Sporty trend

Dette er den nye skinny-jeansen

Løpetights og yoga-klær er årets heteste moteplagg.

DROPPER JEANSEN: Nå skal du gå rundt i treningsklær utenfor treningsstudioet.
DROPPER JEANSEN: Nå skal du gå rundt i treningsklær utenfor treningsstudioet. Foto: FOTO: Run&Relax
Publisert Oppdatert

Hvis du spør enhver kvinne om hva som er selve hjørnesteinen i garderoben og det plagget som redder enhver kleskrise, så er det ikke rent få som vil svare at det er den høyt elskede smale og tettsittende jeans-favoritten, også kjent som «skinny jeans».

Buksen har vært en favoritt hos alt fra tenåringer til bestemødre i en årrekke, men for første gang siden skinny jeansen stormet moteverdenen rapporterer butikker i både USA og Storbritannia om dårligere tall og synkende salg, skriver Daily Mail.

Årsaken? Nå vil alle gå i løpetights og yogaklær!

Sporty trend

Flere av de store jeans-produsentene rapporterer om nedgang på rundt 6 % i 2014. Til sammenligning steg salget av såkalte yogabukser og løpetights med hele 7 % i samme periode, ifølge den britiske avisen

Disse tallene vitner om at det har blitt kult å se sporty ut. Moteverdenen har til og med kommet opp med et navn på den sporty trenden: «Athleisure» - et sammensatt ord som på norsk kan oversettes med «sporty fritid».

- Athleisure-trenden er den største trusselen mot jeans vi har sett, nettopp fordi det ikke bare representerer en flyktig trend, men heller en helt ny livsstil, forklarer professor i mote og handel ved LIM College i New York, Amanda Hallay, til Daily Mail.

- Alle vil se ut som de er på tur eller trening, enten de nå er det eller ei, legger hun til.

MØTER ETTERSPØRSEL: Jeans-giganten Levi's har sett seg nødt til å lansere en mykere og mer stretchy versjon av den klassiske jeansen som skal minne mer om treningsklær - nettopp for å møte athleisure-trenden.
MØTER ETTERSPØRSEL: Jeans-giganten Levi's har sett seg nødt til å lansere en mykere og mer stretchy versjon av den klassiske jeansen som skal minne mer om treningsklær - nettopp for å møte athleisure-trenden. Foto: FOTO: Levi's

Kult å være komfortabel

Det er ingen tvil om at det ligger i tiden å være aktiv og ha en sunn livsstil, og trenden har altså ikke bare påvirket hvordan vi beveger oss og hva vi putter i handlevogna, men nå også hva vi kler på oss.

- Det har blitt kult å være komfortabel, forklarer Annie Georgia Greenberg, som står bak den amerikanske motebloggen Refinery29, til Det Nye.

- Selv på New York Fashion Week nylig var det mange som valgte fottøy som Nike Free over høye hæler og dyre røde såler.

Greenberg tror trenden går litt ut på at det nå ikke bare er lov, men også kult å være seg selv i det man har på seg.

- Man trenger ikke være så «glam» hele tiden, nå er det lov å tenke komfort og at klærne skal være praktiske til en hektisk og aktiv hverdag, noe jo de fleste kvinner har, sier hun.

Fitness fashion

Når salget av treningsklær stiger raskere enn salg av andre klær vet man at noe har blitt en trend. Og de som produserer treningsklær har vært raske med å omfavne skiftet i forbrukernes kjøpe- og motevaner.

Såkalte «compression tights», som i tillegg til å være komfortable er laget med en teknologi som gjør at de også er flatterende og gir deg strammere rumpe, selger som varmt hvetebrød. Flere produsenter har også kommet med løpetights som merkes som «limited edition» med striper, påskrifter og neonfarger.

Faktisk sier daglig leder i Nike, Mark Parker, til avisen Financial Times at «Athleisure» trenden med å kle seg i sportsklær på fritiden er en av de største årsakene til Nikes imponerende tall det siste året.

Og Nike er ikke alene. Store designernavn som Calvin Klein, Stella McCartney og Alexander Wang har alle kommet med fitness-kolleksjoner bestående av leggings, hettegensere og joggebukser i luksusklassen.

Lever sunne og aktive liv

Også her hjemme i Norge merkes trenden godt.

TRENDRÅDGIVER: Anja Bisgaard Gaede tror moten har blitt litt mer uformell i det siste, noe som kan forklare treningstights-trenden.
TRENDRÅDGIVER: Anja Bisgaard Gaede tror moten har blitt litt mer uformell i det siste, noe som kan forklare treningstights-trenden. Foto: FOTO: Privat

- Å kjøpe treningstøy som man også går med på fritiden er helt klart en voksende trend, forklarer daglig leder i Run& Relax Scandinavia AS, Marianne Borchgrevink, til Det Nye.

- Kvinner i dag lever aktive og hektiske liv. De skal ha en karriere, hente i barnehagen, treffe venner, trene og leve sunt. Det er et ønske om å få til mange ting i løpet av en dag og da hjelper det å ha tøy som man både kan bruke før, under og etter trening.

Borchgrevink tror også trenden går ut på å vise at man lever sunne og aktive liv.

- Når treningstøyet er både fint og behagelig, er det jo ikke noe problem å gå rundt i dette, da er man jo kledd for alt man skal rekke den dagen, og slipper å dra rundt på en egen bag med klær om man faktisk skal på trening.

At mange bytter ut jeansen med treningstights kommer nok uten tvil også av at tilbudet i den siste kategorien er stadig økende.

- Nå er jo ikke treningsklær bare treningsklær lengre, men trendy designet og i stadig mer teknisk avanserte og bedre materialer, forklarer Borchgrevink.

- Vi selger blant annet utrolig mange bambus tights, et materiale som er supersoft og behagelig å ha på seg. Tightsen er perfekt til yoga, men er designet for at den skal se bra ut, også utenfor trening.

Avslappet er in

Trendrådgiver hos SPOTT trends & business, Anja Bisgaard Gaede, har også bitt seg merke i treningstøy-trenden, og tror det er mange årsaker til at den har slått an i den grad den har gjort, både i inn- og utland.

- Mote generelt går gjennom en «casualisering» for øyeblikket, forklarer Bisgaard Gaede til Det Nye.

- Ting blir mer avslappet og mindre formell, og vi ser også at det formelle vannes med ut med det uformelle. Dette skaper en mer fleksibel og anvendelig hverdagsmote.

Bisgaard Gaede forklarer det med at vi har fått en livsstil hvor man er forventet å hele tiden skulle stemple inn og ut mellom ulike situasjoner.

- Fra jobb, fritid, fest, barn, ferie og venner, alt skal byttes mellom i et stadig raskere og raskere tempo, forklarer trendrådgiveren.

- Og nettopp dette tror jeg er årsaken til at vi vender oss mer mot det litt mer «casual» og avslappet når det kommer til det vi kler oss i.

Mote inspireres av sport

Et stort fokus på sport og atletiske utfoldelser har også direkte påvirket moteskaperne tror Bisgaard Gaede.

TRENDSETTERE: Også Kim Kardashian, Miranda Kerr og Rose Huntington-Whitley har omfavnet fenomenet med å løpe rundt i treningstights.
TRENDSETTERE: Også Kim Kardashian, Miranda Kerr og Rose Huntington-Whitley har omfavnet fenomenet med å løpe rundt i treningstights. Foto: FOTO: Stella Pictures

- Rent trendmessig har vi jo sett av mote har vært svært inspirert av sport de siste sesongene, noe som også har en forsterkende effekt på fokuset på en mer sporty og «casual» stil.

Trendrådgiveren forklarer at det har blitt et behov blant forbrukere for en mer realistisk og praktisk mote i det siste.

- Dette resulterer jo i et økt fokus på å gjøre det enkle og praktiske både lekkert og trendy, samtidig som man nå lettere kan bruke komfortable plagg til et litt mer formelt uttrykk. Og nettopp her kommer trenden med løpetights og yogaklær inn i bildet.

Men Bisgaard Gaede tror ikke løpetightsen helt kommer til å erstatte jeansen likevel.

- Jeg tror heller den blir et viktig supplement. Et behagelig og trendy supplement.

Både trendrådgiveren og moteblogger Greenberg tror det faktum at det nå er in å være sunn også har mye å si for at alle nå vil løpe rundt i treningsklær hele tiden.

- At trenden kan assosieres til en sunn livsstil er en viktig merverdi for forbrukeren, men estetikk er likevel viktig, og det at disse plaggene nå er pene å se på, er avgjørende, forklarer Bisgaard Gaede.

Greenberg tror man med trenden sender en beskjed til omverdenen:

- «Se på meg, jeg lever et aktivt og sunt liv», det er det man sier, uten å si det med ord, Dette er på mange måter blitt den nye it-tingen. Og da følger moten etter, så klart, sier motebloggeren.

Les også:

Her er redaksjonens favorittrender i høst

Denne fargen gjør det uimotståelig

Nå er det ekte sexy som gjelder

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning