Hvor mye koster det egentlig å følge trendene? Vi ba tre motegale jenter på forskjellige budsjetter samle sammen alt de har kjøpt av klær og tilbehør det siste året, og se hva de lyktes med og ikke.

Noen fikk seg en liten vekker.

GINE MARGRETHE KAARSTEIN LARSEN (23)

Jobber med markedsføring i Line of Oslo og blogger på Ginemargrethe.com.

Hvor mye har du brukt på mote det siste året?

- Siden jeg jobber i Line of Oslo og er ekstremt glad i det merket, blir det mye derfra. Men i tillegg til det, blir det vel i hvert fall over 50.000 kroner i året.

Ble du overrasket over sluttsummen?

- Det var litt reality check. Det setter ting litt i perspektiv. Samtidig er dette det første året jeg jobber fulltid, etter at jeg ble ferdig med studiene i fjor. Da har det også blitt til at jeg har brukt mye mer penger, og at garderoben min nå består omtrent bare av klærne jeg har kjøpt det siste året. Jeg tror dessuten at mange av de tingene jeg kjøper nå kommer til å vare lenge, som gode basisplagg av kvalitet.

Impulskjøp eller planlagte investeringer?

- Vi kan kanskje kalle det gjennomtenkte impulskjøp? Jeg er såpass sikker på smaken min at når jeg finner noe, vet jeg at jeg kommer til å bruke det igjen og igjen. Når jeg er i butikker, flyr bildene av stylingmuligheter gjennom hodet mitt som en film. Da blir jeg forsikret om at det passer inn i skapet mitt.

Hva har du kjøpt mest av det siste året?

- Skjorter! Det går igjen. Stilen min kan vel kalles for «bohem-preppy» - en morsom krysning. Jeg elsker at du kan pynte skjorter opp eller ned. Av farger går det mye i beige, blåtoner og armygrønn.

Hva kommer du til å investere i det neste året?

- Jeg tror jeg kommer til å fortsette å investere i bedre kvaliteter. Det er litt enklere når man er ferdig utdannet og får muligheten til å bruke mer på shopping. Og jeg kommer nok til å unne meg en ny designerveske, i tillegg til noen nye sko. Jeg trenger også en ny skinnjakke. He-he, hvor kommer dette til å ende?

Hva er ditt beste shoppingtips?

- Å finne sin egen stil og bygge på den. Da er det mye enklere å shoppe. Man bør se for seg hva man har hjemme i garderoben, og vite at en har noe som passer til. Dessuten er det viktig å kjøpe plagg i rett størrelse, og med et snitt som kler en. Det kan ha alt å si for om et plagg ser superbra ut, eller ikke funker i det hele tatt.

Les også: Slik overlever du høsten på budsjett

Dette har jeg kjøpt. Elle 10, 2012.=

GINE MARGRETHE: Beste kjøp det siste året: Jeg elsker frynsejakken jeg kjøpte på salg på Monki. Det var bare én størrelse igjen, og jeg følte det sto mitt navn på den. I tillegg må jeg nevne Alexander Wang-veska Hobo Donna, som jeg hadde ønsket meg kjempelenge. Dårligste kjøp: Alle de tingene jeg har kjøpt samme dagen til en anledning, brukt én gang, og så aldri igjen. De rosa pumpsene fra Steve Madden kjøpte jeg i NY og brukte én gang på middag der. Jeg er egentlig ikke noe rosa av meg. Det var et innfall jeg fikk, og det ble med det. © Bjørgli og Bergersen

ANETT RINGSTAD (26)

Driver klesagenturet Colina Agency.

Hvor mye har du brukt på mote det siste året?

- Uff, jeg må si jeg fikk en liten vekker av å plukke fram alt jeg kjøpte det siste året. Det er vanskelig å si hvor mye eksakt, men rundt 70.000 kroner.

Ble du overrasket over sluttsummen?

- Ja, det er det ingen tvil om. Jeg skal nok prøve å planlegge kjøpene mine enda bedre fremover.

Hva slags forhold har du til mote og shopping?

- Siden jeg jobber med mote, i tillegg til at jeg har stor interesse for det pluss at jeg har en moteblogg jeg skal oppdatere hver dag, opptar det en stor del av livet mitt.

Impulskjøp eller planlagte investeringer?

- Det blir en del kjøp på impuls, spesielt på Zara og H&M. Men jeg liker å planlegge noen kjøp og spare til noe jeg virkelig ha lyst på. Større kjøp liker jeg å gjøre i utlandet. Da er det litt mer stas. Ellers er jeg heldig som får bestille klær fra mine egne merker, Ganni, Hofmann Copenhagen og Nina Jarebrink, før de kommer i butikk.

Hvor ofte shopper du?

- Jeg tror nok det blir en del hver uke. Jeg jobber midt i Oslo sentrum, og det blir derfor ofte en liten svipptur innom noen butikker på vei hjem. Ellers tar jeg kanskje med meg noe fint hjem fra jobb.

Hva slags type ting har du kjøpt mest av det siste året?

-Jeg har investert i noen vesker som jeg har ønsket meg lenge, og som jeg vil kunne ha for alltid. Ellers har jeg kjøpt mye collegegensere, tulipantopper og Ganni-kjoler.

Hva kommer du til å investere i det neste året?

- Jeg vil nok prøve å planlegge bedre, og bruke penger på ting som varer. Jeg har lyst til å investere i en ny parkas fra Lempelius, og et par nye sneakers fra Isabel Marant, for de er bare helt utrolig gode å ha på! Ellers drømmer jeg om en ny svart veske, og noen plagg med hundetannsmønster.

Hva er ditt beste shoppingtips?

- Kjøp ting du føler deg vel i - ellers vil de aldri bli brukt.

Les også: Høstens fineste kåper

Dette har jeg kjøpt. Elle 10, 2012.=

ANETT RINGSTAD: Beste kjøp det siste året: Min kremfargede Céline-veske, som jeg har brukt nesten hver dag siden jeg kjøpte den. Dårligste kjøp: Det må være noen av vintage-kjøpene jeg gjorde i L.A. i desember. Det er ikke mye av det jeg har fått brukt, og jeg tror heller ikke jeg kommer til å gjøre det. Er utrolig glad i vintage, men jeg er litt dårlig på å finne ting med god passform. © Bjørgli og Bergersen

SARA SEEHUUS (25)

Sosiologistudent

Hvor mye har du brukt totalt på mote det siste året?

- Rundt 30.000 kroner.

Ble du overrasket over sluttsummen?

- Jeg har ikke tenkt så mye over hva jeg bruker på klær og tilbehør på årsbasis. Som student er jo dette nødvendigvis begrenset, men denne sluttsummen føler jeg at jeg kan leve med!

Hva slags forhold har du til mote og shopping?

- Ganske avslappet, men jeg synes selvfølgelig det er spennende og inspirerende å følge med på kolleksjonene til mine favorittdesignere.

Impulskjøp eller planlagte investeringer?

- Både og. Jeg planlegger ofte de litt dyrere innkjøpene, men det hender jeg faller for fristelsen og kjøper ting på impuls. Det prøver jeg imidlertid å unngå, siden det som regel er disse kjøpene jeg blir minst fornøyd med i etterkant.

Hvor ofte shopper du?

- Shoppingvanene mine er ganske sporadiske, men det blir gjerne noe mer enn ellers i sesongskiftene.

Hva har du kjøpt mest av det siste året?

- Jeg har kjøpt en del jakker i tillegg til basisplagg som jeans, T-skjorter og gensere.

Hva kommer du til å investere i det neste året?

- Jeg drømmer om den perfekte basisgarderoben, og kommer antakelig til å fortsette å investere i gode basisplagg.

Hva er ditt beste shoppingtips?

- Kjøp tidløse plagg i god kvalitet som du kan bruke i flere sesonger fremover. Og shop second hand og vintage! Da kan du finne fine, unike ting, og i tillegg er det miljøvennlig; vinn-vinn!

Dette har jeg kjøpt. Elle 10, 2012.=

SARA SEEHUS: Beste kjøp det siste året: Jeans fra American Apparel, fordi de har kjempebra passform og passer til alt, og vesken fra Marc by Marc Jacobs, som er min trofaste hverdagsveske. Dårligste kjøp: Det er blitt et par eBay-bomkjøp, blant annet en fin skinnjakke som jeg ikke synes passer så bra til meg. Jeg pleier å gi bort eller selge ting jeg ikke bruker, så den får nok også snart et nytt og bedre hjem. © Bjørgli og Bergersen

Les alt om:

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!