Dette gjør jenter feil

De seks vanligste motetabbene

Finn én feil på bildet over.

MOTEFELLENE: Å kjøpe for trange klær er en vanlig feil jenter gjør på motefronten. Her er det Cameron Diaz som går i fella.
MOTEFELLENE: Å kjøpe for trange klær er en vanlig feil jenter gjør på motefronten. Her er det Cameron Diaz som går i fella. Foto: Foto: Stella
Publisert Oppdatert

Mari Ruus

Artikkelforfatteren Mari Ruus er skjønnhetsansvarlig i Det Nye.

Hun er utdannet journalist og makeupartist, og har tidligere jobbet som journalist i VG Nett, som skjønnhetsansvarlig for minMote.no, og som digital redaksjonssjef for motestoff på Klikk Mote.

Følg Mari sin nydelige skjønnhetsblogg her.

Det er fort gjort å gjøre feil når det gjelder klær. Slik unngår du de seks vanligste motefellene.

Det er vanskelig å se selv hva man kler, spesielt når man lar seg friste av sesongens nye klær og trender.

Selvfølgelig er det forskjell på personlig smak og å tråkke i salaten, men det er enkelte ting man bør prøve å unngå.

Les videre for å finne ut resten av feilene og hvordan du kan unngå dem!

Del

1. Du kjøper klær i feil størrelse

Det er typisk kvinner å føle seg bra når man kjøper klær i en mindre størrelse. Problemet er når denne størrelsen egentlig ikke passer og plagget ærlig talt hadde sett bedre ut i en større størrelse.

Det er heller ikke særlig flatterende når klærne strammer, og det kan også få deg til å se større ut enn du egentlig er. Å kjøpe små klær med tanken om at man skal gå ned noen kilo, er en taktikk som sjelden funker. Kjøp alltid klær som passer akkurat nå, så får du heller utsette shoppingen om du har tenkt å gå ned i vekt.

Når du kjøper nye klær, prøv alltid plagget i flere størrelser. Vær kritisk og ærlig med deg selv. Ser kjolen bra ut over rumpa, klarer du å strekke ut armene i denne jakken og føles toppen behagelig på? Kjøper du klær som passer, får du garantert brukt plagget mye oftere.

Det er også viktig å velge plagg og snitt som er flatterende for din figur.

2. Du velger feil farger

Å vite hva en kler er viktig for et vellykket antrekk, og det gjelder også fargene. Denne sesongen er det inn med kraftige farger og puddertoner, men om du ikke kler for eksempel gult, bør du for all del ikke kjøpe denne fargen.

Fargeanalyse, som var populært for noen tiår siden, føles veldig utdatert nå. Ta heller utgangspunkt i din egen hudtone. Har du en varm eller kald undertone i huden?

Det er også lurt å holde forskjellige farger opp mot ansiktet. På den måten ser du raskt hvilke farger som får huden til å stråle og hvilke farger som får deg til å se utvasket og sliten ut.

3. Du følger trendene blindt

Det er helt essensielt å ta hensyn til kroppen sin når man kler seg. Har du en klassisk pærefasong, bør du for eksempel ikke bruke overdeler som stopper der hoftene er bredest. Har du korte bein, bør du vite hva du gjør før du tar på deg sesongens trendy høyvannsbukser. Har du rosatonet hud, er det vanskelig å lykkes med den beige trenden.

Ved å være bevisst på hva du bør framheve og hva du bør tone ned på din egen kropp, er det mye enklere å lykkes på motefronten.

Men det betyr at du ikke kan kaste deg over absolutt alle trendene som kommer, men heller tilpasse noen av dem til din egen kropp.

4. Du mister kreativiteten

MOTETABBER: For trang jakke, uflatterende bukser, for mange smykker og feil snitt er typiske tabber selv stjernene gjør.
MOTETABBER: For trang jakke, uflatterende bukser, for mange smykker og feil snitt er typiske tabber selv stjernene gjør. Foto: Foto: Stella

Det er perioder hvor mote kan føles gørrkjedelig. Du har ingenting å ha på deg og klesskapet er fullt av klær du er lei av.

Det ender med at du kler deg i samme typer klær og farger hver eneste dag.

Kanskje har du lagt på deg noen kilo og føler deg ukomfortabel i klærne dine? I overgangen mellom to sesonger er det også mange som avventer å kjøpe noe nytt. Da er det på tide å rense opp i garderoben.

Sett av noen timer en kveld på å gå gjennom klesskapet ditt. Pakk bort det som ikke passer, og få orden i klærne du faktisk kan bruke. Send skitne klær til rens og sy på knapper som mangler og lignende. Stryk skjortene slik at du enkelt kan ta dem på om morgenen.

Les i motemagasiner eller blogger for inspirasjon til hvordan du kan bruke klærne dine på en ny måte. Et godt tips er å få deg et stilikon. Hvem liker du stilen til? Sjekk ut hvordan denne personen setter sammen antrekkene sine, og bli inspirert til å gjøre det samme med dine egne klær.

5. Du overdriver tilbehøret

En typisk feil mange gjør er det som på engelsk kalles over-accessorizing. Altså å bruke for mye tilbehør på én gang.

Jenter som er glade i tilbehør, bruker gjerne hatter, dinglende øredobber, flere halskjeder og armbånd på samme tid.

Det blir fort for mye av det gode, og gjør at man ser mer ut som et overpyntet juletre enn kul og velkledd.

Regelen er å sette fokus på ett område av gangen. Har du på deg et prangende halskjede, så dropp øredobbene. Da kan du heller velge et armbånd isteden.

Coco Chanel hadde en fin regel når det gjelder smykker: Når du bruker tilbehør, ta alltid av igjen det siste smykket du tok på, før du går ut døren.

6. Du kler på deg i siste liten

En typisk feil er å vente helt til sist med å kle på seg. Selv om man sånn noenlunde har sett for seg hva dagens antrekk skal bestå av, er det ikke alltid at det ser like bra ut når det kommer på.

Da er det typisk at man har dårlig tid og må stresse seg gjennom hele garderoben for å finne andre alternativer.

Det er faktisk veldig lurt å prøve klærne og legge dem fram kvelden før. Da vet du at antrekket ser bra ut, og du kan forsikre deg om at plaggene ikke har flekker eller er krøllete når du skal ta dem på. På den måten kan du enkelt unngå motekatastrofene.

Et annet triks er å ta bilder av tre antrekk som du vet at alltid funker. Så hvis du har en kleskrise og er i ferd med å bli forsinket, kan du alltid ty til et av disse antrekkene.

Les også:

Sesongens viktigste trender

MOTETABBER: For mye hud, unødvendig tilbehør, feil farge og upassende antrekk for alderen er gjengangere på den røde løperen.
MOTETABBER: For mye hud, unødvendig tilbehør, feil farge og upassende antrekk for alderen er gjengangere på den røde løperen. Foto: Foto: Stella

Dette kler din kroppsfasong

Disse fargene kler du

Slik får du orden i klesskapet

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning