11 råd til en suksessfull handletur

Her er shoppereglene du må kunne

Prøv alltid klær med skoene på, smink deg og bruk en glatt BH. Slik gjør du shoppingen morsom - og ikke slitsom.

SHOPPING: Shopping er beinhardt arbeid. Men med litt forberedelser, så blir det mye bedre!
SHOPPING: Shopping er beinhardt arbeid. Men med litt forberedelser, så blir det mye bedre! Foto: FOTO: Confessions of a Shopaholic
Publisert Oppdatert

Vi har alle vært der. Du MÅ ha et antrekk til festen. Eller noe nytt til jobbintervjuet. Og stålsetter deg for en lørdags formiddag med å tråle butikkene for å finne akkurat det du er på jakt etter.

Noen timer senere, når du for ente gang svett og fæl har stått i prøveromskø, kjempet deg ut av alt yttertøyet for å prøve nok et antrekk, tenker du at kanskje den gamle sorte kjole innerst i skapet ikke er så verst likevel.

For akkurat nå vil du mest av alt bare komme deg unna de grelle prøveromslysene - som understreker hver bleke bilring og ubarberte legg - og ut, vekk og hjem. Det var den handleturen.

Men fortvil ikke; det finnes hjelp å få. Her er nemlig eksperttipsene som vil gjøre at du neste gang kommer ut med drømmeantrekket - og ikke bare knust selvfølelse - i posen.

1. Planlegg

Ifølge den britiske avisen Daily Mail er nøkkelen til suksess på handleturen å ha en god plan før man drar i butikken.

- Planlegg som om du skulle ut i krigen, skriver avisen.

- Alt ned til den minste detalj må planlegges. Hvor du skal dra innom, hva du skal se etter, hvor mye det kan koste; alt. På den måten unngår du å bli fristet til å bruke bortkastet tid på å kikke på lekre sko, når det du trenger er undertøy og en ny vinterjakke.

I tillegg til en handlingsplan, ta også høyde for andre småting, som dersom du glipper, kan ende opp med å irritere og ødelegge dagen.

- Ha alltid nok småpenger til parkometre, forklarer avisen.

- Spis en god frokost og drikk en kopp sterk kaffe før du drar hjemmefra. Husk på å legge inn en pause i planen, slik at du kan få spise lunsj og ikke minst drukket noe. Man blir tørst av en dag i butikkene.

STIL ELLER KOMFORT? Kim Kardashian shopper helst i skyhøye hæler og trang kjole, mens storesøster Kourtney går for en mer behagelig look med flate sandaler til sin shoppe-tur. Eva Longoria ser også ut til å ha fått med seg at komfort er stilen man går for når Visa-kortet skal trimmes i butikkene.
STIL ELLER KOMFORT? Kim Kardashian shopper helst i skyhøye hæler og trang kjole, mens storesøster Kourtney går for en mer behagelig look med flate sandaler til sin shoppe-tur. Eva Longoria ser også ut til å ha fått med seg at komfort er stilen man går for når Visa-kortet skal trimmes i butikkene. Foto: FOTO: Stella Pictures

2. Smink deg

Belysning på prøverom er ikke av det mest flatterende slaget, så sørg for at du i utgangspunktet føler deg fresh og fin før du setter i gang handleturen.

Et pent sminket ansikt får unektelig ethvert antrekk til å se bedre ut på enn et svett og usminket fjes gjør.

- Ha en god dag, det er det aller viktigste, forklarer moteredaktør i Det Nye, Rubi Sørvik.

- Når man føler seg bra, er sjansen større for at man unngår å gjøre bomkjøp, og komme hjem med noe som mest av alt var en trøstepremie fordi man følte seg så sliten og fæl.

Stylist og blogger Line Kirkhus i Lilisfashion.com er enig:

- Shopping bør bare foretas med nyvasket hår og pent sminket ansikt. Da ser man plagget bedre for det det er, og blir ikke bare opphengt i egne kviser og ujevnheter.

3. Litt brunfarge hjelper også

Vil du virkelig føle deg fresh når du handler, ja da bør du kanskje også smøre på deg en selvbruningskrem kvelden i forveien. For hvem er vel ikke enige i at klær som regel ser penere ut på en solbrun kropp enn en som er dvask og vinterblek?

- Det er klart det gjør noe med hele shoppingopplevelsen om man føler seg vel i utgangspunktet, forklarer Elin Månsson, personlig shopper hos Lindex på Karl Johan, til Det Nye.

- For noen er det viktig å ha litt brunfarge for å føle seg mest vel, mens for andre igjen er ikke dette det viktigste. Det blir litt individuelt. Det viktigste er at man har en bra dag, og føler seg fin.

4. Husk riktig undertøy

Selv om du er alene bak gardinen på prøverommet, og ingen oppdager om trusa ikke matcher BHen, så er det likevel ikke likegyldig hva du har på innerst når du skal prøve klær.

Det viktigste er at man har en bra dag, og føler seg fin

- Du kommer jo til å se på deg selv avkledd mange ganger den dagen, så hvorfor ikke velge noe du føler deg bra i, forklarer Sørvik.

- Et annet godt tips er å velge undertøy som sitter godt, og ikke for eksempel en BH med stropper som sklir nedover skuldrene, eller en truse som gir stygg trusekant om det er bukser du skal prøve.

Velg undertøy etter hva slags klær du skal prøve på den dagen. Sport-BH blir for eksempel helt feil ut under en paljettkjole til julebordet. Store bestemortruser vil få de mest velsittende jeans til å se trange ut over rumpa.

Månsson tror også man kommer langt med riktig undertøy.

- Når man skal prøve på plaggene man har funnet, så kan det være smart å ha en enkel BH under, som gir fine slette linjer. Gjerne hudfarget eller svart.

Eksperten forklarer:

- På den måten vil ikke undertøyet være et forstyrrende element på plagget man har sett seg ut, og du vil få et mest mulig realistisk inntrykk av antrekket.

Mange som skal prøve festklær bruker nå shapingundertøy under det tettsittende plagget.

- Dette kan du ha med deg i veska når du skal ut å prøve klær, forklarer Månsson.

- Denne typen undertøy former og lager fine linjer under tettsittende plagg, og vil uten tvil få festkjolen til å se enda bedre ut på.

5. Ikke la deg stresse

Det er alfa og omega for å gjøre et godt kjøp at man ikke lar deg stresse.

BEHAGELIG KLEDT: Det er best å shoppe i klær som er lette å ta av og på. Det ser det ut som om både Paris Hilton, Jessica Alba og Petra Ecclestone har fått med seg.
BEHAGELIG KLEDT: Det er best å shoppe i klær som er lette å ta av og på. Det ser det ut som om både Paris Hilton, Jessica Alba og Petra Ecclestone har fått med seg. Foto: FOTO: Stella Pictures

Stress betyr hastverk, og hastverk betyr halvhjertede bomkjøp.

- Kjenner du at det begynner å ta på å gå i butikker, og får angst av prøveromskøer som er en mil lang, så er det bedre å spørre om du kan få lov til å deponere på plagget og ta det med deg hjem å prøve, forklarer Kirkhus.

- Da kan du prøve plagget i ro og mak, med akkurat det tilbehøret du hadde i tankene til.

6. Ha på behagelige klær

Selv om de fleste av oss gjerne vil se lekre ut når vi skal ut en lørdags formiddag og på butikkrunde, så er det faktisk mye viktigere med klær som er behagelige og som ikke er for kompliserte å ta av og på i full fart når du skal prøve klær.

- Ha på deg noe som er behagelig og komfortabelt, tipser Daily Mail.

- Tenk på at du skal av og på med dette haugevis med ganger i dag, og at trange klær med mange knapper eller sko som på snøres av og på bare gjør jobben vanskeligere. Til slutt vil du ende opp med å bare holde plagget opp foran deg, og prøve med øyemål, noe som sjeldent blir riktig.

Vær også påpasselig med hva du har på deg av smykker. Lange dinglende øredobber, store ringer og kjeder gjør bare alle at du øker risikoen for at noe skal sette seg fast eller helge seg opp, og du blir irritert og gir opp. Legg smykkene hjemme når du skal prøve klær.

- En behagelig jeans og en hvit topp eller t-shirt kan være et fint utgangspunkt når du skal prøve klær, forklarer Kirkhus.

- Den hvite toppen vil være nøytral nok om det er bukser du skal prøve, og en jeans - som ikke er av modellen skinny - vil være enkel nok å kle av og på seg utover dagen.

Unngå store strikkeplagg og tykke jakker.

- Det blir fort varmt når du skal prøve klær, advarer Månsson.

- Sats heller på en tynnere jakke, som du lett kan bære med deg over armen om du må kle den av deg etter hvert.

7. Hæl eller ikke hæl?

Du ser alltid bedre ut i prøveromsspeilet med sko på. I sokkelesten ser man liksom litt stusselig ut. Og nesten alle antrekk ser bedre ut om de prøves med sko med hæl. For å prøve penkjolen med joggesko på beina blir liksom litt rart.

- Ankelboots kan være et godt valg, mener Sørvik.

- Disse ser ofte OK ut til både skjørt og bukser, og er mer behagelige å gå rundt i enn killer heels.

PÅ HØYE HÆLER: Stjernestylist Rachel Zoe synes ikke det er noe problem å dra på handletur med skyhøye hæler.
PÅ HØYE HÆLER: Stjernestylist Rachel Zoe synes ikke det er noe problem å dra på handletur med skyhøye hæler. Foto: FOTO: Stella Pictures

Moteredaktøren advarer:

- Tenk på forhånd ut hvor det er du skal gå å prøve klær. Dersom du skal bevege deg langt, kanskje fra én bydel til en annen, blir det desto viktigere med behagelige sko enn om du skal til et kjøpesenter, hvor all shoppingen foregår under samme tak.

- Det er som regel ikke noe problem å få låne et par pumps i butikken når du skal prøve, tipser Kirkhus.

- Eventuelt kan du jo ta med deg et par enkle pumps som passer til det meste i veska, så er du beredt.

Månsson er enig:

- Det beste og mest behagelige er nok å be om å få låne sko til å prøve med i butikken. På den måten sparer du beina dine på shopperunden, og slipper å dra rundt på tunge sko i veska.

8. Nøy deg med en liten og lett håndveske

Et annet godt tips for handleturen er å satse på en håndveske i noe mindre format enn den du nok sikkert drar rundt på til daglig.

- En liten skulderveske, som bare holder det mest nødvendige, er å anbefale. Og gjerne en man kan bære på kryss av overkroppen. På denne måten sparer du armene å måtte bære mer enn handleposer, råder avisen Daily Mail.

9. Drikk nok vann

Sørg imidlertid for at det er plass nok i veske til en vannflaske. For det krever sin kvinne å være på shopping, og påfyll er viktig.

- Vær godt rustet med nok vann å drikke når du skal ta runden i butikkene, forklarer Månsson.

- Da holder du både humør og energinivå på topp.

10. Putt en sjokolade på innerlomma

Vi vet alle hvor gretne vi kan bli når blodsukkeret faller. Og verre; se for deg scenarioet med lavt blodsukker, en prøveromskø som ingen ende tar og armer fulle av klær som skal prøves. Vær beredt; ha alltid en liten nødsjokolade - eller banan om du vil - på innerlomma. Krise avverget.

11. Be om hjelp

Å ha venninnene med når man skal på seriøs handletur er ofte ikke det smarteste, forklarer avisen Daily Mail.

- Da er nemlig sjansene større for at man lar seg påvirke og distrahere. Og kanskje ender opp med noe man ikke trenger.

Men det betyr ikke at du er ytterst alene om å finne drømmeantrekket.

- Spør de butikkansatte, forklarer Månsson.

- De er der av nettopp denne grunnen. Ingen har bedre oversikt over hva de har og tips om hva som kan passe til deg enn butikkpersonalet. Gi dem muligheten til hente og vise andre varianter og størrelser slik at du kan konsentrere deg om plaggene.

Les også:

Disse motevisningene elsker vi aller mest akkurat nå

Her er triksene som rocker opp silkeblusen

Meld deg på Klikk Motes nyhetsbrev og få mote- og skjønnhetstips på epost en gang i uka

Columbine Smille viser seg sine høstfavoritter

PÅ SHOPPING: 1. En hvit t-skjorte, som denne fra James Pearse, passer til det meste og er lett å ta av og på. 2. Ballerinasko fra Yosi Samra er superlette å smette av og på. 3. Alternativt, en ankelboot passer til det meste du skal prøve. 4. En veske du kan slenge på deg og slippe å bære er best, som denne fra Mulberry. 5. Minimalt med smykker er et must når klær skal av og på i en fei. Du er pyntet nok med denne klokken fra Michael Kors og 6. Perlestuds fra Gullfunn. 7. Du føler deg garantert bedre med litt farge på kroppen når du skal prøve klær. Selvbruneren fra St. Tropez er elsket av kjendisene (og av oss). 8. Husk nok vann å drikke; det kan ta på å finne drømmeantrekket.
PÅ SHOPPING: 1. En hvit t-skjorte, som denne fra James Pearse, passer til det meste og er lett å ta av og på. 2. Ballerinasko fra Yosi Samra er superlette å smette av og på. 3. Alternativt, en ankelboot passer til det meste du skal prøve. 4. En veske du kan slenge på deg og slippe å bære er best, som denne fra Mulberry. 5. Minimalt med smykker er et must når klær skal av og på i en fei. Du er pyntet nok med denne klokken fra Michael Kors og 6. Perlestuds fra Gullfunn. 7. Du føler deg garantert bedre med litt farge på kroppen når du skal prøve klær. Selvbruneren fra St. Tropez er elsket av kjendisene (og av oss). 8. Husk nok vann å drikke; det kan ta på å finne drømmeantrekket. Foto: FOTO: Shopbop.com/Produsentene

Test: Sjekk om du kan motespråket

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning