SE THEA STEEN SIN VIDEODAGBOK:

- Har aldri vært så kvalm før!

I episode 3 er Thea i gang med cellegiftbehandling og stråling på sykehuset.

Publisert Oppdatert

#SJEKKDEG

Antall unge kvinner fra 25 til 29 som tar celleprøve for å unngå livmorhalskreft har sunket med 30 prosent.

Derfor vil Det Nye og Kreftforeningen sammen med en rekke kjendiskvinner jobbe med ett mål for øyet - å få unge kvinner til å ta celleprøve for å unngå livmorhalskreft.

Bli med du også: Legg ut et bilde sammen med en du er glad i og tagg bilde med #sjekkdeg

Utvalgte bilder fra sosiale medier blir lagt opp på landingssiden sjekkdeg.detnye.no  

Det er snart et år siden journalist og blogger Thea Steen flyttet til New York. Mye har skjedd siden da. Fra å leve livet i verdensmetropolen, ble hun kreftpasient på Haukeland Sykehus.

På detnye.no har Steen skrevet flere saker og kommentarer om det tøffe året som har gått, og tidligere i høst hadde hun premiere på web-tv-serien: Thea Steen videodagbok.

Steen håper filmene kan være til hjelp for andre i samme situasjon:

- Med håp om at andre kreftpasienter og menneskene rundt dem skal få et litt bedre bilde av hva de har i vente, har jeg dokumentert min hverdag de siste månedene: Fra diagnose til tiden etter behandlingen.

- Jeg håper det kan være til hjelp for andre, og være opplysende for de mange som ikke aner hva som skjer bak de mange lukkede kreftdører, har hun sagt til detnye.no tidligere.

På Haukeland sykehus

I del 1 blir vi kjent med Thea og livet hennes i New York. I del to får hun sjokkbeskjeden om at hun har kreft.

I tredje episode følger vi Thea mens hun får stadig tøffere behandling på Haukeland Sykehus, både cellegift og stråling.

Legene har nemlig fortalt henne at hun har livmorhalskreft med spredning, og at hun trenger mer behandling enn tidligere antatt.

Og Thea opplever hvordan det er å bli kvalm for første gang. Som hun sier, så har kvalmen fått en helt ny dimensjon. Likevel er det flere gylne øyeblikk i hverdagen, som at sykehusfrokosten byr på bløtkokte egg, frukt og rundstykker, og at mamma kommer på besøk.

Ikke glem celleprøve

Thea Steen er en av cirka 300 kvinner i Norge som rammes av diagnosen livmorhalskreft. Livmorhalskreft er den tredje vanligste kreftformen i Norge blant kvinner mellom 25 og 40 år, viser tall fra Kreftregisteret.

Antall unge kvinner fra 25 til 29 som tar celleprøve for å unngå livmorhalskreft har sunket med 30 prosent. Samtidig øker forekomsten av livmorhalskreft blant unge kvinner.

Celleforandringer kan enkelt oppdages ved hjelp av en celleprøve. Den er litt ubehagelig, men ikke farlig å ta.

#sjekkdeg-kampanjen

Sanmmen med Kreftforeningen oppfordrer Det Nye jenter fra fylte 25 til å ta celleprøve gjennom kampanjen #sjekkdeg.

Thea Steens videodagbok er et samarbeid med Kreftforeningen, og er regissert av Amanda-prisvinner Igor Devold.

Den kritikerroste regissøren kinodebuterte med dokumentaren «Den tilfeldige rockestjernen» i år, som har blitt nominert til to Amanda-priser. Han har dessuten mottatt to hederlige omtaler på kortfilmfestivalen, og vunnet flere priser for sine filmer internasjonalt.

 

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning