Vårmote: Sandaler eller «mandals»

Nå skal gutta og jentene bruke de samme skoene

De omtales som «årets it-item». Og skal, ifølge ekspertene, passe deg perfekt - enten du er mann eller dame.

ÅRETS IT-ITEM: - Det er ikke ofte total komfort og trend går hånd i, men når det skjer, kommer det til å bli en superhit. Akkurat som med disse sandalene - dette er årets it-item, sier ekspertene. Under får du tipsene til hvordan du bruker det lave skottøyet riktig. Inkludert de verste sandal-tabbene du kan begå. Til høyre: Fra Givenchys vår- og sommervisning for herrer 2014. Til venstre: Birkenstocks.
ÅRETS IT-ITEM: - Det er ikke ofte total komfort og trend går hånd i, men når det skjer, kommer det til å bli en superhit. Akkurat som med disse sandalene - dette er årets it-item, sier ekspertene. Under får du tipsene til hvordan du bruker det lave skottøyet riktig. Inkludert de verste sandal-tabbene du kan begå. Til høyre: Fra Givenchys vår- og sommervisning for herrer 2014. Til venstre: Birkenstocks. Foto: FOTO: Stella Pictures, Studded-hearts.com
Publisert Oppdatert
Det er ikke ofte total komfort og trend går hånd i hånd, men når det først skjer, kommer det til å bli en superhit.

Det lave, behagelige skotøyet har på langt nær forlatt oss enda. Vi snakker selvfølgelig om den hardbarka sandalen - eller «mandals» som de også blir kalt etter deres nokså maskuline utseende.

- Jeg elsker den lave sandalen. Den gir feminine antrekk en perfekt edge, sier moteansvarlig i Det Nye, Rubi Sørvik.

Det startet så smått i 2012 da det franske motehuset Céline utstyrte sine modeller med en lodden variant av skoen under sin vår- og sommervisning for 2013. Nå tar vi trenden med oss inn i et nytt år og en ny vårsesong.

- Sandaltrenden ble smått plukket opp av Norges it-jenter og bloggere i fjor, og har vært veldig populær i vinter. Flere og flere kommer til å fange opp trenden, og de som ikke turte å slenge seg på forrige sesong, har en perfekt anledning nå. En liten trend forrige sesong blir en stor trend i år, sier Linn-Anne Hovland i Mildhpress og legger til:

- Det er ikke ofte total komfort og trend går hånd i hånd, men når det først skjer, kommer det til å bli en superhit. Akkurat som med disse sandalene - dette er årets it-item!

- Passer de fleste moteriktige jenter og gutter

Noen av de største designerne inkluderte sandalen i sin vår- og sommerkolleksjon, deriblant Givenchy, Marni, Marc Jacobs og Prada, som videre hadde stylet skoen med naken fot og tennisstrømper.

- Jeg tenker at dette er en trend som passer de fleste moteriktige jenter og gutter. Foreløpig er det bloggere som har kastet seg over denne trenden, det blir spennende å se hvem som følger etter, sier Hovland.

Ja, for det er faktisk ikke bare blant jentene at skotøyet nå sprer seg. Også gutta skal, ifølge Hovland, ikle seg et par «mandals» den kommende sesongen.

- Mange gutter er nok skeptisk til en trend som dette, men det er jo i utgangspunktet en herresko, så jeg tror vi kommer til å se mange gutter i sandaler denne våren og sommeren, sier Hovland.

DEN SVARTE VARIANTEN: Øverst fra venstre: Med hvit såle fra Aldo, kr 599. Birkenstock/Nelly.com, kr 849. Dr.Martens, kr 900. Helsvarte fra Aldo, kr 699. Med tresåle fra Eurosko, kr 599. Svarte med grå såle fra Isabel Marant/Net-a-porter.com, kr 2850.
DEN SVARTE VARIANTEN: Øverst fra venstre: Med hvit såle fra Aldo, kr 599. Birkenstock/Nelly.com, kr 849. Dr.Martens, kr 900. Helsvarte fra Aldo, kr 699. Med tresåle fra Eurosko, kr 599. Svarte med grå såle fra Isabel Marant/Net-a-porter.com, kr 2850. Foto: FOTO: Produsentene

Stylingtips

Stylingtips til gutta!

- Disse sandalene er fine å bruke til rette shorts som stopper over knærne. Med en pen skjorte over blir antrekket pent og klassisk, og samtidig oppdatert. Det kan også være fint å bruke «mandals» med lyse dressbukser. Trikset er å holde resten av antrekket enkelt og klassisk. Tenk heller city-look enn ut-på-tur-look. Det verste man kan gjøre er å bruke sandalene med turbukse eller cargoshorts, sier Linn-Anne Hovland i Mildhpress.

Ifølge Sørvik er de røffe sandalene supertrendy til vide, croppede dressbukser, men at det muligens er forbeholdt de aller modigste.

- Personlig ville jeg brukt sandalene til knelange a-formede skjørt og vanlige dressbukser. Jeg elsker også den nye sokker i sandaler-trenden, som også gjør skoen mer praktisk her hvor sommeren kommer litt senere, sier hun.

Selv ville Sørvik gått for helt enkle modeller i enten svart eller hvitt.

- Nå er det meste lov, men jeg synes trenden fungerer best med knelange plagg, og gjerne til en litt minimalistisk stil. Jeg ville nok styrt unna de aller mest fargesprakende, og selv om sokker i sandalene er kult, ville jeg ikke brukt sandalene til korte skjørt med strømpebukser, sier Sørvik og legger til:

- Det er litt i tidligste laget å ta frem sandalene allerede nå, men til våren, i april, mai, blir det perfekt med sandaler og sokker! Inntil da kan man alltids bruke trenden inne.

Elisabeth Moe, markedsansvarlig ved Bianco i Norge, sier seg enig:

- Bruk sandaler når du ikke fryser på tærne lenger, og sørg for å ha velpleide føtter, eventuelt en mørk neglelakk, sier Moe.

Tabbene

MARNI: Noen av de største designerne inkluderte sandalen i sin vår- og sommerkolleksjon, deriblant Givenchy, Marni, Marc Jacobs og Prada. Her er tre sandal-looker fra Marni-visningen for vår- og sommer 2014, som har kombinert det lave skotøyet med knelange plagg.
MARNI: Noen av de største designerne inkluderte sandalen i sin vår- og sommerkolleksjon, deriblant Givenchy, Marni, Marc Jacobs og Prada. Her er tre sandal-looker fra Marni-visningen for vår- og sommer 2014, som har kombinert det lave skotøyet med knelange plagg. Foto: FOTO: Stella Pictures

Moe mener videre at når du først tar skoene frem, kan de brukes nesten hvor som helst.

- De lave sandalene kan styles på mange måter i år, enten i en bohemesk retning med en løs kjole - kort eller lang, eller kontraststyling med et par smale jeans og en oversized skjorte eller t-skjorte med print. Se etter sesongens sterkeste tendenser, metalldetaljer, bast eller dyreprint. Altså det som er trendy akkurat nå, men kanskje ikke i morgen, sier Moe.

Hun advarer imidlertid mot å bli altfor comfy i sandal-stylingen :

- Løse bukser og en løs bluse kan få det til å se litt for avslappet ut.

- Når sommeren kommer er det kult å bruke sandaler og badedrakt sammen, legger Hovland til.

For selv ekspertene snakker varmt om fottøyet, innrømmer de også at fallgruvene er mange.

- Det er lurt å style resten av antrekket riktig for at det ikke skal bli harry. Det viktigste er at man kjøper de riktige Birkenstock-inspirerte sandalene, ikke sportsbutikk-sandalene som er overrepresentert i Syden. Det er heller ingen skam å måtte kopiere eller la seg inspirere av andre som har «fått det til». Både Dr. Martens og Fit Flop har noen rimeligere varianter som er perfekte å bruke i stylingen, sier Hovland.

Dette mener gutta

Klikk Mote tok saken til Facebook for å finne ut av hva gutta mener om et par «mandals» på oss jenter. For mens vi jubler over en trend som er både fin og behagelig, er ikke gutta helt enige om at sandal-looken er noe å se frem til i vårmånedene som kommer.

BÅDE TIL HAN OG HENNE: - Dette er en trend som passer de fleste moteriktige jenter og gutter, sier Linn-Anne Hovland fra Mildhpress. Til venstre: Prada har kombinert sandalene med en naken fot og tennisstrømper. Til høyre: Givenchy ikledde de aller fleste mennene sandaler da de viste frem sin vår- og sommerkolleksjon 2014.
BÅDE TIL HAN OG HENNE: - Dette er en trend som passer de fleste moteriktige jenter og gutter, sier Linn-Anne Hovland fra Mildhpress. Til venstre: Prada har kombinert sandalene med en naken fot og tennisstrømper. Til høyre: Givenchy ikledde de aller fleste mennene sandaler da de viste frem sin vår- og sommerkolleksjon 2014. Foto: FOTO: Stella Pictures

- De er bare ikke pene. Og når noe så vakkert som jenter skal ta på seg noe så lite vakkert - nei, ass! Første ordene som faller meg inn er «harry fra Toten» og «campingferie på svenskegrensa», skriver Mats, 25 år.

De er bare ikke pene. Og når noe så vakkert som jenter skal ta på seg noe så lite vakkert - nei, ass!

- Styggere sko skal du lete lenge etter, skriver Jørn, 28 år.

- Dere jenter tar på dere mye rart. Men dette er kanskje de mest usexy skoene jeg har sett, skriver Andreas, 25 år.

Anders, 26 år, er derimot ikke helt enig her:

- Så lenge sandalene kombineres med et ellers feminint antrekk, synes jeg det er innafor.

Det ser altså ut som dette føyer seg inn i rekken av trender vi jenter elsker, men gutta hater. Kommer du til å starte jakten på sesongens fineste sandaler allerede nå? Legg gjerne igjen en kommentar i feltet under.

Les også:

Disse menneskene oppfattes som mindre attraktive

- Endelig har norske jenter skjønt det

FARGERIKE VARIANTER: Om du er ekstra vågal, kan du gå for en spenstig variant - enten den er fargesterk eller med detaljer. Øverst fra venstre: I gull fra Aldo, kr 599. Med tresåle fra Eurosko, kr 1199. I nude og sølv fra Nicholas Kirkwood/Net-a-porter.com, kr 3300. Med etniske detaljer fra H&M, kr 199. Blå fra Aldo, kr 599. Grønne og blå fra Kenzo/Net-a-porter.com, kr 2500.
FARGERIKE VARIANTER: Om du er ekstra vågal, kan du gå for en spenstig variant - enten den er fargesterk eller med detaljer. Øverst fra venstre: I gull fra Aldo, kr 599. Med tresåle fra Eurosko, kr 1199. I nude og sølv fra Nicholas Kirkwood/Net-a-porter.com, kr 3300. Med etniske detaljer fra H&M, kr 199. Blå fra Aldo, kr 599. Grønne og blå fra Kenzo/Net-a-porter.com, kr 2500. Foto: FOTO: Produsentene

Dette ser andre når de ser på deg

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning