Lårhøye støvletter

Høstens største skotrend

Som alltid handler høsten om boots og støvletter i alle varianter. Men i år er også disse tilbake i motebildet.

UNNGÅ DETTE: Høstens største skotrend kan fort gå fra classy til trashy på null komma svisj...
UNNGÅ DETTE: Høstens største skotrend kan fort gå fra classy til trashy på null komma svisj... Foto: FOTO: Stella Pictures
Publisert Oppdatert
Både Chanel, Pucci, og Tom Ford viste frem støvletter med høyt skaft i sine kolleksjoner.

De siste årene har de høye støvlettene vært byttet ut mot lavere og litt røffere støvletter og ankelboots, men i år gjør altså støvletter med høyt skaft comeback.

De er et must i vinterhalvåret, og kan brukes både nå og når snøen melder sin ankomst. De passer til det meste, og kan både dresse et antrekk både opp og ned.

- Høye støvletter passer veldig godt til den skandinaviske moten og klimaet. Utvalget av fôrete støvletter med høyt skaft er stort, og man får en klassisk look samtidig som man holder seg varm på bena gjennom vinteren. Kjøp gjerne to par, for eksempel et brunt og et sort par. Da har du to par som passer til forskjellige antrekk og farger, sier Silje Brøter Olsen, brand manager for Aldo Norden.

Ulike materialer og farger

Når du skal finne ditt perfekte par, har du mange varianter å velge mellom. Du kan velge mellom knehøye eller lårhøye, med eller uten hæler, og i ulike farger og materialer.

- De kommer i både sort og forskjellige bruntoner, og i skinn og semsket skinn. Noen har også forskjellige detaljer, som spenner, sier Henriette Dybdahl i This is PR.

Flere av de store designerne har vist trenden på catwalken denne sesongen.

- Både Chanel, Pucci, og Tom Ford viste frem støvletter med høyt skaft i sine kolleksjoner. Bortsett fra skinn, kommer de også i lakk. Selv om de mest vanlige fargene er sort og brunt, viste Pucci karamellbrune støvletter også. Det kan bli veldig lekkert, sier Charlotte Thorstvedt, moteansvarlig i Det Nye.

TABBENE: Det er fort gjort å style høstens største skotrend feil. Her er et par av de verste tabbene du kan gjøre. Både Katie Price (aka Jordan), Victoria Beckham og Taylor Momsen kombinerer nemlig de lårhøye støvlettene til korte kjoler, bar hud eller nettingstrømper.
TABBENE: Det er fort gjort å style høstens største skotrend feil. Her er et par av de verste tabbene du kan gjøre. Både Katie Price (aka Jordan), Victoria Beckham og Taylor Momsen kombinerer nemlig de lårhøye støvlettene til korte kjoler, bar hud eller nettingstrømper. Foto: FOTO: Stella Pictures

Slik styler du skoene

Lårhøye boots kan fort se vulgære ut hvis resten av antrekket er for sexy.

Det kan være vanskelig å vite hvordan man best styler høye støvletter, men de går faktisk til det meste.

- Man bør bruke støvlettene til skinny jeans, eller til et skjørt med en oversized ullgenser eller pologenser til, sier Dybdahl.

Det gjør ikke noe om skjørtet er knekort, og støvlettene passer også bra til høstens lekre kåper.

- Det er veldig fint om skjørtet går over støvlettene så de ser ut som «strømper». Jeg ville også brukt støvlettene til et a-formet skjørt eller et plisséskjørt. En oversized kåpe eller en herreinspirert jakke er også kult til, fortsetter Dybdahl.

Ønsker du å gå for en nedtonet look, kan du kombinere støvlettene med mørke jeans og en søt bluse, da blir de ikke så fremtredende - et kjempetips for en lekker hverdagsoutfit.

- Lårhøye boots kan fort se vulgære ut

Man kan fint bruke lårhøye og knehøye støvletter på samme måte, men noen tips kan det være lurt å ha med seg.

- Jeg ville kombinert den lårhøye varianten med et litt kortere skjørt så man viser en liten stripe av hud. Men da ville jeg passet på hva jeg hadde på oventil så det ikke ble seende billig ut. De knehøye er finest med et litt lengre skjørt så ikke veldig mye hud vises, sier Dybdahl.

Thorstvedt sier seg enig.

- Lårhøye boots kan fort se vulgære ut hvis resten av antrekket er for sexy. Så det gjelder å tone ned resten slik at det ikke blir for mye.

Når det gjelder sminke og tilbehør, bør du gå for det enkle.

- Dropp mye sminke og gå for en naturlig og laidback look. Prøv å holde en ren og feminin stil, med ikke alt for mye som skjer rundt på plaggene man har på seg, sier Dybdahl.

Tilbehøret trenger ikke være mer enn en enkel, klassisk veske, et langt skjerf, en av sesongens varme ulluer og chunky smykker og armbånd.

Unngå Pretty Woman-looken

NÅ ER DISSE TILBAKE: Fra venstre: Nly Shoes, kr 599. Isabel Marant/Net-a-porter, kr 10 700. Aldo, kr 1799. Aldo, kr 1499.
NÅ ER DISSE TILBAKE: Fra venstre: Nly Shoes, kr 599. Isabel Marant/Net-a-porter, kr 10 700. Aldo, kr 1799. Aldo, kr 1499. Foto: FOTO: Produsentene

Selv om høye støvletter går til mye, er det noen ting du absolutt ikke bør kombinere de med. Som for eksempel er Julia Roberts i Pretty Woman-looken greit å unngå. Den er ikke fin.

- De bør ikke brukes til en tettsittende kjole og nettingstrømper. Du vil jo helst unngå stripper-looken, sier Thorstvedt.

Dybdahl har også noen tips.

- Støvlettene bør ikke brukes til tights eller magetopp. Hvis du velger å style høye støvletter med et kort skjørt, er det lurt å passe på hva du har oventil. Du bør helst unngå en veldig stram topp med mye utringing.

Og er du en av de som tviler om du kan gå med høye støvletter, er det ingenting å lure på lenger.

- Alle kan i utgangspunktet gå med høye støvletter, men her gjelder det som alltid at man må føle seg komfortabel. Velger du et par ridestøvlene med strikk øverst i skaftet, vil de kunne tilpasses forskjellige legger, sier Brøter Olsen fra Aldo.

Hvordan bruker du høye støvletter i høst?

Det er ingen tvil om at høye støvletter både er og kommer til å bli en stor trend i månedene fremover, og noen har allerede kastet seg på den.

HØYE BOOTS: Fra venstre: Unisa, kr 2000. InWear, kr 3699. Bianco, kr 1799. Black Secret, kr 2037.
HØYE BOOTS: Fra venstre: Unisa, kr 2000. InWear, kr 3699. Bianco, kr 1799. Black Secret, kr 2037. Foto: FOTO: Produsenten

- Jeg er en stor fan av både lårhøye støvletter og lårhøye strømper i kombinasjon med Dr. Martens i lakk. Mine lårhøye støvletter vil jeg helst ha flate, og ikke med høy hæl, nettopp for å gjøre looken mer avslappet. Jeg vil kombinere med en androgyn, oversized blazer i grønn tweed og et grått kashmirskjerf. Kanskje med en burgunderfarget beanie-lue, sier Thorstvedt.

Også Titti Bruvik, blogger og butikksjef i klesbutikken INFINITY i Bergen, er blant dem som har omfavnet trenden.

- Jeg kjøpte et par høye støvletter for fem år siden - som jeg heldigvis har tatt vare på. Jeg var veldig lei av trenden en lang periode, men nå liker jeg den igjen. Jeg kommer til å bruke støvlettene mye fremover, og vil kombinere skoene med myke, deilige strikkeplagg i ulike farger og fasonger. Skinn og strikk sammen er alltid en sikker vinner! Støvlettene dekker også mye av bena, og holder meg både varm og god på kjølige høstdager, sier Bruvik.

Les også:

- Solgte 40 luer på en halvtime

Genseren alle kommer til å gå med i høst

HØYSKAFTEDE BOOTS GJØR COMEBACK: Fra venstre: Eurosko, kr 1499. H&M, kr 499. Shabbies, kr 2900.
HØYSKAFTEDE BOOTS GJØR COMEBACK: Fra venstre: Eurosko, kr 1499. H&M, kr 499. Shabbies, kr 2900. Foto: FOTO: Produsentene

Slik vil kjæresten at du skal kle deg

Følg oss på Facebook!

Vi har testet 17 populære nettbutikker

Meld deg på Klikk Motes nyhetsbrev og hold deg oppdatert på det siste innen mote og skjønnhet

Trenger du hårinspirasjon? Sjekk ut Det Nyes store hårguide

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning