#sjekkdeg

Det er viktig at vi tar ansvar. Det er viktig at du sjekker deg!

I dag lanserer Det Nye og Kreftforeningen #sjekkdeg. En kampanje som skal få jenter til å ringe fastlegen, ta celleprøve og sjekke seg.

#SJEKKDEG: De siste årene har tilfellene av livmorhalskreft steget med 30 prosent blant unge kvinner. Denne utviklingen vil vi i Det Nye være med på å stoppe.
#SJEKKDEG: De siste årene har tilfellene av livmorhalskreft steget med 30 prosent blant unge kvinner. Denne utviklingen vil vi i Det Nye være med på å stoppe. Foto: Janne Rugland
Publisert Oppdatert

#SJEKKDEG

Antall unge kvinner fra 25 til 29 som tar celleprøve for å unngå livmorhalskreft har sunket med 30 prosent.

Derfor vil Det Nye og Kreftforeningen sammen med en rekke kjendiskvinner jobbe med ett mål for øyet - å få unge kvinner til å ta celleprøve for å unngå livmorhalskreft.

Bli med du også: Legg ut et bilde sammen med en du er glad i og tagg bilde med #sjekkdeg

Utvalgte bilder fra sosiale medier blir lagt opp på landingssiden sjekkdeg.detnye.no  

Fakta om livmorhalskreft

Livmorhalskreft er kreft på livmorhalsen. Livmorhalskreft rammer ca 300 kvinner årlig i Norge. Kreftsykdommen er i tilbakegang på grunn av screeningsprogrammet og ytterligere reduksjon kan forventes på grunn av vaksinasjon. Alle jenter i sjuende klasse får tilbud om vaksine mot HPV-viruset. HPV-viruset er årsaken til livmorhalskreft.

Kilde: Kreftregisteret/Helseleksikonet.no.

Antall unge kvinner fra 25 til 29  som tar celleprøve for å unngå livmorhalskreft har sunket med 30 prosent. Samtidig øker forekomsten av livmorhalskreft blant unge kvinner. Dette vil vi i Det Nye gjøre noe med.

Det er viktig at vi, som når ut til så mange unge kvinner i Norge, tar ansvar og setter fokus på temaer som betyr noe for dere. Siden unge kvinner er kjernemålgruppen til Det Nye ser vi på dette som et svært viktig intiativ.

Derfor lanserer vi i dag kampanjen #sjekkdeg. Budskapet er enkelt og viktig: Ring fastlegen. Ta en celleprøve. Unngå livmorhalskreft.

Siden januar i år, har vi hatt fokus på dette temaet, og jobbet tett med fantastiske mennesker i Kreftforeningen. Ikke minst har vi fått gleden av å bli kjent med verdens beste Thea Steen, som har gitt sykdommen et ansikt og skapt engasjement rundt unge kvinners helse.

Kampanjen startet som et initiativ fra Det Nye. Digitalansvarlig, Sofia Storhaug har jobbet dedikert med kampanjen og innså hvor viktig det er å nå ut til unge kvinner med kampanjens budskap da venninnen, Thea Steen, fikk livmorhalskreft i januar.

Her er hennes kommentar:

Jeg kan være ekstremt lat. Hårreisende slapp. Jeg kan droppe treningstimer, kjøpe Fjordland, og ligge en hel dag på sofaen. Gå til gynekologen, sjekke meg for livmorhalskreft? Hvordan i alle dager skal jeg finne tid til det? Noen gang er jeg så veldig dårlig venn når det kommer til meg selv.

Det er noe annet når det kommer til venninnene mine. Jeg blir oppgitt hvis de ikke stiller krav på jobben, er gjerne støttekontakt resten av året hvis typen gjør det slutt, og jeg klikker hvis de ikke går til legen og sjekker seg.

Jeg er nok ikke alene. Det er mange gode bestevenner blant oss.

Anne, journalist i Det Nye, har ei venninne som tvang hele vennegjengen til å sjekke seg. Hun skjønte det ikke helt da, men for to uker siden, etter å lest seg opp på livmorhalskreft, ringte hun venninna og takket henne. Ikke bare én, men tre ganger.

Fra vi begynte å jobbe med #sjekkdeg, har jeg virkelig innsett hvor viktig det er. Flere av profilene som er med i kampanjefilmen som slippes nå, sier det samme. Hvert år får 300 kvinner sjokkbeskjeden. I år var venninnen min Thea en av dem.

Jeg husker hvor jeg var da vi snakket om å ha en kampanje med Kreftforeningen for å få jenter til å sjekke seg for livmorhalskreft. Jeg husker hvor jeg var da de ringte meg, og jeg jublet da jeg fikk ja.

Thea husker også hvor hun var. Hun var på vei hjem. Fra pulserende, glamorøse New York, til et grått sykehus på Haukeland. Svaret hennes da jeg spurte om hun ville være med å få jenter til å sjekke seg, var: «Tenk å bruke noe så dritt, til noe så bra». Totalt har hun fått flere hundre mennesker til å sjekke seg. Gjør det du også.

Legg ut bilde av en du er glad i, fortell hva hun betyr for deg, og oppfordre henne til å #sjekkdeg.

Livet er ikke bare YOLO, noen ganger er det fint å ha venninner som minner oss på det.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning