SE THEA STEEN SIN VIDEODAGBOK

SKAL KJEMPE NY RUNDE: - Kreften er tilbake!

SE VIDEO: I episode 4 av Thea Steen sin videodagbok er hun først full av håp om at hun er helt frisk - så kommer nyheten hun har fryktet.

Publisert Oppdatert
HAR LAGET VIDEODAGBOK: Journalist og blogger Thea Steen fikk livmorhalskreft i vinter. Nå har hun laget videodagbok om det tøffe året. WebTV-serien er regissert av Amandaprisvinner Igor Devold, og er et samarbeid mellom Det Nye og Kreftforeningen.
HAR LAGET VIDEODAGBOK: Journalist og blogger Thea Steen fikk livmorhalskreft i vinter. Nå har hun laget videodagbok om det tøffe året. WebTV-serien er regissert av Amandaprisvinner Igor Devold, og er et samarbeid mellom Det Nye og Kreftforeningen. Foto: Julie Pike

#SJEKKDEG

Antall unge kvinner fra 25 til 29 som tar celleprøve for å unngå livmorhalskreft har sunket med 30 prosent.

Derfor vil Det Nye og Kreftforeningen sammen med en rekke kjendiskvinner jobbe med ett mål for øyet - å få unge kvinner til å ta celleprøve for å unngå livmorhalskreft.

Bli med du også: Legg ut et bilde sammen med en du er glad i og tagg bilde med #sjekkdeg

Utvalgte bilder fra sosiale medier blir lagt opp på landingssiden sjekkdeg.detnye.no  

- Kreften, som aldri helt forsvant, er tilbake. Den vokser, igjen. Setter klørne sine i meg, igjen, skriver Thea Steen på bloggen sin.

Det var i februar 2015 at journalisten og bloggeren oppdaget at noe var galt. Legene fant en svulst ved livmoren, og 10. mars fikk Thea vite at den var ondartet.

Fra å leve livet i verdensmetropolen, ble hun kreftpasient på Haukeland Sykehus. Så følger en behandling med stråling og cellegift i syv uker.

5. juni er hun ferdig behandlet, men i september får hun vite at kreften ikke er helt borte.

Og rett før jul kommer beskjeden hun har fryktet: Hun har fått et tilbakefall!

- 5 frem, 20 tilbake!

På bloggen sin kaller hun det for stigespillet.

Brikker, terninger og kolossale fallgruver. Start, mål og utallige utfordringer der imellom. Fem frem, tyve tilbake.

Og hun sier hun lærer mer om sykdom, kropp, tid, smerte, kjærlighet, mørket og perspektiv enn noen gang før

På detnye.no har vi fulgt Steen i kampen mot sykdommen. Hun har skrevet flere saker og kommentarer om det tøffe året som har gått, og tidligere i høst hadde hun premiere på web-tv-serien: Thea Steen videodagbok.

I del 1 blir vi kjent med Thea og livet hennes i New York. I del to får hun sjokkbeskjeden om at hun har kreft.

I del 3 følger vi Thea mens hun får stadig tøffere behandling på Haukeland Sykehus, både cellegift og stråling.

- Jeg er klar for runde 2!

Nå kan du se siste og fjerde del (se videoen over).

Det er juni, og Thea er ferdig behandlet. Hun drar på ferie til Frankrike med familien sin, og er full av håp om at kreften er borte.

Men så kommer den vonde nyheten hun ikke ville ha.

Likevel - på bloggen sin skriver Thea om nye krefter, og at en ny slagplan skal legges:

- Runde to; jeg er klar for å fortsette spillet!

Vil hjelpe andre

Steen håper videodagboken kan være til hjelp for andre i samme situasjon:

- Med håp om at andre kreftpasienter og menneskene rundt dem skal få et litt bedre bilde av hva de har i vente, har jeg dokumentert min hverdag de siste månedene: Fra diagnose til tiden etter behandlingen.

- Jeg håper det kan være til hjelp for andre, og være opplysende for de mange som ikke aner hva som skjer bak de mange lukkede kreftdører, sier hun.

Ikke glem celleprøve

Thea Steen er en av cirka 300 kvinner i Norge som rammes av diagnosen livmorhalskreft. Livmorhalskreft er den tredje vanligste kreftformen i Norge blant kvinner mellom 25 og 40 år, viser tall fra Kreftregisteret.

Antall unge kvinner fra 25 til 29 som tar celleprøve for å unngå livmorhalskreft har sunket med 30 prosent. Samtidig øker forekomsten av livmorhalskreft blant unge kvinner.

Celleforandringer kan enkelt oppdages ved hjelp av en celleprøve. Den er litt ubehagelig, men ikke farlig å ta.

#sjekkdeg-kampanjen

Sanmmen med Kreftforeningen oppfordrer Det Nye jenter fra fylte 25 til å ta celleprøve gjennom kampanjen #sjekkdeg.

Thea Steens videodagbok er et samarbeid med Kreftforeningen, og er regissert av Amanda-prisvinner Igor Devold.

Den kritikerroste regissøren kinodebuterte med dokumentaren «Den tilfeldige rockestjernen» i fjor, som har blitt nominert til to Amanda-priser. Han har dessuten mottatt to hederlige omtaler på kortfilmfestivalen, og vunnet flere priser for sine filmer internasjonalt.

GRIPENDE VIDEODAGBOK: I fire episoder følger vi Thea Steen sin kamp mot livmorhalskreften. Steen håper den kan være til hjelp for andre i samme situasjon.
GRIPENDE VIDEODAGBOK: I fire episoder følger vi Thea Steen sin kamp mot livmorhalskreften. Steen håper den kan være til hjelp for andre i samme situasjon. Foto: Foto: Julie Pike Illustrasjon: Silje Monsveen

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning