Motemyter og moteregler

Ikke bry deg om disse motereglene

Det heter jo "myte" av en grunn.

DOBBELT OPP MED DENIM: En motemyte som for lengst ikke gjelder lenger. Double denim er superlekkert!
DOBBELT OPP MED DENIM: En motemyte som for lengst ikke gjelder lenger. Double denim er superlekkert! Foto: FOTO: Stella Pictures
Publisert Oppdatert
AVKREFTER MOTEMYTER: Stylist Sheila Lyhne er enig i at samtlige motemyter nevnt i teksten bør avkreftes.
AVKREFTER MOTEMYTER: Stylist Sheila Lyhne er enig i at samtlige motemyter nevnt i teksten bør avkreftes. Foto: FOTO: Hinda Fahre

Mote skal være gøy og man skal kunne kle seg slik man vil, sies det.

Vel, på en måte sant, men så har man disse motemytene som for mange kanskje har satt en stopper for antrekk som faktisk hadde sett veldig bra ut.

Derfor tenker vi at det er på høy tid å avkrefte disse mytene, en gang for alle.

Motemytene som ikke stemmer

Vi har alle lest og hørt om moteverdenens store no-no’s og motetabbene man bør unngå.

Du vet, mønster, kombinasjoner og antrekk man i aller høyeste grad ikke bør bruke.

Nåde deg om du bryter dem, for da.. Ja, hva skjer egentlig? Ingenting.

Men, selv om du skulle falle for fristelsen å bryte alle de syv mytene vi har ramset opp nedenfor, kan det være greit med en påminnelse om at det som regel alltid er finest å gå for plagg som kler deg og kroppen din.

Når det er sagt: Her er motemytene du med all grunn kan bryte – mote skal  jo være gøy!

Horisontale striper

Det sies at man ser bredere og videre ut med horisontale striper, men gjør man egentlig det?

EKSPERTTIPS: Stylist Eirik Mogseth synes en del motemyter ikke stemmer lenger, men den sporty trenden som har blitt en stor del av motebildet siste tiden synes han ikke noe om. - Sports-bh eller andre sporty plagg er ikke ok på byen Det er kanskje en fordel på en svett klubb, men Norge tar jo helt av for sportstøy, sier han.
EKSPERTTIPS: Stylist Eirik Mogseth synes en del motemyter ikke stemmer lenger, men den sporty trenden som har blitt en stor del av motebildet siste tiden synes han ikke noe om. - Sports-bh eller andre sporty plagg er ikke ok på byen Det er kanskje en fordel på en svett klubb, men Norge tar jo helt av for sportstøy, sier han. Foto: FOTO: Privat

- Ikke nødvendigvis, det kommer helt an på stripene og tekstilet, sier stylist Sheila Lyhne.

- Det er forskjell på størrelse på stripene og hvordan de faller på kroppen. Hvis de horisontale stripene er tykke, kan det gi en illusjon av bredde og vidde, legger hun til.

Stylist Eirik Mogseth er helt enig:

- Det kommer mye an på plagget og stiltypen. Ikke vær redd for feil, og spør en venninne om råd om du selv er litt usikker.

Er det noen striper som er bedre enn andre – tykke eller tynne, eller spesielle farger?

- Ønsker du å bruke horisontale striper så vil jeg anbefale deg at disse er tynne, jevne og i duse farger. Det er med på å virke smalere og er mer flatterende, sier Lyhne.

Er det noen som absolutt uansett ikke burde gå med det?

- Har du en del tyngde i frontpartiet, bryst eller mage, ville jeg styrt unna overdeler med tykke horisontale striper i sterke farger, sier Lyhne.

Svart og blått sammen

Denne har lenge vært en stor no-no. Hvorfor det? Er det ikke fine farger sammen, da?

- Dette har jeg aldri forstått, at to så flotte farger ikke skal fungere sammen!?, sier Lyhne, og legger til:

- Svart og blått er faktisk min favorittkombinasjon, jeg elsker den og bruker det svært ofte. Det er farger som passer i enhver anledning, både dag og kveld, og som er både sofistikert og representativt.

- Jeg synes det kan være superlekkert og chic. Ikke vær redd for nye kombinasjoner, det kan gi uante resultater, mener Mogseth.

Hvorfor er det «lov» igjen nå?

- Det har blitt mye synligere nå, og flere store designere har brukt svart og blått sammen på ulike kreasjoner for både sommer- og vinterhalvåret. Det er kanskje derfor at det har blitt «lov» igjen nå – øyet vårt har observert og blitt bedre trent, rett og slett, sier Lyhne og legger til:

- Glem nå lover og regler – dette funker så vanvittig bra sammen!

JODA, DETTE GÅR FINT: Blått og sort er kjempefint sammen! Her sett på Sienna Miller. Til høyre viser Kate Middleton hvilke horisontale striper som ser best ut.
JODA, DETTE GÅR FINT: Blått og sort er kjempefint sammen! Her sett på Sienna Miller. Til høyre viser Kate Middleton hvilke horisontale striper som ser best ut. Foto: FOTO: Stella Pictures

Kjole over bukse

Vi gjorde vel alle dette da vi var yngre, men trender viser at nå er det greit å gjøre det igjen – som voksen. Hvorfor er det «tillatt» igjen?

- Dette har jo vært en stor catwalk-trend. Céline og de store motehusene har flere sesonger hatt variasjoner av denne looken, sier Mogseth.

Hvordan kommer man best ut av denne looken?

- Denne looken kler best de høye og slanke, og er kanskje ikke en såkalt «sikker vinner», sier Mogseth.

Over-knee boots i hverdagen

Svært mange tenker Julia Roberts i «Pretty Woman», og man kan lett å bli litt for sexy med dem. Nå er jo støvlettene supertrendy og folk går med de overalt, men hvordan styler man de på en nedtonet og ikke-sexy måte på jobb og dagtid?

- Kombiner dem med jeans og kanskje myk strikk. Lange kardigans mykner opp uttrykket. Og så kan man jo kanskje velge brune boots fremfor harde, svarte, tipser Mogseth.

- Jeg har nettopp investert i et par svarte over-knee boots fra Stuart Weitzmann i semsket skinn. Disse har jeg ønsket meg lenge og jeg synes de er perfekte, rett og slett. De er enkle å style og like anvendelige på jobb/dagtid som på fest/kveldstid, sier Lyhne og legger til:

- Jeg synes det er superfint å bruke en kort kjole med lange armer til. Da blir det passe sexy og nedtonet – en bra balanse. Både slett og semsket skinn er svært trendy akkurat nå, og med rett styling og tilbehør unngår en at det blir tacky. Jeg sier det igjen: Tenk balanse i antrekket ditt når det kommer til snitt, tekstil og farger.

OVER KNEE BOOTS OG KJOLE OVER BUKSE: For å få et passe sexy og nedtonet uttrykk, anbefaler stylist Sheila Lyhne å kombinere over knee boots med en kort kjole med lange armer. Her illustrert av modell Alessandra Ambrosio. Til høyre viser Rihanna hvordan man perfekt gjør kjole over bukse-trenden. Klærne er fra Celiné autumn/winter 14.
OVER KNEE BOOTS OG KJOLE OVER BUKSE: For å få et passe sexy og nedtonet uttrykk, anbefaler stylist Sheila Lyhne å kombinere over knee boots med en kort kjole med lange armer. Her illustrert av modell Alessandra Ambrosio. Til høyre viser Rihanna hvordan man perfekt gjør kjole over bukse-trenden. Klærne er fra Celiné autumn/winter 14. Foto: FOTO: Stella Pictures

Double denim

Å gå med over- og underdel  i denim samtidig, har blitt sett på som fy-fy lenge. Hvorfor det?

- Jeg vet ikke hvorfor, men dette synes jeg er så kult. Jeg elsker forskjellige nyanser av denim rocka og sånn passe hverdagslig, sier Mogseth.

- Jeg tror kanskje bakgrunnen for dette er at det fra gammelt av har blitt assosiert med arbeiderklær, sier Lyhne.

Hvilke blåtoner er finest sammen med hverandre, og er der noen kombinasjoner av blått man burde unngå?

- Kjølige blåtoner er lett å kombinere med andre blåfarger. Hold deg til blåtoner som har en kjølig farge i seg, og styr unna fiolette og røde varianter av blått, da disse har mest varme toner i seg. Kle deg gjerne lag på lag i blått, og bryt eventuelt opp med en lang svart kåpe for å få en helhet i antrekket, sier Lyhne.

- Ikke gå for altfor lys denim, det er i mine øyne litt harry, sier Mogseth.

Sportsklær på byen

Tidligere ville det vært helt utenkelig å gå med en kul sports-bh eller andre sporty plagg på byen, men i dag er visst dette helt ok – noe Alexander Wangs kolleksjon for H&M tydelig viste. Hvorfor er det det?

- Den sportslige trenden har vært i motebildet en stund, og det ser ut til at den bare fortsetter. Det handler plutselig ikke bare om at et plagg i seg selv kun er fint, men også at det er funksjonelt, komfortabelt og praktisk, samt at hele idealet har endret seg de siste årene, sier Lyhne.

- Ønsket om en bedre helse, og å fremstå som et sunt og oppdatert menneske, er viktige image-signaler i bransjen, og det har preget designere, artister og andre innflytelsesrike personer i moteverden over som et ideal, legger hun til.

Hvordan lykkes man best med sportslige plagg i hverdagen/fritiden?

- Ønsker du å være trendy, kan du for eksempel bruke en sportsbh fra Nike med logo under gjennomsiktige topper og tynne ullgensere med høy hals, slik at sportsbh-en kan skimtes gjennom. Dette er en ny og fresh måte å kle seg i sportsklær på, både på dagen og kvelden, sier Lyhne.

Hvite sko til svart strømpebukse

Dette er enda en stor no-no vi har hørt om i lang tid. Kan det faktisk funke?

- Oh, denne er vanskelig. Jeg er ikke noe særlig tilhenger av denne looken altså. Men, sneakers kan til nøds fungere her, sier Mogseth.

- Det kan faktisk funke, men da skal du vite hva du gjør. Å sette sammen litt annerledes kombinasjoner handler igjen om balanse. Du må sørge for at det ikke blir for mye, mener Lyhne, og legger til:

- Ved å velge enkle, stilrene plagg, og kombinere disse med sort strømpebukse, kan fint funke. Tenk maskulint møter feminint, og gå for en androgyn stil er mitt tips.

SPORTY OG DOUBLE DENIM: Den sporty trenden bare fortsetter, og da Alexander Wang slapp en kolleksjon i samarbeid med H&M i høst, var toppen modell Kendall Jenner har på seg et av plaggene. Hun viser perfekt hvordan man sniker inn sporty elementer i garderoben. Til høyre er skuespiller Olivia Munn kledd i denim fra topp til tå, en motemyte som absolutt kan og bør brytes.
SPORTY OG DOUBLE DENIM: Den sporty trenden bare fortsetter, og da Alexander Wang slapp en kolleksjon i samarbeid med H&M i høst, var toppen modell Kendall Jenner har på seg et av plaggene. Hun viser perfekt hvordan man sniker inn sporty elementer i garderoben. Til høyre er skuespiller Olivia Munn kledd i denim fra topp til tå, en motemyte som absolutt kan og bør brytes. Foto: FOTO: Stella Pictures

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning