen bh passer perfekt til kjoler med utringning.

- Disse finnes med ulike grader av push-up effekt, så her kan man velge etter ønske og hva som passer best til kjolens utringning, sier Lewrén.

Stroppeløs bh

Hvis kjolen du skal ha på deg på julebordet er stroppeløs, da er det denne bh-modellen du har bruk for!

- Dette er et godt valg til stroppeløse og utringede kjoler og topper. Kjolen får være i fokus og ingen synlige bh-stropper som ødelegger looken, forklarer Lewrén.

Garden anbefaler bh-ene fra Wonderbra om du trenger en stroppeløs varianet.

- Det er nemlig ikke alle modeller som holder det de lover, noen sklir ned og andre igjen holder ikke bysten på plass i det hele tatt, sier hun.

PUSH-UP: Har kjolen din en dyp utringning, kan det være smart å satse på en bh som løfter opp og frem puppene. Bildet til venstre: Stroppeløs push-up bh fra Wonderbra, kr 649, Underverker.no. Bildet til høyre: Klassisk push-up bh fra Wondebra, kr 349, Underverker.no.
PUSH-UP: Har kjolen din en dyp utringning, kan det være smart å satse på en bh som løfter opp og frem puppene. Bildet til venstre: Stroppeløs push-up bh fra Wonderbra, kr 649, Underverker.no. Bildet til høyre: Klassisk push-up bh fra Wondebra, kr 349, Underverker.no. Foto: FOTO: produsenten

T-shirt bh

T-skjorte bh-ene har sømløse skåler som gir bysten en jevn og rund fasong.

- Disse passer spesielt godt under tettsittende topper og kjoler hvor en «usynlig» bh er ekstra praktisk, forklarer Garden.

Minimizer bh

Denne er perfekt for deg med litt stor byste som vil ha på deg en kjole hvor ikke puppene dine er det første man legger merke til.

Shapingkjole

Shapingkjole  former hele silhuetten. Den er usynlig under trange klær og kan brukes sammen med valgfri bh-modell.

Bodysuit

En heldekkende bodysuit former hele silhuetten.

- Denne kan brukes sammen med valgfri bh ettersom den er åpen ved bysten, forklarer Lewrén.

- Den er også usynlig under ettersittende klær da den ikke viser «avslørende» linjer som for eksempel trusekanten.

High-waist shapingtruse

High-waist shapingtruse former midjen og minsker midjemålet.

Shapingtopp

En shapingtopp som holder inne magen og former midjen.

- Denne gir en naturlig silhuett under tettsittende klær, forklarer Lewrén.

KLISTRE-PÅ-BH: Denne smarte dingsen er perfekt om kjolen din har dyp utringning i ryggen. Backless-bh, kr 199, Lindex.
KLISTRE-PÅ-BH: Denne smarte dingsen er perfekt om kjolen din har dyp utringning i ryggen. Backless-bh, kr 199, Lindex. Foto: FOTO: produsenten

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning

Tjenester fra Nettavisen