Høst/vinter: De styggeste trendene

Ikke alle trender burde følges

Noen trender får lommeboka til å bli varm, mens andre oser "hva tenkte de på?".

HØSTENS STYGGESTE?: Vi har snakket med moteekspertene om de styggeste trendene denne sesongen. Denne jakken kom høyt på listen over plagg du ikke skal gå for akkurat nå...
HØSTENS STYGGESTE?: Vi har snakket med moteekspertene om de styggeste trendene denne sesongen. Denne jakken kom høyt på listen over plagg du ikke skal gå for akkurat nå... Foto: FOTO: Stella Pictures
Publisert Oppdatert
VULGÆRT: Moteeksperten Samira har full kontroll på hvilke trender som fungere, og hvilke som lett kan bli for vulgære.
VULGÆRT: Moteeksperten Samira har full kontroll på hvilke trender som fungere, og hvilke som lett kan bli for vulgære. Foto: FOTO: Samira Shahabian

Ny sesong betyr nye trender.

Igjen er det på tide å skifte ut en lettkledd sommergarderobe med varmere klær og ny inspirasjon fra designerkolleksjonene som ble vist under fashion week i februar.

Men når man blar seg gjennom side opp og side ned med bilder fra catwalken i store motemagasiner, så er det ikke alltid man blir like overbevist om at alle klærne faktisk skal brukes.

Og selv om fashion week er en genial kilde for moteinspirasjon, så betyr det ikke at designerne automatisk alltid produserer klær som vi ikke-modeller kan leve med.

Derfor spurte vi fire moteeksperter, som jobber i forskjellige deler av bransjen, om hvilke trender vi glatt kan styre unna i høst og i vinter - og hvorfor. Så slipper vi å gå på noen store bomkjøp!

Samira Shahabian - Bestseller Retail

Samira Shahabian har jobbet i motebransjen i over åtte år, både i Oslo og New York, innen PR, styling og events. Denne sesongen synes hun visse trender blir vel hårete, upraktiske og vulgære.

- Jakker og kåper som er hårete er én ting, men skjørt med tråer og pels blir bare feil. Både Dries van Noten og Fendi viser slike underdeler på sine visninger for denne høsten, men plaggene er lite brukervennlige og de gir meg en karnevalsfølelse, sier Shahabian.

Oversized høyvannsbukser

- Norge er kaldt om vinteren, så høyvannsbukser er ikke det mest praktiske her til lands. På John Galliano sin høst/vinter-visning kan vi se flere oversized høyvannsbukser som dessverre ikke ser veldig flatterende ut, selv om man bruker strømper under. Derimot har Mulberry noen høyvanns-dressbukser denne sesongen som gjør seg mer til en elegant stil med for eksempel pumps og blazer.

Kamuflasjedrakt

- Kamuflasjeprint titter innom trendene sesong etter sesong, men noen funker bedre enn andre. På Michael Kors visningen kan vi se opptil flere kamuflasjeplagg. De som skiller seg ut er kamodrakten og kåpene som sklir rett inn i skogen fremfor i butikkene.

S&M og sebraprint

- Til og med Rihanna med sin heite S&M-låt har ikke akkurat gitt meg mersmak på denne trenden. Lakk og lær kan være sexy, men det skal så lite til før denne stilen blir vulgær og veldig lite smakfull. Saint Laurent og Versace valgte en hot S&M-fremvisning under fashion week, men jeg vil helst ikke se flotte jenter i disse plaggene utenfor catwalken.

- What does the sebra say? Dingdingding-dingding! To ord; Styr unna.

BOMKJØP: Shahabian nevner kamuflasjejakker fra Michael Kors, pelsskjørt som hos Versace, S&M som hos Saint Laurent og oversized høyvannsbukser som hos John Galliano som bomkjøp i høst.
BOMKJØP: Shahabian nevner kamuflasjejakker fra Michael Kors, pelsskjørt som hos Versace, S&M som hos Saint Laurent og oversized høyvannsbukser som hos John Galliano som bomkjøp i høst. Foto: FOTO: Stella Pictures

Marthe Kveli Valeberg - MagMaLou

RARE VOTTER: Butikkeier, stylist og makeupartist - men ikke fan av store og rare votter. Marthe mener man kan gå for et par mindre votter i vinter enn de gigantiske typene vi så på catwalken.
RARE VOTTER: Butikkeier, stylist og makeupartist - men ikke fan av store og rare votter. Marthe mener man kan gå for et par mindre votter i vinter enn de gigantiske typene vi så på catwalken. Foto: FOTO: Marthe Kveli Valeberg

Som en av Norges mest kjente makeupartister og stylister, har Valeberg jobbet med både de største magasinene og kjendisene her til lands. I tillegg eier hun også livsstilsbutikken MagMaLou på Frogner i Oslo.

Gigantiske votter

- En av trendene for denne vinteren som kan være vanskelige å bruke er de megagigantiske vottene fra Alexander Wang, en designer som jeg generelt digger. De så merkelig nok kule ut på catwalken, men til normal bruk fungerer det nok bedre med mindre varianter. Med mindre man heter Anna Dello Russo; den Japanske Vogue-redaktøren får alt rart til å fungere.

Tung Bordeaux

- Jeg håper de fleste legger bort det burgunderfargete skjerfet fra Acne fra i fjor som alle gikk med. Burgunderfargen i år er sykt mye lettere og freshere enn den tunge bordeaux-fargen fra i fjor, så jeg håper alle finner seg en ny variant av årets burgundertoner, eller en annen farge!

Trude Mokkelbost - Makeupartist

GIGANTISKE VOTTER: Kveli Valeberg synes at selv om de gigantiske pelsvottene til Alexander Wang fungerte bra på catwalken, så er de ikke nødvendigvis det beste motetilbehøret å investere i denne høsten.
GIGANTISKE VOTTER: Kveli Valeberg synes at selv om de gigantiske pelsvottene til Alexander Wang fungerte bra på catwalken, så er de ikke nødvendigvis det beste motetilbehøret å investere i denne høsten. Foto: FOTO: Stella Pictures.

Som frilans-makeupartist jobber Mokkelbost med landets største musikere og magasiner, og er med på å utvikle image både på scene og i musikkvideoer til store navn som Margaret Berger, Maya Vik og Ask Embla . I tillegg er hun kreativ leder ved landets største makeup-skole, Art Complexion.

FOR KORT: Makeupartisten Trude synes det skal mye til for å kle vedlig korte skjørt med lårhøye støvletter.
FOR KORT: Makeupartisten Trude synes det skal mye til for å kle vedlig korte skjørt med lårhøye støvletter. Foto: FOTO: Trude Mokkelbost

Høye boots og korte skjørt

- I høst kan du lett hopper over de korteste skjørtene; det er kun en håndfull mennesker som klarer å få disse til å virke riktig. Det samme gjelder de høye støvlettene som kryper oppover lårene. Og en kombinasjon av disse to er ikke å anbefale, så sant du ikke har et yrke som tilsvarer dette arbeidsantrekket. Mange vil nok slite litt her for å få det til å funke. Du skal være bra kul for å kunne få de til å fungere. Musiker Maya Vik går glatt inn i begge deler, punktum.

Religiøst

- Jeg ser ikke helt for meg at hvermannsen plukker ut The church-looken med plagg inspirerte av nonner og munker. Selv om de gjør seg svært godt på catwalken, vil det vel se litt vel rart på gata - men hvem vet. Vil man gjemme seg litt bort og pakke seg litt inn er det jo perfekt.

Anti-julebord

- Jeg ser heller ikke helt for meg boy meets girl-looken kommer til å slå an hos butikkene, med veldig oversized dresser, selv om jeg personlig elsker denne looken. Disse dressene er jo ikke akkurat en standard julebordlook her til lands, så jeg har vanskelig for å se hvor Kari Nordmann kommer til å ville bruke disse.

Nastaran Marie Kowkabi - www.curvesandI.com

Som velkjent moteblogger og finalist i årets Miss Plus Size Internasjonal, har denne marketingstudenten foten godt innenfor moteindustrien allerede.

FOR KORT OG STORT: Makeupartist Trude mener både de korte skjørtene og lange bootsene Chanel, den påkledde nonnestilen fra J.W. Anderson og de store dressene fra Rag & Bone blir vanskelig å style til en norsk høst og vinter.
FOR KORT OG STORT: Makeupartist Trude mener både de korte skjørtene og lange bootsene Chanel, den påkledde nonnestilen fra J.W. Anderson og de store dressene fra Rag & Bone blir vanskelig å style til en norsk høst og vinter. Foto: FOTO: Stella Pictures.

For androgynt

FOR MASKULINT: Bloggeren bak www.curvesandI.com, Nastaran, har ikke trua på at den altfor maskuline trenden med oversized kåper er videre flatterende for folk flest.
FOR MASKULINT: Bloggeren bak www.curvesandI.com, Nastaran, har ikke trua på at den altfor maskuline trenden med oversized kåper er videre flatterende for folk flest. Foto: FOTO: Nastaran Marie K

- Personlig vil jeg holde meg unna det androgyne maskuline som man tydelig ser i blant annet kåpe-trendene. Selv om jeg mener at trender er for alle, er dette en trend de færreste av oss kler. Man blir noe bortgjemt, og kan virke mye større enn det man er. For oss som har litt mer på kroppen kan dette være uheldig. Da vil jeg heller gå for den feminine og elegante trenden som gir en følelse av glamour i høstmørket. Samtidig synes jeg det er fantastisk å kunne rocke opp denne med litt 90-tallsgrunge.

Julie Holst Berntsen - Spesialrådgiver ved PR-Byrået Gambit

Berntsen har jobbet med mote, PR og events i over 13 år i både Norge og i Spania, og en viktig del av jobben hennes er å forutse hvilke trender som kommer til å bli en hit her i landet.

Punk

LITE FLATTERENDE: For maskuline klær, spesielt kåper som her fra No. 21 kan for bli vanskelig å style til en kvinnelig kropp, spesielt de med ekstra former, mener moteblogger og plus size modell Nastaran.
LITE FLATTERENDE: For maskuline klær, spesielt kåper som her fra No. 21 kan for bli vanskelig å style til en kvinnelig kropp, spesielt de med ekstra former, mener moteblogger og plus size modell Nastaran. Foto: FOTO: Style.com

- Av høstens trender er det helt klart noen jeg har mer tro på enn andre. Når det kommer til ting jeg ikke har så stor tro på vil jeg trekke fram punkstilen. Denne er vanskelig å få til riktig, og krever en del av den som skal bære den.

IKKE PUNK: Spesialrådgiver ved Gambit, Julie Holst Berntsen synes både høsten og vinteren har mye fint å by på, men punktrenden er ikke blant disse.
IKKE PUNK: Spesialrådgiver ved Gambit, Julie Holst Berntsen synes både høsten og vinteren har mye fint å by på, men punktrenden er ikke blant disse. Foto: FOTO: Margrethe Myrer

Skjørt over bukse

- Trenden med skjørt over bukser tror jeg heller ikke blir stor, selv om den er relativt lett å få til.

Hodeplagg

- Jeg krysser fingrene for at vi generelt tør å prøve litt mer når det kommer til lue og hodeplagg. Istendefor å kopiere alle ved å ta på seg en pusete lue så kan man kanskje prøve seg med en hatt eller caps? Nordmenn er blitt mye flinkere til å prøve ut nye trender og jeg håper vi fortsetter med å tørre å mikse trender og finne vår egen særegne stil.

Les også:

- Solgte 40 luer på en halvtime

Her er høstens største skotrend

Gutta har talt - slik skal du kle deg

TENK NYTT: Julie er ikke overbegeistret for skjørt over buksa som hos Costume National eller punktrenden som hos Fendi er tilbake. Og et hot tips hun gir er å ikke bare bruke pjuskete luer som alle andre gjør i høst, slik som hos Alexander Wang, men heller våge å prøve noen nye looker.
TENK NYTT: Julie er ikke overbegeistret for skjørt over buksa som hos Costume National eller punktrenden som hos Fendi er tilbake. Og et hot tips hun gir er å ikke bare bruke pjuskete luer som alle andre gjør i høst, slik som hos Alexander Wang, men heller våge å prøve noen nye looker. Foto: FOTO: Stella Pictures.

Følg oss på Facebook!

Vi har testet 17 populære nettbutikker

Meld deg på Klikk Motes nyhetsbrev og hold deg oppdatert på det siste innen mote og skjønnhet

Trenger du hårinspirasjon? Sjekk ut Det Nyes store hårguide

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning