Motesnakkis i London:

Denne butikken er ikke som alle andre

Du trenger ikke å være rik for å få en hel butikk for deg selv. I hvert fall ikke hvis du tar turen til bydelen Dalston i Øst-London.

SHOPPINGOPPLEVELSE: Flere butikker satser nå på atmosfære og merkevarebygging. LN-CC har bragt spennende arkitektur, design, mote, musikk og litteratur under samme tak, og anses som en av Londons mest nyskapende og trendy butikker.
SHOPPINGOPPLEVELSE: Flere butikker satser nå på atmosfære og merkevarebygging. LN-CC har bragt spennende arkitektur, design, mote, musikk og litteratur under samme tak, og anses som en av Londons mest nyskapende og trendy butikker. Foto: FOTO: LN-CC
Publisert Oppdatert

Dagens forbrukere er kravstore. Ikke bare forventer vi å finne det vi leter etter - helst uten kø i kassen. Vi vil også sitte igjen med en opplevelse, en følelse av å ha fått noe mer enn selve produktet.

Flere butikker både i Norge og utlandet baserer seg på å selge en pakke, med fokus på å levere noe ikke alle andre gjør. Det har resultert i for eksempel kaffeutsalg i bokhandlene og personlige shoppere i klesbutikkene.

Tatt trenden til nye høyder

Late Night Chameleon Cafe (LN-CC) i London har tatt denne trenden til nye høyder. I en gammel boksehall midt i byens hippeste område, finner du en butikk helt utenom det vanlige.

Her finnes ingen neonskilt, og heller ingen åpne dører. Hvis du gikk uvitende forbi, ville du ikke engang lagt merke til den grå, trange sidegaten som leder inn til butikken.

- Det føles ikke som å gå inn i en butikk, sier den profilerte motebloggeren Chia-wen Liu. Chia-wen samarbeider med kjente moteblader som engelske Elle, Vogue og Brand, og ga i fjor ut sin egen motebok kalt UK Observing Diary. Hun mener LN-CC får til noe helt spesielt, og besøker ofte butikken for opplevelsens skyld.

- Hver gang jeg er der opplever jeg noe nytt. Det er alltid noen nye rom, nye temaer, nye klær, sier hun.

OPPSIKTSVEKKENDE: Designer Gary Card er mannen bak den oppsiktsvekkende LNCC-arkitekturen. Dette er tunnelen som binder alle de ulike rommene sammen.
OPPSIKTSVEKKENDE: Designer Gary Card er mannen bak den oppsiktsvekkende LNCC-arkitekturen. Dette er tunnelen som binder alle de ulike rommene sammen. Foto: FOTO: LN-CC

Fått mye oppmerksomhet

MOTEBLOGGER: Chia-wen Liu er en etablert moteblogger bosatt i London, med god oversikt over det som rører seg. Hun har tidligere jobbet med moteblader som Elle og Vogue, og bidrar til taiwanske nettsteder som Bon Voyage og Shopping Design.
MOTEBLOGGER: Chia-wen Liu er en etablert moteblogger bosatt i London, med god oversikt over det som rører seg. Hun har tidligere jobbet med moteblader som Elle og Vogue, og bidrar til taiwanske nettsteder som Bon Voyage og Shopping Design. Foto: FOTO: Chia-wen Liu

LN-CC har vært en bransjesnakkis siden oppstarten i 2010, men etter relanseringen tidligere i år har butikken fått enda mer oppmerksomhet.

I tillegg til arkitektoniske konseptrom, designerklær, bibliotek og musikkutsalg, har de nå også egen bar og privat klubbområde.

Prosjektet har hele tiden vært drevet av visjonen om å skape noe nytt og annerledes, med fokus på kultur og livsstil.

- Vi slengte ut regelboka, sier innkjøper Jack Cassidy, og forteller at det var viktig for dem å kunne skape noe utenfor boksen.

De ønsket å tilby et sammensatt butikk-konsept som kombinerte ulike kulturuttrykk.

- Vi tok utgangspunkt i våre egne interesser, som musikk, litteratur og mote. Det resulterte i et hybrid butikkonsept, sier Jack.

Åpent for alle

BREDT KONSEPT: -Vårt mål var å skape et sted som inneholdt alt det vi var interessert i, som musikk, mote, litteratur og design, sier innkjøper Jack Cassidy. Her ser du butikkens bibliotek og musikkutsalg.
BREDT KONSEPT: -Vårt mål var å skape et sted som inneholdt alt det vi var interessert i, som musikk, mote, litteratur og design, sier innkjøper Jack Cassidy. Her ser du butikkens bibliotek og musikkutsalg. Foto: FOTO: LN-CC
NOE FOR ENHVER: LN-CC ønsker å tilby mer enn bare klær. Nå har de også åpnet bar i butikklokalene.
NOE FOR ENHVER: LN-CC ønsker å tilby mer enn bare klær. Nå har de også åpnet bar i butikklokalene. Foto: FOTO: LN-CC

På innsiden av LN-CC er det lite som minner om gammel boksehall. Lokalet er delt inn i ulike seksjoner, og hvert rom er spesialdesignet. Noen rom er futuristiske, nærmest kubeaktige, mens andre gir assosiasjoner til røtter og natur, med mye fokus på treverk. Rommenes design utgjør et viktig grunnlag for den helhetlige shoppingopplevelsen.

- Vi ville at rommene skulle se annerledes ut, men fortsatt komplimentere hverandre. Ideen er at kunden skal kunne kjenne på ulike stemninger fra rom til rom, forklarer Jack.

Chia-wen synes butikken minner om et galleri, samtidig som produktene og salgsaspektet er fremtredende. Hun synes det er noe helt spesielt å kunne vandre mellom vakre og eksklusive klær, sko og vesker.

- Jeg kan se og kjenne på stoffet til alle disse luksusmerkene, helt uten at noen forstyrrer. Det føles litt som å være VIP, sier hun.

Butikkonseptet er ikke bare for spesielt utvalgte, derimot. LN-CC er opptatt av at butikken deres er for alle, og at man ikke trenger å vifte med bankkortet for å få adgang.

- Vi har alltid sagt at det ikke er noe kjøpepress hos oss, påpeker Jack. Vi synes det er hyggelig om folk bare vil komme og oppleve lokalet, spille noen plater eller bla i et par bøker.

Må bestille time

Nettopp derfor må du bestille time på forhånd. Teamet bak LN-CC ønsker å gi kundene en personlig og privat opplevelse, og muligheten til å bli kjent med både lokalene og produktene på egenhånd, uten andre tilstede.

EKSKLUSIVT: På LN-CC finner du klær fra blant andre Rick Owens, Lanvin, Givenchy og Dries van Noten.
EKSKLUSIVT: På LN-CC finner du klær fra blant andre Rick Owens, Lanvin, Givenchy og Dries van Noten. Foto: FOTO: LN-CC

- Det er også lettere for oss å bli kjent med kundene våre på den måten, og vise dem det vi kan tilby, sier Jack.

GAMMEL BOKSEHALL: LN-CC er godt gjemt. Mange kunder synes det er vanskelig å finne frem, men butikken ønsker ikke å gjøre seg for godt til kjenne. Påskriften på muren til venstre hjelper en ivrig shopper.
GAMMEL BOKSEHALL: LN-CC er godt gjemt. Mange kunder synes det er vanskelig å finne frem, men butikken ønsker ikke å gjøre seg for godt til kjenne. Påskriften på muren til venstre hjelper en ivrig shopper. Foto: FOTO: Martine Jonsrud

Det er mulig å bestille time både individuelt og i grupper. Jack forteller at de har alle mulige slags kunder på besøk, fra lokale gjengangere til nysgjerrige turister. Det er også endel bedrifter som legger turen til LN-CC. Mange synes det er vanskelig å finne frem, og det er ifølge Jack helt i tråd med LN-CCs visjon.

- Som du så har vi ingen vinduer eller tegn på liv utenfor butikken, og det har vi gjort med vilje. Vi dyrker det overraskende og uventede, forklarer Cassidy.

- Forbrukere ønsker seg alltid noe mer

Ifølge Bendik Samuelsen, førsteamanuensis ved Institutt for markedsføring på BI, har "shoppingopplevelse" vært et viktig begrep en stund, også i den norske butikknæringen.

- Butikker forsøker å differensiere seg, slik at de kan tilby noe annet enn konkurrentene, forteller han.

PERLEBRODERTE: Disse perlebroderte dødningshodene fra Our Exquisite Corpse er laget i samarbeid med Huichoi-folket i Mexico, og er noen av LN-CCs nyeste produkter.
PERLEBRODERTE: Disse perlebroderte dødningshodene fra Our Exquisite Corpse er laget i samarbeid med Huichoi-folket i Mexico, og er noen av LN-CCs nyeste produkter. Foto: FOTO: LN-CC
HYBRID: Kunst, kultur og mote går hånd i hånd på LN-CC.
HYBRID: Kunst, kultur og mote går hånd i hånd på LN-CC. Foto: FOTO: LN-CC

Når det gjelder forbrukere ønsker de seg alltid noe mer, samtidig som de er vanedyr. Det er derfor ikke en enkel oppgave å fatte kundens interesse. Han synes LN-CCs shoppingkonsept sier noe om hvordan markedet er i ferd med å endre seg.

- Dette er et spennende eksempel på mange måter, ikke minst ved at tidligere etablerte kategoriskiller blir mindre tydelige, påpeker han, men legger til at geografiske forskjeller spiller en viktig rolle. -Det er stor forskjell på London og Drammen, for å si det slik.

Chia-wen mener LN-CC ikke bare tilbyr en spennende opplevelse, men også en livsstil. Hun tror det er derfor butikken har blitt så populær. Som moteblogger ser hun hvor hard konkurransen er mellom de ulike butikkene, og hvor kreative butikkeierne må være for å oppnå gode salgstall.

- Alle butikker bør begynne å tenke annerledes. Det er helt nødvendig for å skaffe seg og beholde kundenes interesse i dagens marked, avslutter hun.

Les også:

Juleshopping i London

Norges kuleste moteblogger

Her er de beste nettbutikkene

FUTURISTISK: I tillegg til klær, musikk og bøker, finner du også tilbehør som sko og vesker på LN-CC.
FUTURISTISK: I tillegg til klær, musikk og bøker, finner du også tilbehør som sko og vesker på LN-CC. Foto: FOTO: LN-CC
EKSPERIMENTELT: Hvert rom på LN-CC har et særegent trekk. Dette rommet fokuserer på  eksperimentelle designerklær fra banebrytende designere som Haider Ackermann, Yohji Yamamoto og Yang Li.
EKSPERIMENTELT: Hvert rom på LN-CC har et særegent trekk. Dette rommet fokuserer på eksperimentelle designerklær fra banebrytende designere som Haider Ackermann, Yohji Yamamoto og Yang Li. Foto: FOTO: LN-CC

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning

Tjenester fra Nettavisen