Normcore

Jenter: Nå er denne mannen deres nye stilikon

Det er ut med trender. Nå er det anti-trenden normcore som tar over.

STILIKON: Anti-trenden normcore hyller det vanlige og nøytrale, og vips har Prins William blitt et stilikon.
STILIKON: Anti-trenden normcore hyller det vanlige og nøytrale, og vips har Prins William blitt et stilikon. Foto: FOTO: Stella Pictures
Sist oppdatert

Dette er normcore:

* Begrepet normcore er satt sammen av «normal» og «hardcore», og stammer fra det New York-baserte trendbyrået og kunstnerkollektivet K-Hole sin publikasjon YOUTH MODE: A REPORT ON FREEDOM, oktober 2013.

* De bruker begrepet for å beskrive en type anti-trend hvor man anonymiserer seg selv ved å kle seg så vanlig at man går i ett med mengden.

* Trenden har et sosiologisk utspring, men det var våren 2014 begrepet begynte å spre seg.

* Typiske plagg er T-skjorte, hettegenser, kortermede skjorter, jeans, chinos og joggesko i nøytrale farger. Plaggene brukes av både kvinner og menn, noe som gjør normcore til en unisex stil.

- Jeg så tendenser til trenden for første gang i bybildet her i Norge for et par år siden, kanskje tre. Det er først i år jeg har lest om trenden og endelig fått et navn på den, sier trendanalytiker Gunn-Helen Øye.

Normcore hyller det vanlige, og er en anti-trend mer enn en ny trend. Noe av det som ligger i kjernen av normcore, er at man ikke har lyst til å skille seg ut eller kle seg spesielt.

- Det er det motsatte av jantelovens grep om at noe utenfor deg selv forteller deg at du ikke skal skille deg ut eller tro du er spesiell, sier Kari Torleifsdottir Søreide, leder for den norske moteskolen School of Fashion Industry (SOFI).

Mister troen på nye trender

Normcore kan beskrives som et stille opprør, og trenden sier mye om tiden vi lever i. Vi prøver ikke å komme med et statement i måten vi kler oss på, som kan være fordi vi uttrykker dette på andre måter enn med klær.

- Det ligger en ideologi her som er utrolig spennende, og jeg tror ikke dette er en «trend» som går over med det første, sier Søreide.

Kleskjedene, som mange andre næringer drevet av markedskrefter, har for at hjulene skal gå rundt og kundene skal fortsette å kjøpe nye plagg, etter hvert utviklet flere og flere kolleksjoner i året. Dermed skifter også trendene fort, som kanskje ikke faller helt i smak hos folk.

- Dette er et tempo som sluttbruker, designere og miljøet kanskje har utfordringer med å rette seg etter. Det at det kommer en ny it-farge på alt fra plagg til neglelakk såpass ofte, gjør at man muligens etter hvert mister troen på den nye trenden og dens historie, sier Søreide.

Har man vært med på mange trender mister de litt sin appell, de oppleves ikke så viktige. Dette er ikke noe som gjelder kun for klær, men det blir lettere synlig i motebildet. En som pleier å bli trukket frem som normcore-ikon, er godeste Jerry Seinfeld.

- Seinfeld sin stil kan beskrive en type hverdagslig tøy, uten noen spesiell motehype. Likevel mener jeg at det er en forskjell i det å kle seg 90-tallsinspirert av Seinfeld enn det å være normcore, sier Søreide og legger til:

- Ideologien og strømningene fra normcore ligger ikke i det å kle seg som et tiår, det ligger i holdningen til hvordan man kler seg og hvorfor man kler seg på den måten man gjør.

Også selveste Prins William ser ut til å like normcore. Den britiske avisen The Telegraph utnevnte han nemlig for noen måneder siden som et stilikon innen anti-trenden, eller «the accidental style icon», som de skrev.

NORMCORE-INSPIRASJON: Disse tre har blitt trukket frem som eksempler på anti-trenden. Fra venstre: Jerry Seinfeld, Tina Fey sin karakter Liz Lemon i serien 30 Rock og selveste Prins William.
NORMCORE-INSPIRASJON: Disse tre har blitt trukket frem som eksempler på anti-trenden. Fra venstre: Jerry Seinfeld, Tina Fey sin karakter Liz Lemon i serien 30 Rock og selveste Prins William. Foto: FOTO: Stella Pictures

Dette er stilen

Så, hva går normcore-tilhengerne med? Vel, enkle, behagelige, nedtonet og praktiske hverdagsklær. Typiske plagg er jeans, flanellsskjorter og joggesko.

- De går med plagg som funker, og med det mener jeg at plaggene fungerer i forhold til vær og vind, og hverdagen i sin helhet. Det er et element av nøytralitet i kjerneplaggene til en normcore-tilhenger, sier Søreide.

De bruker ikke merkeklær eller det siste og aller nyeste innen mote. De unngår utspjåkede og iøynefallende klær, og kler seg veldig, veldig nedtonet.

- De bruker mye grått, beige og jordfarger, og går for nøytrale bukser og T-skjorter. Jentene sminker seg ikke eller lite, og har ubehandlet og produktfritt hår, sier Øye.

Videre mener hun at det som er genuint fantastisk med normcore, er at tilhengerne også vekter ikke-materialitet inn i klesstilen sin.

- Normcore er en intellektuell stil, som skal si mer om deres indre og ikke deres ytre - og dette klarer de jo, sier Øye og fortsetter:

- Introvert-verdier er i vinden for tiden, og passer som hånd i hanske her. Mennesker som ikke skriker høyest og er støyende i gjengen, men stille, kloke, reflekterende og lesende mennesker.

Unge tilhengere

Og tilhengerne er de unge, som med de fleste andre motetrender. De fleste er i tjueårsalderen, og så kommer de eldre etter - slik som motens mekanismer er.

- Etter mine observasjoner er det studenter og yngre folk som har kastet seg på denne karusellen, sier stylist Eirik Mogseth.

- Når selve trenden er uttømt for dens opprinnelse og verdier, da kommer alle dilterne, sier Øye.

Hun mener også at trenden har kommet seg et nivå videre allerede.

- Jeg har fulgt med på tilhengerne en stund, og i tegneseriestriper ser vi allerede harselering med normcore - vi er over den første fasen allerede.

Personlig omfavner Øye anti-trenden, og hun synes det er fint når tyveåringer dropper dyre klær og «last season».

- Tilhengerne viser det indre av seg, og går for det tidløse. De dropper brunkremen, de 20 centimeter høye hælene og det der «se på meg, se på meg». Jeg synes det er en vidunderlig stil, sier hun.

Mogseth liker også at det har dukket opp en spennende anti-trend.

- Jeg ser det ikke utelukkende som en trend, men også som en motreaksjon til noe som har vært. En forenkling av stil, gjerne styrt av praktisk hensyn. Komfort kan også være chic, sier han.

Kler du anti-trenden?

DET ENKLE ER OFTE DET BESTE: Det ser ut som også Hollywood-kjendisene har blitt smålei av de stadig nye trendene. Fra venstre: Ellen Pompeo, Jennifer Garner og Sarah Jessica Parker.
DET ENKLE ER OFTE DET BESTE: Det ser ut som også Hollywood-kjendisene har blitt smålei av de stadig nye trendene. Fra venstre: Ellen Pompeo, Jennifer Garner og Sarah Jessica Parker. Foto: FOTO: Stella Pictures

For å kle deg normcore, krever det først og fremst at du vet hva det er. Frem til ganske nylig, har det vært et begrep forbeholdt motens kjerne, altså designere, kunstnere og andre kreative. Likevel er det mange utenfor motens kjerne som har kledd seg normcore uten å vite at det er det stilen kalles.

- Det er mange her i Norge som allerede kler seg normcore, fordi de ikke har hatt behov tidligere å forholde seg til trender. Nordmenn flest er praktisk anlagt og vi har er røft vær, så vi må være praktiske, sier Søreide.

Med andre ord er det ikke slik at de som allerede kler seg etter anti-trenden gjør det fordi de har fulgt med på trendanalytikerne. Ser du en mann i 50-årene i vide jeans, hvit T-skjorte, fleecejakke og joggesko, er det sikkert sånn han har kledd seg de siste 20-30 årene.

Kler du deg bevisst normcore, er sjansen stor for at du er ung, kul og ser bra ut i det aller meste.

- Det er kanskje litt urettferdig at alt kler den smukke, men det er kanskje slik at de som er unge og flotte kanskje kan komme unna med å kle seg ned og fortsatt se bra ut, sier Søreide og legger til:

- For å kle deg normcore på en måte som funker, tror jeg det er best å gå for klær du føler deg vel i, og ikke prøve å være kul - men å være.

Mogseth mener at alle kan kle elementer fra stilen.

- Jeg personlig er ikke så opptatt av hvem som kler denne stilen bra, man kan heller finne plagg eller plaggtyper man kler, sier han og fortsetter:

- Jeg føler likevel at Marianne Theodorsen, aka «Styledevil», henter fine referanser fra 90-tallet, og det som vel kan omtales som normcore. Ellers har man internasjonale stjerner som Cara Delevingne, som kjører en avslappet unisex-inspirert stil.

Les også:

Denne 500 år gamle trenden er tilbake

Slik får du mange antrekk av få plagg

Ekspertenes beste skjønnhetstips

Denne saken ble første gang publisert 06/09 2014, og sist oppdatert 03/05 2017.

Les også