Jeansguide: Slik får du den perfekte jeanslengden

Derfor bør du klippe i jeansen din

Jeansene som viser litt ankel er det aller hotteste nå.

KLIPPE, KLIPPE: Vårens hotteste jeans er ankelkort. Du behøver altså ikke gå til anskaffelse av et helt nytt jeanspar denne sesongen, men heller grave frem en gammel favoritt fra klesskapet og fikse den ankelkort selv på null komma svisj... Bare pass på så du unngår de verste klippe-tabbene.

KLIPPE, KLIPPE: Vårens hotteste jeans er ankelkort. Du behøver altså ikke gå til anskaffelse av et helt nytt jeanspar denne sesongen, men heller grave frem en gammel favoritt fra klesskapet og fikse den ankelkort selv på null komma svisj... Bare pass på så du unngår de verste klippe-tabbene. Foto: FOTO: Kristin Edvardsen

Publisert Oppdatert

Den omtales gjerne som «den lille stort - bare i blått». Vi snakker selvfølgelig om jeansen - det ene plagget enhver kvinne og mann har minst én variant av i klesskapet.

Det kommer altså ikke som en kjempeoverraskelse at den er med oss videre - også inn i vårsesongen. Nå finner vi imidlertid et helt spesifikt kjennetegn ved årets hotteste modell - enten det er snakk om en lys og løs boyfriend-jeans eller modellen i en litt mer åltrang variant.

- Jeansen som viser litt ankel er virkelig blant vårens hotteste, sier Anne Irene Migliosi i Presskontakterna.

Det kan også catwalken for våren bekrefte der flere av de største motehusene ikledde sine modeller den ankelkorte buksen - som blant annet Louis Vuitton, Chanel og Balmain.

Du behøver altså ikke gå til anskaffelse av et helt nytt jeanspar denne sesongen, men heller grave frem en gammel favoritt fra klesskapet og fikse den ankelkort selv på null komma svisj. Hvordan, spør du?

Vel, det var det vi også lurte på. Derfor bestemte vi oss for å høre med ekspertene.

Ty til saksen

- Jeg har kanskje én bukse som ikke har fått smake saksen hjemme hos meg, sier Migliosi som mener dét er den desidert beste og enkleste måten å få deg et par ankelkorte jeans på - enten den er baggy eller skinny.

- Jeg synes det er kult at den er frynsete og kanskje litt ujevn i kantene, fortsetter hun.

Martin Gustafsson sier seg enig. Han er tidligere jeansdesigner for det svenske merket Acne, men jobber nå som produktansvarlig og designer for jeanslinjen Never Denim hos Bik Bok.

- Klipp jeansbeina rett av, og la trådene henge løst og tilfeldig. Det er superfint. Vask gjerne jeansen etter at du har klipt den kortere i beina - så får du en mer trashed look nederst, sier Gustafsson og legger til:

- Om du vil unngå løse tråder som henger og slenger fra buksebeina, kan du eventuelt legge et tekstillim på innsiden av stoffet for å minimere antall tråder som dukker opp. Eller du kan legge en enkelsøm så nære kanten som mulig.

TIDLØS KLASSIKER: Alle bør ha en klassisk blå jeans i garderoben. Den er superenkel å style og passer nærmest alle anledninger. Fra venstre: Lisbeth fra Custommade, kr 1199. Jegging Jane fra Cubus, kr 199. Lisa fra Gina Tricot, kr 399. Sister fra Samsøe & Samsøe, kr 899.

TIDLØS KLASSIKER: Alle bør ha en klassisk blå jeans i garderoben. Den er superenkel å style og passer nærmest alle anledninger. Fra venstre: Lisbeth fra Custommade, kr 1199. Jegging Jane fra Cubus, kr 199. Lisa fra Gina Tricot, kr 399. Sister fra Samsøe & Samsøe, kr 899. Foto: FOTO: Produsentene

Unngå dette

Slik legger du opp buksene - steg for steg:

  • Marker hvor kort du vil at buksen skal være. Klipp den så opp i riktig lengde (men husk å plusse på 3 centimeter til opplegg).
  • Brett inn en kant på 1,5 centimeter. Press så denne kanten ned.
  • Brett deretter inn kanten en gang til (også nå 1,5 centimeter) slik at du ender opp med en dobbelkant.
  • Press denne dobbeltkanten ned med et strykejern slik at du får en fast og jevn kant.
  • Sy deretter ned opplegget på vrangen. Det er best om du får en tråd som passer til sømmene som ellers finnes på buksen.
  • Bruk en tråd som er litt tykkere enn vanlig sytråd.
  • Nålen i maskinen bør også være tykk (nr.80-90).
  • Klipp av løse tråder og press strykejernet fra retten.

Kilde: Designer Kåre Lunde

Også designer Kåre Lunde ved Kåre Lunde Studio Collection på Bygdøy mener at å klippe opp jeansen er et godt alternativ:

- Men unngå å klippe opp de videste buksene du har. Det blir sjeldent fint. Finn et par bukser som passer deg, og planlegg nøye før du setter i gang. En ankellang bukse kan fort bli til en høyvannsbukse, og det er ikke det samme, sier Lunde.

Han nevner videre at du også kan vurdere å legge opp jeansen din:

- Sett et merke for ønsket lengde, og beregn et sømmingsmon (ekstra stoff) på tre centimeter. Jeg synes bukser som er litt faste i stoffet og smale i beina egner seg best. Få gjerne noen til å hjelpe deg slik at du er helt sikker på at buksen sitter som den skal i livet. Bruk samme tråd som er brukt på buksa, sier Lund, før han understreker at det er særlig én tabbe du må unngå her:

- Ikke gjør dette på en symaskin. Håndsøm egner seg best til dressbukser, ikke jeans da er det viktig at sømmen er synlig her.

Finnes en alternativ løsning

Gustafsson forteller at akkurat hvor på ankelen jeansen skal stoppe, til syvende og sist kommer an på hva du føler deg bekvem i og med.

- Men våre ankeljeans slutter like over ankelen. Vi ser fortsatt at den tighte silhuetten holder seg, men det som er nytt for denne våren, er et litt videre og rettere ben - såkalt cigarette-leg, sier Gustafsson.

Synes du imidlertid det gjør litt for vondt i motehjertet ditt å klippe opp et par favorittbukser, kan du ty til andre måter å gjøre jeansen kortere på.

- Rull eller brett den opp. Selv synes jeg det er finere å rulle enn å brette, sier Gustafsson og fortsetter:

- Mye handler om at det skal se naturlig ut, så gjør det heller litt tilfeldig enn å bruke masse tid på å få det til å se helt perfekt ut. Så fort jeansen er videre nederst enn den er i knærne, har du klart å skape en nokså uheldig look.

Slik styler du den ankelkorte jeansen

LYS OG VÅRLIG: Marker vårens ankomst, og gå til innkjøp av en lys denimbukse. Velg mellom kritthvit eller duse pasteller. og kombiner den med sesongens feminine hæler. Fra venstre: Odd Molly, kr 1650. Ellos, kr 249. DAY Birger et Mikkelsen, kr 1195. Debra fra Samsøe & Samsøe, kr 799.

LYS OG VÅRLIG: Marker vårens ankomst, og gå til innkjøp av en lys denimbukse. Velg mellom kritthvit eller duse pasteller. og kombiner den med sesongens feminine hæler. Fra venstre: Odd Molly, kr 1650. Ellos, kr 249. DAY Birger et Mikkelsen, kr 1195. Debra fra Samsøe & Samsøe, kr 799. Foto: FOTO: Produsentene

Velg om du vil gå for et jeansy helantrekk med både en bukse og overdel i denimstoff, eller style jeansen mer nedtonet. I år er også de lave, behagelige skoene - både joggesko og sandaler - hottere enn noensinne.

- Ikke vær redd for å blande forskjellige nyanser av jeans. Det er en klassisk look som kler de fleste. Noe av det kuleste jeg vet er en basic hvit t-skjorte kombinert med baggy- eller skinny jeans, og et par høye, spisse hæler til, sier Migliosi og legger til:

- En annen favoritt er converse, hvit skjorte og en svart blazer til en mellomlys denimbukse. Her fungerer både lave og høye converse.

Men; hun er ganske klar på hvilke tabber du helst bør styre unna når det kommer til jeansen:

- Passform! Ikke kjøp en baggy bukse halvtrang eller en skinny jeans som er bleie-aktig i rumpa. Og tenk på lommeplasseringen når du prøver buksen. Uansett hvor mange squats du tar, ser ikke rumpa fin ut i alle slags modeller og fits. Samme med livhøyde på jeansene. Jeg synes ofte jenter er finere i bukser med litt høyde i livet, enn en som skjærer feil i livet og viser litt for mye, sier Migliosi.

Inspo:

Les også:

BOYFRIEND JEANS: Den løse og komfortable kjærestejeansen er fortsatt med oss, men denne sesongen skal buksene være litt smalere enn tidligere. Fra venstre: Natalie Ripped fra Won Hundred, kr 1000. Zahara fra Never Denim/Bik Bok, kr 599. Tomboy Tracy Relaxed fra Cubus, kr 399.

BOYFRIEND JEANS: Den løse og komfortable kjærestejeansen er fortsatt med oss, men denne sesongen skal buksene være litt smalere enn tidligere. Fra venstre: Natalie Ripped fra Won Hundred, kr 1000. Zahara fra Never Denim/Bik Bok, kr 599. Tomboy Tracy Relaxed fra Cubus, kr 399. Foto: FOTO: Produsentene

Her er oppskriften på OL-lua hele Norge vil ha

Eggehvite i fjeset, kanel på leppene eller ananas på kroppen?

ANKELKORT: Også fashionistaene har kastet seg på den ankelkorte jeans-bølgen.

ANKELKORT: Også fashionistaene har kastet seg på den ankelkorte jeans-bølgen. Foto: FOTO: Catwalkpix

Redskapet som gir deg pen og stram hud

Med kommersielt innhold
Med kommersielt innhold

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning