Pinuper ble moteikon

Det var ikke bare skuespillerprestasjonene som ble satt pris på før i tiden.

Pinup'ene ble elsket over hele verden.
Pinup'ene ble elsket over hele verden. Foto: WireImage/All Over
Publisert Oppdatert
Anita Ekberg
Anita Ekberg Foto: WireImage/All Over

Helt siden tidlig 40-årene har pinup-modeller vært gjenstand for beundring. Kjente damer som Brigitte Bardot, Doris Day og Marilyn Monroe har prydet forsider av blader, aviser, postkort og kalendere.

- Men hva er egentlig en pinup?

- Pinup-begrepet, slik jeg ser det, favner nok ganske bredt. Det handler mye om stilikoner fra for eksempel 50-tallet og brukes mye om lettkledde damer, gjerne med litt former. Damene tok bilder posters og lignende, sier moteansvarlig i Det Nye Vibeke Stiansen.

Forbildet til unge kvinner

Posituren var som regel den samme, ofte med lite klær. Pinupene gjenspeilet tiårenes skjønnheter og var forbildet til mange unge kvinner. I ettertid ble også pinup-damene moteikoner verden over.

Vi har tatt en kikk på seks av de meste kjente fra 50- og 60-tallet.

Anita Ekberg begynte sin modellkarriere i Sverige i 1940, men gjorde fort suksess i USA. Ifølge Wikipedia var det på grunn av Anita store byste at hun ble en favoritt blant både fans og fotografer.

Og når du er så vakker mangler det heller ikke på jobbtilbud. Anita medvirket i mange filmer, før hun fikk drømmerollen i La Dolce Vita i 1960. Filmen gjorde det bra og Anita nådde høydepunktet i sin karriere.

Marilyn Monroe
Marilyn Monroe Foto: WireImage/All Over

Playboy-modeller og prinsesser

De fleste kjenner til Marilyn Monroe. Hun var popstjerne, komiker, skuespiller og moteikon, før hun døde i 1962.

Marilyn begynte som modell under andre verdenskrig. Hun ble fort populær og ansett som den beste amerikanske modellen. I 1953 ble bilder av en avkledd Marilyn publisert i den aller første utgaven av Hugh Hefners Playboy.

Blondinen spilte i titalls filmer før hun døde, og har i ettertid vært ansett som et moteikon.

I motsetning til både Ekberg og Marilyn var ikke Grace Kelly en vanlig skuespiller eller pinup-dame.

Hun ble nemlig prinsesse av Monaco. Hun ble født i Philadelphia i 1929 og giftet seg i med prinsen av Monaco i 1956. Grace jobbet som modell ved siden av studiene, før hun ble oppdaget og tilbudt flere filmroller. Og selv om det var skuespiller og prinsesse hun ville bli husket som, er det nok en del av oss som tenker på Grace Kelly som en skjønnhet og moteikon.

Holder fortsatt koken

Sophia Loren er 73 år gammel og bor i Italia. Hun har hatt et langt liv bak seg, som både modell og skuespillerinne. Men Sophia er et arbeidsjern og har fortsatt ikke lyst til å gi seg.

Grace Kelly
Grace Kelly Foto: WireImage/All Over

I 2006 ble hun fotografert for den årlig Pirelli-kalenderen, sammen med blant andre Penelope Cruz og Hilary Swank.

84-år gamle Doris Day har medvirket i over 50 filmer, gitt ut tiltalls lp'er og tatt hundrevis av bilder. Multitalentet ble en populær pinup-dame og ansees fortsatt som et moteikon blant fansen.

De siste årene har franske Brigitte Bardot kjempet aktivt for dyrenes rettigheter. Før hun ble engasjert i det var hun først og fremst pinup-dame og skuespillerinne.

Og selv om fikk gode skussmål for skuespillerprestasjonene var det flere kritikere som fortsatt var opphengt i hennes karriere som pinup. Brigitte var også den som gjorde bikinien populær på 50-tallet.

In med høyvann

- På den tiden var det ikke så mangfold av filmer og slik som et vi har i dag. Derfor var det på en måte lettere å bli lagt merke til. Også i dag blir jo en del skuespillere og popstjerner betraktet som moteikoner, sier Vibeke.

Da kvinnene som er nevnt over hadde sin storhetstid var det innsvingete kjoler og røde prikker som gjaldt.

Grace Kelly
Grace Kelly Foto: WireImage/All Over

- Du ser nå at trenden er kommet tilbake. Det går mye i rødt, hvitt og sort, og det er gjerne prikker eller chiffon-skjerf i halsen. Stilen kan kalles å være litt rockabilly, sier Vibeke.

Også pirat- og høyvannsbukser går igjen i dagens motebilde. Bruk en kortermet bluse og knyt den i livet, råder Vibeke.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning