Sokker er et tilbehør som kan ha like mye å si for helheten som for eksempel en veske.

Et par fine sokker er en kul måte å krydre opp et antrekk på, og fungerer på samme måte som annet tilbehør. Ikke er det en dyr trend heller.

- Det er en billig måte å få fram en personlig styling, og det kan løfte opp et ellers nøytralt antrekk. Sokker er et tilbehør som kan ha like mye å si for helheten som for eksempel en veske, sier Linn-Anne Hovland i Mildh Press.

Spesielle sokker

Skal du bruke trenden riktig, er det ikke hvilke som helst sokker du kan ta på deg før du løper ut døra om morgenen.

- De fineste sokketypene er de som er litt spesielle og gir en ekstra touch til antrekket. Du kan for eksempel bruke sokker med blonder eller prikker, knallfargede eller fine, grove ullsokker. Lengden på sokkene avhenger av skotypen, men ankelsokkene er som regel de fineste og mest flatterende, sier Hovland.

Også moteblogger Julie Westby synes at sokker litt utenom det vanlige er best.

- Jeg synes det er viktig å bruke sokker som er litt spesielle, med glitter, blonder eller mønster, eller sokker i tynnere stoffer. Jeg ville ikke brukt de vanlig utvaskede bomullssokkene eller tennissokker. Et godt tips er å sjekke på for eksempel H&M, de har masse forskjellige sokker - som også ofte er på salg, sier Westby.

Nå skal du gå med sokker i sandalene

KJENDIS-INSPO: Den engelske tv- og radioreporteren Fearne Cotton er ofte å se iført sokker i skoene. Her i tynne varianter i blått, grått og sarte blonder kombinert med pumps. © FOTO: Stella Pictures

En stor trend for øyeblikket er å bruke sokker i pumps eller i sandaler med stiletthæler.

Stylingtips

Når det gjelder styling, er det mye som kan gå galt. Har du disse tipsene i bakhodet, unngår du ganske sikkert tabbene.

- Når man skal style sokkene, bør det være en bevisst tanke at de skal synes. Velg gjerne kontrastfarger i forhold til skoene. Det fineste er ankelsokker, og er de i tynne bomullskvaliteter, i blonder eller med mønster, bør de strekkes helt ut. Har du derimot på deg chunky sokker, ser de best ut hvis de blir trykket litt sammen over skokanten, sier Hovland.

Hvilke sko du velger å bruke til sokkene, bør ikke være tilfeldig det heller.

- En stor trend for øyeblikket er å bruke sokker i pumps eller i sandaler med stiletthæler. De kan også brukes i ballerinas, snøresko eller i høye støvletter. De fleste har nok også fått med seg den store trenden med sokker i Birkenstock-sandaler, sier Hovland.

- Kler ikke alle

Nina Buzzi, innkjøpssjef ved Høyer Luxury, synes trenden er enklest å få til dersom du går for en feminin look.

- Med den feminine looken mener jeg den hvor man bruker sokker i de høye hælene. Det kan være enten høye sandaler eller pumps, og det er nok lettest å få til riktig med litt kraftigere hæl. En annen ting som kan være veldig fint, er å kombinere sokker i sesongens t-strap-pumps, sier Buzzi og legger til:

- Hvis man ikke vil ta stilen helt ut, kan man prøve seg med en mykere variant hvor sokkene stikker litt ovenfor ankelbootsene. Den feminine looken passer best med skjørt og en litt avslappet ullgenser til, eller en løsere boyfriend-jeans.

Sokke-trenden kler nok ikke alle, og passer kanskje helst unge jenter og damer.

- Sokker i skoene er en typisk "fashion-look" som krever litt peiling for å få det til riktig, hvis ikke kan det lett bli "tennis-sokker i slippers"-stilen. Trenden er ikke for alle, men får man den til riktig kan det være en supersøt og kul detalj som skiller deg fra mengden, sier Buzzi.

Nå skal du gå med sokker i sandalene

SOKKER: Velg mellom tynne, delikate og tykke, chunky varianter. Fra venstre: BP Nordstrom, kr 39. H&M, kr 60. Topshop, kr 34. Topshop, kr 34. H&M, kr 60. © FOTO: Produsentene

Hold varmen

Selv om vi er i midten av oktober og allerede kjenner kulda komme snikende, vil det bli mye kaldere i månedene fremover. Fortvil ikke, du kan fortsette å bruke trenden uten å se tynnkledd og frossen ut.

- Nå som det begynner å bli kaldere i lufta, kan man bytte ut de tynne sokkene med grove, chunky ullsokker i nøytrale farger. Naturfarger som grått, beige eller brunt ser fint ut her. Er du så heldig å ha et familiemedlem som strikker, eller kanskje strikker du selv, kan du fint bruke et hjemmestrikket par. Da slår du to trender i ett smekk, sier Hovland.

Westby er en stor fan av trenden, og vet godt hvordan hun skal beholde varmen i månedene fremover.

- Det kommer jo til et punkt hvor det er så kaldt at man bare må kle seg skikkelig, men nå i høst kan det funke om man for eksempel bruker en sort, halvtykk strømpebukse, varme sko, skjørt eller shorts av ull, ullgenser og skjerf. Ellers bruker jeg ofte sorte sokker som går over knærne utenpå strømpebuksen. Det varmer en del mer, og det ser ikke rart ut heller, sier Westby.

GATE-INSPO: - Når man skal style sokkene, bør det være en bevisst tanke at de skal være synlige, tipser ekspertene. © FOTO: graziadaily.co.uk, lefashionimage.blogspot.com

Nå skal du ha sokker i sandalene

TABBENE: Det er fort gjort å bomme helt. Det er disse kjente fjesene et bevis på... Fra venstre: Britney Spears i tykke, knehøye tennisstrømper. Kesha i et par lårhøye varianter med svarte blonder. Heller ikke sokker som stopper midt på leggen er å anbefale - slik som Kirsten Vangsness har valgt å gå for her. © FOTO: Stella Pictures

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!